Regisztráció Elfelejtett jelszó

A Bankszövetség áll nyerésre

Száz milliárdokat kell visszafizessenek a bankok a devizahiteleseknek!

#469599 kosami

Kásler kontra OTP Bank

Száz milliárdokat kell hogy visszafizessenek a bankok a devizahiteleseknek és a devizahitelekkel rendelkező önkormányzatoknak, egy bírósági ítélet alapján!

Az ítélet még nem jogerős. Az OTP Bank 2012 január 04-én fellebbezett a Békés Megyei Bíróság ítélete ellen, az ügy a Szegedi Ítélőtábla elé kerül.

Minden eddiginél nagyobb szükség van a nyilvánosság erejére, az emberek támogatására.

Kásler Árpád vagyok, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) elnöke. Az ítélet közlése előtt ismertetni szeretném röviden a per előzményeit.

A BAÉSZ megalakulása óta , minden törvényes eszközt megragadott, hogy fényt derítsen az emberek és önkormányzatok, ezen keresztül az ország kirablását eredményező devizahitelek törvénytelenségére és csalására.

A bírósági eljárás kezdeményezése előtt, szervezetünk jogorvoslatért folyamodott a Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz, a PSZÁF-oz, a Bankszövetséghez, valamint Miniszterelnöki Hivatalhoz. Ezen hivatalok sorra megállapították illetékességüknek hiányát ugyanúgy mint a Gyulai Városi Bíróság, amely továbbította az ügyet a Pesti Kerületi Bíróságnak, amely megállapította illetékességének hiányát úgyszintén. Az ügy a Legfelsőbb Bírósághoz került, aki a Gyulai Városi Bíróságot jelölte meg a tárgyalások lefolytatására, amely városi bíróság ismét megállapította illetékességének hiányát és a Békés Megyei Bírósághoz továbbította az ügyet, amely bíróság tárgyaláson kívül, egy személyes egyeztetésre hívatott be, az alperes bank részvétele nélkül, ahol arról tájékoztatott, hogy az ügynek per pillanat az tenne jót, ha szüneteltetnénk az eljárást.

Az igazsághoz és a bíróság ezen javaslata megértéséhez hozzátartozik az is, hogy elég sok módosító beadvány lett benyújtva a bírósághoz, amely beadványok száma és tartalma a stratégiánkat képezték.

Ezúttal szeretném kifejezni köszönetemet a jogászi segítségért, valamint mindazoknak akik a háttérből, a legmagasabb pozíciókból is, (MNB-Pénzügy Minisztérium) szállították a hasznos információkat, amelyek 29 hónapnyi küzdelem után, hozzásegítettek az első jelentős csata megnyeréséhez, de a háború megnyerése még hátra van.

Kijelenthető, hogy minden korábbi nehézség és néhány kifogásolható pont ellenére, egy tisztességes ítélet született, amely bizonyító értékkel bír arra nézve, hogy a bankok tévedésbe ejtették, tévedésbe tartották és ezáltal anyagi kárt okoztak a hitelfelvevőknek, vagyis a Ptk. szerinti súlyos és szándékos jogszabálysértéstkövettek el.

A legóvatosabb becslések szerint is közel 500 milliárd forintot csaltak ki így az emberektől és önkormányzatoktól. 2011 végén a fősodrású média igen halkan megjegyezte, hogy az elemzőket is meglepte az OTP ismételt rekord nyeresége.

Aki nem tudja, hogy hol keresse ezen nyereség egy részét, az ítéletből megtudhatja.

Az elmúlt időszakban nagyon kevesen hittek abban és nem ok nélkül, hogy jogi úton bármit is el lehetne érni Magyarországon a devizahitelekkel kapcsolatban. Ez az ítélet egy újabb reménysugár azoknak akik kiállnak igazukért és bizonyítékokkal megteremtik a feltételét annak, hogy a bíró azt tegye amire felesküdött, vagyis ítéletében érvényt szerezzen a jognak és a jogállamiságnak.

