Regisztráció Elfelejtett jelszó

RFV

Re: nincs cím

#440772 Formerplayer Előzmény: #440764

Idézz egy csúsztató hasonlatot, amelynek semmi köze a tényekhez...Mert ha a TÉNYEKET ismernéd, aligha állítanál olyat, hogy ez egy rossz vicc...

"Az összes mondat mind ilyen..."..tényeket barátom....

Most olvashatsz tőlem negatívat is: igen 1 Ft is lehet az árfolyam..Vagy 15Ft.Igen, erre is van esély...De aki a tőzsdére jön, annak tudnia kell, hogy elvesztheti a befektetését...Na, most boldogabb vagy?Ez így már hitelesebb?

Azt feltételezem, hogy ezt mindenki tudja, aki erre a terepre merészkedik....Miért éppen 3000?Vagy 1500? De akkor tedd mellé, hogy reálisan 12.000 jobb hangulatban pedig 20.000 Ft az elvárt ár. Tőled meg valami hasonlót nem hallottam még sohasem.....

#440771 rbbj11 Előzmény: #440767

ez csak egy elterjedt tévhit, hogy tőzsde jövőt árazza....ezt te se gondolod komolyan....ha így lenne, akkor rfv most is nyilván 15.000-be kerülne. DE a TÉNY, hogy nem annyi. Akkor a jövőt árazza vagy nem?

Nincsenek ilyen fekete-fehér szabályok. A kis, bizonytalan jövőjű és bizonytalanul értékelhető cégeknél egyedül a hit számít. Hogy adott pillanatban mit hisz róla a piac. Ezért pörgött a netflix nemrég 80-as P/E-vel, vagy pörög most is kb. 40-essel a priceline.

Lehet, hogy neked csak a forró részvények jelentik a tőzsdét, de ez ismét egy óriási tévhit, ami az itteni olvasókat félrevezetheti, hogy csak így lehet tőzsdézni.

Igenis léteznek könnyebben felmérhető cégek, amik adott időpillanatban egyértelműen jó vételek, és nagyon szép hozamokat lehet velük elérni. Pl. Mtelekomot véve 450-en nagyon nagy eséllyel 1-2 év alatt nettó 30% hozam realizálható, ami nagyon szép ilyen kamatkörnyezetben, és a világ legjobban teljesítő alapjainak éves eredményeit is megközelíti. És az csak egy vacak telekom, vannak azért jó időben elcsípett sokkal szebb value lehetőségek is.

#440770 Lxrose Előzmény: #440764

Az sem tény, hogy a megújulók, mint a napenergia támogatásra szorulnak?

Az OMV növekedési potenciája tényleg nem tény, de befektetői és nem spekuláns szemmel nézve és végiggondolva évek múlva eléggé vesztésre áll, hacsak nem változtat a profilján valamit. Mert hát az autókat hatékonyabbra kell tervezni, fel kell készülni a szénhidrogének nélküli üzemelésre és a felhasználók is törekedni fognak arra, hogy a napi közlekedés kevesebbe kerüljön évek múlva, amikor az olaj már az egekben lesz, vagy csak lenne, ha akkor a lenne rá az igény, mint most.

#440769 rbbj11 Előzmény: #440766

még előző hsz-mhez:

De felőlem lehet mindig u.azt a hangot és véleményt is olvasni, minden szuper,innen már csak felfelé mehet stb. Vagy lehet beszélgetni és tanulni ebből az egészből.

A tiédhez: nem is mondom, hogy minden pénzt egyetlen rv-be kell tenni, pláne mtelekomba.

Én csak azt mondom, könnyebb megállapítani pl. mtelekomnál, hogy mi az, amit value-ban, vagyis fizikálisan ér.

Pl. nem tévedek nagyot, ha azt mondom, abszolút worst scenarioban, minden olyan negatívat is feltételezve, aminek együttes bekövetkezésére szinte nulla az esély, min. 300 Ft-ot ér a telekom.

Ez adódik a márkanévből, piaci részesedésből, anyabanki garanciákból, ingatlan- és ingóságvagyonból stb stb. Min. 300. Az osztalék még egy újabb fogódzkodó, ami alapján lehet árazni, perpill. 440 tuti már olcsó.

