Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nemzetközi és magyar gazdaság magyar aktuálpolitika nélkül

Re: törölve

#513485 Előzmény: #513277

"banyaiz: Szóval ha azt a valószínű állapotot elfogadod, hogy IMF megállapodás jegybanki kamatcsökkentést tesz lehetővé"

Nem fogadom el, mert nem igaz. Ugyanis az imf uzsoramegállapodás azt jelenti, hogy onanntól két részletben fizetjük meg azt, amit előtte egy részletben fizettünk, méghozzú úgy, hogy a két részlet összességében több, mint a korábbi. Ennek megfelelően hiába lesz mondjuk 1%-al kisebb az alapkamat, ha közben 2.61%-ot fizetünk az imf uzsrásainak.

Pont az a lényeg, hogy saját erőre támaszkodva, valós számok alapján csökkenjen a hozamelvárás, ne pedig liberálbolsevik hamisítással szétválasztani a kölcsönök kamatait. Pontosan ezt tette a bajnai-oszkoó hazaáruló páros, amikor lehívta a pénzeket. Nem kellene ezt tovább fokozni, különösen azzal, hogy ezt a pénzt még költsük is el. NEM. EZT a pénzt fizessük vissza, mert sokkal kevesebb lesz az adósságszolgálatunk.

És mint már említettem: Csak nézzed meg, ahogy visszafizetjük az uzsorát, aközben számottevően csökken az adósságszolgálatunk, hiszen áprilisban IS kevesebb volt, mint tavaly, pedig állítólag most rosszabbul állunk és rosszabbul tudjuk magunkat finanszírozni.

Van erre más magyarázatod azon kívül, hogy nem éri meg az eu+wb+imf uzsora?

Re: törölve

#513483 Előzmény: #513274

"Még vmi azért a fogyasztás által teremtett értéktöbblet egy része csak nálunk csapódna le kézen közön."

IME A LIBERÁLBOLSEVIZMUS SZENT TITKA! ÁLDUNK TÉGED UZSORA!

JUJJ!!!

A fogyasztás NEM TEREMT TÖBBLETET, ahogy a szóban is benne van a FOGYasztás ÉRTÉK CSÖKKENÉS, az ÉRTÉK FELÉLÉSE. Ennek megfelelően - és értelemszerűen - minden fogyasztás csökkenti az értéket, a gazdaságra fordítható pénzt, a megtakarítást, ráadásul a kamatok miatt jobban, mintha el sem lett volna költve a pénz.

Vagyis teljességgel egyértelmű, hogy ha van 100 Ft-unk és megtartjuk, akkor az jobb, mintha elköltjük, még akkor is, ha az elköltés után úgy tűnik, hogy "kaszál az állam és az jó". Mert nem az. Mert valójában a BANK KASZÁL, méghozzá dúrván. És ez külön fokozódik, HA NINCS pénzünk, azaz 0Ft-unk van és a nulla HELYETT felveszünk 100Ft-ot, majd ezt költjük el. Ebben az esetben ugyanis - bár az állam talán 10Ft-ot ""bezsebel"" EGYSZER, de valójában a bank zsebel be sokkal többet éveken át. Ugyanakkor lesz 130 Ft adósságunk.

Hogy lehetne ezt ""értéknek"" beállítani? Haszonnak?

"Plusz vannak multikon kívül más szereplői is a magyar gazdaságnak."

Például én is. És én azt mondom neked, hogy amikor 16%-ra kaptam hitelt, azzal is tudtam működni és nem azon múlt a MŰKÖDÉS, hogy az most 16%, vagy 8%. Valójában LÉNYEGTELEN. A lényeg éppen az lenne, hogy rendelkezésre álljon, könnyen hozzáférhető legyen és bármikor és bármilyen intervallumra könnyedén megkapjam. Na ez nincs, és ennek semmi köze a hitelkamathoz. Példának okáért a magánhitelkártyára azonnal kapok milliókat, de cégesen még egymilliót sem. Ha azt mondom a banknak, hogy ugyan, a dec20-án esedékes EVA-t finanszírozza meg nekem TETSZŐLEGES(!) kamattal, arról szó sem lehet, függetlenül attól, hogy értelemszerű, hogy a 31.-én esedékes számla nem folyhat be addig, viszont annak a ~38%-át addig be kell fizetni. Úgyhogy, adott esetben személyi kölcsönből fizetek adót, mert a bank ilyen "kockázatos" üzletre nem ad pénzt. Logikus nem? Még úgy sem, hogy a hitelkártyát tolom oda fedezetnek. Ugyanazt, amiről egyébként lehívhatom a pénzt. Ugyanaz a bank! Na ne viccelj már, hogy a hozamok érdekeljenek, érdektelenek.

Aki kereskedik, annak egy 100 milliós készlet esetében +/-2% kamateltérés pár milliót jelent. Aki viszont ezt nem forgatja meg legalább háromszor, négyszer egy évben alacsony árréssel, az hülye, aki meg igen, annak nem számít az a pár százalék. Aki pedig nagy árréssel dolgozik, annak főleg nem.

A VÁLLALATI hitelnél nem a kamatszint, hanem a hozzáférhetőség és a rugalmasság lenne a lényeg.

"Állampapírokra kifizetett hozamszintre is hatással lenne pl egy Imf megállapodás és nem növelné a hozamokat szerintem."

Nem növelné, hiszen az elvárt növekményt ebben az esetben az imf uzsorára fizetnénk ki.

"Pl ha már csak azt az alapvetés megvizsgálod, hogy elég bajos lenne úgy jegybanki alapkamatot csökkenteni, hogy a piac közben az állampapír hozamokat nem árazza alacsonyabbra, mert az ortodox viszonyok között általában ez úgy történik, hogy csökkennek a hozamok és azt követi a jegybank, vagy nőnek és a jegybank emel persze sok más tényező mellett ami befolyásolja a jegybankot."

Csak egy egyszerű kérdés. Szerinted ha most mondjuk nem 7% lenne az alapkamat, hanem mondjuk 3%, akkor mennyivel nőne meg az ÉRTÉKTEREMTŐ, azaz TERMELŐ szektor? Szerintem: 0.0%-al.

Re: törölve

#513479 Előzmény: #513269

Össze-vissza kevered a fogalmakat.