Messzemenő következtetéseket le nem vonva belőle, de említésre méltó, hogy az adott helyen ez volt az utolsó ítélet a Magyar Köztársaság Nevében.

-2011december 8-án a bíróság ítéletében kimondta, hogy a devizahitel kezelési költségének devizában való megállapítása visszamenőleges hatállyal SEMMIS.

Indoklás:

A kezelési költségre vonatkozó szerződés kikötés tisztességtelen az alábbi okokból:

A kezelési költség a kölcsönügylettel kapcsolatban felmerülő adminisztrációért felszámított díj. Semmi sem indokolja, hogy CHF alapon legyen nyilvántartva, hiszen az árfolyam változás következtében a pénzügyi intézmény oldalán felmerülő, a technikai-személyi feltételek biztosítására fordított kiadások nem emelkednek. Ezzel szemben a hitelező bank a kezelési költség szerződéses összegét is CHF-ban tartja nyilván és az egyes törlesztőrészletek esedékessé válásakor az árfolyamváltozás figyelembe vételével számolja el. A szerződésben a III. pont első mondata rögzíti, hogy a kezelési költség is az árfolyamváltozásra figyelemmel terheli a hitel felvevőket.

Ez a szerződési feltétel tisztességtelen azért, mert a benne megállapított kezelési költség CHF-ban történő elszámolása a pénzintézet részéről haszonelemeket tartalmaz, burkolt ügyleti kamatként jelenik meg, így a fogyasztó hátrányára a másik félnek teljesen indokolatlan, egyoldalú előnyt biztosít. Ezért a bíróság ezen kikötés semmisségét is megállapította.

A bíróság megállapítja, hogy a III.2. Pontjának azon rendelkezése, amely szerint

-Az egyes fizetendő törlesztőrészletek forint összegét a Hitelező a Bank által alkalmazott, az esedékesség napját megelőző napon érvényes deviza ELADÁSIárfolyamon határozza meg, SEMMIS.

A szerződést annak megkötésére visszamenőleges hatállyal érvényessé nyilvánítja akként,………………………………………………………………………………………………………….

„Az egyes fizetendő törlesztőrészletek forint összegét a Hitelező a Bank által alkalmazott, az esedékesség napját megelőző napon érvényes deviza VÉTELI árfolyamon határozza meg.”

Indoklás:

A Kölcsön összegét a pénzintézet a folyósítás időpontjában aktuális vételi árfolyamon szolgáltatta a hitelfelvevőknek. A vételi és eladási árfolyam közötti különbözet haszna ebben az esetben a pénzügyi intézménynél csapódik le, anélkül azonban, hogy e mögött bármilyen szolgáltatás állna.

A kölcsönszerződésnek ugyanis nem célja a deviza értékesítés, amelyhez a kérdéses haszonelem rendeltetésszerűen kapcsolódik, arra a felek szándéka nem terjed ki, a hitelnyújtó bank hasznának a kölcsönszerződés alapján pedig a megállapított kamatban, nem pedig a vételi és eladási árfolyam közti különbségben kell realizálódnia.

Tényleges szolgáltatás hiányában a bíróság szerint ez a haszon indokolatlan előny a hitelnyújtó bank oldalán, egyben a feltétel támasztójával szerződést kötő félre egyoldalú hátrány, amely a Ptk.209/A.§(2) bekezdése alapján a feltétel semmisségének megállapítását vonja maga után.