Ilyen konkrét számokat lehetetlenség rfv-nél belőni, ezért sokkal inkább rulett, hogy jó helyen veszi-e az ember, ha fundásan akar belevenni.

#440767 Formerplayer Előzmény: #440760

"Én azért mindenkit óvok attól, aki most megégette magát, hogy a távoli jövőben (mikor ebből remélhetőleg tisztes nyerővel kiszáll) ismét olyanba fektessen, amiben a jövőt kell árazni"

Ettől megtörtem..tőzsdén ne a jövőt árazzuk?Hát mit?

Azt javaslod,fektessünk Mtelekomba?LOL..

Amiről te beszélsz, az egy utility alap tipikus befektetői szemlélete...Hozamuk igen erősen korellál a kockázatmentes hozaméval, azaz alig hoz többet,mint egy állampapír..

Ezért nem érdemes tőzsdézni. Aki ezt akarja, annak irány a bankbetét..

Ja és a P/E-ből igenis létezik forward. A kilátások pedig még a standard P/E-nél is számítanak. Egy csökkenő-stagnáló earnings-et jóval alacsonyabb értékkel szoktak honorálni...

#440766 Lxrose Előzmény: #440760

Az osztalékos cégekkel, főleg a telekommal az a baj, hogy azért a pár százalék éves hozamért kockáztatod a befektetett tőkéd egy nagyobb részét, mert azt nem lehet mondani, hogy a Magyar Telekom az elmúlt 10 év sikersztorija lenne, még ha ők próbálnak is folyamatosan megújulni. Itt nagyon könnyen lehet piacot veszíteni, mert fél óra volt nekünk is lemondani a T-Home-ot, és váltani másikra, ami olcsóbban többet nyújtott nekünk.

Ha most szándékosan bele akarnék kötni abba, hogy az E-Star nem vesztheti el 10 éven belül azokat a piaci részesedéseket, amikkel most rendelkezik, akkor nagyon össze kellene szednem magam.

#440764 rbbj11 Előzmény: #440758

szerintem ő maga is az egész hsz-t másképp írta volna.

Pl. nem lennének benne hangulatkeltő hasonlatok.

Nem lenne benne csúsztató hasonlat, amelynek semmi köze tényekhez, pl. az omv növekedési kilátásával összehasonlítás. Ugyanis ez egy rossz vicc, hogy lehetne tényként azt mondani, hogy az omv pl. a köv. egy évben biztos, hogy kisebb profitnövekedést mutat majd fel, mint e-star?? ez csak egy baromi nagy feltételezés, reménykedés csúnya szóval. De nem tény. És végigmehetnék az összes mondaton, mind ilyen. Fia tény sincs benne. Ami nem is baj, mert a tőzsdei árak nem is a tényeket követik. De pont ezt az objektivitást nem látom benne, hogy elfogadná, hogy az árak bizony lefelé is mehetnek, és akár ott is maradhatnak.

A fő gondom, hogy a hasonló hsz-k NULLA esélyt adnak a negatív forgatókönyvnek. Pl. sosem olvastam formerplayertől, hogy ilyen és ilyen kockázatok vannak, ami alapján akár 3000 is lehet az e-star ára. Sosincs ellenpontozás.

De mindegy, nem érdekes ez, nem féltem, 1%-hoz közeli tulaj nem buta ember, tudja mit miért csinál, én csak a sok szerencsétlen pórul jártnak szeretnék vmiféle apró kaput nyitni másfajta gondolkodásra, hogy aki nem ilyen nagy tulaj, és nincs vesztenivaló pénze, talán ne égesse meg magát ennyire legközelebb.

De ezekkel a borzasztóan agresszív fellépésekkel elriaszt minden nem fényező hangot a társaság.

#440760 rbbj11 Előzmény: #440754

mellesleg a P/E nem forward, én a pillanatyniról beszéltem, és baromira lényegtelen ennek megfelelően, hogy milyenek a kilátások. Az OMV-nek legalább van egy stabil piaca, és még osztaléka is.

