Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Történelem kibeszélő

Re: nincs cím

#468611 Scipio Előzmény: #468601

Valamiért nem enged priviben válaszolni... De nem, szerinted annyira nagyképű lennék, hogy azt írnám a saját írásomról: "Ez viszont az egyik legjobb Kurszk leírás" :))

De az említett szerző sem ilyen, bár személyesen nem, telefonon, fórumokon már jópárszor volt alkalmam vele társalogni, nagytudású, nagyon segítőkész és szerény kutató... - aki fizet nekem az ilyen jellemzésekért :))

#468604 Scipio Előzmény: #468581

Pedig nem is olyan bonyolult :))

Minél nagyobb az átmérő 40-50-75-88 mm és minél nagyobb az űrmérethossz L/24-L/50-L/60, annál vastagabb páncélt üt át... Az űrmérethoszz az a lövegcsőhossz/lövegcső átmérő: tehát 75mm L/24, az 75 mm átmérőjű és 1.8 méter hosszú lövegcső...

Látod nem titkos maja kódok ezek :))

#468601 GáborGábor Előzmény: #468594

Ok. Elfogadom.

Más:

Rémlik, mintha Nagy Gábor nevére emlékeznék - valamikor régről. Talán a Nagy Honvédő... fordításával kapcsolatban ...

Privi ment.

#468594 Scipio Előzmény: #468576

Ha meg Kurszk, akkor pláne nem értem a kevés jelzőt, akkor már döntően T-34/76-ból álltak a szovjet páncélosegységek, kivéve az angolszász technikával felszerelteket...

"Az egyenértékűségről megoszlanak a vélemények." Nem, nem oszlanak meg a vélemények :) Földi Páltól felfele, de még az ő szintjén is, senki nem tartja a PzIII és a korai PzIV.-esek egyetlen variációját sem egyenértékűnek a T-34-el... Ha nekem nem hiszel regelj be nyugodtan bármelyik fórumra, de aztán ne nekem panszkodj amit ott kapsz ezért a felvetésért :) A szög ezek szerint nem ment be :))

A többivel egyet értek.

Ki az a Nagy? Ez viszont az egyik legjobb Kurszk leírás:

http://epa.oszk.hu/00000/00018/00015/07szam.htm

#468581 Sumér harcos Előzmény: #468565

milyen érdekes,hogy engem érdekel a történelem.....

de ehhez a 2.vh-s haditechnika oldalhoz,sült hal vok...

olvaslak -olvaslak benneteket,és csak vmi ilyesmi marad meg az egészből:

PZ/8 uv6gjd404 L/85,de nem mert talán 75mm-es ZP mashcine opv csővel árokba borulva gp5 68-as:)))

ugyan a Tigrist azt tudom,hogy micsoda.:))

#468576 GáborGábor Előzmény: #468565

Kurszkról írtam. Az ottani - általam ismert - állapotokról.

A technikáról:

A t34-eseknek nem volt vastag, átlagon felüli páncélzata, hanem (pl. a Tigrissel ellentétben és a később megjelent Pz V -höz hasonlóan) erősen döntött lemezekből állították össze. A tornyot egybeöntött acélöntvényből alakították ki és nem hegesztették, mint a németek ...

Hitler szorgalmazta a hosszú csövű 75 mm -es, nagy torkolati sebességű löveg beépítését de ezen a gyártók finoman átsiklottak - mondván, erősen romlana a mobilitás ...

Az egyenértékűségről megoszlanak a vélemények. Az egyik tulajdonság rovására tudták fokozni a másikat. Ezt főleg a németek állandó fejlesztései bizonyítják :

fokozták a pácél vastagságát - romlottak a menet tulajdonságok. (akár a cseh eredetű magyar fejlesztésű hk esetén). Erre emeltek a motor teljesítményén. Nagyobb löveget installáltak - ismét romlott a mobilitás ...

Görbül már a szöged?

Avagy, Számvéberen és Nagyon nőttél fel?

:)

A linkeket köszönöm, mentettem!

#468565 Scipio Előzmény: #468248

Látom kénytelen leszek minden adatot egy százas szögre vésni és a fejedbe verni :))

Mi az hogy kevés? Több mint 1500 T-34 és KV hk. volt a csapatoknál a háború kitörésekor, velük szemben kevesebb mint 1500 Pz.III és Pz. IV. a németeknél, amik - immár sokadszor :) - nem voltak egyenértékűek a szovjet hk-kal.

A Pz.III egyik változata sem: "1942-ig a páncélos ezredek fő harcjárműve, annak ellenére, hogy már ekkor esélytelen volt a T-34-esekkel szemben. 1941 őszén azonban a Pzkpfw III-asok egyre gyakrabban találkoztak szembe a 76,2 mm-es ágyúval felszerelt, vastag páncélzatú orosz T-34-es és KV-1-es tankokkal. Ezek ellen a harckocsik ellen az 50 mm KwK L/42-es és az L/60-as ágyú is hatástalan volt." - mármint a szokásos 800 méteres hatótávon...

http://www.masodikvh.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=893&Itemid=380

Ahogy a L/24-es 75 mm-es löveg is, amit egyébként azért szereltek a Pz III-ba, hogy közeltámogató hk-k legyenek a Tigrisek mellett és nem hk-k elleni harcra...