Ez kivonatolt része volt a 13 oldalas ítéletnek. Mindössze annyit fűznék hozzá illetve kérdeznék, hogy a milliárdos költségvetéssel rendelkező PSZÁF mit felügyelt ha ez a csalás hosszú éveken keresztül háborítatlanul működhetett? Ki és kik lesznek a felelősök a közel három ezer öngyilkosságért? Kik lesznek a felelősök a tönkre ment családokért? Mert egy háztartásból ha havi szinten csak 10-20 ezer forintot csaltak így ki a bankok, de a gyakorlatban ettől sokkal többet, akkor az a család néhány hónap után fizetési nehézségekbe ütközik majd fizetés képtelen lesz. Az ítélet tükrében egy 15 milliós hitel esetében milliós nagyságrendű összeggel károsította meg a bank a hitelfelvevőt. Ez bankoktól függően változó, az alkalmazott árfolyamok viszonylatában.

A kihelyezett hitelek összességénél száz milliárdokra rúg a jogosulatlan tőke elvonás. Ezeket az összegeket a bankok kamatostól kell hogy visszafizessék. Azt sem szabad megengedni hogy a virtuális tőkébe úgymond jóváírják. Ezek kézzelfogható valós értékkel bíró összegek voltak, senkinek sem áll jogában rendelkezni felettük az Adósokon kívül. Majd ők eldöntik, hogy tőke törlesztésre fordítják vagy a család megélhetésére.

Az önkormányzatok esetében felmerül a kérdés, hogy azok a polgármesterek, akik nem kezdeményeznek bírósági eljárást ez ügyben, illetve nem kérik a hitelező bankot visszamenőleges elszámolásra, nem követnek-e el hűtlen kezelést az adófizetők vagyonával? Dehogynem!

Kásler Árpád a BAÉSZ elnöke.

Kelt.,Gyulán 2012 január 10-én.

http://www.magyaresz.hu/jogsegely/jogsegely/145-szaz-milliardokat-kell-visszafizessenek-a-bankok-a-devizahiteleseknek

Nu, megint igazam lett :…

Nu, megint igazam lett :)

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/friss_adat_erkezett_szazezren_vegtorlesztettek_eddig.160923.html

"A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 642,1 milliárd forint volt, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 468,0 milliárd forintot kellett kifizetni. A kettő különbözete, azaz mintegy 174 milliárd forint volt december végéig a pénzügyi intézmények vesztesége. A ténylegesen végtörlesztett fogyasztókkal párhuzamosan év végéig jelentősen nőtt a végtörlesztési szándékukat bejelentő ügyfelek aránya is: ezek szerződéseinek száma és ingatlancélú hiteleik volumene mintegy kétszerese a már végtörlesztettekének. Ez jelentős bizonytalansági tényező a hitelező szektornak az elkövetkező időszakban."

:)

Re: CDS

#462283 Előzmény: #462267

"7,5%-on most nem tudjuk eladni a hosszú kötvényeinket"

Node ne legyél már ilyen, hiszen nyilvánvaló, hogy a rövidtávú kötvényeket adtuk el délután ennyiért. Megjegyzem, a 10%-os hosszú távú kötvénynél is csak 4% kamatot jelentene ez az összeg (amiért szintén tegnap értékesítettünk!), és akkor még az inflációt nem is számoltuk. Ezért kérdeztem, hogy hogy is van ez?

"Ha megnézed a cds alakulást elmúlt időszakban elég lesz pl idén félévtől, és a hosszú kötvények hozamát ugyanerre az időszakra akkor látni fogod, hogy van a kettő között összefüggés, de az mnb oldalán is találsz erre elemzéseket."

Ó, félre ne érts, nem azt kívántam tagadni, hogy a CDS mint mutató és az államadósság finanszírozása között korelláció van, mert erről természetesen szó sincs. Arról kívántam értekezni, hogy ez a korelláció NEM úgy értendő, hogy kamat PLUSZ CDS, ahogy ezt az uzsorások a magánszemélyekkel akarták elhitetni, sőt mi több, az ország felár alapján emelgették a személyes kölcsönök elvárt uzsoráját.

"A többi dolgot amit mondasz ebben hsz-ben nem tudom értelmezni."

