Tökmindegy hogy nevezzük, legyen uzsoratőke.
Uzsoratőke helyébe nem fog azonnal tőke lépni.
így tőkekiáramlás = hozamemelkedés
Tökmindegy hogy nevezzük, legyen uzsoratőke.
Uzsoratőke helyébe nem fog azonnal tőke lépni.
így tőkekiáramlás = hozamemelkedés
- A forró tőke SOHA nem volt forrás, hanem csak az extraprofitot gyűjtötte be - így annak távozása semmiféle meglévő forrást sem drágíthat.
- Beruházó ettől nem ijed el.
Egyébkén OK :)
Arra gondoltam, hogy a forró tőke kiűzése után megdrágul a forrás, de ezt már naygjából a zsiday topikban letárgyaltuk (külföldi multi nem innen szerzi a forrást, csak a belföldi beruházók).
És a jogi részt is megbeszéltük, ami miatt elijedhet a közép és hosszútávú külföldi beruházó.
Mellesleg szeretném megkérdezni valakitől, aki konkrét információval rendelkezik a kérdésben:
- Tessék mondani, a görög lakossági és vállalati hiteleket (és alapját!) felemelték úgy 50%-al a görög CDS felár elszállása miatt?
Már csak azért kérdem ezt, hogy vajon arrafelé európánernek számítana egy ilyen lépés, vagy ott esetleg úgy gondolják, hogy egy POLGÁRI szerződést ilyen demagóg süket dumával nem lehet módosítani?
Merthát, gondolom a görög bankrendszer kockázata, meg forráshoz jutása kicsit nehézkesebb és drágább manapság, mint nálunk... de szerintem rosszul gondolom. Merthát, én ezeket a hazug és demagóg adatokat látom egy éppen csődbe menni készülő ország bankjában:
http://www.fbbank.gr/210/article/greek/210/106/index.htm
"Interest
Interest rate for the European Mortgage Loan is:
from 4.95% fixed for three years
from 5.90% fixed for five years
from 6.50% fixed for ten years
Variable interest rates are determined either by Euribor* 1 month plus a spread from 2%, thus offering you the advantage of knowing every day the interest rate applied on your loan in a transparent and easy way.
The above interest rates include a 0.12% surcharge, as per L. 128/75."
Amelye azt hiszem, alig a tizedei a CDS felárnak, de mintha a 2% felár az Euribor felett sem fedezné a CDS felárat.
Szóval hazug uzsorások, inkább csendben kellene maradni.
Tehátt tessék végre leállni ezzel a demagógiával, hogy "szegény bankok drága forrásköltsége". Ezt a hülyeséget Magyarországon kívül senkivel sem lehet megetetni.
JAH: És ezek után próbálja valaki megmagyarázni, hogy melyik az a teljesen hülye és elmebeteg külföldi beruházó, aki Magyarországon venne fel hitelt a beruházáshoz, egyben házi feladatként érdemes elgondolkodni azon, hogy ennek alapján az összes uzsorás kitakarítása után mennyi termelő hitel tűnhetne el az országból.
Akkor viszont nem értem: A beruházó tőkének miért lennénk rémálom, ha egyszer a spekulatív tőknek "üzenünk hadat"? Még csak nem is a bankoknak estünk neki, hanem az uzsora profitot is meghaladó devizahitelzésnek. Ettől egy tisztességes befektetőnek mi félnivalója lenne?
és mondtam, hogy igen?
ha ilyet gondoltam volna, akkor nem választanám külön
Igaz, hogy Vix index topikjába lenne inkább alkalmas az alábbi cikk, de magamnak teszem be saját topikba:
2008 óta nem látott magasságban az európai "félelem-index"
Többéves csúcsára emelkedett az európai "félelem-index", a VStoxx értéke, miután a görög csőddel kapcsolatos félelmek ismét előtérbe kerültek. Az európai volatilitás index amerikai társához, a VIX indexhez képest szintén 2008 októbere óta nem látott magasságba emelkedett.
Teljesen jók vagyunk a spekulatív carry trade tőkének. Nézd csak meg az hufpln chartot.
http://stooq.com/q/?s=hufpln&c=1y&t=c&a=ln&b=0
Viszont a beruházó tőkének rémálom leszünk.
Nincs ebben nekem semmi gyanús, szerintem azt mondja, amit én is, csak Ő megfogalmazta neked. Na de ebben mi a jó? Miért vagyunk jó befektetési célpontok?
Nektek tényleg semmi sem jó :) Már az is gyanús, ha igazat mondanak.
Ej ej Virág elvtárs, az a gyanús, ami nem gyanús! :LOL: :D
Szerintem nem túl rózsás ha Matolcsy egy ilyen kijelentést tesz.
De megpróbálom a kedvedért az előnyét nézni ennek a bejelntésnek.
Ha nem haragszol, ennek semmi köze a mai naphoz, illetve a hitelkiváltáshoz.
Egyszerűen csak beismerte azt, amit mindenki tudott. Gondolod, hogy pont ezzel képes volt meglepni a befektetőket? :)
Ha nem haragszol majd Matolcsy úr válaszol helyettem:
Matolcsy: A korábbi kormányok és a jegybank is hibázott
Hétfő délelőtt 10 órakor kezdődött el a gazdasági és informatikai bizottság ülése a parlamentben. A parlament oldalán elérhető napirend szerint fél 11-kor Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert hallgatja meg a bizottság. Közben a költségvetési bizottság is ülésezik. A nemzetgazdasági miniszter az MTI tudósítása szerint az ülésen arról beszélt, hogy Magyarország újból a térség egyik legkockázatosabb helyzetébe került, és az elmúlt 6 hétben kiderült: itt van az eurózóna új pénzügyi válsága.
Tedd a magyar mellé az olasz és a görög CDS-t - még mindig úgy véled, hogy "ezért" emelkedett a CDS-ünk? Még csak akkorát se ugrottunk, mint az a kettő, sőt mi több, számottevően jobb a CDS-ünk, mint az olaszoké.
Akkor?
Látom Te is adtál egy újabb hírt azóta.
Jó lenne egy real time CDS HUN-hoz
Azóta találtam hírt róla :DD
van aki velem együtt szóvá teszi ,-)
Látom optimista vagy az ország helyzetével kapcsolatban, legalábbis, ahogy OTP topikban leírtad azt..
Na lássuk hazai CDS hírünket:
Új éves csúcson a magyar csődkockázat
A piacok meglehetősen idegesek, az OTP és az FHB részvények kereskedése nyitás előtt felfüggesztésre került. Az 5 éves magyar CDS-felár új éves csúcson található, 443 pont felett van, ez valószínűleg az általános kockázatkerülés mellett is azt mutatja, hogy az eddigi információk alapján nagymértékű bizonytalanságot szül a devizahitelesek megmentésének ötlete - írja devizapiaci kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa, aki szerint ilyen hangulatban jól jön a svájci árfolyamküszöb.
http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/uj_eves_csucson_a_magyar_csodkockazat.155194.html
írják azt is:
http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/ket_es_feleves_csucson_a_magyar_csodkockazat.155199.html
+ a reggeli CB-os kommentárban is említették.