Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vallás

Re: Csakhogy borzadjunk el az emberi gonoszságon.

#534044 phiona Előzmény: #534043

Asszem az a baj, h mivel a racionális gondolkodás a sikeres és visszaigazolt, mindent ezen keresztül próbálunk nézni. Pedig már elbukik a „végtelen” fogalmán is, mi az h a világűr végtelen? h az idő végtelen, nem csak előre hanem hátra is? Nézed a szép csillagos eget nyári éjszakán, vannak csillagok amik pislákolnak olyan messze vannak és tudod h van még mögöttük sok amit nem látsz, végtelen sok – felfogod h így van de nem érted, nem értheted. Mintha 1 blokk 1 fék lenne építve az emberbe h ne értse meg ne lássa át… - elég jól sikerült :-) Szal kb semmit se tudhatunk, a legnagyobbak se, Hawking is hisz aztán visszavonja, és még nincs a végén ahol tipikusan megtérni szoktak a nagy tudósok is…

Ez a tudatlanság elsősorban alázatra int: a technika terén óriásit haladtunk, de kb semmit se tudunk a létünk alapjait illetően. Adjuk meg hát a tiszteletet minden nézetnek, és tartsuk meg a nyitottságunkat. A másik, h az értelem abszolutizálása mellett adjunk teret az ösztönös megérzéseknek, tudatalattinak, léleknek – kinek ahogy tetszik. Ha az értelem a megfejthetetlen tartományokban cserben is hagy sincs minden veszve, és jól csak a szívével lát az ember, ahogy a Kisherceg is mondta volt (mielőtt: nem a házigazda :-)) A szívünkkel meg sokféleképp látunk, ki így, ki úgy, ki ebben lát értéket és kapaszkodót ki abban, és ha érzelmekről beszélünk nem is értelmezhető az objektivitás fogalma. Rengeteg indíttatás és sors, aki talált 1 nézetet amiben otthonra lelt nagy érték, ha nem bánt ezzel másokat, bármi is az. Az ember h szuverén nem csak előny, elég magárahagyott jószág mostanában főleg, és a saját útjáért felel, ami annyiban pragmatikus h olyan világképet kell találnia ami őt leginkább kifejezi tükrözi, amiben leginkább élni sőt kiteljesedni tud.

Szal sztem nincs értelme azon rugózni h ateista/hívő bizonyítsd az igazad: képtelenség. Jah a vallások főleg a történelmiek de néhány modern is cipel 1 csomó sarat, ezért is nehéz a megújulás, és a felelősségvállalásban kevésbé involváltnak tűnnek mint az előnyök élvezésében. Ez ellenük szól és az is h nem tudnak megújulni, az ókori metaforikusok tanításait szükséges lenne újraírni, pl h Isten 6 nap alatt teremtette a világot és a 7-en megpihent – ez az akkori munkahétről szólt, bakker már szabad szombat van szal át kéne írni 5+2-re, de poentírozok persze. A lényeg h nem ez számít, a héjat könyű lehántani és h az egyházak bűneiért a hívők felelőssé tehetők-e? kollaboráció nyilván, de ezen az alapon mindenkit mindenért.

Ami még van h ateistának lenni feldolgozni xarabb ahogy tapasztaltam, pláne öregedve, ennyi volt satnyulok jönnek a betegségek fájni fog aztán végképp vége – szal alig várják h vki meggyőzze őket h neem :-) racionálisan ahogy mondtam is, nehéz. Amit tudok saját és hiteles közvetlen (nekem elmondott) forrásokból is h „valami van”. Akit érdekel, érdemes elolvasni Moody Life after life-ját, ez a klinikai halálból visszatértek élményeiről szól. Lehet magyarázni egyfajta testileg generált átsegítő hipnózissal, kémiai pszichózissal, de azt még senki se válaszolta meg, h amikor 1 orvos kísérletképp a műtőlámpa tetejére felfelé a plafon felé, alulról láthatatlan számjeleket írt, a klinikai halálból visszajött ember hogyan tudta hibátlanul felmondani…

