Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: törölve

prospero Előzmény: #513269

"Megkérdeznék tőled vmit mivel már elég régóta itt beszélgetünk, nyugtass meg , hogy nem egy Közgáz egyetemen szereztél diplomát ezekkel a nézetekkel."

Nem tisztem megvédeni AT-t, - meg tudja ő védeni magát, - de mi köze egy közgázos diplomának ahhoz, hogy valaki ért-e a gazdasághoz vagy nem? Egyrészt.

Másrészt. A közgazdasági és társadalomtudományi elméletek széles tárháza áll rendelkezésre, amelyek közül egyiket igazolja a valóság a másikat nem.

Pl. az európai bővítés előtt 2 féle közgazdasági elmélet volt arra vonatkozólag, hogy mi fog történni. Az egyik szerint: a periféria országai megerősödnek, és gazdasági fejlettségben olyan szintre fognak emelkedni, mint a magországok.

A másik elmélet szerint: nem fog végbemenni a fejlődés, mert a magországok helyzeti fölénye meg fog maradni, sőt a magországok fejlődése a többiek kárára fog megvalósulni.

A 2004-es bővítés idején az első nézet volt az elfogadott ideológia, de most a válság fényében kérdezem, hogy a valóság mennyiben igazolta ezen ideológiát?? Ugyanakkor, a másik elmélet kidolgozóit valószínűleg "hülyének" és "idiótának" nézték, az első ideológia hívői.

Az elmúlt neoliberális gazdasági modellt éppen most cáfolta meg a valóság a jelenlegi válság formájában, a közgazdaságtudományi elméletek ezen része csúfos kudarcot vallott, akkor miért is kell továbbra is isteníteni az ezen látásmódon szocializálódott kritikákat???