Re: nincs cím
Kitano Előzmény: #436573No, srácok, most van időm válaszolni. Én vettem a fáradtságot és megnéztem az ÁKK honlapján: szeptember végén a devizában fennálló államadósság egész pontosan 10.269,6 Mrd Ft volt. (Bárki megnézheti: www.akk.hu rögtön a kezdő oldalon kiveri az ember szemét a szeptemberi monitoring jelentés.) Ez - ha jelenlegi árfolyamon számoljuk (295) - akkor 34,8 Mrd EUR, ha 265-ös árfolyamon, akkor 38,7 Mrd EUR. Ebből kristálytisztán látszik, hogy a devizában fennálló államadósság és az MNB devizatartaléka természetes hedge-ben van. Ha a HUF-ban számított devizaadósság a HUF gyengülése miatt nő, akkor ugyanolyan mértékben nő a HUF-ban számított MNB devizatartalék is. Ergo ettől gyengülhet a forint. A HUF alapú államadósságot pedig erősen inflálni fogják, sőt már csinálják is. Erre jó a 350-es árfolyam. És ezzel még az exporton is tolnak egy hatalmasat, no meg az infláció a költségvetés %-os hiányára is jó hatással van. :-))) Vili?
Egy kockázata van, a lakosság magas devizás eladósodottsága, mert így a 350-es árfolyam komoly politikai kockázatokat rejt. Erre találták ki a végtörlesztést, és ezért hajtogatja Vityka meg Jani, hogy mindenki végtörlesszen, mert az árfolyam még ennél is rosszabb lesz. Nem akarnak emiatt túl sok szavazót veszteni. Az MNB-ben meg Simorékat, aki a két alelnökével 3, azaz három szavazattal bír, simán leszavazza a kormány négy delegáltja. (Ezt egyébként még Gyurcsány alakította így ki.) Úgyhogy inkább még kamatcsökkentés várható nem kamatemelés. És ha az állampapírok referenciahozamai elválnak a jegybanki alapkamattól? Na és? Így kell a gazdaságba pénzt pumpálni. USA nem szakasztott ugyanezt csinálja három éve a 0,25%-os alapkamatával? Az MNB annyit forintot nyomtat, amennyit csak akar...