A HITEL==JÓ dolog. A KÖLCSÖN==UZSORA rossz dolog. A FT-ban finanszírozott ÁHT hiány (amig van) jobb, mint a devizában fennálló. De ettől még nem jó dolog lesz, hanem kisebb rossz.

Az uzsorázás lényege az, hogy jövőbeli jövedelem terhére fogyasztást emel a jelenben, amelynek az árát viszont KAMATOSAN később kell megfizetni. Ennek az eredményét issza most Európa, jó híg és büdös formában. Ugyanis amig csak fogyasztanak az emberek és azt hiszik, ez ingyen van, addig sokkal többet fogyasztanak, mint amire szükségük lenne (ez a liberálbolsevik uzsorázás lényege), vagyis valójában az ipar és a gazdság felesleget termel, avagy ha úgy tetszik, a felesleget vásároltatják fel az emberekkel.

Csakhogy ez elfogy. És amikor kiderül, hogy a termelést IS uzsorából finanszírozták, akkor egyértelművé válhat, hogy az egész rendszernek össze KELL omlania, egyszerűen azért, mert ha nincs meg a megfelelő mennyiségű ingyenpénz beáramlás, akkor se termelni, se vásárolni nem lehet. Ugyanakkor ennek pótlása azzal jár (QE széria), hogy már nem a termelésbe és a vásárlásba, hanem az öncélú pénzteremtésbe áramlik át a pénz, vagyis nemhogy jobb nem lesz tőle, hanem egyenesen rosszabb lesz, mert a maradék valós hitel, a maradék valóban termelést segítő hitel is eltűnik.

És igen, elég gáz a köznek, ha a Közgázon nem ezt tanítják, mert ez az a gáz, amit a köz most érez.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor például egy RÖVID(!) távú recessziót az államnak a vállalatok meghitelezésével KELL áthidalnia (egyebekben ebből is látható, hogy az állam csak szabályozzon liberálbolsevik hazugság a rendszer lényegéből fakadóan eleve hazugság és torzítás), hogy normális piacra visszatérés esetén életben és erőben legyenek, azonban - és értelemszerűen - amikor rendszerszintű túlfogyasztásról lehet beszélni, akkor nyilvánvaló, hogy SOHA nem fog visszajönni az az időszak, amikor újra többet lehet fogyasztani, főleg akkor, ha a túlfogyasztás számláját HIRTELEN és EGYBEN SOKKAL magasabb, valódi kölcsön kamattal kell visszatörleszteni.

Ez lehetetlen.

Ellenpróba: Egy egészséges gazdaság lényege az, hogy akkora a felvevőpiac, mint amekkora a termelés, illetve akkora a termelés, amekkora tényleges felvevőpiac van, és ezek a ténylegesen létrehozott értéken alapulnak. Magyarán, az az egészséges piac, ami úgy működik, hogy nulla az egyenlege, azaz nem halmoz fel (mert az valójában elvonást jelent), és nem is adósodik (értelemszerű), vagyis hitel, kölcsön és minden más NÉLKÜL is működőképes. Ha ezt nem tudja egy rendszer, akkor az meg fog bukni és ez csak idő kérdése.

Namármost, az, hogy valaki úgy dönt, hogy élete során sokkal kevesebbet akar felhalmozni és sokkal kevesebb értéket akar fenntartani, DE AZT AZONNAL MEG AKARJA KAPNI, az önmagában nem probléma, ez az emberi kapzsiság és hülyeség szinonímája, tipikusan ilyen a 30 éves hitelek, amelyekről ordít, hogy valaki túlfogyaszt. Ez azonban egyéni szociális probléma. Ugyanakkor értelemszerű lehet, hogy 30 éves távlatban, ha mindenki így élne, akkor a rendszer valójában ugyanúgy a kölcsön nélküli hitel világára hajazna, hiszen csak az lenne a különbség, hogy a pénzügyi uzsorások hülyére keresik magukat az ostoba embereken, UGYANAKKOR nem keletkezne összességében túltermelés, hiszen csak egy 30 éves ciklus lenne, amikor mindenki átáll arra, hogy adósságból éljen és hogy mások uralkodjanak felette. Ezért működÖTT olyan jól ez Amerikában, ahol ez az általános, ugyanis ha ez az általános, akkor az folyamatos.

Namármost, miért írtam azt, hogy működÖTT? Hát azért, mert most már ott sem működik, és egyebekben éppen azért, mert ott SEM a teherviselőképességig hiteleztek, hanem úgy, hogy tudható volt, hogy azt az adós nem tudja finanszírozni, vagyis sokkal többet hiteleztek, mint amennyi visszafizethető. És ami nem visszafizethető, az összedől.

Vagyis, valójában most a hitelezéssel csak a túltermelést tudnád ideig-óráig fenntartani, amit viszont nem tudnál hová elhelyezni. Ezért totálisan értelmetlen akár a hitelezéstől, akár az uzsorázástól bármiféle előnyt várni.

Szóval, felejtsed el a liberálbolsevik lózungokat, esetleg nézz körül, legalább a világot nézzed meg, hogy mekkora bukta az az ideológia, amiben még mindig hiszel.

Re: törölve

#513304 prospero Előzmény: #513287

AT, szerintem ilyet nem állított, hiszen korábban éppen azért ostorozta az MNB-t, hogy nem csökkenti a kamatokat, hanem magasan tartja, ezzel visszafogja a gazdaságot illetve további extra hozamokat fizet az MNB-ben parkoló banki hitelekért. Úgy látszik most nincs itt, majd ő elmondja az álláspontját.

Re: törölve

#513287 banyaiz Előzmény: #513285

Nézd mindent lehet vitatni érvekkel ellenérvekkel bármilyen ismeretekkel, de azt állítani, hogy egy jegybanki kamat alakulása és a gazdasági folyamatok között nincs sok közvetlen/és nagyon sok esetben közvetett összefüggés az elég meredek. Nem hinném , hogy létezne olyan gazdasági elmélet a világon ami ezt állítaná, hogy kamatcsökkentés az nem hat a gazdasági növekedés irányába persze sok más tényező mellette leronthatja, vagy megakadályhatja a növekedést.

Kivéve AT-ét aki ezt állította ha jól értettem . Ha ezt be is tudja bizonyítani akkor egy közgáz nobel díj jelölést vsz megérne. Ehhez amit levezetésképpen, indoklásként írt tettem néhány kritikai észrevételt , hogy kb az egyszeregynél elakad az elmélet persze szerintem.

