Bocsánat, elkalandoztam, mást akartam erre válaszul írni.
Az előrehozott fogyasztás addig működik, amig FOLYAMATOSAN NŐNI tud az eladható áru mennyisége. Ugyanis az előrehozott fogyasztás csak addig tud lendületet adni, amig a növekedés szintje folyamatos maradhat, ugyanis amennyiben CSAK STAGNÁLÁS következik be, akkor az már önmagában annyit jelent, hogy nem tudsz többet hitelezni, amiből viszont az következik, hogy SEMMIT SEM TUDSZ ELADNI, ugyanis nem lesz rá kereslet. Nem fizetőképes nem lesz, KERESLET NEM LESZ, hiszen már korábban eladtad azt a terméket, amire még szükség sem lett volna.
Vagyis ez az a piramisjáték, ami bedőlt most, hiszen ha nem növekszik a világgazdaság (nem is értem, hogy hihetettek ebben emberek komolyan, a fák nem nőnek az égig), akkor az annyit tesz, hogy bár termék van, felvevőpiac nincs, amely azt jelenti visszahatásképpen, hogy a termelő is gondba kerül, amely azt jelenti, hogy fizetési problémák lesznek, aminek az eredménye az, hogy valójában kifizethetetlenné válnak az előre megvett áruk.
Az előre fogyasztás logikájának akkor van értelme, ha az fenntartható, azaz, ha annyit lehet előre fogyasztani, ami "garantáltan" meg is termelhető, hiszen különben az történik, mint nálunk az építőiparban/autoértékesítésben: Felfut egy FENNTARTHATATLAN SZINTRE az értékesítés, majd csodálkoznak azon, hogy miért omlik össze. Azért, mert egyszerűen nincs akkora felvevőpiac, mint amire a virtuális gazdaságot felépítették, az csak addig van, amig a piramis aljára sikerül elég új palimadarat bevinni.
Én ugyanis egyáltalán nem látom az "összeomlást", hiszen egyszerűen csak minden mutató szépen visszaállt oda, ahol 2000-ben volt, annyi az erőnk, annyi a képességünk. Minden más csak illúzió volt, amiért most nagyon keményen megfizetünk.
Ha úgy tetszik, ez volt "kicsiben" a "jóléti állam" illúziója, az, hogy többet is lehet költeni FELÉLÉSRE, mint amennyit belátható időn belül elő tudunk állítani. Az emberek sokkal többet és sokkal jobban akartak élni, mint ahogy lehetett volna, mert elhitték, hogy a hitel az ÖVÉKÉ, és minden az ÖVÉKÉ, amit abból vettek. Most jöttek rá arra, hogy üveggyöngyöt vettek (mint anno az indiánok), ami semmit sem ér, közben meg ott van az adósság a nyakukban.
És mivel ez itt baromira OFF, kérek mindenkit, hogy ne itt folytassuk, hanem mondjuk a Magyarországban.