"A Szovjetunió elleni hadjáratban a német erők szembetalálkoztak az erős páncélzatú T-34-es és KV-1-es harckocsikkal, amelyek ellen még az addig kiválóan teljesítő Pz.Kpfw. IV-es fegyverzete is elégtelennek bizonyult. A rövid csövű 75 mm-es, L/24 űrméret hosszú löveg már nem volt alkalmas eme típusok páncélzatának áttörésére."

http://www.freedom.hu/IIvh/Fegyverek/Nemet/Pancelosok/Tank/Pancelosok/Panzerkeil.dre.hu_PZIV.htm

Még1x: PzIV F2, ezt tartja a szakirodalom az első T-34/76-tal nagyjából egyenlő értékű (a szovjet azért jobb volt) harckocsinak... A korábbi típusait és az összes Pz III.-t felülmúlta a szovjet hk, a Pz. III-sok esetében a "klasszzisokkal" és "messze" jelzőt is oda szokták rakni :)

#468466 GáborGábor Előzmény: #468419

Semennyire.

Egy PzVI Tigris vontatására 2 másik Tigris volt képes. Vasúti ágyúkat is akartak 8db Tigris alvázra épített platformra helyezni. Ezek sem voltak életképesek ...

#468256 GáborGábor Előzmény: #468148

Nem a hadrendbe lépésükről írtam, hanem jelenlétükről és kis számukról.

Az ukrán kozákoknak létrehoztak egy államot. És több ezredet is felállítottak, sőt dandárrá fejlesztették őket.

A japánok célja nem a németek megsegítése volt, hanem távol-keleti térségben vezető szerep elérése, és az irányítás teljes átvétele. Ebben a britek és a szövetségeseik, az amerikai akadályozták őket ...

Az amcsik a háború alatt végig szállítottak a briteknek (és később az oroszoknak is) ellátmányt, felszerelést, fegyvert .

#468248 GáborGábor Előzmény: #468150

"A harci tapasztalatok azonban azt mutatták, hogy a szovjet KV–1-es és T–34-es típusok leküzdésére nem alkalmas. Ezt követõen megnövelték a páncélzatot, majd a továbbfejlesztett KwK 39 típusú harckocsiágyút építették be, amely elsősorban hosszabb, mint a korábbi, az L/42 űrmérethossz helyett L/60-as. 1942 végétől a bevált KwK 37 löveg rövid csövű, L/24 űrmérethosszú, 7,5 cm-es lövegét alkalmazták. Ez az M és N változat."

Wiki

#468245 GáborGábor Előzmény: #468150

Én arról írtam, mikor, hol, (mennyi? - kevés) volt jelen ...

;)

A harcértékükről meg a németek nyilatkoztak így. Pontosabban is utána tudok nézni ...

A PzIVF2 páncélzatát tovább növelték, utólagos kötényezéssel is ellátták. A típus mobilitási határait ebben a formában érték el.

A Tigrisek és ezzel együtt a nehéz páncélosok variációi sokat késtek a frontról. A Párduc ezért jelenhetett meg korábban de Kurszkhoz próbajárat nélkül kerültek ki és a típushibák is jelentek meg először.

#468159 Scipio Előzmény: #468148

Az 1-es érdekes -és örök- téma :)

Így utólag persze teljesen igaz, csak hát a németek nem erre készültek. Az ő céljuk a villámháború volt, ha azt tervezed, hogy lerohanod és néhány hét alatt tönkrevered az ellenséget, akkor a civilek szerepe annyi, hogy ebben ne akadályozzanak. Ráadásul a hosszútávú terveknek megfelelően - kiirtás, kitelepítés, kolonizálás - már az első percektől kezdve brutális megszállóként viselkedtek, aztán mire 1941 végére-1942 közepére kiderült, hogy nem lesz itt gyors villámháború, már késő volt a lakosság megnyerése...

#468150 Scipio Előzmény: #468138

Jujj... Mondom KV-1 1940-től gyártva, tessék utánanézni :))

A hosszú csövű Pz III nem egyenértékű a T-34/76-tal, az majd a PzIV F2 lesz, a T-34/85 a Párduc és Tigris hk-k miatt lett kifejlesztve...

#468148 matgab Előzmény: #468138

KV1 már 1940-ben volt, KV-2 pedig már 41 májusától hadrendben volt.

Szerintem a németek két helyen rontották el:

1) a szovjet elnyomás alatt lévő kisebbségeket az oroszokkal egy kalap alatt kezelték. Pedig meg kellett volna nekik ígérni fűt fát, önálló államot létrehozni és besorozni őket. Az ukránokat, pl. ha felfegyverezték volna, akkor az jelentős emberi erőforrást jelentett volna, ráadásul fanatikusakat.

2) Japán amikor megtámadta az USA-t, ahelyett, hogy Szibériában támadták volna hátba a ruszkikat. Így az oroszok viszont el tudták vonni a hadseregüket, átdobni Moszkva alá és ott ellentámadást indítani ugye dec.-ben.

Ezek után a németeknek (hogy az USA beállt) már nem volt reális esélye.

#468143 Scipio Előzmény: #468135

Mi is úgy tanultuk anno, hogy több titkos békeajánlat ment Sztálintól, de hát ez már ideológiai harc volt...

Málta elmaradása az egyik legnagyobb stratégiai hiba volt... Montyról mindent elmondtál, jó a sajtója...

Kurszk, a vélemények megoszlanak, a Sztyeppei frontnak még voltak tartalékai, de a győznek mi van? Nagy bekerítésre, komoly frontáttörésre ott már nem volt esély, a kivérzés már megtörtént, szerintem sok hozadéka nem lett volna...