Re: törölve

#513285 prospero Előzmény: #513269

"Megkérdeznék tőled vmit mivel már elég régóta itt beszélgetünk, nyugtass meg , hogy nem egy Közgáz egyetemen szereztél diplomát ezekkel a nézetekkel."

Nem tisztem megvédeni AT-t, - meg tudja ő védeni magát, - de mi köze egy közgázos diplomának ahhoz, hogy valaki ért-e a gazdasághoz vagy nem? Egyrészt.

Másrészt. A közgazdasági és társadalomtudományi elméletek széles tárháza áll rendelkezésre, amelyek közül egyiket igazolja a valóság a másikat nem.

Pl. az európai bővítés előtt 2 féle közgazdasági elmélet volt arra vonatkozólag, hogy mi fog történni. Az egyik szerint: a periféria országai megerősödnek, és gazdasági fejlettségben olyan szintre fognak emelkedni, mint a magországok.

A másik elmélet szerint: nem fog végbemenni a fejlődés, mert a magországok helyzeti fölénye meg fog maradni, sőt a magországok fejlődése a többiek kárára fog megvalósulni.

A 2004-es bővítés idején az első nézet volt az elfogadott ideológia, de most a válság fényében kérdezem, hogy a valóság mennyiben igazolta ezen ideológiát?? Ugyanakkor, a másik elmélet kidolgozóit valószínűleg "hülyének" és "idiótának" nézték, az első ideológia hívői.

Az elmúlt neoliberális gazdasági modellt éppen most cáfolta meg a valóság a jelenlegi válság formájában, a közgazdaságtudományi elméletek ezen része csúfos kudarcot vallott, akkor miért is kell továbbra is isteníteni az ezen látásmódon szocializálódott kritikákat???

Re: törölve

#513277 banyaiz Előzmény: #513274

Szóval ha azt a valószínű állapotot elfogadod, hogy IMF megállapodás jegybanki kamatcsökkentést tesz lehetővé, akkor logikai bukfenc azt állítanod amit az állampapír hozamszintekről mondasz. Mivel nagy valószínűséggel a sorrend ez lenne:

1. Imf megállapodás

2. Állampapír piacon hozamcsökkenés

3. jegybanki kamatcsökkenés

Ez lenne az időrendni sorrend szerintem. De persze lehet, hogy Matolcsy megvuduzná aztán a piac megbolondulna. Pl nyilatkozna egyet és ettől nőnének az állampapír hozamaink és a CDS, aztán helyesbítené , aztán kiderülne nem is tudta miről beszél mert hogy hogynem gizikéről beszélt gőzeke helyett. Ezt a kockázatot sajnos nála nem lehet kizárni eddigi ténykedése alapján. :))

Re: törölve

#513274 banyaiz Előzmény: #513260

Még vmi azért a fogyasztás által teremtett értéktöbblet egy része csak nálunk csapódna le kézen közön. Plusz vannak multikon kívül más szereplői is a magyar gazdaságnak. Állampapírokra kifizetett hozamszintre is hatással lenne pl egy Imf megállapodás és nem növelné a hozamokat szerintem. Pl ha már csak azt az alapvetés megvizsgálod, hogy elég bajos lenne úgy jegybanki alapkamatot csökkenteni, hogy a piac közben az állampapír hozamokat nem árazza alacsonyabbra, mert az ortodox viszonyok között általában ez úgy történik, hogy csökkennek a hozamok és azt követi a jegybank, vagy nőnek és a jegybank emel persze sok más tényező mellett ami befolyásolja a jegybankot.

Re: törölve

#513269 banyaiz Előzmény: #513260

Megkérdeznék tőled vmit mivel már elég régóta itt beszélgetünk, nyugtass meg , hogy nem egy Közgáz egyetemen szereztél diplomát ezekkel a nézetekkel. :)

Egészen hajmeresztő dolgokat beszélsz.

Azt állítod, hogy a jegybanki alapkamat a Ft hitelezés költségeire kifejtett hatásán keresztül a gazdasági növekedésre nincs hatással.

Miközben más hsz-ekben azt szorgalmazod, hogy Ft hitel, eur, svájci helyett.

Szerintem ne torzsalkodjunk, tudom te tovább gondoltad már a dolgot vmi olyan eszmerendszerben, hogy a hitel =sátán , és majd a szép új világban ilyen nem lesz, meg a görögök és liberálbolsevikok stb:) Csak az a baj ezzel, hogy a világ nem így működik ahogy elképzeled amúgy más baj nincs vele.

Re: törölve

#513260 Előzmény: #513255

Próbáld újra, normállis hangnemben, végiggondolva azt, amit írsz és magad is rájössz, hogy nincs értelme annak, amit leírtál.

Az alacsony kamatlábtól nem lehet vállalkozni, nem lehet új céget alapítani, és attól nem lehet piacot szerezni. Ezt világosan bemutatta a PIIGS, amelynek az arbitrázsra épített "gazdasága" azonnal összeomlott, ahogy az arbitrázs nem volt fenntartható, Görögország esetében pedig immár világosan ordít, hogy az ingyenpénz sem teremt munkahelyet. Ettől függetlenül pedig tudható, hogy bármilyen komolyabb beruházásra akkora állami támogatás igényelhető, amely messze túlmutat a banki kamatokon elérhető nyereségen, valamint az is, hogy egyetlen komoly multi sem akkora idióta, hogy magyarországi bankból finanszírozza a tevékenységét.

Ennek megfelelően teljesen világos lehet, hogy a magyar gazdaságra nézve a 7%, vagy az 5,5% teljességgel mindegy, sőt, még az állam adósságszolgálat szempontjából is teljességgel marginális kérdés, mivel nem ez, hanem az állampapírokra kifizetett hozamszint számít.

Jelen pillanatban Magyarországon az ólcsó kamatok a fogyasztást növelnék, de mivel a fogyasztás nem Magyarországot gazdagítaná, mivel nem itt termelne értéktöbbletet, ezért annak felfuttatásának nincs értelme.

törölve

#513255 banyaiz Előzmény: #513253

Szóval te azt az "ortodox" elvet is vitatod, hogy az alacsony kamatszint kedvez a gazdasági növekedésnek, amennyiben az infláció nem száll el tragikusan? Ééértem. :)

Vagyis magyarra fordítva szerinted mindegy, hogy 7 vagy mondjuk 5,5 %-on áll jelen pillanatban a jegybanki alapkamatunk ez teljesen közömbös a gazdaság számára?