A kilátások pedig csak feltételezések, semmi mások. Be lehet őket árazni persze, de ezt vagy megteszi a piac, vagy nem, attól függően, adott pillantban hisz-e vagy nem.

Mert ez csak hit kérdése, semmi más.

Egy biztos, jelenlegi értékeltséggel kismillió cég van, és nagy jövőre ítélt cégből is temérdek tucat.

Nyilván össze lehetne hasonlítani mindennel, akár 60-as P/E-jű cégekkel is, mint a linkedIn meg hasonlók.

Én azért mindenkit óvok attól, aki most megégette magát, hogy a távoli jövőben (mikor ebből remélhetőleg tisztes nyerővel kiszáll) ismét olyanba fektessen, amiben a jövőt kell árazni,ráadásul legnagyobb súllyal. Ugyanis ezt a legnehezbb beárazni és ez az, ami a legbizonytalanabbul megjósolható, hogy mások ezt mennyire árazzák.

Egy omv, mtelekom, bmw stb értékének meghatározása sokkal egyszerűbb, ha már value befektetésről beszélünk. Így könnyebben meg lehet határozni az "olcsó" szintet, és könnyebb velük belátható időn belül biztosabb profitot fogni. De még így is tőzsde marad, tehát kockázatos. Még így sem arra való, hogy olyan pénzt tegyünk fel rá, aminek akár a teljes megsemmisülését nem tudjuk "túlélni".

#440759 Formerplayer Előzmény: #440757

Erre a mentalitásra nem tudok sokszor mit lépni...

Tényeket írtam,azokkal érdemes vitatkozni.Vagy nem. Neked pedig zöld a hajad,ezért utálod az E-Start...

#440758 Lxrose Előzmény: #440757

Kérdés, hogy te mit írnál másképp az előző hozzászólásában, ha te lennél ő, csak éppen eladtál volna akárhol fentebb? Mit lehetne hazudni, hogy hiteles legyen?

#440757 rbbj11 Előzmény: #440754

nekem meggyőződésem, hogy a véleményed nagyban befolyásolja az érintettséged a cégben

#440756 Lxrose Előzmény: #440754

Ilyenkor van az, hogy az addig magabiztos ellenvéleményt képviselő oldal elhallgat, mert ilyen érvelésre nem tud mit reagálni.

#440754 Formerplayer Előzmény: #440750

OMV növekedési potenciálját nem említeném egy lapon az E-Staréval...Márpedig a P/E erre a képességre is utal...

A solar-kapcsolt cégek és projektek pedig a legtöbb helyen komoly állami támogatásban részesülnek, a nélkül kevéssé életképesek...Sorsuk tehát támogatásfüggő, ami nem igaz az E-Starra.

Summa summarum ezek azok a megállapítások, amelyek eluralkodtak széles befektetői rétegben, de megkapargatva egy kicsit sem állják ki a tények próbáját...Ezért is idegesítő, hogy miért nem látják a fától az erdőt a legtöbben.

Mindegy, a kutya ugat, a karaván halad....a csaholó kiskutya most nagyon lemaradt a gazditól, az egyszer szent....

#440750 rbbj11 Előzmény: #440739

sztem itt a legtöbben nem állítjuk, h. hosszú távon nem lehet ez sikersztori, csak az időtáv hossza a kérdéses, amit valóban senki nem tudhat biztosan.

Amibe még "belekötnék", hogy a p/-E 5-ön sajna semmi extra rossz hangulatban, az omv és pl. az összes komoly megújulós cég is ilyenen v. ezalatt forog. Sok érthetetlen dolog van a tőzsdén, pl. a világ legnagyobb napkollektoros cége, a first solar is 5 P/E alatt van, folyamatos expanzió és nagyon jó jövőbeli kilátások mellett. De ettől még az is zuhan, mint a kő, és ha vkinek nincs kockáztatható pénze, hulló kés alá akkor se szabad beálljon, ha 3-as P/E-je van

#440745 egyetleneim Előzmény: #440739

Szia Former!

A forgalom nem volt azért olyan nagy, 26 millió pénteken, ha jól emlékszem.

