Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vallás

Re: Csakhogy borzadjunk el az emberi gonoszságon.

#533918 prospero Előzmény: #533902

A szabad akaratot inkább a szabad választás lehetőségére korlátoznám. Az isteni szabad akaratnak az emberi szabad akarat csak egy morzsája - ezért lehet mondani, hogy Istenhez hasonlóra vagyunk teremtve.

Nem szerintem, a megismerés a jó és rossz között, az az eredendő bűnhöz, az öntudatra ébredéshez kapcsolódik. Ha emlékeim nem csalnak, ettek a tiltott fa gyümölcséből, a jó és rossz tudásának fájáról -, elkövették az eredendő bűnt, ami az öntudatra ébredés, azaz az Istentől való elszakítottság élménye, de nem ettek az élet fájáról, hogy hallhatatlanok legyenek.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy annak megítélése az egyes társadalmakban, hogy mi a jó és mi a rossz az nem egységes, hanem nagyon is különböző.

#533915 prospero Előzmény: #533907

"A szerves anyagba a reprodukció lehel életet, azt pedig a polimeráz láncreakció ugyanúgy megcsinálja kémcsőben mint bármely más kémiai kölcsönhatást is kémcsőben végre lehet hajtani."

"A szerves anyagba a reprodukció lehel életet" - ez mit jelent szerinted.

"a polimeráz láncreakció ugyanúgy megcsinálja kémcsőben" - mert már van élet. Azt nem lehet még egyszer megteremteni, ami van.

Szimulálni az evoluciót- azaz lemásolni már valami létező dolgot, nem ugyanaz mint az evolúciót megteremteni.

"Az ősrobbanás tényét és a táguló világegyatemet pedig a 2.7 K kozmikus háttérsugázás léte bizonyítja, ami minden irányból és minden irányból egyforma hőmérséklettel jön."

Ez Isten létezését nem cáfolja.

"Isten létét jelentsen ez bármit is, pedig sajnos úgy néz ki h a táguló világegyetem cáfolja, hiszen nincs fénysebességnél gyorsabb távolhatás... " - kivéve, ha Isten nem eleve így "akarta", azaz nem az volt a "célja", hogy a világegyetem így álljon össze.

#533911 Spade Előzmény: #533907

"Isten létét jelentsen ez bármit is, pedig sajnos úgy néz ki h a táguló világegyetem cáfolja, hiszen nincs fénysebességnél gyorsabb távolhatás..."

.

Pontosabban a globális isten létét zárja ki, viszont nem zárja ki a lokális "isten" létét, jelentsen ez bármit is...

#533910 Spade Előzmény: #533908

egyrészt ma is ismerünk olyan kölcsönhatást ami taszítást( erőt) okoz azonos elektromos töltések között vagy azonos mágneses pólusok között. És úgy néz ki a számításpok szerint h van sötét anyag illetve sötét energia és az ő kölcsönhatásaikat sem ismerjük. Viszont abból h mondjuk 3 milliárd évvel ezelőtti kép jut el éppen hozzánk egy galaxisról az nem jelenti azt h ma is (3 milliárd év múlva) tágul különösen h gyorsulva tágul..

#533908 Ricsi Előzmény: #533907

Csak hogy tegyünk rendet :)

GYORSULVA!!!! táguló. Honnan a plusz energia?

#533907 Spade Előzmény: #533898

A szerves anyagba a reprodukció lehel életet, azt pedig a polimeráz láncreakció ugyanúgy megcsinálja kémcsőben mint bármely más kémiai kölcsönhatást is kémcsőben végre lehet hajtani. Az evoluciot pedig evolucios algoritmusokkal (számítógépes programok) lehet szimulálni virtuálisan kb ugyanúgy fel lehet építeni bármit.

Az ősrobbanás tényét és a táguló világegyatemet pedig a 2.7 K kozmikus háttérsugázás léte bizonyítja, ami minden irányból és minden irányból egyforma hőmérséklettel jön.

Isten létét jelentsen ez bármit is, pedig sajnos úgy néz ki h a táguló világegyetem cáfolja, hiszen nincs fénysebességnél gyorsabb távolhatás...

#533902 Ricsi Előzmény: #533900

Bocsi, a saját képére, az pontosan azt jelenti, hogy szabad akaratot adott, és a megismerést jó és rossz között. Ez csak az emberre jellemző, egy állatot az ösztönei vezetnek, az ember mindig dönthet.

Csak úgy általában

#533901 Ricsi

Nem válaszolok mindenkinek, mert nem látom sok értelmét, de...

