"Mi lenne szerinted országszerte, ha beütne itt valami komolyabb?"
Nem szeretnék belegondolni, ugyanakkor abban biztos vagyok, hogy egy olyan esetben nem arannyal a zsebemben kopogtatnék be ismeretlenekhez, hogy mit adnak érte.
"Mi lenne szerinted országszerte, ha beütne itt valami komolyabb?"
Nem szeretnék belegondolni, ugyanakkor abban biztos vagyok, hogy egy olyan esetben nem arannyal a zsebemben kopogtatnék be ismeretlenekhez, hogy mit adnak érte.
Szintén romantikus elképzelésnek tartom ezt a "veszek tanyát/földet aztán elkertészkedem rajta" álmodozást, mert nagy részünk nem ért a mezőgazdasághoz, nincs hozzá eszközünk, és nem utolsósorban a megtermelt javaidat "gáz" szituban elveszik erőszakkal/ellopják. Ugye nem hiszed azt, hogy más nem fog a telkedre bemenni lopni? Északi/keleti/déli országrészekben ezért nem is termelnek sok helyen, mert már most is lopnak mindent! Most, amikor még úgymond rend van, törvények, rendőrség, jogrendszer, stb. És mégis mindenki tehetetlen. Mi lenne szerinted országszerte, ha beütne itt valami komolyabb?
Nem tudom, hogy termőföld vagy ház esetén milyen cserealapról beszélsz? Eladsz egy szántóból 100 m2-t, vagy eladod a kisszobát, vagy mire gondolsz pontosan?
A "rohadt kényelmetlen több kilós aranyrudakkal szaladgálni" megjegyzéshez csak annyit, hogy egy kg arany 12-13 millió Ft, tehát nem hiszem, hogy a legtöbbünk nem tudná az egész vagyonát magával cipelni, ha átváltaná aranyra.
Szerintem az arany nem rossz, de kisebb tömböket/érméket vennék és nem egyszerre, hanem időben elhúzva, és nem mindent tennék bele, hanem 5-50%, attól függően hogy ki milyen vérmérsékletű.
Nincs ellentmondás.
Azt írtam, hogy az arany nem volt akkoriban sem fizetőeszköz, azaz nem úgy nézett ki a dolog, hogy egy gramm arany=200 tojás, két gramm=400 tojás, hanem úgy, hogy "azért az aranyláncért adok egy tucat tojást", a bundáért meg még kettőt, ha a nagyságos asszony lesz*p, akkor meg elvihetik azt a göthös kakast is.
Ez nem cserealap, ez egyszerűen arról szólt, hogy a parasztemberek becserélték a felesleget olyanra, amit korábban nem engedhettek volna meg maguknak - amiből viszont rögtön látható, hogy valójában messze értéken alul cseréltek ezek a dolgok gazdát, ráadásul ez a cserealap nem az arany monopóliuma volt, hanem ugyanilyen volt nylon harisnya, vagy cigaretta, vagy alkohol, vagy a benzin, vagy bármi, amihez éppen nem lehetett a boltokban hozzájutni, de valakinek volt és igény is volt rá.
Csakhogy (és itt a lényeg, amire utalni szerettem volna), ezen csereberék MINDIG egyedi megállapodások voltak, semmifélre "értékegyezés", vagy hasonló úri huncutság nem létezett, gyakorlatilag minden cserének önkényes volt az ára mert akkoriban valójában az arany - mint olyan - semmit sem ért, a paraszt (mint mezőgazdasági szakember) is csak felhalmozta, hiszen semmit nem tudott vele kezdeni, csak "tetszett neki".
Ráadásul ezzel is csak az igazán nagy vagyont felhalmozott gazdagok tudtak élni, akiknek nem volt nagy "áldozat" egy milliós nyakláncért két tyúkot kérni. A kispolgárok, egyszerű emberek tartaléka nagyon gyorsan elfogyott, mert valójában nem ért semmit. Amit a paraszt adott érte, annyit ért, és ha a paraszt nem adott semmit, akkor pontosan semmit sem ért, mert semmit sem lehetett érte sehol sem kapni. Az aranyat nem lehet megenni, márpedig abban a helyzetben, amelyben annak a felhasználásától értekeztek, abban annak van értéke, amit meg lehet enni és az a "gazdag", akinek van ennivalója.