#534043 Láma Előzmény: #533997

Szerintem nem a kérdésre válaszoltál. Vagyis a fontosabbik részére nem. Ursi rakás kérdése után egy kérdést "elfelejtett" feltenni. Ki teremtette a teremtőt. Ezt kérdezte ibiza. Ha elfogadjuk egyik oldalról, hogy a teremtő csak úgy lett, akkor a másik oldalon is el kellene fogadni, hogy az első szaporodni képes sejt, ezzel az élet megszülethetett szervetlen anyagokból kedvező feltételek megléte esetén. Ha jól sejtem az élet, a dns fejődését, mutálódásának tényét te is elfogadod. Legalábbis nem tiltakoztál ellene.

Re: Csak úgy általában

#534042 Láma Előzmény: #533901

" ha bárhol, bárkinek erről beszélek, hihetetlen indulatok törnek a felszínre."

Kinél tapasztaltál itt indulatot? Innen nézve benned látszik jó adag elfojtott indulat, vagy türelmetlenség a másik oldal iránt. Tapasztalataim alapján általában elmondható, hogy vallásos oldalon szakad előbb a cérna.

" Erre hihetetlen támadásoknak vagyok kitéve, a primitívtől a mittomén meddig."

Már megbocsáss, bár virágnyelven szépen körülírva, de te voltál az első aki primitívezett. Csodálkoztam is, ha emlékszel.

"Egyébként pedig, én ebbe nem szólok bele többet, mert nem juttat senkit sem előrébb, sem hátrébb. A megrögzött ateisták sem fognak változtatni az elképzelésükön, és én sem.

Kár lenne, ha te is visszahúzódnál a csigaházadba. A vallástörténeti idézgetések után, most kezdett mutatni valamit magából Ricsi az ember.(aki vallásos). Ez a részed sokkal érdekesebb szerintem, mint az a másik. (Az idézgetős)

" mert nem juttat senkit sem előrébb, sem hátrébb. A megrögzött ateisták sem fognak változtatni az elképzelésükön, és én sem."

Nem is próbál senki megváltoztatni. A magam részéről inkább megérteni szeretnélek. PL: Az eddig felhalmozott ismereteid (amiben úgy néz ki ott a fizika kémia) eredője miért mutat a vallás irányába? Hogyan tudod a vallásod bizonyítottan téves tanait és azok következményeit nem figyelembe venni. Hogyan lehet a vallásod történelmi bűneivel (keresztesháborúk, boszorkányüldözés, stb) közösséget vállalni? Mennyire tudnád ezeket most tolerálni, ha a Vatikán visszakapná középkori hatalmát. (XXI.sz. iszlám vallási törvénykezés)

Persze nem ilyen közvetlen durrbele módon rákérdezve, hanem a válaszokból megismerni a vallásos embert.

Ráadásul az sem biztos, hogy igazad van ebben. Senki nem születik ateistának, vagy vallásosnak. Kiből melyik lesz, az egy tanulási folyamat eredménye.

#533997 Ricsi Előzmény: #533993

Én veszem:)

Jehova, vagy Jahve, ahogy nektek tetszik, mert valójában Adonaj. És Jézus Krisztus, meg a Szent Szellem, akik hárman külön személyek, mégis egyek. Ezt nem tudom, így nem is fogom megmagyarázni, mert értem is, meg nem is. Ettől még elfogadhatom, az ateisták is elfogadnak sok mindent, ámbár nem értik.

Pontosabban azt állítom, egy igaz Isten van, ha úgy tetszik, Ábrahámnak, Jákóbnak és Izsáknak istene, akit az előbb a nevén neveztem, mert sokaknak ez a probléma. Emellett persze van sok szellemi lény, akiket sokan istenségnek, sokan szellemi lényeknek, sokan démonoknak és angyaloknak tisztelnek. De az Isten örök, minden más az ő teremtménye.