Itt nem az OECD stb folytat szánalmas kommunikációt kolléga, hanem a mi vezetőink. Röhejes egy banda, exportálnám őket Üzbegisztánba ott elmenne a dumájuk.

Re: Agymosás

#513253 Előzmény: #513233

"A hitel-megállapodás teret adna a kamatcsökkentésre, amely a gazdaság növekedését segítené – állapítja meg az OECD jelentése."

Mekkora bullshit! Hiszen egy készenléti hitelkeret által létrejövő kamatcsökkentés természetesen pontosan semmivel sem növelné a gazdaságot, még az orthodox liberálboslevik szemlélet alapján is az """növelné""" a gazdaságot, hogy az uzsorából fogyasztást GDP-nek lehetne elszámolni. Egyszerűen félelmetes, hogy mennyire ragaszkodnak ahhoz, hogy fogyasszunk sz*rt, majd ezért cserébe adjuk át az élelmet nekik.

Az meg, hogy ezt erőszakolják, mindent elmond arról, hogy kinek az érdeke az uzsora ide kihelyezése.

Re: Magyarországon csökkent a legjobban az adóbevétel az EU-ban

#513252 Előzmény: #513231

Ez a cikk remek példát mutat arra, hogy mennyire nagy butaság is "arányokban" gondolkodni és hogy ez mennyire semmit sem jelent.

Valójában az, hogy a GDP arányában hogyan alakul az adóbevétel, az az égvilágon semmit sem jelent... erre jó bizonyíték a cikk. Az, hogy ezt mindenki úgy manipulálja, ahogy akarja és erről és csak erről szól az egész.

Re: Agymosás

#513247 Csilla76 Előzmény: #513233

ez egy nagyon független világgazdasági személet, én a cikkeiken mindig röhögök. (persze kínomban.)

Magyarországon csökkent a legjobban az adóbevétel az EU-ban

#513231 prospero

http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/magyarorszagon-csokkent-legjobban-az-adobevetel-az-eu-ban-375690

Ez is érdekes cikk. Arról szól, hogyan lehet manipulálni az olvasót.

Mert rossz az államnak, hogyha az adóbevételek csökkennek? Hát persze hogy az. Az olvasó még azt gondolja, azért csökkennek a bevételek, mert csökken a GDP és/vagy növekszik az adók száma, mértéke, növekszik az adóelkerülés. Mikori adatokról van itt szó? 2010-es adatokról. 2010-ben pedig nőtt a GDP.

De ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy rossz az nekünk, ha az adóék csökken? Hát persze, hogy jó. Mit mond ez a cikk? Azt, hogy az átlagos adóterhelés Magyarországon csökkent a legjobban az összes európai ország közül. Csökkent pl. SZJA-ban, de jelentősen csökkent Társasági adóban is. Azért, hogy tisztán lássuk az adatokat, érdemes lett volna mellé tenni a 2009-es vagy a 2008-as 46% fölötti adóelvonás statisztikákat is.

Rendkívül manipulatív cikk.

Hogy mik ki nem derülnek…

#513176

Hogy mik ki nem derülnek?

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/titkos_hitellel_tartja_eletben_az_ekb_a_gorog_bankszektort.167575.html

"A jegybank pénzügyi jelentéséből azonban április 24-én annyi kiderült, hogy hirtelen 121 milliárd dollárral nőtt az "egyéb követelések az eurózóna hitelintézeteivel szemben" mérlegtétel az EKB eszközei között, ami az ELA-ra utalhat.

A Barclays elemzői szerint Görögország jelenleg 96 milliárd eurónyi ELA-forrást használ, Írország 41 milliárd eurót, Ciprus 4 milliárdot, a teljes ELA-állomány pedig meghaladta mára a 140 milliárd eurót. "

Hogy is van ez? Nekünk imf uzsorát, nekik meg ingyenpénzt? Ez lenne az "egységes és egyofrma" Európa, amiben nincs kettősmérce? Amiben a jó országok fizessenek uzsorát, amiből a rosszaknak osztunk vissza? Ej liberálbolsevikok, ezt korábban szocializmusnak hívták és az már csúfosan megbukott. Megint újrapróbálkoztok, csak most a demokrácia köntösébe bújva?

Nekünk potom 15 milliárdért kuncsorgást, megalázást írtok elő, miközben a bukottak még kategóriának meg úgy adjátok, hogy meg se mondjátok, hogyan, miért mettől-meddig? Hogy is van ez?

Re: Kontrasztok

#513163 Előzmény: #512865

Érdekes, hogy pont tegnap értekeztem erről a kérdésről, és ma már hírként is megjelentm méghozzá egy az egyben két mainstream portálon, kommentár nélkül AZ IGAZSÁG a valóságról:

http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-498402

http://www.portfolio.hu/gazdasag/anarchiatol_eroszaktol_tartanak_del-europaban.167570.html

Forró és erőszakos lesz a nyár

"Nemcsak forró, de erőszakos nyárra is számítanak Dél-Európában a hitelválság okozta harag miatt.

Anarchiától tart Európa eladósodott déli pereme - jegyzi meg a brit Guardian, amely szerint a megszorítások elleni tiltakozás a nyáron túllépheti a korábbi határt.

A sztrájkok, tüntetések és a szolgáltatásokat ellehetetlenítő tiltakozás megszokottá vált Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban. A hatóságok azonban komoly, a turizmust fenyegető erőszakra is számítanak.

Olaszországban a rendőrség, a hadsereg és hírszerzés rendkívüli tervet dolgoz ki a lehetséges anarchia elleni fellépésre. Azért érzik úgy, hogy sietniük kell, mert az utóbbi időben már több támadás ért egyes személyeket és intézményeket is.

Az adóbehajtást végző cég, az Equitalia irodáit több támadás érte, Szicíliában elbocsátott Fiat-dolgozók szállták meg az egyik kirendeltséget.

Egy múlt heti fegyveres támadást, melyben megsebesítették egy olasz atomenergiacég vezetőjét, olasz és görög anarchisták vállaltak magukra.

