Regisztráció Elfelejtett jelszó

BUX 1112

Re: nincs cím

#436763 sbbacsi Előzmény: #436761

És ez így miben tér el a gazdálkodj okosan társasjátéktól és az abban nyomott pénztől?

Van valami értelme? Meg lehet enni a végén?

#436762 sbbacsi Előzmény: #436733

Asszem a másik topicban írtam, hogy erre épül az egész kormányzás. Legyen szó megvágott költségvetésről, amiből csak azt felejtik el kiszámolni, hogy konkrétan miből jön majd ki a vágás és hogy fogják végrehajtani. Vagy legyen szó a növekedésről. Legyen X%! Kérés a jótündérhez vagy a mikuláshoz... most bebizonyosodott, hogy a mikulásban hisznek. :)

De usában se hiszem el, hogy 15-20%-ra állnak az előző, amúgy is lufiban fújt csúcstól. Egyszerűen nem látom az alapját.

#436761 Ibiza Előzmény: #436746

miért fogyna el.. virtuális számok cseréltek gazdát.. néha gyerekesek vagytok..csak képileg..megy be jegybankelnök a spájzba oszt nézi..a fene..máá kiürült a kassza.. széttárja karját oszt jelent a királynak..felség kiürült a kincstár.. a király megvakarja füle tövét..és mondja.. kircsilányt adjuk el a vajdának svájci prostinak.. pecsétgyűrűmet a zaciba.. királynét meg annak a kövér afrikai diktátornak adjuk..jegybankelnököt meg vigyék az oroszlánoknak.

görögöknél ott van a fedezet adósságra.. szigetek és az állami vagyonelemek..adják el...vagy tegyék be fedezetnek..

#436760 Joker Előzmény: #436722

Nekem nincs időm válaszolni, de azért röviden válaszolok...

Nemcsak az államadósság mintegy 50% van devizában, hanem az önkormányzati adósság egy része is devizában van, ami államháztartási szinten összeadódik. Ez több mint a deviza tartalék. Erre jön rá a háztartások és a cégek is jelentősen el vannak adósodva devizában. Tehát államháztartási szinten, ill. nemzetgazdasági szinten a devizakitettség nagyságrendileg meghaladja a devizatartalékokat.

Az MNB természetesen nem fog kamatot csökkenteni amig 500 bázispont környékén van a kockázati érték, illetve amíg az inflációs folyamatok ezt nem teszik lehetővé. Ha a forint gyengül nő az infláció, ami a kamatszint növekedéséhez vezet függetlenül a jegybanki kamat értékétől függetlenül. Ha kötvény, betéti kamatok nőnek a hitelkamatok is nőnek, nemcsak az államkötvény lesz drágább az államnak, hanem a gazdasági szereplők is drágábban jutnak forráshoz.

Nincs időm jobban kifejteni az összefüggéseket...

#436757 Waszeitung Előzmény: #436756

És erre alapozzák a jó kiszállót...sztem ők ne gyerekeskedjenek a zemberek pénzével.

Lehet a héten már elkezdődött a miku parti annyira erősködünk!

#436752 Előzmény: #436564

Megpróbálok egy egyszerű példát hozni :)

Vegyünk alapul egy céget, amely alapvetően forintban működik, van számos forint és devizahitele, amelyeket folyamatosan újít meg (mondjuk rulírozó hitel, hitelkártya, egyebek).

Ez a cég VESZTESÉGES és a veszteség finanszírozásra devizahitelt vesz fel.

Mikor jár jól a cég? Nyilván akkor, ha gyenge a forint, hiszen akkor kevesebb ÚJ TÖBBLETHITELT kell felvennie UGYANANNYI forint finanszírozásához. Minél erősebb a forint, annál több devizahitelt kell felvennie, tehát annál rosszabbul jár.

Namármost, ha a cég rendbejönne és nem adósodna tovább, hanem elkezdene nettóban törlesztővé válni, akkor meg az erős árfolyam lenne az érdeke, mert akkor kevesebbet kellene adnia a devizahitelek visszafizetéséhez szükséges devizáért.

Mindehhez hozzátartozik még az is, hogy ugyebár ha a forintot mesterségesen erősen tartjuk, akkor a forint hitelezés is megdrágul, vagyis kettős hibát követünk el vele, mert MINDENFÉLE módja drága lesz az állam hitelezésének.

#436746 BudFox Előzmény: #436742

mindent felfelé húzni...mint a 2009-2010 -ben...akkor ment igy minden..őrület...

egyszer "elfogy" a kinyomtatható pénz, aztán gondolkodhatnak hogy mi legyen.. :D

#436744 Kitano Előzmény: #436725

:-) Én a költségvetésről, meg annak 3%-os hiányáról beszéltem. A külkereskedelmi mérleg azért más, ebben megegyezhetünk. A magas importarány csak tovább növeli az inflációt, ami ezen logika mentén üdvös. A kormányzat részéről pontosan ez a cél.