#533993 Ibiza Előzmény: #533984

akkor ott a nagy kérdés..honnan van isten..mi volt elötte? vagy ha semmi nem volt elötte akkor ezt mondhatjuk a világegyetemre is.. mindig is létezett..

ha istentől lettek a dolgok akkor melyiktől? ki veszi a bátorságot azt mondja csak ez lehet senki más?

#533984 Dr. ursi Előzmény: #533907

hát pár igazán eccerű kérdés :o) és honnan van a világegyetem ? honna van a fekete anyag ? mi robbant fel abban az ősrobbanásban ? az valami anyag volt ? és az honnan jött, miből keletkezett ? mi volt legelébb ? azelőtt is volt valami anyag ? és hova tágul a világegyetem ? hova ? körülötte is van valami ? mi az a végtelen ? és hogyan állhatott össze pont úgy az a sok apró részecske vagy tudomisénmi hogy pont csillag(ok) meg sokminden jöttek létre ? miért pont úgy ? miért nem másképp ? és aztán miért pont úgy álltak össze más részek hogy élet lett belőle vagyis szerves ? tehát ezek a folyamatok tök véletlenszerűek ? és mégis értelmes jön ki belőle ? egy összefüggő minden mindennel összefüggő értelemláncolat; hogyan lehetséges ez ha véletlenek sorozatáról beszélünk ? van ez a valósznűségszámítás :o) ennyi változóval kicsit túl sok lenne a lehetőség és mégis pont egy olyan dobás jött be ahogy ez a sok molekula vagy még apróbb valamik összeálltak meg előtte szétrobbantak (bár akkor előtte is valamiből keletkezniük kellett :o)) hogy ebből létrejött az eddig ismert világunk ... hát szerencsés kéz lehetett ami azt a dobóirdatlansokszögkockát tartotta hogy fogalmam sincs mennyi variációból pont jó lapjára esett :o)))))))))))))))

szóval skacok, ti hitetlenek :o) mindig eljuttok visszafelé valameddig, de mi volt legelébb ???

mint materialisták erre nem tudjátok a választ. mi volt az a legelső valami amiből minden lett ? plasztikusan :o) hogyan lett az első tyúk, ha még nem volt tojás, amiből kibújhatott volna ? persze tudom egy hüllő sok-sok millió év alatt megtollasodott és tyúk lett belőle. de vajon hogyan és miért jutott a hüllőnek eszébe tollat kifejleszteni és miért gondolta azt hogy az a toll úgy lesz jó amilyen (láttatok már tollat mikro alatt?), és ezt visszavezethetjük végig, tehát mi volt legelébb ? - ez a kérdésem :o)

#533983 Dr. ursi Előzmény: #533901

meg van írva: üldözni fognak titeket.

én 33 évesen keresztelkedtem.

Hála legyen az Úrnak !

#533982 Dr. ursi Előzmény: #533981

ja és az ateistáknak akik mindig bizonyítékot követelnek :o) régen rossz lesz nektek, amikor a bizonyíték megérkezik, mert akkor már késő lesz hinni benne ...

a másik - ez persze nekem megadatott hogy megtapasztalhattam, így ez részemre bizonyíték is, bár már előtte is hittem - hogy az a nagy helyzet, hogy létezik egy másvilág, ahova a lelkek kerülnek, hogy ott aztán milyen megosztás van értsd bugyrok :o) azt nemtudom, de ez a másvilág van. tudom.

sőt ha belepillanthatnátok az evilági valóságba - ha mindent láthatna a vaksi materialista szem - annyira felfoghatatlan az ilyen materialista embereknek, hogy szörnyethalnátok rögtön :o) de épp ezért van elrejtve és vannak akik megsejtenek belőle valamit, vannak akik látják is bár ők nagyon kevesen vannak (testből kilép a lélek - nem a klinikai halálra gondolok hanem pl szerzetesekre akik képesek erre) a többség előtt rejtve van, mert a materialista agy nem képes felfogni, csak a lélek, az Isteni szellem ami minden emberben ott van, csak a többség elnyomja, mert fél tőle ... fél mert tükröt tartana magamagának.

itt egy másik eccerű feladat :o) gondolkodjatok pl el az időn :o) nyugodtan tehetitek ezt materialista módon :o))) kivi vagyok mire juttok.