Az olasz hatóságok a héten 400 helyszínen szigorítják a biztonsági intézkedéseket, sok hely és egyes személyek is 24 órás védelmet kapnak. Több mint 4000 katona is segíti a rendvédelmet.

Spanyolországban eddig csak szórványos erőszakos akciók történtek, de a kormány azt mondja: szigorítja az utcai rendbontásra kiszabható büntetéseket. A szakszervezeteknek és pártoknak például kártérítést kellene fizetniük a tagjaik által okozott esetleges anyagi károkért.

Sehol máshol nem olyan feszült a helyzet, mint jelentős részben turizmusból megélő Görögországban, ahol amúgy is nagy hagyománya van az anarchizmusnak. Athén tele van rendőrökkel. A rendőrség az állami szektor egyetlen olyan munkaadója, amely egyre inkább bővül - jegyzi meg a Guardian"

Mellesleg:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nagy_a_baj_utolertek_minket_a_spanyolok_a_csodkockazatban.167553.html

"Nagy a baj: utolértek minket a spanyolok a csődkockázatban

Miután pénteken bejelentette Spanyolország, hogy még az eddig ismertnél is nagyobb volt a tavalyi évi államháztartás hiánya, a hitelességi problémák nyomán ma új történelmi csúcsra ért a spanyol állam csődkockázat elleni biztosításának éves díja. Ez egyúttal azt is eredményezte, hogy csaknem beérte a spanyol csődkockázat a magyart, amely a kelet-közép-európai térségben - Ukrajnát leszámítva - a legmagasabbnak számít."

Mert az már tényleg nagy baj, ha a hazugságok, kirablások, minden próbálkozás ellenére nem tudják a spanyolokat sem a hazugsághullámok felett tartai, az meg még sokkal nagyobb lesz, ha kiderül, hogy ugye a CDS árazásnak a valósághoz pontosan semmi köze nincs, merthogy aki hazudik, baromi nagy és fenntarthatatlan a költségvetése és finanszírozhatatlan a hiánya - annak jobb, mint annak, akinek semmi baja nincs. Ha pedig kiderül, hogy nem is állunk rosszul, akkor hogyan kényszerítik ránk az uzsorát? És ha nem lehet ránk kényszeríteni, akkor miből lesz pénz a spanyolok kitömésére?

A fentiek alapján újra megkérdezem tisztelettel, tényleg akkora baj lenne Magyarországon? A fentiek alapján tényleg úgy kell érezni, hogy errefelé dráma van és rosszul csináljuk a dolgainkat?

Egyszerűen döbbenetes, hogy miközben nálunk vannak a legjobb adatok lassan egész Európában, mégis rólunk képesek cikkezni, hogy errefelé baj van, még mindig számosan képesek erőszakosan és mindenáron erőszakolni az országra az imf uzsorát, miközben szemmel látható, hogy másnak mennyivel jobban kellene, akik esetében meg az állandó "hurrámantra" megy.

Őszre okosabbak leszünk. De hogy ez jobb lesz-e nekünk, az nem egy egyeszerű kérdés...

Kontrasztok

#512865

Kontrasztok

A világban alapvető bajok vannak, amelyeknek egyik felét gyakorlatilag elhallgatják, a másikon meg az elhülyített fogyasztók még mindig azt hiszik, hogy minden mehet tovább úgy, ahogy eddig ment, legfeljebb egy kicsit még várni kell rá. Egyszerűen döbbenetes egy oldalról a fejek homokba dugása, és a teljesen felesleges óbégatás – másik oldalról meg a totális elhallgatás, hogy azt a látszatot keltsék, hogy minden mehet tovább úgy, ahogy eddig.

Ennek legékesebb példája nyilván a görög hülyeség:

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-498329

“A Sziriza támogatottsága 28 százalék, a konzervatív Új Demokrácia (ND) párté 24 százalék a Kathimerini című napilap vasárnapi számában közölt felmérés eredményei szerint.”

Amely a “majd jól benn maradunk az EUR övezetben, a cehhet meg fizessék a németek” című görög drámából kezd elhatalmasodni, és egyre inkább veszélyes méreteket ölteni az egész déli PIIGS övezetben, külön drámaként elkezdve a lakossági pénzkivonást a bankokból, amely természetesen belátható időn belül a banki betétek zárolásába torkollhat, egyszerűen azért, hiszen ott nincs pénz.

Sőt mi több, valójában soha nem is volt pénz, csak bankszámlákra nyomtatott betűk és számok. Ha pedig ez megtörténik, az azonnal a gazdaság teljes összeomlását jelentené, amellyel kapcsolatban igazából nem is az a legnagyobb probléma, hogy összedőlnek, vagy csődöt jelentenek, vagy hogy saját devizájuk van, vagy idegen, hanem az, hogy bármit tesznek, az az életszínvonal, amiről azt hitték eddig, hogy az “jár nekik”, arról ki fog derülni, hogy az egyszerűen fenntarthatatlan, hiszen a költségvetéseik brutálisan veszteségesek, amit természetesen senki sem akar már most sem fizetni, egy kilépés esetén pedig főleg nem. Ebben a kontextusban külön figyelmet érdemel az, hogy az eddig “elengedgetett” pénzek PIIGS országonként, megszorításonként bőségesen meghaladják a teljes magyar adósságállományt, amely jelzi azt, hogy mekkora hazugság volt az eddigi jólétük, illetve azt, hogy eddig miért is éltünk mi rosszabbul, mint ők.