Mert vagy én nem írtam le érthetően, vagy te nem akarod észrevenni, hogy miről polemizáltam ;) Arról, hogy Magyarország államadósságának az esetében a CDS csak mutató DE NEM FELÁR miközben erre való hivatkozással a magánadósok esetében a magántörlesztőrészletet emelik meg a CDS ÉRTÉKÉVEL, amely még a te fenti véleményed szerint is agyrém, hiszen te magad is azt írod, hogy a CDS maximum valamilyen ARÁNYBAN esik latba a ország finanszírozásánál, de még ott sem teljes egészében.

Én meg ezen húztam fel a szemöldököm, hiszen ez eddig azért ennyire nem volt ordító - mármint az, hogy a CDS értéke gyakorlatilag megegyezik az államadósság finanszírozásának hozamelvárásval, azaz ékeseb bizonyítást nyert, hogy ez nem egy additív szám, hanem egy egyszerű mérőszám, ami önmagában semmit sem jelent, de hogy uzsoratörlesztés növekedésére 100%-ban nem felhasználható, az hétszentség.

És mindez azért érdekes, mert ez teljességgel nyilvánvalóvá teszi azt, hogy a devizában folyósított és devizában nyilvántartott hiteleknél dúrván le kellett volna mennie a törlesztőrészleteknek 2008 óta, még a CHF drágulása ellenére is. De nem így történt.

Ennél jobban pedig semmi sem bizonyítja azt, hogy itt nem hitelezés folyt, hanem uzsorázás és egyoldalú kifosztás.

#462267 banyaiz Előzmény: #462260

Idézek tőled: "Az 5 éves magyar CDS-felár délután a 635 bázispont környékén járt Miközben 7.5%-on adjuk el a kötvényeinket. Ezek szerint Magyarországot a CDS "feláron" felül alig valamivel több, mint 1%-on finanszírozzák?"

7,5%-on most nem tudjuk eladni a hosszú kötvényeinket, ebből vontam le azt a következtetést, hogy te az 5 éves CDS-t a rövid kötvények hozamaival hasonlítod össze mert kb azoknak a hozama mozog 7,5%-on

Ha megnézed a cds alakulást elmúlt időszakban elég lesz pl idén félévtől, és a hosszú kötvények hozamát ugyanerre az időszakra akkor látni fogod, hogy van a kettő között összefüggés, de az mnb oldalán is találsz erre elemzéseket. Sőt még én is írtam neked egy erősen elnagyolt összefüggést ami már nem biztos , hogy pontos, mnb levezeti neked 50 oldalon keresztül ha bele akarsz menni.

A többi dolgot amit mondasz ebben hsz-ben nem tudom értelmezni.

#462260 Előzmény: #462246

"Nem biztos, hogy célszerű 5 éves cds, 3-6 hónapos, max 1 éves állampapír hozamok között összefüggéseket keresned."

Nem is kerestem. Azt kérdeztem, hogy hogyan létezik, hogy Magyarország adósfinanszírozása esetében senki sem számol a CDS-el, és az nem adódik hozzá a kamatokhoz, illetve, ha ez igaz, akkor hogyan lehet, hogy egy magánadósnál meg lehet?

Egyébként, teljesen egyetértek, hogy nem lehet az 5 éves, meg 3-6 hónapos adatokat összevetni, mert az öt éves alapvetően bizalmi kérdés, hogy ADDIG nem változik alapvetően meg semmi, ugyanakkor a 3-6 hónapos meg pont azt jelenti, hogy a JELENBEN semmiféle bizonytalanság, vagy bizalmatlanság NINCS Magyarországgal kapcsolatban, azaz egyszerűen nem igaz, hogy MOST félnének a befektetők, hogy nem kapják vissza a pénzüket.