#533981 Dr. ursi Előzmény: #533801

kérlek akkor adj választ nekem, hogy az élet első elemi részecskéje miből hogyan és miért alakult ki ? miért lett dns ? tehát szerinted az csak úgy fogta magát az a sok molekula és összeállt ? :o)

másképp szólva: mi volt előbb ? a tyúk vagya tojás ? :o)

#533979 Ricsi Előzmény: #533970

Na, pont ez a lényeg, te raksz rendet. Valaki megteszi, mert magától nem lesz rend, akár tetszik, akár nem.

Ha belegondolsz, a rend fogalma egy mesterséges fogalom, nincs ilyen a természetben. Semmi nincs rendben, minden rendetlen (rendezetlen).

Miért lenne baj, hogy valaki szemléli a dolgokat, és próbál magyarázatot találni? Én mondtam ilyet? Utaltam ilyenre? Én pontosan jónak tartom, hogy az ember foglalkozik ilyennel.

Van valahol Pál levelei között egy olyan mondat (most nem találom, gondolom fordítás függő, milyen szavak szerepelnek benne), hogy a teremtett világ szemlélésével lehet eljutni Isten létezéséhez. Gondolom, itt arra gondolt, hogy egy idő után elfogynak a magyarázatok, vagy minden magyarázat másik 5 kérdést vet fel. É sokszor a sokadik kérdés megcáfolja az eredeti igazságot.

De ezt a témát sem folytatom, mert Istennel találkozni kell, és nem elképzelni. Sok vallásos ember azért van tévúton, mert elképzel egy Istent, és azt hirdeti, annak megfelelően él. De Isten valósága más. Aki megismerte tudja, aki meg nem, az nem is fogja megtudni. Mert még egy bibliai idézet:

2 korintus 3:6

aki bennünket elégségeseknek talált arra, hogy új szövetségnek, nem betűnek, hanem Szellemnek kiszolgálóivá legyünk, hiszen a betű megöl, a Szellem ellenben megelevenít.

Szóval, a bibliát hiába olvasod és kutatod Isten szelleme nélkül, az csak a halálodra lesz. Én hiszek ebben, ezért próbálom másoknak elmagyarázni, mi is van megírva pontosan, de nem akarok egyéb kérdésekbe belemenni.

#533978 Ricsi Előzmény: #533970

Azért pontosítanék, bár ez nem tudományos topic:

A szupernóva-robbanás során a csillag ledobja a külső rétegét, mely a környezetét hidrogénnel, héliummal és nehezebb elemekkel telíti. A kidobott anyag általában gömb alakban tágul, miközben egyre ritkább lesz. Ha a szupernóva-robbanás közeli por vagy gázködöt nyom össze, ott megindíthatja újabb csillagok kialakulását, és nehezebb elemekkel szennyezheti azt a ködöt. A Napban és Földünkön található, lítiumnál nehezebb elemek léte annak köszönhető, hogy a Naprendszer keletkezésekor a közelünkben több szupernóvarobbanás történt.

Ha a robbanás többszörös héliumatommagból felépülő anyagból – mint például szén, oxigén vagy szilícium – táplálkozik, akkor olyan anyag keletkezik, ahol a protonok és neutronok száma (hasonlóan a kiinduló anyagokhoz) szintén egyforma. Ugyanakkor a legalacsonyabb a nukleáris potenciálja a vasnak van, ennek atommagjában 26 proton és 30 neutron van. Ezt a természet úgy állítja a szupernóva robbanás során elő, hogy először egy ugyanilyen atomsúlyú de azonos protonból és neutronból álló elemet készít a termonukleáris fúzió során. Ez a nikkel-56 (56Ni). A 56Ni atommagjában 28 proton és 28 neutron van. A 56Ni instabil és rádióaktív bomláson megy keresztül, ennek során az egyik protonja neutronná alakul, és kobalt-56 (56Co) keletkezik, aminek atommagjában 27 proton és 29 neutron van. A 56Co is instabil, egyik protonja neutronná alakul át, aminek következtében egy 26 protonból és 30 neutronból álló atommag keletkezik, ami nem más, mint a vas-56, vagyis a közönséges vas. A vas pedig már stabil, sőt a létező legstabilabb elem, így ez már nem megy át átalakuláson.