Hát azért, mert ide nem került annyi pénz, mint oda. És ebből következően, bár nekünk is össze kellett egy kicsit húzni magunkat, valójában ez az összehúzás köszönőviszonyban sincs azzal, amivel azok szembesülnek, akiknek nem egyszerűen arra az életszínvonalra kell visszamenniük, ahol mi vagyunk, hanem sokkal mélyebbre – hiszen nem egyszerűen ingyenpénz nincs az életszínvonal fenntartására, hanem most hirtelen az eddigi ingyenpénzt is vissza kell fizetni, ami nyilvánvalóan jobban megterhel egy országot. Ha pedig ez egy olyan országgal találkozik, mint Görogország, az ott azért különösen nagy dráma, mert valójában nincs termelése és talán a túrizmuson, EU határbeléptetésen kívül egyéb számottevő bevétele – ezt pedig ugye azok is tudják, akik most odanyomják a pénzt, vagyis azt, hogy ezt csak a meglévő vagyonból (->ingatlandó!) lehet visszafizetni, vagyis el kell az emberektől venni a vagyonát. Spanyolország szintén nagyon hasonlít erre az esetre azzal a különbséggel, hogy bár van számottevő ipara, de annak a jórésze éppen a korábbi fogyasztói társadalomból élt, azaz pénzt gyártott a bankrendszere és uzsorázott az ingatlanszektora. Vagyis, ahogy az ingyenpénz eltűnik, az egész rendszer omlik össze, hiszen nincs valódi ipara, ami felszívná az eddigi ingyenpénzből eltartott tömegeket, ráadásul azzal, hogy a periféria országai fizetésképtelenné váltak, illetve a kelet Európaiak leszámoltak az olcsó hitelezéssel, az annyit jelentett, hogy a bevételi forrásaik elapadtak, így mind a külső, mind a belső rendszerük összedől, ami a foglalkoztatottságot illeti, de ez nem jelent semmi mást, csak a valódi, brutális alkalmazkodást a valódi felvevő piac tudomásulvételét.

A fentieket most nem bontanám ki Portugáliára, Írországra, mert gondolom, mindenki érzi az analógiát.

És bár ritkán esik szó róla, de már az abszolult menthetőnek nevezhető Olaszországban is szó szerint robbanásveszélyes, sőt, immár robbantott a helyzet:

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-498215

Merthát ebből is ez a lényeg:

“Hangsúlyozta, hogy az utóbbi hetekben Brindisiben megemelkedett az erőszakos bűncselekmények száma.”

Vagyis, terjed az erőszak, de ezt még csak a “sorok között” merik leírni. Azt, hogy érik a lázadás a rend és a rendszer ellen. Amely egyébként itt is látható:

http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-497254

“Olaszországban akár a hadsereget is kivezényelhetik az adóhivatalok védelmére, annyira népszerűtlenné vált a hatóság az elmúlt időszakban. A múlt héten is több támadás ért hivatalokat és a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel.”

És vajon erről Magyarországon miért nem hallani és miért csak sorok között lehet róla olvasni, miközben a Gold can Sux de genere de Monti politikáját éltetik? Valójában iszonytosan nagy az elégedetlenség és a probléma, holott a helyzet bár valóban nem ugyanaz, mint Görögországban, de valójában nem tehetnek ők sem mást, csak azt, hogy amennyire gyorsan csak bírják, annyira gyorsan csökkentik egyensúlyi állapotba a pénzköltéseket, mivel annak hiányában az olasz költségvetés sem lenne finanszírozható.

Vagyis ezen országok a szembenézést nem kerülhetik el az eddigi hazugságvilággal, ami annyit tesz, hogy igazából nem nagyon van más lehetősége az EU-nak, csak az, hogy kettéválik egy déli és egy északi Európára, természetesen schengeni értelemben egyben, de pénzügyileg külön. Minden más út járhatatlan, hiszen ezen államok EUR-ban képtelenek lesznek törleszteni és az EUR-t fenntartani, hiszen a költségvetési hiányt nem tudják sehonnan és semmiből sem finanszírozni még rövid távon sem, nemhogy tartósan.

Azért érdemes elolvasni az alábbiakat is Olaszországgal kapcsolatosan, hogy némi fogalmunk legyen a cenzorálatlan valóságról a határainkon kívülről:

“A rendbontók "tolvajok" és "Halál az Equitaliára" feliratokat festettek a falakra.”

“200 ember csapott össze a hivatal nápolyi irodája előtt a rendőrökkel, ahol tucatnyian megsebesültek.”

“A megszorítások nyomán azonban megugrottak az öngyilkosságok, sok ember utolsó üzenetében az adóhivatalt vádolta kilátástalanságáért.”

És ilyenkor meg kell fontolni, hogy valóban annyira rossz most a helyzet Magyarországon? Tényleg azért lenne élhetetlen ez az ország, mert drágul a telefonálás? Vajon tényleg ok lenne ez öngyilkossági hullámra? Nem igazán. Valójában nálunk most kifejezetten kedvező a helyzet Európához és a világhozképest, amit az is mutat, hogy még a liberálbolsevik uzsoráspénzkihelyezésmérő GDP esetében is csak az húzza vissza a számadatokat, hogy nem építenek uzsorából haráccsal épített ingatlanokat az örökrabszolgaság intézményének bebiztosítékaképpen. Minden más ágazati termelés, értéknövekedés növekedett, ráadásul ha a Mercedes elkezdi a tényleges termelést, csak az az egy gyár brutális GDP növekedést fog eredményezni.

Amely egyebkben ordítva mutatja a GDP (Teljes uzsoráspénzmennyiség kihelyezési, pénzforgalomban mért gazdagodása az uzsorásoknak) butaságát Magyarország esetében, hiszen egy olyan gyár, amelynek a profitja egyáltalán nem itt csapódik le, a teljes adóbevételekből marginálisan részesedik, az mégis olyan hamisítást tud bemutatni, mintha az egész ország sorsa jobbra fordulna. Magyarán, ha most a Mercedes termelni kezd és beindul a gyártás és elkezd 1000 milliárd HUF-okban mérhető termelést kimutatni a magyar GDP-ben, akkor az annyit tesz, hogy több pénzt lehet osztogani, pláne a GDP arányában? Nem hiszem én azt! Sőt mi több, egyáltalán nem lehet ettől sem többet oszkogatni, sem több hitelt felvenni (hiába fog csökkenni a GDP-hez mért aránya), hiszen csak az adóbevételeket szabad nézni, abban pedig egyálalán nem lesz változás, tehát nincs több kifizethetőség. Ugyanakkor ebből rögtön következik ennek az ellentéte is, ha valójában “csökkenő termelés” lenne, akkor attól már rosszabbul járnak az ország, avagy rossz adós lenne? Nem, nem hiszem én azt. Ugyanis Magyarország adóbevételeire nézve az, hogy a Mercedes mennyit termel, az tulajdonképpen érdektelen, számunkra az érdekesség az, és csak az, hogy ebből mennyi marad nálunk.

Egyebekben, már megint ordít az, hogy mennyire, de mennyire élhetetlen, életképtelen és idióta a komplett ellenzők köre:

http://inforadio.hu/hir/sport/hir-498320

“Ez az adat arra is utal, hogy az elkövetkező egy évben már a 0 százalék körüli GDP-adatért is meg kell küzdeni - tette hozzá.”

