Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vallás

Re: Csakhogy borzadjunk el az emberi gonoszságon.

#533655 Előzmény: #533647

"Minél többet tudunk a természetről annál inkább nyilvánvaló lesz mindenki számára hogy az élet igenis magától alakult ki, és fejlődött idáig."

Érdekes, én általában minél műveltebb emberekkel találkozom, vagy olvasok róluk, annál nyilvánvalóbb az, ahogy elbizonytalanodnak ebben, ahogy egyre több tudásra tesznek szert.

Az élet NEM alakulhatott ki magától. Az egy más kérdés, hogy azon beszélgessünk, hogy vannak olyan örök érvényű szabályok, amelyek kvázi ugyanazon logika mentén haladva hozzák létre az élet fejlődését, de ha ezt elfogadjuk, hogy létezik, akkor ott tartunk, hogy ezen szabályokat nem ismerjük, vagyis ha valaki ebben hisz, az pont ugyanabban hisz, mint aki ezen szabályok összességét egyszerűen Istennek nevezi.

#533651 Előzmény: #533636

"Nem Jézus hozta el az ószövetségi iratokat (te csak Mózesről beszélsz, de azért van ott más is), de ez alapvető, ezt nem magyarázom el..."

Én arról beszéltem, hogy az ószövetség javarészt felejtős zsidó történelem, részben mondjuk Gilgames eposz, egyebekben pedig annyit mondtam, hogy a Tízparancsolat nem egyenlő Mózes törvényeivel, merthogy közük nincs hozzá, sőt mi több, Mózes törvényei közül nem egy mond ellent magának a Tízparancsolatnak. Egyebekben teljesen természetes, hogy egy Bibliában (magyarul szöveggyűjteményben) a korábbi szövegekből kanonizálták az új vallás alapjait, és ezért van oly kevés irat korábbról, mivel azokat akkoriban módszeresen megsemmisítették. Ami benne van, azt azért, mert már nincs rá szükség, ami meg nincs, azt azért. Na és kinek is tulajdonítják ezt a mondást? Hát az Alexandriai könyvtárat állítólag felégető iszlamista uralkodónak. Vagyis én egyáltalán nem azt mondtam, hogy nincs korábbi szöveg, hanem azt, hogy valójában minden szöveg korábbi, KIVÉVE A ISTEN==JÉZUS==SZERETET tanítást.

Az ebben a formában tudomásom szerint korábban nem lelhető fel.

"A mózesi (ahogy te hívod, mert én továbbra is isteninek hívom) törvények előremutató törvények voltak, csak most már ezt nem értjük."

Node kolléga úr, tessék már felfogni, hogy Mózes csak lehozta a kőtáblákat, de azok Isten tanításai, és nem Mózes törvényei, a Mózes törvényei azok, amelyek a zsidók hétköznapi életére vonatkoztak, például a körülmetélésre, vagy a levitákra, meg úgy általában az életmódjukra. Szóal, nem azon múlik, hogy minek nevezed, hanem annak, hogy miről szeretnél beszélni.

"A szemet szemért pl kifejezetten előremutató volt egy olyan világban, ahol a vendetta volt az elfogadott."

Kifejezetten maradi a SZERETET törvényéhez képest, amely azt mondta ki, hogy "ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel".

"Vajon amit mondok, csupán emberi vélemény? Hát nem ugyanezt mondja a Mózesi Törvény is?"

Mint írtam, a Biblia készítői sajnos számos dúrva hibát követtek el, ez egyike azoknak. Mózes ugyanis nyilvánvalóan ember volt, ergó amit ő mond, az ugyanolyan emberi vélemény, mint bármelyikünké. Itt is tetten érhető a manipulálás, illetve az, hogy mennyire nem értették meg az akkori szövegeket, illetve, hogy milyen prekoncepció alapján szerkesztették össze azokat.

"Mint már mondtam, a nagy hiba az, ha ezeket a törvényeket testileg, és nem szellemileg vizsgáljuk."