Az arany nem reális csereeszköz, hanem van olyan eset, amikor elfogadják, de olyan """árfolyamon""", aminél felvetődik a kérdés, hogy volt-e értelme egyáltalán abba rakni mondjuk termőföld helyett, hiszen egy olyan szituációt vízionálva tartod jó cserealapnak az aranyat, amikor pont olyannal rendelkeznél (és abból se sokkal), amely elfogy és ha elfogy, akkor éhenhalsz.
Mert ha jobban belegondolsz, akkor annak, amit felhalmoznál ILYEN ESETRE, annak a töredékéért vehetnél egy egész birtokot vidéken, ahol pont kényelmesen kivárhatnád a rendszer jobbra fordulását, nem mellesleg, éppen másoktól összeszedve azt az aranyat, amit hozzád visznek áruért.
Magyarán, ha ezt valaki reális scenáriónak tartja, az vegyen házat vidéken és indítson be egy kisebb gazdaságot, mert az kevesebb erőfeszítéssel megvalósítható és egy ilyen esetben többet ér, hiszen ebben az esetben VALÓDI cserealapod lesz, aminek az értékét ráadásul TE MAGAD határozhatod meg.
Hogy úgy mondjam, miért akarsz aranyat felhalmozni, hogy kifoszthassanak, ha a töredékéből tisztességesen meg is gazdagodhatsz, amikor az általad termelt értéket aranyra váltod? :) Arról nem is beszélve, hogy még ha be nem is váltasz semmit, megélni meg fogsz tudni a saját birtokodról... tehát, megint csak "minek az arany felhalmozása" cserealapnak, amikor az egyetlen esetben, amikor ennek értelme lenne, abban NEM az arany a VALÓDI cserealap?
Ha meg menekülni akarsz, akkor megint rohadt kényelmetlen több kilós aranyrudakkal szaladgálni, vagy börődnyi arany bélyeget cigölni. Arról meg, hogy milyen gyorsan lennél ezzel a pakkal halott ember, talán nem is értekeznék.
van egy topik mibe érdemes fektetni..ott van pár egyedi hozzászólás..
túl van misztifikálva arany..befektetési arany le van zárva..még ellenőrizni sem tudod.. sztem valuták jobbak...usd eur, és még egy...gbp vagy svéd korona..
Meg kell különböztetni helyzeteket..és az időtávot..
Háborús, válságos, békeidők de éppen válság van...most ez az utóbbi van... ezt kell kezelni..
Ha valakinek eurja van és most vesz rajta OTP-t MOLt az túl rosszul nem jár-2-3éves távon..
Durva a két pdf link (ha igaz), de végül is logikus!
A problémám még a fizikai arannyal a beváltás.
Arany részvényben nem gondolkodom, mert azt is zárolhatják. Aztán a kezelési költség is ott van.
Mennyivel húzhatnak le ha be akarom váltani? Mi van ha nem veszi vissza aki adta nekem az aranyat? Mondjuk becsődölt? Vagy bármi.
Dédszüleim módos parasztok/kulákok/ voltak.
Azt mesélte dédanyám, hogy a pengő romlásakor a háború után a "pösti népek legyüttek babakocsival általában gyalog, a faluba, aztán 1 zsák krumplit, fél zsák hagymát, szalonnát, sonkát, kolbászt cseréltek arany láncért, fülbe valóért, mert a pénznek nem volt értéke. Aztán amit cseréltek a babakocsiban szépen haza tolták pöstre."
Feltételezem nem hazudott a dédi.
Az arany teljesen reális csere eszköz.
Más kérdés, hogy ez a hamisítás dolog rendesen beparáztatott.