Mellesleg, én nem azt mondtam, hogy hamisak a statisztikák, hanem azt mondtam, hogy hamisak az annak alapján készített elemzések, konklúziók, mert azok SZÁNDÉKOSAN nem veszik figyelembe, hogy Magyarország államadósságának közel a fele el nem költött, bankban parkoló pénz, ami egy olyan ordító könyvelési hiba lenne egy cégnél, hogy ettől páros lábbal repülne az ügyvezető és a könyvelő, ha meglátnám, mert nyilvánvaló, hogy meg akartak vezetni azzal, hogy veszteségesnek próbálták kimutatni a céget, elhallgatva a bankbetéteit.

Azt pedig nekem ne próbáljad meg beadni, hogy az normális nemzetközi statisztika lenne, amely nem képes különbséget tenni a felélt kölcsönök és a kölcsönből a Nemzeti bankban elhelyezett pénzek között. Az egyik nincs meg, a másik meg van. Szerinted ez ugyanaz és ugyanúgy kell kimutatni?

#462253 lagwagoner Előzmény: #462185

"Nos uraim, eljött az idő, hogy feltegyek egy kérdést, amit már korábban is feszegettem, nevezetesen az, hogy miért adják hozzá Magyarországon a lakossági hitelek kamatához a CDS "felárat"?"

Igen ez egy nagyon jó kérdés, hisz a bank személlyel köt szerződést, akinek ha a munkahelye, fizetése nem változik miért emelkedik a nem létező "CDS felára" a személynek (Müller János is mindig ezzel jön). Sőt: ha rosszabbak az ügyfél körülményei, akkor minek kell még jobban ellehetetleníteni, hogy ne tudja fizetni a hitelét. Mert ha emel akkor persze, h nő az esélye a bedőlésnek.

De tudod mit? Tedd fel ezt a kérdést Szász Károlynak, hogy miért engedi ezt? Hisz már két éve dübörög a királyi fülkeforradalom :-)

A kormány, PSZÁF, bíróság már a királyi udvarhoz tartozik.

#462252 banyaiz Előzmény: #462246

Mármint a cds nő mondjuk 300 bp-vel, akkor hosszú hozam kb 150 bp-vel, ez egy régi elemzés volt de ahogy nézem nagyságrendileg most is stimmel.

#462246 banyaiz Előzmény: #462185

Mnb-nek vannak jó elemzései a cds és a hosszú kötvények hozama témában ajánlom neked, már persze ha a hazaárulók statisztikáiban elemzéseiben azért bízol. Az utolsó amit láttam kb 1:2-höz arányt mutatott hosszú hozam :cds de ez persze nincs kőbe vésve.

Még valami , hogy kedvenceid alma körte témáit emlegessem. Nem biztos, hogy célszerű 5 éves cds, 3-6 hónapos, max 1 éves állampapír hozamok között összefüggéseket keresned. Bár próbálkozni lehet vele, még vmi nem ortodox dolog kisülhet belőle. :)

#462243 kosami Előzmény: #462185

,Ezen elgondolkodtam ,de ezt az opciót a bank választotta, nem az adós. Az adósnak csak egy választása volt: aláírja, vagy nem írja alá.

CDS

Nos uraim, eljött az idő, hogy feltegyek egy kérdést, amit már korábban is feszegettem, nevezetesen az, hogy miért adják hozzá Magyarországon a lakossági hitelek kamatához a CDS "felárat"?

Merthogy immár szemmel látható, hogy a CDS NEM FELÁR, hanem egy opció, amit valaki vagy megköt, vagy sem. Ugyanakkor jól látható, hogy Magyarországgal szemben NEM kötnek ilyet, mert ebben a cikkben:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/kirivo_a_magyar_csodkockazat_emelkedese.160823.html

Azt írják, hogy:

"Az 5 éves magyar CDS-felár délután a 635 bázispont környékén járt"

Miközben 7.5%-on adjuk el a kötvényeinket. Ezek szerint Magyarországot a CDS "feláron" felül alig valamivel több, mint 1%-on finanszírozzák?

Vagy hogy is van ez az átqrás?