Egyetértek, a szerves anyagok még nem élet. De mi igazából az élet fogalmát sem tudjuk megfogalmazni, mert egy gabonamag 10-20 év múlva elvetve is kicsírázik, pedig addig teljesen élettelennek tűnt. Hogy mi az, ami átbillen, fogalmunk sincs.

A szem tényleg azért tökéletes mert tökéletlen, bele van építve a gyári avultatás, hogy mai divatos szóval fejezzem ki magam. Ha minden örök életű lenne, akkor itt elviselhetetlen lenne már az élet, vagy sokkal több és véresebb háború lett volna a földön.

A teremtéstörténet igaz, de nem szó szerint. Miért nem? Mert a Biblia nem tudományos könyv, és soha nem is állította magáról, hogy az. Nem az a lényeg, hogy mikor és pontosan hogy történt, hanem az, hogy amit látsz most, az Isten akaratából történt. A többi lényegtelen.

És úgy általában... Miért gondolják azok, akik így gondolják, hogy Istennek úgy kellett valamit megteremtenie, ahogyan ők gondolják. Miért nem hagyják rá, hogy úgy tegye, ahogy neki jónak tetszik? Azért, mert nem fér bele a mai tudományos elméletekbe? Azért, mert valaki más jobban tudná? Vagy miért? Pál írja, a fazekasnak joga van az agyagból azt csinálni, amit akar. És ha a gyártónak tetszik, akkor rendben, ha nem, majd csinál újat, de az ő privilégizált joga, hogy mi tetszik neki.

Egyébként pedig, én ebbe nem szólok bele többet, mert nem juttat senkit sem előrébb, sem hátrébb. A megrögzött ateisták sem fognak változtatni az elképzelésükön, és én sem. Számomra ez a világ annyira csodálatos, hogy magától nem jöhetett volna létre. Csak halkan, nagyon halkan jegyzem meg, a fizika mai állása szerint minden a teljes rendezetlenség felé mutat és tart, így az, hogy a sok rendezetlenből valami rendezett kialakuljon, ellentmond a jelenlegi tudományos álláspontoknak.

Aztán, ha már tudománynál tartunk, a tudósok nagy része, aki ezzel foglalkozik (nem mondom, hogy sokfelé lehet róla olvasni, mert elég speciális tudomány) nem érti, honnan vannak a vasnál nehezebb anyagok. Tudományos tény, amikor összeállt az anyag (ahogy ti fogalmaztok) értelemszerűen hidrogén állt össze, és onnantól elkezdődött az a folyamat, ami ma is megfigyelhető a működő csillagokban. Nem írom le, aki tudja az tudja, aki meg nem és érdekli, utána tud olvasni. Szóval, ennek a fúziónak a vas a vége. Egyszerűen azért, mert a vas kötései olyanok, ott leáll a fúzió. Amikor egy csillag eljut oda, leáll benne a fúzió, és "meghal". Tehát természetes környezetben nem lehetne vasnál nehezebb anyag. Mégis van, ismerünk jó sokat. De hogy honnan, mi módon alakultak ki, az óriási rejtély.

De nem akarok tudományos-vallásos vitát nyitni, nem is ez volt a célom, ezért ezt inkább hagyjuk. Én ismerem Istent, Jézus Krisztust, bennem él a Szent Szellem, segít nekem, irányítja az életemet, és nekem így jó. Sokkal jobb, mint előtte volt. Lehet, én lelki toprongy vagyok, nekem szükségem van mankóra, de nem értem, ez kinek és miért fáj? Én felnőttként tértem meg, és nekem jobb így. Akkor meg? És én nem ismerek olyan embert, aki felnőttként megtért volna, és arról számolna be, hogy most rosszabb neki. Akkor miért baj ez? Mi ellen ágáltok folyamatosan?

Számomra már csak az is Isten létezését bizonyítja, ha bárhol, bárkinek erről beszélek, hihetetlen indulatok törnek a felszínre. Pedig én mit mondok? Jézus Krisztus él, ő maga a szeretet, és fogadd el, és szeresd te is a másikat. Erre hihetetlen támadásoknak vagyok kitéve, a primitívtől a mittomén meddig. Ha ugyanezt mondjuk Buddhával mondanám, senki nem támadna. Ha azt mondanám, az UFO-kban hiszek, senki nem támadna. De miután én az élő istenben hiszek, aki nevére minden térd meghajol, hihetetlen indulatok szabadulnak mindig fel.