Miért ne finanszíroznának bennünket? Pont ezért írtam, hogy a jegybanki alapkamat nem feltétlen kell együtt mozogjon a referenciahozamokkal, lásd pl. USA. Meg sokan mások. Szakadjatok már le ezekről a neoliberális, tankönyvízű dogmákról, Viktor is megmondta. :-DDD Manapság már Keynes a divat.

Elolvastam. A jegybankról annyit, hogy majd az árfolyam elszaladásából származó inflációra majd azt fogja kommunikálni, hogy az egyszeri, ezért átnéz rajta. Ez is divat mostanában. Amikor pedig fél-egy év múlva a gazdasági számok javulása miatt erősödne a forint, akkor elkezdik visszavágni az alapkamatot. A brazil pénzügyminiszter megjósolta, USA, Svájc után most pedig mi is beszállunk a valutaháborúba. Mindenkinek kívánok hadisikereket... :-)))

#436743 BudFox Előzmény: #436725

Ez a Görög helyzet is ám....minek örülnek ennyire a befektetők ? 50-60 % át elbukják a befektetett államkötvényeknek ha jól értelmezem ? erre zuhanni kéne, mint a fene

#436738 BudFox Előzmény: #436733

Gyáh....kicsit lejjebb nyitunk máris kezdik felfelé ráncigatni...

lehet hogy megint csak fél óráig leszünk pirosban ?

én tartani akarom már hosszú távra végre a shortokat..elvégre medve piac van vagy mi a fene....

#436733 Waszeitung Előzmény: #436647

Ez remélem csak vicc...mikulásralit várnak hogy jó kiszálló legyen,ezt teszi a Magyar kormány??? Miért nem lovizik vagy kaszinózik,kb annyira megbízható dolog? Hát ettől teljesen kész vagyok!

#436725 Amatoregy Előzmény: #436722

Persze.

"És ezzel még az exporton is tolnak egy hatalmasat, no meg az infláció a költségvetés %-os hiányára is jó hatással van. :-))) Vili?"

Majd azért nézz hozzá egy külker mérleget is.. :DDD

Erősen versenyképtelen gazdaságunknak jól is jöhet (ne). De mivel sok dologból importra szorulunk (mert nálunk nincs, vagy nem olyan mennyiség) ezért a hazai árak jelentősen emelkedhetnek.

És most itt nem beszélnék a gépjárművek, hiradástechniaki cuccokról, elég ha a gáz vagy a kőolaj árát vesszük alapul..

Csak nehogy az alacson kamat miatt ne akarjanak finanszírozni bennünket..

2. oldalt nézd... meg a 3.-at...

http://akk.hu//kepek/upload/2008/MNBrereakcio.pdf

#436722 Kitano Előzmény: #436573

No, srácok, most van időm válaszolni. Én vettem a fáradtságot és megnéztem az ÁKK honlapján: szeptember végén a devizában fennálló államadósság egész pontosan 10.269,6 Mrd Ft volt. (Bárki megnézheti: www.akk.hu rögtön a kezdő oldalon kiveri az ember szemét a szeptemberi monitoring jelentés.) Ez - ha jelenlegi árfolyamon számoljuk (295) - akkor 34,8 Mrd EUR, ha 265-ös árfolyamon, akkor 38,7 Mrd EUR. Ebből kristálytisztán látszik, hogy a devizában fennálló államadósság és az MNB devizatartaléka természetes hedge-ben van. Ha a HUF-ban számított devizaadósság a HUF gyengülése miatt nő, akkor ugyanolyan mértékben nő a HUF-ban számított MNB devizatartalék is. Ergo ettől gyengülhet a forint. A HUF alapú államadósságot pedig erősen inflálni fogják, sőt már csinálják is. Erre jó a 350-es árfolyam. És ezzel még az exporton is tolnak egy hatalmasat, no meg az infláció a költségvetés %-os hiányára is jó hatással van. :-))) Vili?

Egy kockázata van, a lakosság magas devizás eladósodottsága, mert így a 350-es árfolyam komoly politikai kockázatokat rejt. Erre találták ki a végtörlesztést, és ezért hajtogatja Vityka meg Jani, hogy mindenki végtörlesszen, mert az árfolyam még ennél is rosszabb lesz. Nem akarnak emiatt túl sok szavazót veszteni. Az MNB-ben meg Simorékat, aki a két alelnökével 3, azaz három szavazattal bír, simán leszavazza a kormány négy delegáltja. (Ezt egyébként még Gyurcsány alakította így ki.) Úgyhogy inkább még kamatcsökkentés várható nem kamatemelés. És ha az állampapírok referenciahozamai elválnak a jegybanki alapkamattól? Na és? Így kell a gazdaságba pénzt pumpálni. USA nem szakasztott ugyanezt csinálja három éve a 0,25%-os alapkamatával? Az MNB annyit forintot nyomtat, amennyit csak akar...