DR. LÉHMANN GYÖRGY ügyvé…

#461262 kosami

DR. LÉHMANN GYÖRGY ügyvéd (8600 Siófok Szűcs u. l. - tel. 84/313-176 és 06-20/49-39-85l) e-mail: lehmann@invitel.hu

==========================================================================

Most már igazán elhurcolkodhatnának a bankok

2011. december 6-án hozta meg a Luxemburgi Európa Uniós Bíróság a mellékletben teljes terjedelmében látható azt az ítéletét, melyet a Pest Megyei Bíróság előtt folyó Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felperesnek Invitel Távközlési Zrt alperes elleni peres eljárásban alkalmazandó jogszabályoknak értelmezése végett a Pest Megyei Bíróság megkeresésére folytattak le.

Az ítélet első oldalát ide másolva olvasható az is, hogy az Európai Bíróság ez ügy kapcsán kiterjesztette lehetőségeit az alábbiak szerint: „A jelen ügy alkalmat ad a Bíróságnak arra, hogy értelmezési hatáskörét gyakorolva további jogkérdéseket tisztázzon ezzel az irányelvvel kapcsolatban.”

---------------------

TRSTENJAK FŐTANÁCSNOK INDÍTVÁNYA – C‑472/10. SZ. ÜGY

VERICA TRSTENJAK

FŐTANÁCSNOK INDÍTVÁNYA

Az ismertetés napja: 2011. december 6.(1)

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

kontra

Invitel Távközlési Zrt.

(A Pest Megyei Bíróság [Magyarország] által benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelem)

„Fogyasztóvédelem – 93/13/EGK irányelv – A 3. cikk (1) bekezdése a melléklet 1. j) és 2. d) pontjával összefüggésben értelmezve – 6. és 7. cikk – A fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen szerződési feltételek – A vállalkozót a szerződési feltételek érvényes indok nélküli, egyoldalú megváltoztatására feljogosító, az árváltoztatási módszert egyértelműen le nem író szerződési feltétel – A feltétel tisztességtelen jellege közérdekű kereset alapján történő megállapításának joghatásai – Actio popularis – Nemzeti megállapítási ítéletek erga omnes hatálya”

I – Bevezetés

1. A jelen ügy alapjául a magyarországi Pest Megyei Bíróság (a továbbiakban: kérdést előterjesztő bíróság) által az EUMSZ 267. cikk alapján benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelem szolgál, amelynek keretében e bíróság több kérdést tett fel a fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen szerződési feltételekről szóló 93/13/EGK tanácsi irányelv(2) értelmezése tekintetében. A jelen ügy alkalmat ad a Bíróságnak arra, hogy értelmezési hatáskörét gyakorolva további jogkérdéseket tisztázzon ezzel az irányelvvel kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy ezen irányelv a kibocsátása óta nagyrészt változatlan maradt, máig összetett anyagi és eljárásjogi kérdéseket vet fel, amint azt az előzetes döntéshozatal iránti kérelmek tekintélyes száma is mutatja. E vonatkozásban megjegyzendő, hogy az Európai Parlament és a Tanács által 2011. október 25‑én elfogadott, a fogyasztók jogairól szóló 2011/83/EU irányelv(3), amely a nemzeti fogyasztóvédelmi rendelkezések teljes harmonizációjának szándékán alapul, csak szórványosan módosította a 93/13 irányelvet, amely módosítások az itt felvetett jogkérdések megoldását nem befolyásolják.

-------------------------------

Tekintettel arra, hogy az ekként kiterjesztően vizsgált 93/13 EGK Irányelv irányadó a hazánkban nemzeti katasztrófát jelentő devizaalapú kölcsönnel kapcsolatos semmiségi problémákra is fokozott figyelemmel vizsgáltam a problémának jogszabályi hátterének ismertetését az ítélet további oldalain az alábbiak szerint, de különösen ebből az alábbi részt:

--------------------------------

II – Jogszabályi háttér

A – Az uniós jog

4. A 93/13 irányelv célja 1. cikkének (1) bekezdése értelmében az, hogy közelítse a tagállamoknak az eladó vagy szolgáltató és a fogyasztó között kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekre vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseit.