Ameddig nem jön nagy vevő addig nem tudunk sokat menni, sajnos. A mi kicsik nem tudunk sokat mozdítani rajta, sajnos. A cég mindenesetre előre hozta a q3-as számok nyilvánosságra hozatalát, valószínűleg minél hamarabb szembesíteni akarják a piacot a cég valós helyzetével. Kedden közgyűlés, jönnek az új igazgatósági tagok. A "kisebbiknek" most publikálták a becsült vagyonát: 6.2 milliárd...

#440744 Primo Előzmény: #440739

Köszi a hsz-t! Megnyugtató az írásod ebben a "háborús" környezetben,ha lehet vegyél fel a privát listádra.

#440743 Janicroft Előzmény: #440739

Köszi Former (a privát üzit is), reméljük végre-valahára megjön már valami nagyobb vevő!

#440742 taresz Előzmény: #440739

"nincs szükségem újabb kareszekre, akik belém akarják törölni sáros csizmájukat"

Nem lesz több ilyen!!!!

Azok érdekét is nézem akiknek szüksége van Rád!

Maradok "indexen" és ez, így van jól!

ÁMEN!

#440739 Formerplayer

Akit érdekelt, annak már elmondtam privátban, nincs szükségem újabb kareszekre, akik belém akarják törölni sáros csizmájukat..egyébként sajnos úgy látom, csak nagyon-nagyon kevesen értik, mi zajlik itt. NA mindegy, lehet utoljára, leírom, aztán legfeljebb marad az illegalitás...:-)

Nincs itt semmiféle előre lebeszélt pakk-átadás...Az utolsó nagy magyar speki-tulaj egyikét likvidálták, s ezt jó néhány eddig partvonalon álló ki is használta(csipegettek magyar alapok is,de van egyrejtélyes nagyobb vevő az Erste-nél és a Buda-Cashnél is)...Felhívnám a figyelmet, hogy ekkora tényleges forgalom 12400-nál volt utoljára.Akkor fordultunk, most meglátjuk....

Mindenesetre a papír itt sz@rért-hugyért van, gyakorlatilag 4-5-ös forward P/E-n forog, nem is értem, miért nem szúrja ki valamelyik komolyabb value-investor szemét..vagy már elkezdték csipegetni..majd kiderül később. Mindenesetre ha a cég semmit sem tenne,hátradőlne, 1-2 évre leállna az akvirálásokkal, akkor is 8000-10000 körül kellene lennünk. Láthatóan sokan, még képzett tőzsdések közül sem értik a modellt, akik pedig lufinak állítják be, nos,azok saját butaságukról állítanak ki bizonyítványt...

Az elképzelhető, hogy a források korlátossága miatt csökken a növekedés dinamikája, elcsúszik 1-2 projekt megvalósítása hónapokra, de a cég jövedelemtermelő képessége így is kimagasló marad a magyar tőzsdei cégek között.

Most a hamu is mamu, és akik csak a részvényár mozgásából határozzák meg a cég értékét, azok döngetik a mellüket, már az ezerszer megkommunikált tényeket is újra és újra elmondatnák, a nyilvánvaló összefüggéseket tagadják, az evidenciákat is versenyhátránynak állítják be....lesz hitel? Áprilisban mindenki örült ennek, most a" drágán adósodik el a cég, ezt még egyszer vissza is kell fizetni, ebből nagy baj lesz" kórus kurjongat, persze nem veszi észre, hogy mekkora blődséget beszél...Ennyi ostobaság láttán persze, hogy elgurul néha a gyógyszerem és talán erősebben fogalmazok a kelleténél---nomeg a 100 millió fölötti veszteségem sem nyugtatja az idegeimet.

De egyet tudok:ez a cég a jelen és a következő évek nagy sikersztorija lesz. Ez előbb-utóbb az árfolyamon is látszódni fog...Addig építem tovább a saját cégemet, figyelek a gyerekre,megpróbálok minél többet stresszmentesíteni...mert tudom, hogy jó helyen vagyok.

#440738 zeeh_ Előzmény: #440678

Egy újabb nagy likvidálása, s közben a likvidáló felporszívózta a likvidált pakkját (s talán plusz még ezáltal le is zárta a shortját)?