#533900 prospero Előzmény: #533894

Tehát az isteni tudatosságot nem az emberi tudatosság szintjén kell keresni, hanem pl. az isteni tudatosságot éppen a piciben vélem felfedezni, hogy egy sejt a 16. vagy x. osztódás után "tudja", hogy neki szívnek kell lenni, a másiknak szemnek, pedig előtte ugyanolyan őssejt volt, mint a többiek, ugyanazzal az információtartalommal.

Saját képmásra teremtés: nem hiszem, hogy istennek emberi arca lenne, szakállas öreg bácsi aki az emberi tudat szintjén gondolkodik etc. Inkább azt hiszem, hogy Isten 1% valami 99% semmi. Az univerzum 1% valami 99% semmi, az emberi sejt 1% valami 99% semmi. Az atom 1% valami 99% semmi. Inkább azt gondolom, hogy Isten ebben az értelemben teremtett a saját képmására minket.

"kipusztíthatjuk magunkat a Földről," Az öntudatra ébredés egyenlő az eredendő bűnnel, amikor önmagadat Istentől elszakadtnak érzékeled. A megtérés az ember és Isten kapcsolatának helyreállítása. Azaz annak felismerése, hogy a kapcsolat soha nem szakadt meg, bármit is gondolsz róla. Persze csak szerény véleményem szerint.

Egyébként gondolkoztál már azon, hogy az, hogy ennyire foglalkoztat ez a téma, nem jelent mást, mint azt, hogy Isten keresi az utat hozzád?

#533898 prospero Előzmény: #533896

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerves_k%C3%A9mia

A szerves anyag még nem élet.

Ha létre is hozták az élet csiráit, életet nem tudtak lehelni belé.

De ha így is lenne ti. élet alakul ki labor körülmények között: mint már mondtam a Földön jelenleg nem tudsz olyan környezetet teremteni, ami tökéletesen szimulálná az élettelen környezetet, mivel már van élet. Nem tudod garantálni, hogy ez az élet ne szivárogjon be a labor körülmények közé, tekintve, hogy nem mindent tudunk mérni. Egyetlen mikroorganizmus, - ami nem mérhető - bejutása a labor körülmények közé már biztosíthatja, hogy élet alakuljon ki a kísérlet során.

#533896 Láma Előzmény: #533889

Most kapcsolok. Tudsz mondani olyan szerves anyagot ami soha nem élt?

#533894 Netmaster Előzmény: #533890

Mi más történhetne, ha már idáig eljutottunk? :)

Bár még kipusztíthatjuk magunkat a Földről, és akkor majd kiderül (csak már nem nekünk), hogy isten mégsem saját képmására teremtett minket.

#533893 Láma Előzmény: #533889

Mondom, nem merültem el a témában, csak átfutottam, vagy tv-ben láttam. Nem emlékszem a részletekre. Csak annyira, hogy sikerült mesterségesen létrehozni az élet csíráját.

Re: Antropikus elv

#533891 Láma Előzmény: #533882

Igen. Talán igazad van. De hogyan válaszolnál Ricsi fakalapácsos felvetésére?

Hogyan mindenható, ha egy egyszerű fakalapácsot, vagy vasgolyót nem tud teremteni? Az emberrel kell legyártatnia. Akkor a végső célja a fakalapács volt és teremtenie kellett egy jóval bonyolultabb élőlényt akivel legyártatta? Normális??? Na de minek neki vasgolyó? :)

#533890 prospero Előzmény: #533888

Azon kívül, hogy Netmastertől tudjuk, hogy véletlenül. De mégis törvényszerűen többnyire egészséges gyerekek születnek. :-)

#533889 prospero Előzmény: #533887

Én még nem hallottam arról, hogy élettelenből élő dolgot tudtak volna csinálni. A szerves anyag még nem élet.

#533888 prospero Előzmény: #533875

Egyébként ahogy mondtam Isten most is teremti a világot, például egy gyermek születésénél.

Amikor a gyermek kialakul, honnan tudja a sejt, hogy neki szemnek kell lennie, a másik sejtnek meg vesének, szívnek, agynak stb.? 1db őssejtbe hogyan kerül ez a rengeteg információ?

#533887 Láma Előzmény: #533881

Szerintem, ha tudósok elszánják magukat egy ilyen kísérletre akkor valahogyan csak megoldják a víz csírátlanítását. Én eleve nem úgy képzeltem el a dolgot, hogy kiszaladtak a tengerpartra meríteni egy kanna vizet. Ennyit azért nézzünk ki belőlük. :)

#533884 prospero Előzmény: #533875

"A szem jó példa. Ha isten alkotta, akkor miért nem tökéletes minden szem?"

Pont azért tökéletes, mert nem tökéletes.