Tudatos image-építés folyik. Ez jól is, de rosszul is alakulhat. Például szerintem a drága bőrgarnitúrán üldögélő szépfiú póz helyett jobban bejött volna egy projekt helyszínén történő photo-session.
Tudatos image-építés folyik. Ez jól is, de rosszul is alakulhat. Például szerintem a drága bőrgarnitúrán üldögélő szépfiú póz helyett jobban bejött volna egy projekt helyszínén történő photo-session.
Rendben, egyetértek. Egyelőre. Csak nehogy magyarosan a ló túlsó oldalán találjuk magunkat...
.
A hirtelen jött duma (cikk) dömpinggel rossz tapasztalataim vannak a múltból, "jelenből".
.
OFF
Pl:: A napelemes tetőcserép 2007 óta annyi nemzetközi díjat nyert, hogy nem fér már el Tóth Miklós vitrinjében. Cikk annyi született róla, hogy vastagabb lenne összerakva, mint a Háború és béke.
Vásárolni viszont nem lehet belőle 1 db-ot sem. Ha jól tudom, a gyártás sem indult be még mindig.
ON
Engem meg az zavar, hogy múlt hét szerdán egyeztettek a Fejér megyei önkorival, melynek eredményéről közleményt fognak kiadni. Mikor? Tök mindegy mi az eredmény, valamit böffenthettek volna.
Ez nyilván az év üzletembere díjjal jár együtt. Engem abszolút nem zavar, sőt... Egy alkotó, értékteremtő ember képét erősíti bennem, s valószínű még vagyunk így páran. Részemről további pozitív megerősítés, hogy jó kezekben van a cég. Ámen
Az utóbbi hetekben túl sok a Soós Csabáról szóló cikk. A rengeteg szereplés soha nem volt jó ómen.
.
Nekem ez nem tetszik. Akkor fog tetszeni, ha 10 000 Ft körül stabilizálódik az árfolyam a további növekedést előre vetítve.
Teljesen egyetértek az általa mondottakkal. Magyarország morális és kultúrális válságban is van, nem csak gazdaságiban. Állandóan megy az újjal mutogatás, meg a semmit tevés..közben meg csak várja a nagy többség, hogy a szájába repüljön az a bizonyos. Persze tisztelet a kivételnek.
Valahogy mi vagyunk azok, akik mindenből a legszarabbat a legdrágábban sikerül megvennünk, illetve a legolcsóbban eladni, aztán mikor rájövünk hogy hülyeséget csináltunk, jópénzé' újra visszavenni (pl: van sok)
nah, mielőtt nemzeti önérzetvitába merülünk be is fejezem :-) kiadtam a dühöm!
Fú, érdekes látni, ahogy alakul az index címlap. 10 perce még egy fotó volt a cikk előtt, most felkerült a legfontosabb hír mellé és ez a kommentár várja az olvasókat: Az év üzletemberének választott Soós Csaba szerint nálunk az idiotizmus határát súroló semmittevés van. Kulturális kérdés, hogy sertést tartunk-e, vagy megvesszük a mocskot a boltokban.
Rövid időn belül már másodszor hallom a Soós-tól Keszthelyt. Egy hete a Gazdasági Rádióban arról beszélt, hogy 2012-ben (a romániai fejlesztések után) már akvirálna a társaság és a célterületként első sorban Magyarországot nevezte meg.
Az idei évben a cég szinte minden forrását az EETEK hatékonyságának a növelésére használta fel. Ahogy megyünk előre az időben, egyre kevesebb lesz a tőketörlesztés viszont egyre több a megtermelt pénzeszköz. Ha a romániai cégeknek is sikerül növelni a hatékonyságát jövő ilyenkor már teljesen más képet fog mutatni a mérlegünk és a jövő évi kilátások.
Kösz, hogy feltetted.
Elolvastam, de sok új infot nem taláni a cikkben.
Ezt a ló másik oldalára esést mintha olvastam volna már valahol.....
Ez egy ilyen magyar vírtus féle dolog, akarom mondani genetikai meghatározottság vagy másolható? CSak, hogy képben legyek.....
Egy kis biztatásként! 2003-ban építkeztünk a házunk mellett meglévő kb.900 tőke szőlővel kezdtem foglalkozni,egyre nagyobb és nagyobb lett a termés,mígnem 2007-ben egy viszonylag
rossz állapotban lévő területet is megvásároltam( ez volt az" ETTEKEM" ) A nejem ki volt akadva
hiszen rengeteg pénzünk elment a beruházásra,( na ez volt az én" profit warningom") Most már nem mosolyog rajtam,látja a termő sorokat,és odáig jutottunk,hogy idén már a hivatalos engedélyeket is ki kellett kérnünk! Soós Csaba is azt mondta,nem akartak elmenni a lengyelországi lehetőség mellett!Ennek ára a romániai beruházások csuszása!Amit mi magyarok jó
szokásaink szerint a részvény árának -"a ló másik oldalára való áteséssel reagáltunk le"-!Én is hasonló cipőben vagyok mint te,de hidd el a helyzet sokkal jobb lesz!Baráti üdvözlettel,egy sorstársad! Jó pihenést és kitartást!!!!
blabla....olcsón kell venni, drágán eladni. Most nem drága a részvény, mindenképp okosabb most venni, mint mikor vételre ajánlották. Marhák. Majdnem az összes elemző fejlövést, bocsánat, kirúgást érdemelne, nem fizetést.