Ez a baromi nagy probléma a kereszténységgel a mai napig, hogy a zsidó hétköznapi törvényeket isteni tanításnak akarják beállítani, a zsidók meg jót röhögnek ezen és szépen fejik a keresztényeket annak tudatában, hogy ezek nyilvánvalóan földi törvények, amelyeket emberek hoztak emberre vonatkoztatva. Azt pedig teológiának hívják, amikor ennek magas röptet akarnak keríteni. Semmiféle szellemi vonatkozása nincs ezeknek a törvényeknek, amit leginkább az igazol, hogy egyátalán nem a SZERETET ISTENÉRŐL szólnak, hanem az ószövetség BOSSZÚÁLLÓ zsidó istenképéről.

Én nem hiszem, hogy a bosszú kanonizálása, vagy mederbe terelésének bármi, de az égvilágon bármi köze lehetne Jézus tanításaihoz és a szeretethez. Mert nincs is. El sem tudod valójában képzelni, hogy ilyeneket mondott volna Jézus. Mert nem is mondott, mert nem is mondhatott volna.

"És ebbe a hibába valóban beleesik a keresztény egyházak nagyon nagy százaléka. Pál erre mutatott egy példát."

Niceában írtak egy levelet, amiben Pálnak olyan dolgokat tulajdonítanak, amelyek többnyira soha nem léteztek, mert nem létezhettek. Ugyanakkor Róma szempontjából rendkívül fontos volt az, hogy egy olyan személy legyen a legfontosabb személyek egyike, aki RÓMAI POLGÁR, így létrehozták Saulus-Paulus-t, és szabtak rá egy pár szerepet. Szemmel látható az, hogy ezek a levelek semmiféle más célt nem szolgálnak, csak arra, hogy megpróbálják elég kókler módjára összefércelni az ószövetséget az újszövetséggel, vagyis hogy HATALMI célra használhassák ki az ÉRZELMEKET ÉS A SZERTETET.

Mint említettem, az újszövetség egy teljesen érthető egész, amiből csak a zsidókat kell kivonni és a testiséget és minden érthető, egyszerű és világos lesz, az újszövetségi példák nem mások, mint a MEGTESTESÜLT SZERETET(!) válaszai az emberi konfliktusok megoldásásra.

Jézus minden esetben a szeretet követte.

A zsidók meg a bosszúállás mózesi törvényeit.

Vajon miért is kellett meghalnia ennek az ideológiának a zsidók között? Mert egy elvont, elzárt, teljesen zárt közösségben megtűrték, de azt, hogy elterjedjen a zsidók között, arról szó sem lehetett. Ezért a szeretetet meg kellett ölni, hogy helyette újra az uzsora, a pénzváltás és a bosszúvágy, más népek gyűlölete és alávetésének a joga érvényesülhessen.

Mi az amit ebben oly nehéz meglátni, ha ehhez hozzáteszed, hogy a keresztény egyházat alapjaiban rázná meg, ha kiderülne, hogy mekkora primitív hamisítás a Biblia? Elég előhúzni azt a pár iratot, ami megmaradt, fennmaradt és máris sakk-matt az RK egyháznak. És vajon hol voltak, vannak, lehetnek ezek az iratok manapság? Van még kérdés miért kell "a szent földet" minden ésszerűségen túlmenően "védeni"? Olyan ez mint a Kínai nagy fal. Nem azért, hogy ne lehessen bemenni, hanem hogy onnan semmi ne kerülhessen ki.

És ez a fajta status quo az, ami annyira jól jellemzi az ""úgynevezett zsidó-keresztény"" vallást.

#533647 BudFox Előzmény: #533582

Erről szól az evolúció, a természet évmilliók alatt a meglévő nyersanyagokból építi fel azt ami a túléléshez a legoptimálisabb.

Minél többet tudunk a természetről annál inkább nyilvánvaló lesz mindenki számára hogy az élet igenis magától alakult ki, és fejlődött idáig.

#533636 Ricsi Előzmény: #533627

Nem Jézus hozta el az ószövetségi iratokat (te csak Mózesről beszélsz, de azért van ott más is), de ez alapvető, ezt nem magyarázom el...