Azért Európát és a világot elnézve, ha valaki most a 0% GDP adat mellett adósságot csökkent, annak a csodájára járnak, talán nem kellene ezt is elqrni már megint. Nemhogy 0% GDP változásnak örülnének nagyon, de nagyon sok korábbi “bezzeg országban”, hanem annak is, ha nem 5-10%-al csökkenne a GDP. Külön érdemes felidézni, hogy azon országokban, amelyek most tönkremennek, abban ugyanazon lufit fújták fel a magyarországi liberálbolsevikok elvbarátai, amelyet nálunk, tehát ahhoz képest az, hogy nálunk nem omlik össze a gazdaság és a számadatok, az azért önmagában nem semmi.

Érdemes ennek fényében elolvasni ezt a gyalázatot:

“Az MSZP szerint progresszív, kétkulcsos adórendszerre és a hozzá kapcsolódó járulékrendszerre, a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítására, az uniós források aktivizálására, valamint kiszámítható gazdasági környezetre van szükség.”

Magyarán, semmi mást nem tudnak mantrázni, csak a csődbejuttatást, azaz, uzsorásokat kiszolgálni, adósságot növelve hamisítani, kiszámítható kiszolgálást, ország kiszolgáltatást, hű csinovnyikként EU bürokraták s*ggét kinyalni. És ennyi. Teljesen világos a fenti gondolatmenetből is az, hogy a legjobb esetben is csak a nép más formában történő megnyúzását tudják elképzelni, azaz a még életben maradt réteg megfojtását is, majd ebből az uzsorások, kizsákmányolók profitjának a biztosítását. Normális országban egyszerűen ettől mindenkinek undorodnia kellene, hiszen ez nem más, mint a totális ötlettelenség.

De tök ugyanez a neoszdsz is:

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-498327

“meggyőződésük, hogy fel kell adni a bajok jelentős részéért felelős egykulcsos adót, és a felső középosztály "feltőkésítése" helyett a társadalmi szétszakadás megakadályozására kell koncentrálni.”

Mintha a világ nem létezne, és mindenhol Haváj, Dídzsé, Napszemüveg lenne... és a bajon forrásaként az egykulcsos adót megemlíteni akkora baromság, hogy úgy csak zeng tőle a ház, arról meg már nem is beszélve, hogy az egykulcsos adó legnagyobb nyertese pont a több gyermeket nevelő alsó középosztály, az, amelynek az adóviselése már számottevő, és ezt a gyerekek miatt vissza is kapják. Vagyis, éppenhogy a társadalmi szétszakadás ellenében hat az egykulcsos adó, de értelemszerűen a felső középosztály feltőkésítése, azaz életképességének a növelése, más szavakkal a POLGÁRSÁG életképességének biztosítása alapvető érték minden normális polgári demokráciájában, hiszen ezen réteg (középosztály) az, amelytől az ország hosszú távú sora függ, hiszen ez a réteg az, amely számottevő adótermelésre képes, és ezáltal képes eltartani a sokkal rosszabb helyzetben lévőket is. Bizony, ez a nagy magyar valóság, le kell írni: A középosztály tartja el az alsóbb rétegeket, amely kontextusban külön undorító az, hogy még ehhez képest is tőlük akarnak venni, hogy a nem dolgozó, az adóbevételekhez hozzá nem járuló, inaktív és adócsaló rétegeket támogasság.

Amely egyben fényesen mutatja immár azt, hogy mely pártnak kik a célközönségei és hogy kik szimpatizálnak velük, egyebekben politikai identitástól függetlenül, ez végre társadalmi és táradalompolitikai különbségtétel, amely szemléletmód és nem elvont politológiai kérdés.

A felső középosztály a gyöngébbek kedvéért ugyanis bár egy igen széles réteg, de nyilvánvaóan nem lehet őket feltőkésíteni az alacsonyabb osztályok javára, főleg azért, mivel az így oda terelt adómennyiség marginális, azt az alacsonyabb osztályban szétosztva semmire sem lehet jutni. Teljesen ugyanaz az egész, mint az Elqro, oszkogatóés korábbi politika, nulla ötleg, csak az elvtelen kiszolgálása az idegen érdekeknek.

Hiszen szerintük:

“Úgy látják, a reálbérek visszaesése, a stagnálás, a jövedelmi különbségek és a nyomor növekedése egyedül a kormány gazdaságpolitikai ámokfutásának tudható be.”

Mi szembe tudunk p*sálni az egész világgal, nálunk akkor is nőnie kell a béreknek, ha az egész világon csökken, és az, hogy nálunk ALIG csökken más országokhoz képest, az nem elég, igenis, azonnal vegyünk el a vagyont attól, akinek van, igenis azonnal éljük fel az állami tulajdont, hogy össze tudják lopni magukat ezek a gazemberek. Hát szó sem lehetne róla egy normális országban, de sajnos egy ennyire cenzúrázott hírekkel ellátott országban képesek az emberek ezt a végtelenül nagy bullshitet benyelni.

Ahelyett, hogy ez a két mocskos bűnbanda annak örülne, hogy szabadlábon vannak, ehelyett még van pofájuk megszólalni és fizetést felvenni ezért a destruktivitásért.

És még csak azt sem veszik észre, hogy immár a dráma olyan méreteket ölt, hogy az egyk legdemokratikusabb államban már erre szorítkoznak:

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-498222

“A québeci tartományi parlament megszavazta a diáktüntetéseket korlátozó törvényt, miután a tandíjemelés elleni tüntetések többször meglehetősen erőszakossá fajultak az elmúlt három hónapban, és a diáksztrájkok miatt nem lehetett megtartani egyetemi előadásokat.”

Ami elég szokatlan és nagyon meglepő, hiszen erről sem szoktak tájékoztatni Magyarországon. Illetve nálunk azonnal diktatúrát óbégatnának a liberálboslevikok, természetesen egy kis náci veszéllyel megspékelve.

