És hogy mennyire jó ez az importőröknek, arról ennyit:
http://penzcentrum.hu/vasarlas/szazezreket_is_sporolhatsz_az_eros_forinttal.1033660.html
A kiskereskedelemnek többé-kevésbé vége van a régi formájában, a klasszikus importőr-disztribútor-nagykereskedő-kiskereskedő láncnak pedig már régesrégen vége van. Pedig nem volt rossz a rendszer, mert rengeteg embernek adott munkát. Szóval, importőrködni sem sok értelme van már, mert akinek van pénze, meg internete, az megrendeli magának külföldről a cuccost, vagyis még csak az, illetve már az sem igaz, hogy ettől a belföldi fogyasztás nőne, vagy hogy ettől az importőröknek igazán jobban menne.
Szóval, nem Ibiza, a válasz a felvetésedre egyértelmű NEM: mára az a helyzet állt ugyanis elő, hogy az erős forinttól sem erősödik az importra építő kiskereskedelmi piac, hanem még azt is tovább gyengíti az erős forint. Azzal pedig, hogy az uzsorázás megszűnt, eleve kereslet se nagyon maradt az üveggyöngyre.
Magyarán, ha már betelepülőkről beszélsz, akkor vedd már észre, hogy a magyar ipart, kereskedelmet építik le, mert akkor válik kiszolgáltatottá az ország és ezt a célt szolgálja a mainstream médiában megjelenő "erős forintnál olcsóbb a benzin és a vásárlás KÜLFÖLDÖN" fejekbe nyomása. Nem mellesleg pedig, pont a betelepülők olcsóbb elhelyezkedését és életét szolgálja, ha már úgyis állandóan ezen jár az agyad.
Ha tehát innen közelítem meg a kérdést, akkor is ugyanoda jutok: Az erős forint MINDEN pénztermelő, vagyis PRODUKTÍV ágazatnak káros, az országnak és a magyarságnak ROSSZ, mert az kifejezetten és kizárólag az IMPRODUKTÍV tevékenységeknek hasznos (külföldön, vagy külföldi árukra költeni el a pénzt).
De ha már annyira vállalkozás formájára akarod terelni a kérdést, akkor gondolkozz el azon, hogy vajon az a vállalkozás lesz sikeres, amely a könyvszerinti értéken állandóan átértékeli az ingatlanait és ezzel "nyereséget" mutat ki év végén, vagy az, amely nem törődik az ingatlanai értékének naprakészségével (nem elhanyagolja, hanem nem ebből akar virtuális árbevételt kimutatni), hanem folyamatosan működve pénzt ÉS profitot tud termelni.
Ideig-óráig működni fog az, hogy a költségvetési hiányt, az államadósságot EUR-ba konvertálva és forintosítva úgy tűnteted fel, hogy "csökken a hiány", ám neked azt pontosan tudni kellene, hogy ez csak trükk, valójában ettől NEM csökken a hiány. A tisztességes könyvelés az, amiben ezek a trükkök nem játszanak, nem szerepelnek, mert az, amiről te beszélsz, az egészen más: Az a vagyonleltár, azaz az, hogy oda kell figyelni arra, hogy a kezelt vagyon értéke ne csökkenjen, azaz, hogy ne az történjen, mint például a BKV-nál, hogy hosszú időn keresztül felélték a vállalat vagyonát, de ezt nem mutatták ki a könyvelésben, vagyis úgy tűnt, hogy "működőképes" a cég, aztán, amikor a vagyon elfogyott, akkor hirtelen "veszteségessé" vált a cég.
Ezért nem szabad a devizákkal trükközni, és egyes adatokat az egyik, másik adatokat pedig a másik devizában kimutatni. Mert ahogy már felhívtam rá a figyelmed, ha feltételezzük azt, hogy a vagyonra nézve igaz az, hogy csökken EUR-ban az értéke, akkor TUDNI kell azt, hogy az adósságra nézve is ugyanez igaz, amely esetben pont az látható, hogy valójában nemhogy nem állsz rosszabbul, hanem adott esetben jobban állsz. Tehát VAGY EUR-ban könyvelsz, VAGY FORINTBAN, de SOHA nem szabad a kettőt keverni, vagy egyes tételeket kiemelve azok mellé a másik devizában kimutatott számokat odatenni, mert az egyszerű kész átverés show lesz.
De ezt egy olyan vállalkozónak, aki üzletszerűen és rendszeresen importál, exportál, devizával foglalkozik, annak igazán illene tudnia, ahogy ezt már többször kifejtettem a számodra. Ha lehet, nem tenném újból, úgyhogy kérlek fogadjad el, hogy nem én vagyok az jelen beszélgetésben, aki butaságokat beszél. Persze, ha nem teszed, az se baj, csak akkor hagyd meg nekem a véleményalkotási jogomat.
Az én véleményem tehát továbbra és még erősebben az, hogy ~300, de mondjuk 290-330(350max) között kellene lennie a forint árfolyamának ahhoz, hogy meglóduljon a gazdaság és a foglalkoztatottság.