Egyébként csak egy példa...

A mózesi (ahogy te hívod, mert én továbbra is isteninek hívom) törvények előremutató törvények voltak, csak most már ezt nem értjük. A szemet szemért pl kifejezetten előremutató volt egy olyan világban, ahol a vendetta volt az elfogadott. Ez a többire is igaz, csak annyi törvény van, nem akarom mind leírni. De egyet Pál is említ, azt azért idemásolom, gondolkozz el rajta:

1Kor 9,8

Vajon amit mondok, csupán emberi vélemény? Hát nem ugyanezt mondja a Mózesi Törvény is?

1Kor 9,9

Ott ugyanis ez van megírva: „Ne kösd be a száját a nyomtató ökörnek!” Talán Istennek csak az ökrökre van gondja?

1Kor 9,10

Nem értünk parancsolta ezt? Bizony, értünk van megírva, hogy aki a földet mûveli, azzal a reménységgel szánt, hogy õ is részt kap majd a termésbõl. Hasonlóképpen van megírva ugyanez arról a munkásról is, aki csépel.

Mint már mondtam, a nagy hiba az, ha ezeket a törvényeket testileg, és nem szellemileg vizsgáljuk. És ebbe a hibába valóban beleesik a keresztény egyházak nagyon nagy százaléka. Pál erre mutatott egy példát.

#533629 Előzmény: #533602

Jogos, Saulust hirtelen bekevertem... elnézést.

#533627 Előzmény: #533601

"Ricsi: A tízparancsolatnak nincs köze a kereszténységhez... mármint szerinted"

Bocsáss meg, de te alapvető tárgyi tévedésekben vagy. A Tízparancsolat Isten törvényeit foglalja össze, és jóval régebbi, mint a kereszténység. Ezeknek azonban semmi köze Mózes törvényeihez, azaz például ahhoz, hogy kit és mikor lehet eladni rabszolgának. Beza. Ennyi köze van a zsidó vallásnak a Tízparancsolathoz.

"Jézus szerint az összes parancsolat kettőben foglalható össze:

Szeresd Istent, és szeresd az embereket. (ez összefoglalás, nem pont így mondta:))"

Egyben összefoglalható: SZERETET.

"Még annyit, azért találtak ószövetségi iratokat Jézus előttről is, és a szöveg ugyanaz. Az átírás csak spekuláció..."

Értem. Tehát találtam iratokat Jézus előttről, pedig azokat Jézus hozta el, ugyanakkor az átírás csak spekuláció... :)

Csak szólok, most mennem…

#533612 Ricsi

Csak szólok, most mennem kell, pápá :)

#533602 Ricsi Előzmény: #533595

Adószedő Máté volt, Pál apostol (Saul) szanhedrinnek tanult, ő nem lehetett adószedő.

A számokkal egyetértek, azok beszédes számok, a 144 000 is úgy jött ki, hogy 12 törzs, 12 000 ember/törzs. Pedig vannak nagy (pl Júda) és kis (pl Benjamin) törzsek.

#533601 Ricsi Előzmény: #533594

A tízparancsolatnak nincs köze a kereszténységhez... mármint szerinted

Jézus szerint az összes parancsolat kettőben foglalható össze:

Szeresd Istent, és szeresd az embereket. (ez összefoglalás, nem pont így mondta:))

Mit mond a tízparancsolat? 1-4 Szeresd Istent, 5-10, szeresd az embereket.

Még annyit, azért találtak ószövetségi iratokat Jézus előttről is, és a szöveg ugyanaz. Az átírás csak spekuláció...

Ha van kedved olvasgatni: http://www.biblia.hu/regesz/ujfelfed.htm

#533598 Előzmény: #533579

Szerintem sokkal rosszabbak azok, akik azt hiszik, hogy a tudás legyőzheti a hitet és ennek keretében a tudományban hisznek. Azaz például a fekete lyukakban, meg az éppen aktuális mesékben, amivel azt akarják megmagyarázni, amiről fogalmuk sincs. Ebben a kontextusban azok, akik Istenben hisznek, azok legfeljebb egy dologban tévedhetnek (és mit veszíthetnek?), mig azok, akik a mesékben, azoknak állandóan új dolgokban kell hinniük, és ezzel semmit sem nyerhetnek.