9. A 93/13 irányelv 8. cikke a következőképpen rendelkezik:

„A tagállamok az ezen irányelv által szabályozott területen elfogadhatnak vagy hatályban tarthatnak a Szerződéssel összhangban lévő szigorúbb rendelkezéseket annak érdekében, hogy a fogyasztóknak magasabb szintű védelmet biztosítsanak.”

10. Ezen irányelv melléklete tartalmazza azoknak a feltételeknek a felsorolását, amelyek a 3. cikk (3) bekezdésének megfelelően tisztességtelennek tekinthetők:

1. „Azok a feltételek, amelyek tárgya vagy hatása az, hogy:

j) feljogosítják az eladót vagy szolgáltatót a szerződési feltételek egyoldalú megváltoztatására a szerződésben feltüntetett és érvényes indok nélkül;

l) előírják, hogy az áruk vagy szolgáltatások árának meghatározása a szállítás időpontjában történik, vagy engedélyezik az áru eladójának vagy a szolgáltatás nyújtójának, hogy egyoldalúan megemelje az árakat, mindkét esetben anélkül, hogy ennek megfelelő jogot biztosítanának a fogyasztó számára a szerződés felmondására abban az esetben, ha a megemelt ár lényegesen magasabb annál, mint amiben a szerződés megkötésekor megállapodtak;

--------------------------------

Természetesen ezek után előkaptam egy OTP-s szerződést és az OTP Üzletszabályzatát, és a szerződés felmondására vonatkozó rendelkezéseket az Üzletszabályzatból ide másolom:

Megállapítható az, hogy sehol, semmilyen módon nem biztosították a szerződésben, vagy üzletszabályzatban az adós – fogyasztó - számára azt a jogot, amit az Európai Bíróság ítéletében írtak szerint biztosítani kellett volna akkor, ha a szerződés biztosította a bankok számára azt, hogy egyoldalúan az árakat megemelje.

Ebből következően a szerződésnek az a rendelkezése, hogy a pénzintézetek egyoldalúan változtathatják akár a devizaárfolyam miatt, akár a kamatváltoztatás miatt, vagy bármi miatt a törlesztő részleteket, vagy a kezelési költséget tisztességtelen szerződési feltétel, mely fentiek szerint kétségbe nem vonható tény alapján a Ptk. 209/A § szerint semmis:

209/A. § (1) Az általános szerződési feltételként a szerződés részévé váló tisztességtelen kikötést a sérelmet szenvedett fél megtámadhatja.

(2) Fogyasztói szerződésben az általános szerződési feltételként a szerződés részévé váló, továbbá a fogyasztóval szerződő fél által egyoldalúan, előre meghatározott és egyedileg meg nem tárgyalt tisztességtelen kikötés semmis. A semmisségre csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni.

-------------------------------

Ily módon nem vitás az, hogy joghatás kiváltására alkalmatlan a bankoknak minden egyoldalú, árváltoztatási közlése, intézkedése.

Ezek után csupán az a feladat, hogy szépen meg kell kérni a bankokat, hogy számoljon el azokkal a díjtételekkel, ahogy a szerződésben az adósokkal megállapodtak, illetve azoknál az adósoknál, ahol már jóvá tehetetlen károkozás bekövetkezett az egyoldalú szerződésmódosításokkal okozati összefüggésben a bankokat, valamint közokirat esetén a szerződést készítő közjegyzőket egyetemleges kötelezettség említésével kell megkérni az okozott vagyoni és nem vagyoni károk megtérítésére.

Ennyi az egész. A probléma megoldódott, mehetünk tovább.

