Re: kerekecske dombocska hová mész te forintocska
Előzmény: #531172"nagyon látszik nem "pénzzel dolgozol" olvasol ezt azt oszt otthol a fotelből logikázol."
Az, hogy honnan logikázom, az érdektelen dolog arra nézve, hogy mit csinálok. Fotelom különben sincs.
Mellesleg már sokszor írtam, hogy én nem tőzsdézek, spekulálok, hanem dolgozom és többnyire EUR-ban számlázok. És mivel EUR-ban vannak a szerződések, ezért csak elhülve olvason azon agymenésedet, mely szerint nekem jó lenne az, ha erősödne a forint, vagy hogy árat csökkentenék emiatt. Akárcsak mindenki más, akik valóban EUR-ban dolgoznak.
"mondom, maximum csak fejben vállalkozol.."
Igen, én használom a fejemet :)
"Alap esetben veszel alkatrészt külföldről devizáért.. és valamilyen hozzáadott értékkel eladsz egy terméket...mondjuk 100eur/db a haszon 20eur/db ..leértékelődik forint..kell a pénz navra járulékra..írsz a partnernak eksön van vegyen 95ért..nem vesz többet csak u.annyit vagy előre hoz egy mennyiséget..de utána ez az idő kimarad.. tehát nem lesz több pénzed..a példa csak példa..az összes járulékos költség eurban számolódik tehát nő.. szállítási költség,üzemanyag."
Baromi zavaros vagy. Ha devizában veszed a terméket és devizában adod el (avagy nem is veszel terméket, hanem szolgáltatsz és azt adod el EUR-ban), akkor értelemszerűen minél gyengébb a forint, annál nagyobb lesz forintban az árfolyamkülönbözet a javamra. Mivel pedig a járadékok, költségek forintban vannak, ezért értelemszerűen ha gyengébb a forint, akkor több marad. Az a képzavar, ami a fejedben él már értelmezhetetlen. Nyilvánvaló ugyanis, hogy ha egy EUR-ban számlázó (működő) cég mondjuk nullszalldós, akkor a gyengülő forint mellett a költségei jóval kevésbé nőnek, mint a bevételei, tehát profitot fog termelni. És ugyanígy nyilvánvaló az is, hogy ha erősödik a forint, akkor a bevételei markánsan csökkenni fognak, mig - szokásosan - a költségei vagy nem, vagy csak alig, vagyis veszteségbe fog átmenni.
Ha pedig foglalkoztat is, akkor ez hatványozottan igaz, hiszen az alkalmazottak bérére és járadékaira nézve az EUR/HUF árfolyam az esetek döntő többségében teljességgel irreleváns.
"Külföldön is válság van..ott is nehéz eladni..engem még TÜV vizsgálattal csesztettek németek de most a kínai áruk csont nélkül bemennek... "
Amióta NATO beszállítói minősítése is van annak a cégnek, ami ilyesmivel foglalkozik, azóta nem cseszegetik ilyesmivel.
"- a belső fogyasztás nagy része nem hitelből történik,tehát marhaság amit írsz"
Nem marhaság, hiszen ha nem hitelből történt volna korábban, akkor nem zuhant volna össze a felelőtlen hitelezés beszűntetésével. Ez ennyire egyszerű.
"az emberek nem mennek étterembe, fodrászhoz, kozmetikushoz, autószerelőhöz, kevesebb ruhát vesznek, autót is kétszer annyi idő alatt cserélnek..."
Pontosan így van, kikerült a rendszerből a pazarlás, a takarón túl nyújtózkodás. Nem arról van szó, hogy most ennyivel kevesebb idő alatt csinálnak meg kevesebbet, hanem arról, hogy EDDIG SEM engedhettük volna meg azt, hogy ennél többet költsünk, csak ezt elfedte az uzsorázás.
"talán a termelőknek jut belőle egy kevés."
Ezért mondtam, hogy TERMELNI KELL, mert nincs más, a termelésnél pedig nem jó az erős forint.
"ez sima matek te...ne légy maki..minden pénz valamilyen valutába vagy aranyárba számolódik..hiszen ez a közös nevező.. mongol tugrik sem értelmezhető csak ha átszámolod."
Akkor miért felejted el, hogy az államadósságot is így kellene számolni? Azaz, nem a nemzeti vagyon értékelődik le, hanem az adósság csökken le, ha EUR-ban számolsz és a forint gyengül. Én erre hívtam fel a figyelmed. Akkor azt is számoljad át. És ha így nézed, akkor bár kétségtelen, hogy az értékesíthető állami vagyon ESETLEG csökkenő értéket mutat (habár az ibiza féle ökölszabály szerint ez a tőzsedi cégek árfolyamát erősíti VIP beszállás okán), de inkább stagnál, miközben az adósság baromi nagyot csökkenne. Hm?
"Mennyit keresel kérdi egy usai..akkor mondod neki forintban? sokra megy vele..(ez csak példa)"
És a mennyi az adósságodnál ugye tök ugyanez a helyzet. Vagy nem?