Ha pedig kétségük sincs, az még nagyobb baj :)

#533595 Előzmény: #533572

Csak hogy pontosítsunk, leginkább pont egy római adószedő(!!) ismerte fel, Saulus néven, aki ezen felismerésből egy egész vallást gründolt. A számokat a zsidók esetében soha nem szabad nominálisan érteni, mindig valamiféle jelentése van és ebből adódnak a számok.

#533594 Előzmény: #533567

"A zsidók nem tagadják meg Jézust."

Dehogynem, a zsidók világosan meghatározzák, hogy Jézus nem a messiás volt, hiszen nem szabadította fel a zsidókat. Ennek megfelelően a zsidók továbbra is a messiás eljövetelét várják és nem Jézusét. Elég komoly különbség ez, hiszen ez pontosan annyit tesz, hogy mig a kereszténység a világ számára vár egy Megváltó Jézusra, addig a zsidók továbbra is egy "világon uralkodó" uralkodóra várnak, vagyis világi személyre.

"A próféták szerint Jézus Krisztus a megváltó visszajön, hogy megszabadítsa népét a rabságból."

Itt fogalmi zavar van. A zsidó proféták szerint a messiás fog elérkezni, hogy megszabadítsa a zsidókat az éppen aktuális rajtuk uralkodóról, ők soha nem vártak lelki megváltót. A kereszténység egyik legnagyobb hibája az, hogy a múltba való bekötés értelmében (történelmi mélység adása a valláshoz) nem a Mithra kultuszra helyezkedett, hanem a zsidók történetét írta át úgy, hogy a messiást (trónörökös) és a megváltót (Jézus) ugyanazzal az értelemmel ruházta fel.

"Vissza is jött, meg is szabadította."

Leverte a rómaiakat? Ez nekem új. Josephus Flavius még csak nem is hallott róla, miközben éppen lerombolták Jeruzsálemet.

"Csak a zsidók ezt testi viszonylatban értették, hogy "na majd most, most aztán elzavarjuk ám a Rómaiakat"."

A zsidók KIZÁRÓLAG URALKODÓI értelemben értik a mai napig is, hiszen számukra világos, hogy a messiás==trónörökös, vagyis SZEMÉLY.

"De Jézus Krisztus új szövetséget hozott, egy sokkal fejlettebb, szellemi szövetséget, és az emberek szellemét szabadította meg."

Vagyis pont olyasmit, amit a zsidók nem akartak és nem is értettek. Nem mellesleg, nem is érdekelte őket az, hogy Kumránból egy dezertőr eljött és elmondta az addig szigorúan őrzött titkos tanításokat, akit később Jézusnak (megváltónak!) neveztek el a tette alapján, ami miatt valószínűleg tényleg megölték, hiszen ez a szokásos bűntetése az ilyen "árulásnak". Az, hogy ezt később történelmi kontextusban a rómaiakhoz rendelték az egy lényegtelen részletkérdés, mert itt a TUDÁS a lényeg, az, hogy megtudtad, hogy Istenhez nem csak a vallásokon, szektákon keresztül vezet az út, hanem A SZERETETEN (==JÉZUS!!!) keresztül, amihez pont nem kell a vallás, sőt mi több, a vallások ezt egyáltalán nem pótolhatják, helyettesíthetik.

"Hogy kitől, mitől, most nem taglalom ki, mert már csak ez baromi hosszú lenne."

Nem olyan bonyolult: A saját hülyeségünktől, a szabad választás SZÁMUNKRA (és mindenkinek a saját számára) rossz oldalától.

"Szóval a zsidók azt tagadják, hogy a názáreti Jézus Krisztus a megváltó."