Megjegyzést tőlem: A lítium rendszáma 3, a vasé meg 26, kevered, hogy minél nehezebb anyagok alakulnak ki. A többi jelenleg fikció, csak elképzelés, amit vannak tudósok, akik elfogadnak, és vannak, akik nem.

Nagy valószínűséggel szupernóvákban megy végbe a nukleoszintézis gyors változata, az r-folyamat („rapid”, azaz gyors), mely rendkívül nagy hőmérsékleten és nagy neutronsűrűségnél indul be. A folyamat neutronokban gazdag, kimondottan instabil atommagokat hoz létre, melyek gyors béta-bomlással tartósabb atomokat képeznek. Az r-folyamat II típusú szupernóvákban indul be, és a vasnál nehezebb elemek megközelítően felének létrejöttéért felelős, mint például a plutónium, az urán és a kalifornium.[11]

Ugye, a bekezdés is úgy kezdődik, hogy nagy valószínűséggel, szóval ezt azért ne tekintsük tudományos ténynek. Mert akármikor kiderülhet, hogy a nagy valószínűség esélye 0%. Én tényekről beszéltem, és nem elméletekről, ez igaz. Jelenleg itt tart a tudomány, és vannak tudósok, akiknek kevés a "nagy valószínűség" elmélete. Mert volt idő, amikor az atom "biztosan" nem volt tovább osztható, a neve is erre utal.

Több tudományos felvetésre nem válaszolnék, mert:

a). nem a topic célja és témája

b). én keresztény vagyok, lelkileg labilis és szegényes, így ehhez sem érthetek, hiszen a vallásosak mind ostoba, műveletlen emberek. Miért cáfoljam ezt a tézist?

Re: nincs cím

#533971 Netmaster Előzmény: #533960

Minden kérdést egyszerűen le lehet zárni, ha van isten: csak, mert ő úgy akarja, és mi amúgy sem érthetjük, mert egyszerű földi halandók vagyunk. :)

#533970 Netmaster Előzmény: #533901

Csak pár tisztázandó dolog. Ha a rendezettből a rendezetlen felé haladunk is, a világegyetem ez a naprendszer csak egy nagyon kicsi, véges része, amiben bármi történhet, az egészet nem befolyásolja. Gondolj bele, hogyan rakhatnál különben rendet otthon? :)

A vasnál nehezebb anyagok szupernóvarobbanás folyamán alakultak ki, nem különösebb rejtély.

Azt meg szerintem senki nem akarja megszabni így utólag, hogyan teremtette isten a világot, de azért mindenki próbálja kitalálni, hogyan jött létre, mert elég alapvető kérdés. Ez miért baj?

#533969 Netmaster Előzmény: #533900

Igen, a hit ilyen. :) Korlátos a világról ismert képünk, és a befolyásunk a világ eseményeire, így a hiányt sokan valami természetfelettivel töltik ki. Közben ahogy bővül a tudásunk, úgy szorul ki a természetfeletti ezekről a területekről. Aggódnod azért nem kell, mert a tudás mindig véges marad, de gondolj rá, miben fogod megtalálni az istei tudatosságot, ha a jelenleg csodált titkokból idővel felfed az emberiség.

Nos, a saját képmásra teremtésnél csak arra gondoltam, hogy isten kétségkívül nem arra teremtette volna főművét az embert, hogy az elpusztítsa önmagát. Bár mindent meg lehet magyarázni, mi itt erről a bolygóról eltűnünk, de majd ott lesz nekünk a mennyország. :)

Nem, annyira nem foglalkoztat a téma, és ha az utat keresné hozzám, minden bizonnyal ő tudja a legjobban, hogyan érhet el.

alapkérdéseket kell felt…

#533960 Ibiza

alapkérdéseket kell feltenni.. mi az értelme az életnek..és miért kell ehhez ennyi megjelenési forma...