Nincs tovább, szembe kell nézni a tényekkel: Amely ország nem tudja a FOGYASZTÁSÁT visszafogni, annak vége van. Amelyik ország nem tudja a költségvetési hiányát a saját devizájának az infláicója alá visszaszorítani annak vége van, egyszerűen azért, mert nem fenntartható az adóssága. Ez ugyanis az alap, annak az alapja, hogy egyáltalán fenntartható legyen az ország. Mi most nagyjából itt tartunk, mégsincs annyi dráma, mint a PIIGS-nél. De annak, hogyha arrafelé nagy gondok lesznek, annak mi lenne errefelé a következménye, azt még megbecsülni sem lehet, nemhogy kiszámítani.

Egyelőre csak azt lehet tudni, hogy az ultraliberálbolsevik oldal már aktivizálódik, hogy a szokásos módszerrel lázadást és zavart szítson. Külön érdemes megfigyelni a az alábbi liberálbolsevik címdást ebben az esetben:

http://index.hu/belfold/2012/05/20/voros_festekkel_ontottek_le_a_leszbikus_irono_emlektablajat/

“Vörös festékkel öntötték le a leszbikus írónő emléktábláját”

Nem, nincs neve az “írónőnek”, hiszen a fő tevékenysége az, hogy leszbikus, nem az, hogy kertész imre előtt jóval Nobel díjra jelölték Tormay Cécilet, és attól szinte teljességgel bizonyosan csak a halál választhatta el. Persze ha valaki lezsidózná mondjuk kertészt azért minimum halál és ellehetetlenítés járna, de természetesen leszbikusozni szabad, méghozzá a szó legpejoratívabb értelmében, mintha ezen írónőnek ez lett volna a “főtevékenysége”, illetve “ismertségének tárgya”. Namármost ez ismét egy jó bizonyíték arra, amit egy ideje tudunk, k*rva az, aki mindenkivel, a büdös k*va meg az, aki mindenkivel, csak velem nem. Na ilyen ez a liberálbolsevik b*ziparádéval kapcsolatban, ha az valakinek nem tetszik, az gyűlöli a melegeket, de ha véletlenül egy nem liberálbolsevik magyar nyerhetne Nobel díjat, akkor gyorsan le kell leszbikusozni, hogy valami pejoratív kerüljön hozzá és a magyarok undorodjanak tőle.

Majdnem hogy ennyit a liberálbolsevik toleranciáról, meg elvekről és módszertanokról. Mert még ennyit arról, hogy milyenek is az ilyen igazi szép nagy sz*r emberek, igazi gyurcsánybérencek:

http://index.hu/belfold/2012/05/18/fegyelmit_kaphat_az_ugyvedi_kamaraban_a_szoborgyalazasert_daniel_peter/

Akik ebben lelik perverz örömüket, mivel semmi más nincs nekik az életükben. Mellesleg külön érdekesség, hogy szerintem egy normális országban ilyen tettért azonnal kivágnának valakit az ügyvédi kamarából, hiszen egyértelműen méltatlan lett a mesterség űzésére, de nem, á nem, nálunk jön a szokásos maszatolás:

“Bánáti János elmondta, az ügyvédi törvény ebbol a szempontból világos, "nemcsak az ügyvédi tevékenységgel szorosan összefüggő helytelen magatartást minősíti adott esetben fegyelmi vétségnek, hanem az ügyvédi hivatáshoz méltatlan magatartást" a magánéletben is”

Ez nem fegyelmi vétség, ez nyilt visszaélés a kapcsolataival, a lehetőségeivel és emiatt elfogadhatatlan és megengedhetetlen. De egyebekben külön vicces az, hogy még az antifasiszták is elítélik a tettet és nem tarták annak Horthyt, aminek ezek a sz*rháziak akarják beállítani:

http://index.hu/belfold/2012/05/16/antirasszistak_is_elitelik_daniel_peter_tettet/

“A kereki Horthy-szobor vörös festékkel való leöntésének hírére a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) közleményt adott ki, amiben elítéli a szobor "meggyalázását".”

Pedig hát, ha van “illetékes” ebben az ügyben, akkor ma ez talán éppen ez a szervezet.

Egyébként, tényleg döbbenetes az, hogy mennyire nincsenek tisztában Horthy személyével az emberek és hogy mennyire nincs feldolgozva a mult: Hiszen akik tűntettek ellene, amikor az emléktábláját felavatták, azok pont azokat a tetteket kérik rajta számon, amikhez köze nem volt, ezzel szemben, akik meg mellette tűntettek, azoknak még csak arról sem volt fogalma, hogy mikor élt, mi volt a titulusa, és hogy mit csinált és hogy tulajdonképpen miért is állnak ki mellette.

Egyszerűen félelmetes a tudatlanság ebben a országban, ami azért ijesztő, mert ez pont arra predesztinál, hogy újra elkövessük a mult hibáit és bűneit.

És most természetesen nem arra gondolok, hogy “már megint” ki akarjuk írtani a zsidóságot, mert azt mi, magyarok soha nem is akartuk.

Hanem inkább arra, hogy még a végén az elhülyített birkatömeg visszaszavazza az országrontó liberálbolsevikokat.

Egyszerűen döbbenetes a szélsőségesek előretörése, amelyre még a jószándékú liberálisok is rásegítenek, mert nem veszik észre a destruktivitást.

Tipikusan olyan, mint sztálin és környezete, annyira saját maguk közül akarnak diktátort választani maguk fölé, hogy inkább csírájában elpusztítják a demokráciát is, inkább pusztuljon minden, de csak közülük való vezethesse az országot... mert ez az egyetlen dolog, amit a liberálbolsevikok elviselnek, a közülük való vezetőt.

Már persze addig, amig le nem számolnak velük. De az ilyenek soha nem tanulnak és mindig abban reménykednek, hogy ők kivételek lesznek, ha elég sokáig és elég mélyen és hithűen ny*lnak a vezérnek. Valójában fejlődésképtelenek, mert semmiből sem tanulnak. Pedig igazán tanulhatnának már, mert nem sok idő van arra, hogy politológiai, meg szemantikai bohóckodás szintjéről nézzük azt, hogy merre halad a világ. Most éppen nem sodródunk vele, de geopolitikailag, “szerető szomszédok között” egyszerűen nem tehetjük meg azt, hogy öncélú entellektüellkedéssel csapjuk agyon az időt, egyszerűen muszáj a szemet kinyitni és a világra vetni, és megnézni az ott zajló folyamatokat, hogy láthassuk Magyarország helyzetét, lehetőségeit, jövőjét.

Persze, szerintem.