"mondtam..erős valutát árcsökkentésre használják ki a cégek.."
Mint mondtam, a GYENGE valutát használják árcsökkentésre a cégek. Az erőst nagyon nehéz árcsökkentésre használni, lásd például Ajka kristály esetét az erős forinttal.
"tehát nem kapnak több pénzt..erről vannak statisztikák.."
Ezért nem hiszek nekik. Mert nyilvánvaló hülyeség az, hogy ha valaki EUR-ban számláz, az nem kap több pénzt. Mert az LEHET, hogy olcsóbban számláz EUR-ban, viszont forgalma és bevétele lesz a versenyelőnyből, merthogy hirtelen eladhatóvá válik a terméke.
DE egyáltalán nem értem, hogy ezen miért vitatkozol, a világ összes komoly országa vért pisil azért, hogy leértékelje a devizáját, csak nálunk van ez a beteg retrokommunizmus, hogy az erős forint a jó forint.
"nem a versenyelőny miatt hanem mert bevételt akar generálni..de ha forint visszaerősödik akkor is ennyiért tudja legközelebb eladni.."
Már hogy tudná eladni ugyanannyiért? Ha külföldre dolgozik, akkor kevesebbért tudja eladni FT-ban, hiszen az EUR ár vagy fix, vagy nem emelhető. Kizárólag belföldre dolgozó cégnél ez természetesen mindegy, de ott valójában az EUR/HUF árfolyan eleve érdektelen.
"elárulom neked a multik érdeke a gyenge forint..mert ők eurban számolják a költséget és a nyereséget..olcsó pénzzel kifizetik a melóst akinek drágán adják az árut..én kb 10% áremelkedést látok a multiknál..ők már jóideje 320al számolják az eurt..(ósen tesco)"
Ne mondd? Ezt már rengetegszer leírtam abban a kontextusban, hogy ezzel lehet burkoltan a multiknak adókedvezményt adni, illetve ezzel lehet idecsalogatni őket, merthogy olcsó lesz a munkaerő a SZÁMUKRA. Ennek megfelelően nálunk több munkahely jöhet létre, ami szerintem magasabb foglalkoztatást, több elkölthető pénzt jelent és ezáltal gyakorlatilag a belső fogyasztást is segíti. Hát mik vannak? Itt is az jött ki, hogy a cél a gyenge deviza.
"az állam foyló áron veszi a devizát amivel törleszt..forintban jönnek a bevételek és drágán veszi a devizát..ez mi ha nem adósságnövekedés..mert mnb csak ül a zsetonon.."
Az állam bevételeinek jelentős részét teszi ki a deviza, például uniós források és hasonló úri huncutságok. Ezeket az állam éppenhogy devizában parkoltatja az MNB-ben, tehát nincs konverziós költsége, ha jól csinálja a pénzügyeket.
""Nagyon helyes, elég volt az olcsó kölcsönből fogyasztásból..." te hol élsz..a családok nagyobb része nullára megy..ha marad pénze megtakarít.. nem költenek..a belföldi fogyasztás (kereskedelem/szolgáltatás) a padlón.."
A belföldi fogyasztás pont azért van a padlón, mert VÉGE van az olcsó kölcsönből fogyasztásnak. Magyarán, eddig is csak azért volt magasabb, mert kölcsönből költöttek, vagyis többségében többet költöttek a családok, mint amennyi jövedelmük volt. Azzal, hogy nincs kölcsön, természetes, hogy ennek a forgalma kiárazódik a piacról. Csakhogy ha nem árazod ki, akkor értelemszerűen a forgalmat jóval meghaladó adósság keletkezik, ami értelemszerűen fenntarthatatlan már középtávon is. Elég csak megnézni azt, hogy ez a gondolkodásmód potom nyolc év alatt egy "A" besorolású országot a bóvliba vitt le és a marginális devizaadósságból a teljes kiszolgáltatottságba futtatta át az országot.
"súlyos tévedés..ez még a kommunista időkből jött gondolkodás amikor égető volt a konvertibilis valuta bevétel...hasonló ahhoz Magyarországot agráriról ipari országgá nyilvánították...a belföldi kereslet az elsődleges..utána jön az export.."
A belföldi kereslet akkor értelmezhető, ha az a megtermelt jövedelemből működik. Minden olyan eset, amiben adósságból termelődik, az katasztrófa, mert valójában nem bevételt termel ilyenkor a belföldi kereslet, hanem adósságot, amelynek az adósságszolgálatának kitermelésében természetesen nem fog részt venni, ha beomlik az adósságpiramis. Ez tökéletesen látható. Az meg, hogy az export kommunista gondolkodás lenne, az maga a ROTFLMAO, hiszen a világ minden országa erre törekszik rajtunk kívül.
Amivel te ezt most megint megkevered az a MINDEN ÁRON DEVIZÁT kell szerezni gondolkodásmód, amiben adott esetben veszteséggel adtunk el valamit, csak hogy konvertibilis devizára tegyünk szert. Erről viszont pontosan azóta értelmetlen beszélni, amióta a forint konvertábilis, hiszen azt csak meg kell venni a piacon.
"300nál ömlenek de 285 nél is itt vannak.. 290körül már szlovákokkal vannak tele a plázák.. 310-320nál lépni nem lehetett tőlük.."
Ami azt jelenti, hogy építeni kell az üzleteket, több kiskereskedelmi egység kell , a piacra bármilyen magyar árut bevihetsz mert felvásárolják, vagyis rengeteg munkahely teremtődik. Elképzelni nem tudom, hogy ez miért lenne rossz a számunkra.
"ha magas az eur..akkor leértékeled a nemzeti vagyont.. pl a 10milliós lakásodat 36.000eurról 32.000eurra.."
Elég olcsó liberálbolsevik trükkök száza az, amikor érveid alátámasztására játszol az árfolyamokkal, különösen azok után, hogy erre külön felhívtam a figyelmed, hogy ez milyen olcsó trükk. Ráadásul könnyebben bukik be, mint bármi más.
Merthogy, ez valójában annyit tesz, hogy például ha van rá külföldi kereslet, akkor VAGY gyorsabban eladod, VAGY drágábban is eladhatod. Vagyis NEM értékeled le a nemzeti vagyont sem. Tehát jobban jársz, vagy nem történik semmi. Ugyanakkor ha így számolsz, akkor miért felejted el azt, hogy ebben az esetebn az államadósságot is brutálisan lecsökkentenéd? Hiszen a HUF-ban denominált adósság így 10-15%-al is csökkenne, ha EUR-ban mutatod ki, az EUR meg ugye változatlan maradna.
VAGY játsz úgy, hogy mindent egy devizára hozol, vagy ne csináljad ezt. A közös nevezőre hozás egy alapvető politikai és gazdaságpolitikai igény és általános iskolában is buktatás tárgya, ha anélkül akarsz valamit összehasonlítani.