Más fórumból másoltam be:
"Sziasztok!
A jelenlegi Quantumos helyzettel kapcsolatban mindössze az alábbi információmorzsákat sikerült megtudnom, tekintettel arra, hogy ügyfélként én is érintett vagyok:
(Ha valaki szakmailag jobban ért a kérdéshez szivesen venném, ha kifejtené a véleményét, mert az én információm is sokadik kézből származnak)
A lényeg az, hogy hétfőig nem lesz bővebb infó, mert a Tada csak akkor hajlandó (?) kommunikálni a Quantummal. Az meg, hogy közben mi alakul az MT4-en, majd látjuk. Igazából a helyzet az (legalább is hozzám ez az információ jutott el) hogy ők sem értik a Tadawult, mert technikailag nem lehet felosztani a mostani valós drawdown szintet a számlák között. Ennek az az eredménye, hogy az átálláskor az egyik számlán 19 a másikon 45% vagy még több a drawdown, pedig egyformának kellene lennie. Eleve 40 LOT a maximális kötésméret a Tadánál, amit nem lehet felosztani 5000 számla között, mivel az újonnan tervezett equity alapú elszámolásnál ennek kellene lennie, de mivel csakl 0,01 LOT a legkisebb "kiosztási egység" egy számlára vetítve, a 40 LOT-ot így csak 400 számla közt lehetne szétosztani. Szóval nem értik a Tada lépését (pláne így nagy hirtelen, mert csütörtökön közölték egy mondatban mailen, hogy ez lesz, és hogy hétfőn közlik a részleteket), és ők is a Tada válaszaira várnak, ami hétfő előtt nem lesz.
Gyakorlatilag a fenit információk és az alapján ami hozzám információként eljutott - mivel az equity alapú elszámolásra való áttérés forgatókönyvét még a számlakezelővel sem ismertette Tadawul - a jelenlegi pillanatkép alapján véleményem szerint úgy tűnik, hogy abszurd módon (de hangsúlyozom, mindeddig teljesen ismeretlen forgatókönyv alapján) teljesen eshetőlegesen "osztják szét" vagy "le" a MAM számlák DD-ját az egyéni számlák között. Ezért van olyan egyéni számla ahol jeleneleg pozitív a DD, van olyan, ahol a DD a tőkevédelmi vállalásnak megfelelően 10 és 29 %, de van olyan is ami 50, vagy 60 %-ot is meghaladja, sőt olyan egyéni számla is van - ami viszont fogalmilag kizárt - hogy a számla mínusz több ezer $-ban van, holott ha jól tudom a Tadawulnál is +30%-os marginnál likvidálják a pozicíokat.
Annyi előnye - ha egyáltalán ebben a helyzetben és kaotikus esetben előnyről beszélni lehet - mindenképpen van az átállásnak viszont, hogy így ha esetleg többen ki akarják venni a pénzüket, ők kizárólag csak a saját arányos equity-ük erejéig tehetik azt, magyarul nem dönti be a rendszert az esetleges tömeges meggondolatlan kivét, nem fogja borítani a drawdown-t, mert aki kiveszi a pénzét, az lenyeli a drawdown rá eső részét. Pedig ugye a nyitott kötés az még nem veszteség (csak annak az esetleges veszélye).
Az a véleményem, hogy egy ilyen kezelt számlás szolgálatatás akkor igazán transzparens, ha látható az equity és a DD, tehát ebből a szempontból a számlakezelőnek is van/volt restanciája, de abban is biztos vagyok, hogy az, ahogyan most a bróker az átállást előzetes egyeztetés nélkül erőből végrehajtja az a legkevésbé sem mondható korrektnek üzletileg.
Az bizonyos, hogy hétfőn okosabbak leszünk. A kérdés a hogyan tovább?"
EZT EMELNÉM KI BELŐLE:
"Tadawul - a jelenlegi pillanatkép alapján véleményem szerint úgy tűnik, hogy abszurd módon (de hangsúlyozom, mindeddig teljesen ismeretlen forgatókönyv alapján) teljesen eshetőlegesen "osztják szét" vagy "le" a MAM számlák DD-ját az egyéni számlák között. Ezért van olyan egyéni számla ahol jeleneleg pozitív a DD, van olyan, ahol a DD a tőkevédelmi vállalásnak megfelelően 10 és 29 %, de van olyan is ami 50, vagy 60 %-ot is meghaladja, sőt olyan egyéni számla is van - ami viszont fogalmilag kizárt - hogy a számla mínusz több ezer $-ban van, holott ha jól tudom a Tadawulnál is +30%-os marginnál likvidálják a pozicíokat. "
Hétfőn többet tudunk.
Nekem az alfán semmi nem látszik, a béta az elég gatyán áll, mint mondtam.
Majd kiderül hétfőn mi lesz a vége