Nem, a zsidók azt tagadják, hogy Jézus a messiás, azaz de facto és de jure Jézus Krisztus (=Jézus Messiás) létét és szerepét tagadják. Ennyire egyszerű ez.

"De Jézus második eljövetelekor pont úgy fog megjelenni, ahogy a zsidók várják, óriási erővel és hatalommal, és akkor minden zsidó el fogja fogadni (most vallásról, és nem nemzetiségről beszélek), hogy a megváltó eljött az ő népéért."

Ez most vicc? A szeretet el sem ment, hiszen itt maradt. Az, hogy ezt újra felfedezzük, ahhoz pont nem óriási erő és hatalom kell, hiszen a szeretetnek nem erre van szüksége. Ha tehát valóban elemi erővel jelenik meg Jézus, azaz A SZERETET, akkor pont nem lesz ott semmiféle erő és hatalom, kivéve a szeretet erejét és hatalmát. Ebben a kontextusban külön érdekesség az, hogy ez kell ahhoz, hogy a zsidók megtérjenek, mert enélkül nem fogadják el Jézust, avagy a szeretetet a te megfogalmazásod szerint.

"Jah, a teljes ószövetség (bár én is máshogy tekintek rá, mint a mainstream kereszténység) Jézus Krisztusra mutat, és addig volt érvényben, amíg ő el nem jött a földre. De azt mondani, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz..."

Mert nincs is. A teljes ószövetség leginkább Mózes törvényeit alapozza meg, amelyeknek nagyon nincs semmi köze a kereszténységhez, ezzel szemben az, ami arrafelé mutat, az csak azért van ott, mert Niceában beleszerkesztették, helyesebben úgy írták át a Tórát, hogy "előzmény" lehessen. Egyebekben nyilvánvaló, hogy egy esszénus, avagy kumráni tanokat hirdető személynek nem sok köze lehetne egy alávetett (héber) egyiptomi népcsoporthoz, amit a fáraó fia vezetett ki a számukra egy szövetségben (Áb-RA-ham) korábban megtélt földterületre, hogy védjék Egyiptom határait.

Sima történelemkönyv, amit egyre több tény támaszt alá, ezért is fontos, hogy a kereszténység VÉGRE elhatárolódjon ettől, mert nyilván semmi közünk hozzá.

"Mondhatnék rengeteg példát, de ez tényleg nem egy fórum terjedelme, így nem teszem:)"

Én ""ráérek"" :)

#533582 Ricsi Előzmény: #533579

No, ezt megkaptam, köszi...

Én meg azt gondolom, abban hinni, hogy ez a csodálatos élet magától alakult ki, ...

nem tudok rá jó szót, milyen gondolkodás. Mert ha azt mondod, hogy csak az emberi szem pl milyen bonyolult, és az magától alakult ki, akkor meg szeretném kérdezni tisztelettel, egy vasgolyó miért nem alakult ki magától? Vagy egy fakalapács? Vagy egy faék? Vagy nem tudok egyszerűbbet kérdeni...

De ha a szem bonyolultságát nézem, akkor miért nem alakult ki űrhajó, Vagy óriási szerverpark? Vagy felhőkarcolókkal teli városok?

Na mindegy, kinek-kinek hite és látása szerint.

#533579 BudFox Előzmény: #533541

jó poszt :_))

én sem hiszek ilyen istenben ,meg más természet fölötti lényekben....

egyszerűen nincs a világon ilyen...csak a "primitív" emberek hisznek ilyen "mesékben", mint a vallás.

#533575 Dr. ursi Előzmény: #533572

ugyanis a szám nem az eljövetlkor élőkre vonatkozik hanem zusamme tehát az össze lélekre amiben a feltámadottak is benne vannak

szóval elég kevés lesz a zsidók közül aki átmegy a tű fokán akit mikor megmérnek nem a külső sötétségre vettetik

#533572 Dr. ursi Előzmény: #533567

végülis ennyia lényeg.

aaz ószöv Jézusra mutat végig.

aztán eljött.

zsidók nem ismerték fel csak néhányan.

amikor újra eljön akkor már majd felismerik.

csakhogy mivel sokan megtagadták anno ezért fordult a pogányok felé is gy lettek a kersztények.

amúgy a zsidók közül olyan 144ezret vagy mennyi van írva a Jelenések könyvében visz csak magával, ez nem sok figyelembe véve hogy emnnyien vannak :o))) én a helyükbe igyekeznék hogy benne legyek ebbe a keretben

#533567 Ricsi Előzmény: #533561

Nagyon sok mindenben nincs igazad, de ez már annyira szétágazó lenne, nem tudok és nem is fogok rá válaszolni. Csak 1 dolgot, mert ez fontos..

