Regisztráció Elfelejtett jelszó

Történelem kibeszélő

Re: nincs cím

#468623 Scipio Előzmény: #468616

Persze a szakmabeliekhez hasonlóan hajlamos időnként az észosztásra - ahogy sajnos én is :) -, néha kurtán-furcsán letorkol egy-egy kezdőt, voltak késhegyre menő vitáink is, de az alant leírtakat fenntartom róla... Egyedül a számokkal/számításokkal áll egy kicsit hadilábon :)

Olvastam minden könyvét, egy kivételével mindegyik a jó/kitűnő kategória nálam.

Esetleg elárulod milyen kritikák szokták érni?

#468616 GáborGábor Előzmény: #468611

Gondolhattam volna ...

:)

Sajnos, mások elég furcsa képet festettek róla.

Mivel eddig csak negatív dolgokat olvastam róla, de a te írásaid és linkjeid cáfolták ezeket, ezért megkövetem.

#468611 Scipio Előzmény: #468601

Valamiért nem enged priviben válaszolni... De nem, szerinted annyira nagyképű lennék, hogy azt írnám a saját írásomról: "Ez viszont az egyik legjobb Kurszk leírás" :))

De az említett szerző sem ilyen, bár személyesen nem, telefonon, fórumokon már jópárszor volt alkalmam vele társalogni, nagytudású, nagyon segítőkész és szerény kutató... - aki fizet nekem az ilyen jellemzésekért :))

#468604 Scipio Előzmény: #468581

Pedig nem is olyan bonyolult :))

Minél nagyobb az átmérő 40-50-75-88 mm és minél nagyobb az űrmérethossz L/24-L/50-L/60, annál vastagabb páncélt üt át... Az űrmérethoszz az a lövegcsőhossz/lövegcső átmérő: tehát 75mm L/24, az 75 mm átmérőjű és 1.8 méter hosszú lövegcső...

Látod nem titkos maja kódok ezek :))

#468601 GáborGábor Előzmény: #468594

Ok. Elfogadom.

Más:

Rémlik, mintha Nagy Gábor nevére emlékeznék - valamikor régről. Talán a Nagy Honvédő... fordításával kapcsolatban ...

Privi ment.

#468594 Scipio Előzmény: #468576

Ha meg Kurszk, akkor pláne nem értem a kevés jelzőt, akkor már döntően T-34/76-ból álltak a szovjet páncélosegységek, kivéve az angolszász technikával felszerelteket...

"Az egyenértékűségről megoszlanak a vélemények." Nem, nem oszlanak meg a vélemények :) Földi Páltól felfele, de még az ő szintjén is, senki nem tartja a PzIII és a korai PzIV.-esek egyetlen variációját sem egyenértékűnek a T-34-el... Ha nekem nem hiszel regelj be nyugodtan bármelyik fórumra, de aztán ne nekem panszkodj amit ott kapsz ezért a felvetésért :) A szög ezek szerint nem ment be :))

A többivel egyet értek.

Ki az a Nagy? Ez viszont az egyik legjobb Kurszk leírás:

http://epa.oszk.hu/00000/00018/00015/07szam.htm

#468581 Sumér harcos Előzmény: #468565

milyen érdekes,hogy engem érdekel a történelem.....

de ehhez a 2.vh-s haditechnika oldalhoz,sült hal vok...

olvaslak -olvaslak benneteket,és csak vmi ilyesmi marad meg az egészből:

PZ/8 uv6gjd404 L/85,de nem mert talán 75mm-es ZP mashcine opv csővel árokba borulva gp5 68-as:)))

ugyan a Tigrist azt tudom,hogy micsoda.:))

#468576 GáborGábor Előzmény: #468565

Kurszkról írtam. Az ottani - általam ismert - állapotokról.

A technikáról:

A t34-eseknek nem volt vastag, átlagon felüli páncélzata, hanem (pl. a Tigrissel ellentétben és a később megjelent Pz V -höz hasonlóan) erősen döntött lemezekből állították össze. A tornyot egybeöntött acélöntvényből alakították ki és nem hegesztették, mint a németek ...

Hitler szorgalmazta a hosszú csövű 75 mm -es, nagy torkolati sebességű löveg beépítését de ezen a gyártók finoman átsiklottak - mondván, erősen romlana a mobilitás ...

Az egyenértékűségről megoszlanak a vélemények. Az egyik tulajdonság rovására tudták fokozni a másikat. Ezt főleg a németek állandó fejlesztései bizonyítják :

fokozták a pácél vastagságát - romlottak a menet tulajdonságok. (akár a cseh eredetű magyar fejlesztésű hk esetén). Erre emeltek a motor teljesítményén. Nagyobb löveget installáltak - ismét romlott a mobilitás ...

Görbül már a szöged?

Avagy, Számvéberen és Nagyon nőttél fel?

:)

A linkeket köszönöm, mentettem!

#468565 Scipio Előzmény: #468248

Látom kénytelen leszek minden adatot egy százas szögre vésni és a fejedbe verni :))

Mi az hogy kevés? Több mint 1500 T-34 és KV hk. volt a csapatoknál a háború kitörésekor, velük szemben kevesebb mint 1500 Pz.III és Pz. IV. a németeknél, amik - immár sokadszor :) - nem voltak egyenértékűek a szovjet hk-kal.

