Re: nincs cím
rbbj11 Előzmény: #440754mellesleg a P/E nem forward, én a pillanatyniról beszéltem, és baromira lényegtelen ennek megfelelően, hogy milyenek a kilátások. Az OMV-nek legalább van egy stabil piaca, és még osztaléka is.
A kilátások pedig csak feltételezések, semmi mások. Be lehet őket árazni persze, de ezt vagy megteszi a piac, vagy nem, attól függően, adott pillantban hisz-e vagy nem.
Mert ez csak hit kérdése, semmi más.
Egy biztos, jelenlegi értékeltséggel kismillió cég van, és nagy jövőre ítélt cégből is temérdek tucat.
Nyilván össze lehetne hasonlítani mindennel, akár 60-as P/E-jű cégekkel is, mint a linkedIn meg hasonlók.
Én azért mindenkit óvok attól, aki most megégette magát, hogy a távoli jövőben (mikor ebből remélhetőleg tisztes nyerővel kiszáll) ismét olyanba fektessen, amiben a jövőt kell árazni,ráadásul legnagyobb súllyal. Ugyanis ezt a legnehezbb beárazni és ez az, ami a legbizonytalanabbul megjósolható, hogy mások ezt mennyire árazzák.
Egy omv, mtelekom, bmw stb értékének meghatározása sokkal egyszerűbb, ha már value befektetésről beszélünk. Így könnyebben meg lehet határozni az "olcsó" szintet, és könnyebb velük belátható időn belül biztosabb profitot fogni. De még így is tőzsde marad, tehát kockázatos. Még így sem arra való, hogy olyan pénzt tegyünk fel rá, aminek akár a teljes megsemmisülését nem tudjuk "túlélni".