A zsidók nem tagadják meg Jézust. A próféták szerint Jézus Krisztus a megváltó visszajön, hogy megszabadítsa népét a rabságból. Vissza is jött, meg is szabadította. Csak a zsidók ezt testi viszonylatban értették, hogy "na majd most, most aztán elzavarjuk ám a Rómaiakat". De Jézus Krisztus új szövetséget hozott, egy sokkal fejlettebb, szellemi szövetséget, és az emberek szellemét szabadította meg. Hogy kitől, mitől, most nem taglalom ki, mert már csak ez baromi hosszú lenne.

Szóval a zsidók azt tagadják, hogy a názáreti Jézus Krisztus a megváltó. De Jézus második eljövetelekor pont úgy fog megjelenni, ahogy a zsidók várják, óriási erővel és hatalommal, és akkor minden zsidó el fogja fogadni (most vallásról, és nem nemzetiségről beszélek), hogy a megváltó eljött az ő népéért.

Jah, a teljes ószövetség (bár én is máshogy tekintek rá, mint a mainstream kereszténység) Jézus Krisztusra mutat, és addig volt érvényben, amíg ő el nem jött a földre. De azt mondani, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz...

Mondhatnék rengeteg példát, de ez tényleg nem egy fórum terjedelme, így nem teszem:)

#533561 Előzmény: #533556

Na ne vicceljünk már kérem - a zsidó modell egy összelopott, összeollózott történelemkönyv, amelyben még az sincs eldöntve, hogy egy istenük van, vagy EL uralkodik az arkangyalokkal. Totál káosz, és akkor a Tóráról és az abban foglaltakról talán ne is beszéljünk, amitől - ha vennék rá a fáradtságot - a komplett keresztény világ és az iszlám kiakadna (az utóbbi ki is van).

Jézus példának okáért meg van tagadva a zsidóknál, ezzel szemben igen fontos és elismert személy az iszlámban. Az iszlámnak és a kereszténységnek sokkal több közös vonása van, mint a zsidósággal. Ha például a zsidók történelemkönyvét (ószövetség) kihagyod a kereszténységből, amihez igazából semmi köze nincs, akkor máris láthatod, hogy semmi közös nincs a két vallásban.

#533555 Előzmény: #533541

"az eleje jó és találó..közepétől okoskodó..nyögve nyelős.."

Így is lehet nevezni, érdeklődéssel várom a szerinted nem okoskodó, nem nyögvenyelős megfogalmazását ugyanennek.

"Innen fakadnak a vallások..a természetközeli népeknél láthatod.."

Nem. Innen fakadnak a természeti népek rituáléi, amelyeknek semmiféle intézményesítettsége nincs a mai napig sem. A vallás az, amikor intézményesítik a hitet, azaz önálló szervezetet, hierarchiát alakítanak ki rá. A vallás a civilizáció része, amelyben a hitéletet is kontroll alatt akarta tartani a hatalom, ennek a része volt a vallási kaszt és a uralkodói kaszt kialakulása, amelyet a király fogott össze. Róma volt az első, amely az államvallást teljesen leválasztotta az uralkodásról és önálló uralommá, uralkodási alappá tette, ezáltal határokon túlnyúló befolyásra és pozíciókra szert téve.

"és ha meghaltok..bekerülhettek egy csodás kertbe..ahol nem kell szétszakadnotok.."

Ez az európai modell, máshol pont nem erről szól a vallás (az iszlám európai modell)