élet miről szól..szaporodás és utána halál..ez mire jó..az utód is u.ezt teszi.. alapból értelmetlen..

ez a ciklus jól látszik a gyors életű élőlényeken..

itt a fórumon 10 ember tíz teljesen eltérő egóval..világképpel.. életpályával..egyik akármit tesz csak kínlódik a másiknak bejönnek a dolgok..ez nem csupán képesség dolga..van aki egyik tragédiából megy a másikba..

berakok pár képet.. ez sima kiválasztódás lenne?

http://dodokaallatai.5mp.eu/honlapkepek/dodokaallatai/Epaw00PgT3/nagy/260px_leafinsect.jpg

http://www.behav.org/00gallery/ethol/antipred/ugropok_mimikri.jpg

http://www.2perc.com/images/8739.jpg

http://www.hirado.hu/Hirek/2012/04/~/media/Images/Hirado/2012/04/26/15/59e5cd41_d4d5_4ec3_87ea_59ad9f687bd7.jpg.ashx

ezek nem olyan állatok amik azért változnak mert valtoztatni tudják a külsejüket..

vagy amikor egy növény vagy állat mérges rokonát vagy más faj mérges változatát utánozza.. ez hogy?.. van kérdés bőven

van olyan parazita ami megváltoztatja a csiga vagy a hal viselkedését.. a csiga alapból lapít és elbújik..erre ez olyan anyagot választ ki csiga kimásszon egy jól látható ágra..oszt ha madár megeszi jó helyre kerüljön..mert melegvárű állatban fejlődik tovább..halnál tózse...

ezeket a kérdeseket egyszerűen le lehet zárni ha isten..és ha nem?

AT kerestem neked egy p…

#533935 Ricsi

AT

kerestem neked egy példát, de a téma ezen része részemről lezárva:

Zsolt 51,13

Ne vess el orcád elől, szent lelkedet ne vedd el tőlem!

#533931 Ricsi Előzmény: #533927

A harmadik az első folyománya, ha már szerettél mondjuk egy lányt, akkor mindig vele akartál lenni, és mindig vele akartál beszélni.

A negyedik pedig a második folyománya, sőt, azt mondom, ha valakit szeretsz, akkor nem is haragszol meg rá, tehát nem is lesz mit megbocsájtani. Nézd meg, a házasságban is sok év után jönnek elő a régi sérelmek, akkor nem is számítanak, akkor kezdenek külön életet, amikor csökken a szeretet.

#533927 prospero Előzmény: #533900

"Az öntudatra ébredés egyenlő az eredendő bűnnel, amikor önmagadat Istentől elszakadtnak érzékeled. A megtérés az ember és Isten kapcsolatának helyreállítása. Azaz annak felismerése, hogy a kapcsolat soha nem szakadt meg, bármit is gondolsz róla."

Ha van kapcsolat, akkor az kölcsönös. Tehát nemcsak Isten hat rám, hanem valahogyan én is hatok Istenre. A létezésemmel, a gondolat erejével, vagy az ima erejével. Ennek egyik megélése, az áhítat, az ima és az imára kapott válasz.

A keresztény tanítás szerint Jézus - számomra felfoghatatlanul és valamilyen módon - megváltott a bűneim alól, az eredendő bűn alól is, amennyiben hiszek Jézusban. Mit jelent ez? Azt, hogy az Istennel való kapcsolat Jézus tanításán keresztül helyreállítható, már nem kell elszakadva Istentől élni. Jézus Tanításai Ricsitől plagizálva, ha megengedi:

1. Isten szerete

2. Embertársaink szeretete

Ezen kívül még saját kútfőből :

3. Szüntelenül imádkozzatok (kapcsolat)

4. Megbocsátás