Értem, én kockázat, meg minden, amit most még nem lehet tudni, na de a végén amit írnak...Adnak 10%-ot arra, hogy szerintük 2012 és 2018 között 5% átlagos éves növekedés lesz a jövő évi duplázást nem is említve. Ha most ők 2018-ig látnak, akkor ezt hogyan kell összerakni?
Tehát amikor 12.000 volt akkor meg tudták mondani hogy 14 lesz, most meg hogy 6000, megmondják hogy 6000. Hatalmas teljesítmény...
és ennek a részletei:
"Megváltozott a környezet az E-Star körül az elmúlt hónapokban, a régiós devizák gyengülése az euróval szemben negatívan hat az eredményességre, miközben fontos romániai projektek kerültek jelentős késedelembe. Az E-Star az előttünk álló időben finanszírozási nehézségekkel találhatja magát szemben, ha nem javul a makrogazdasági és hitelezési környezet. A KBC Securities ajánlása a részvényekre így vételről tartásra módosult, a becsült fair érték 6060 forint.
Új modell, megváltozott környezet
Sok tényező megváltozott az E-Star körül az idén bejelentett EETEK-akvizíció óta. A társaság a pénzügyi jelentéseit euróban teszi közzé, ezért modellünket is újra kellett építeni. Az E-Star költségszerkezete is jelentős változáson ment keresztül az előző becsléseink megalkotása óta, ezt is figyelembe kellett vennünk az új modellben, a romló régiós makrogazdasági kilátásokkal együtt.
Jelentős profit warninggal állt elő a társaság a harmadik negyedéves gyorsjelentésében, a menedzsment nagyjából 40 százalékkal csökkentette a 2011-re és 2012-re vonatkozó EBITDA-várakozásait. A finanszírozási nehézségek miatt ráadásul fontos romániai beruházások szenvedtek késést.
A romániai projektek jelentős csúszása, az új lengyel projektek alacsonyabb EBITDA-marginja és a korábbi évekhez képest megnőtt közvetlen költségszint jelentős nyomást helyez az EBITDA-marginra. Emiatt 2011-re 6,5 millió eurós, 2012-re 12,9 millió eurós EBITDA-t várunk, ez 55, illetve 42 százalékkal alacsonyabb a korábbi becsléseknél.
A nemrégiben bejelentett, euró alapú hitelcsomag tovább növeli a cég érzékenységét a régiós devizák gyengülésével szemben. A jövőben további eurós hitelmegállapodások várhatók, miközben a cég a bevételeit forintban, lejben, illetve zlotyban szerzi, így ezek gyengülése jelentősen ronthat az eredményességen. Az E-Star ráadásul mindhárom piacán szabályozói bizonytalanságokkal szembesül.
Természetesen ha a régiós devizák erősödésbe kezdenének a makrogazdasági kilátások javulásával, az a devizakitettségeken keresztül kedvező hatást gyakorol a társaság eredményességére.
A román beruházási tervek és a lejáró adósság refinanszírozása miatt jelentős, 37,7 millió eurós finanszírozási igénnyel számolunk. Ebből a magyar kötvényprogram és az OTP nemrégiben bejelentett hitelcsomagja nagyjából 9 millió eurót fedez. 2012-ben számíthatunk egy európai pénzügyi intézménytől érkező újabb hitelre, de a kiszáradt hitelpiacok miatt a teljes finanszírozás komoly kihívást jelent.
Finanszírozási kockázatok
További kockázatot jelent, ha a magyar önkormányzatok fizetési képessége tovább gyengül, Fejér megye például 1,2 millió euróval tartozik a társaságnak. A követelések fizetésének elmaradása további finanszírozási igényt jelenthet a cégnél, ha pedig nem tud meghosszabbítani egyes szerződéseket, az a bevételek kiesését hozza magával az előttünk álló években.
A lengyelországi Mielecben átadott kogenerációs gázturbinák segítségével villamos energiát és hőt is szolgáltathat a társaság. A projekt révén 1,2 millió euróval emeltük az EBITDA várakozásunkat (szemben a menedzsment 1,5 millió eurós prognózisával).
A bizonytalanságokat is figyelembe véve az értékeltség nem kifejezetten alacsony, az E-Star 34 százalékkal az összehasonlító csoport mediánja felett forog a 2012-es EV/EBITDA alapján, bár a felülértékeltség így is alatta marad a 2008-2010-es időszak jelentős prémiumának.
A jelenlegi prémiumot a társaság növekedési kilátásai alapján indokoltnak tartjuk, az E-Star 2012-ben megduplázhatja EBITDA-ját, 2012 és 2018 között pedig átlagos 5 százalékos éves növekedést érhet el.
Mindezek alapján az E-Star részvényeire becsült fair értékünket 6060 forintra változtatjuk, ez a jelenlegi árfolyamhoz képest körülbelül 10 százalékos felértékelődési potenciált rejt magában. Az ajánlás a korábbi vételről tartásra módosul."