Látom felmerült témaként az aranybefektetés. Alternatívának szuper, de azért álljunk meg egy kicsit és nézzük meg tüzetesebben mit is veszünk. Vajon tényleg igazi aranyat? De ki fogja tőlünk ezt megvenni ha el akarjuk adni?
Érdemes elolvasni ezt a két kis irományt, majd utána gondolkozzatok el rajta érdemes e még mindig kézzelfogható aranyat venni ilyen formában. Ez nem elrettentés, csak egy kis óvatosságra intés!
http://traderbambu.files.wordpress.com/2011/02/kamu-arany.pdf
http://traderbambu.files.wordpress.com/2011/02/kamu-arany-2.pdf
Én vettem tőlük,szerintem korrektek.Átutaltam a pénzt,aznap másnap nálam volt az arany.
Kontár munka.
Itt lehet kapni olyat amit az ember perforáció mentén tépi mint a bélyeget.Haladnak a korral
Szvsz akkor már inkább alapvető élelmiszer, azaz tojás, kenyér, fegyver és zombiharcosok, meg hasonló úri huncutságok lennének a fizetőeszközök, hiszen az aranynak pont nem lenne semmiféle értéke, ha nem lehetne semmihez sem viszonyítani.
Azért gondoljatok bele, hogy ha összeomlana a pénzrendszer, akkor a világ eddig kibányászott összes aranya sem lenne elég a napi készpénzhelyettesítő forgalomra, és akkor még a világkereskedelemről (energia+élelmiszer) szót sem ejtettünk. Ugyanakkor, mi határozná meg például egy tojás értékét? Mennyit kérnének érte? Ez akkor már úgy nézne ki, hogy adok egy kosár tojást azért az aranyóráért, mert mondjuk tetszik. És nem azért, mert aranyból van.
Valahogy nem számoltok azzal, hogy ha valaminek van standard értéke, akkor azt mindegy, hogy pénznek vagy aranynak hívják, ha viszont nincs standard érték, nincs általános csereeszköz, akkor minden éppen annyit ér, amennyit adnak érte. ÉS ez alól történetesen - főleg ha megélhetésről van szó - akkor az arany sem kivétel, sőt, attól szabadítanak meg a legelőször, hiszen az sem ér semmit, ha éppen éhen akarnál halni. Mert ha pénz nincs, akkor szolgáltatás, energia, és úgy egyáltalán modern életmód nincs.
Az ősközösségben meg a hullák mellé szokták az aranyat temetni, mert nem volt volt használati értéke. Amikor lett, akkor fizetőeszköz lett és EZÉRT lett értékes. De akkor sokkal kevesebb kellett belőle, ma lehetetlen lenne erre bármit is építeni. Sokkal nagyobb a világ és világgazdaság, mint amit "arannyal" lehetne finanszírozni.
aranyrudat kapirgálni késsel, pedig nagyobb móka :)
Sziasztok.
Erre a célra, ha mindenképpen aranyba szeretné menekíteni a pénzét, én semmiképp nem aranyrudakat vásárolnék...olcsó aranyékszert, persze, nem fazon áron...
Nyakláncot elsősorban, mert csípőfogóval szeletelhető..))
Ha esetleg ne adj Isten, háború törne ki, (nem zárható ki, 2-3 szem arany nyaklánc darabból, jól lakhat az ember, talán....míg a rúd aranyból......
És nem feltűnő
Eszembe jutott az Eldorado c. magyar film. Szerintem néha minden korosztálynak meg kellene néznie. Bár én kicsit átforgatnám, a végén nem egy ilyen töketlen fiú kellene, aki nem tudja, mit is cselekedjen, hanem egy talpraesett.
köszi, akkor kedvezőbb :) Lehet Én a pánikos árról tudok, amikor kajára cseréled az aranyat :)
Nekem ott van kapcsolatom. Régen a stocklandyard partnerei voltak. :)
A Solargold-nál láttam fizikai arany vásárlást, ott valóban 6-8 % a különbség vétel és eladás között.
Valakinek van tapasztalata ebben? Esetleg a Solargold-nál?