A Pz.III egyik változata sem: "1942-ig a páncélos ezredek fő harcjárműve, annak ellenére, hogy már ekkor esélytelen volt a T-34-esekkel szemben. 1941 őszén azonban a Pzkpfw III-asok egyre gyakrabban találkoztak szembe a 76,2 mm-es ágyúval felszerelt, vastag páncélzatú orosz T-34-es és KV-1-es tankokkal. Ezek ellen a harckocsik ellen az 50 mm KwK L/42-es és az L/60-as ágyú is hatástalan volt." - mármint a szokásos 800 méteres hatótávon...

http://www.masodikvh.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=893&Itemid=380

Ahogy a L/24-es 75 mm-es löveg is, amit egyébként azért szereltek a Pz III-ba, hogy közeltámogató hk-k legyenek a Tigrisek mellett és nem hk-k elleni harcra...

"A Szovjetunió elleni hadjáratban a német erők szembetalálkoztak az erős páncélzatú T-34-es és KV-1-es harckocsikkal, amelyek ellen még az addig kiválóan teljesítő Pz.Kpfw. IV-es fegyverzete is elégtelennek bizonyult. A rövid csövű 75 mm-es, L/24 űrméret hosszú löveg már nem volt alkalmas eme típusok páncélzatának áttörésére."

http://www.freedom.hu/IIvh/Fegyverek/Nemet/Pancelosok/Tank/Pancelosok/Panzerkeil.dre.hu_PZIV.htm

Még1x: PzIV F2, ezt tartja a szakirodalom az első T-34/76-tal nagyjából egyenlő értékű (a szovjet azért jobb volt) harckocsinak... A korábbi típusait és az összes Pz III.-t felülmúlta a szovjet hk, a Pz. III-sok esetében a "klasszzisokkal" és "messze" jelzőt is oda szokták rakni :)

#468466 GáborGábor Előzmény: #468419

Semennyire.

Egy PzVI Tigris vontatására 2 másik Tigris volt képes. Vasúti ágyúkat is akartak 8db Tigris alvázra épített platformra helyezni. Ezek sem voltak életképesek ...

#468256 GáborGábor Előzmény: #468148

Nem a hadrendbe lépésükről írtam, hanem jelenlétükről és kis számukról.

Az ukrán kozákoknak létrehoztak egy államot. És több ezredet is felállítottak, sőt dandárrá fejlesztették őket.

A japánok célja nem a németek megsegítése volt, hanem távol-keleti térségben vezető szerep elérése, és az irányítás teljes átvétele. Ebben a britek és a szövetségeseik, az amerikai akadályozták őket ...

Az amcsik a háború alatt végig szállítottak a briteknek (és később az oroszoknak is) ellátmányt, felszerelést, fegyvert .

#468248 GáborGábor Előzmény: #468150

"A harci tapasztalatok azonban azt mutatták, hogy a szovjet KV–1-es és T–34-es típusok leküzdésére nem alkalmas. Ezt követõen megnövelték a páncélzatot, majd a továbbfejlesztett KwK 39 típusú harckocsiágyút építették be, amely elsősorban hosszabb, mint a korábbi, az L/42 űrmérethossz helyett L/60-as. 1942 végétől a bevált KwK 37 löveg rövid csövű, L/24 űrmérethosszú, 7,5 cm-es lövegét alkalmazták. Ez az M és N változat."

Wiki

#468245 GáborGábor Előzmény: #468150

Én arról írtam, mikor, hol, (mennyi? - kevés) volt jelen ...

;)

A harcértékükről meg a németek nyilatkoztak így. Pontosabban is utána tudok nézni ...

A PzIVF2 páncélzatát tovább növelték, utólagos kötényezéssel is ellátták. A típus mobilitási határait ebben a formában érték el.

A Tigrisek és ezzel együtt a nehéz páncélosok variációi sokat késtek a frontról. A Párduc ezért jelenhetett meg korábban de Kurszkhoz próbajárat nélkül kerültek ki és a típushibák is jelentek meg először.

#468159 Scipio Előzmény: #468148

Az 1-es érdekes -és örök- téma :)

Így utólag persze teljesen igaz, csak hát a németek nem erre készültek. Az ő céljuk a villámháború volt, ha azt tervezed, hogy lerohanod és néhány hét alatt tönkrevered az ellenséget, akkor a civilek szerepe annyi, hogy ebben ne akadályozzanak. Ráadásul a hosszútávú terveknek megfelelően - kiirtás, kitelepítés, kolonizálás - már az első percektől kezdve brutális megszállóként viselkedtek, aztán mire 1941 végére-1942 közepére kiderült, hogy nem lesz itt gyors villámháború, már késő volt a lakosság megnyerése...

#468150 Scipio Előzmény: #468138

Jujj... Mondom KV-1 1940-től gyártva, tessék utánanézni :))

A hosszú csövű Pz III nem egyenértékű a T-34/76-tal, az majd a PzIV F2 lesz, a T-34/85 a Párduc és Tigris hk-k miatt lett kifejlesztve...