==================

Más kérdés az, hogy a mellékletben látható jegyzőkönyv szerint 2011. december 15-én, tehát 9 nappal a fenti ítéleti rendelkezések közlése után Dr. Matolcsy György miniszter és Pleschinger Gyula államtitkár többek között az alábbi megállapodást is kötötte a Bankszövetséggel, illetve a devizaalapú hitelezéssel foglalkozó valamennyi bankkal:

„1.3. A 270 CHF/HUF, a 340 EUR/HUF, a 3,3 JPY/HUF árfolyamszintek feletti árfolyamkockázatot teljes egészében a költségvetés viseli.”

Szerintem elegendő idő volt arra nevezetteknek, hogy az Európai Bíróság ítéleti rendelkezéseit megismerhessék, és eljussanak arra az egyértelmű következtetésre, amire fentiek szerint jutottam.

Arra a következtetésre, hogy a bankoknak jövőben nincs reményük és nincs lehetőségük értelmesen arra, hogy magatartásuk következményeit ne viseljék. Azaz a minden baj okaként megjelölhető törvénytelen egyoldalú díjemeléseikből származó minden kárt ők egyedül – esetleg az okiratszerkesztő közjegyzőkkel együtt – viseljék.

Dr. Matolcsy György és Pleschinger Gyula szerintem 9 nappal az ítélet után mindezeket december 15-én, a megállapodás aláírásakor már jól tudta.

Ezért indokolt az, hogy a megállapodás aláírása, az adófizetők pénzének indokolatlan pazarlásának kisérlete miatt hűtlen kezelés bűncselekmény kísérlete alapos gyanúja miatt ellenük a büntető eljárás meginduljon.

Az ehhez szükséges feljelentést természetesen haladéktalanul megteszem.

Léhmann György

Siófokon 2012. január 1. napján.

Re: nincs cím

#459164 Előzmény: #459133

Esetleg 30.-án indított Viber. Majd rákérdezek még, köszönöm :)

#459133 banyaiz Előzmény: #459120

Hát nem tudom , nem vagyok jogász, de 29-i indítás , 30-i érkezés a tiszta ügy vsz.

#459120 Előzmény: #459100

Nem, éppenhogy nem, ezért nem tudom eldönteni, hogy akkor most 29.-én el kell indítani, hogy a 30. kivonaton rajta legyen, vagy elég 30.-án indítani (a cég szempontjából ennek van jelentősége!).

#459100 banyaiz Előzmény: #459072

Éppen 31-én akarsz utalni? :) Szerintem az a biztos ha addig oda is ér a pénz a számlájára, nehogy vmi főokos belekössön. 31 ráadásul hétvége, szóval akkor nem is tudsz utalni.

Hozzáértő jogászt kérdez…

Hozzáértő jogászt kérdezek:

"Végtörlesztési munkáltatói támogatás szabályozása

A végtörlesztéshez adott munkáltatói kölcsön és vissza nem térítendő támogatás csak akkor adómentes, ha ennek folyósítása 2011. december 31-ig megtörténik, és a juttatás semmilyen előrehozott juttatást nem jelent, vagyis nem érintik a későbbi évek munkavállalóknak adott jutattásait"

Ez pontosan mit jelent? December 31.-el kell átutalni a munkáltatónak a dolgozó felé a pénzt, vagy eddig kell elutalnia (azaz 30.-án el kell indulnia) a munkavállaló letéti számlájára a pénzt?

#458112 banyaiz Előzmény: #458060

Jó , hogy betetted ezt ide. Erste főnök elég értelmesen összefoglalta a dolgokat. Egy helycsere Tolcsyval nem volna baj. :)

Hitel betét mutatóban Otp jól áll, de abban teljesen igaza van EU-s szabályozás miatt 2014-ig, vagy 13-ig sok magyarországi banknál vagy sok betétet kell gyűjteni , vagy hitelezést visszafogni és ez komoly hatás lehet.

Bárcsak egyszer a gazdaságpolitikánkról hallanék egy legalább hasonlóan összeszedett szöveget.