Ok, meggyőztél. Talán azért is emelték így ki, mert régebben el lehetett.
Ok, meggyőztél. Talán azért is emelték így ki, mert régebben el lehetett.
pedig a real time elszámolható.
5 éve tőzsdézem, úh az előtte levő időszak szabályait nm ismerem.
real time-ot biztos, h nm lehet elszámolni, külön írják az Equitas honlapján is.
"Tehát, mivel a Befektetési törvény külön szabálya kiemeli, hogy az információ értékesítés, így a valós idejű adatszolgáltatás a befektetési szolgáltatástól és kiegészítő szolgáltatástól eltérő, egyéb szolgáltatás, így az az értékpapírral kapcsolatos járulékos költségnek nem tekinthető, tehát a tőzsdei ügyletből származó nyereséggel szemben sem számolható el."
Igen, a 174. sor a) oszlopába.
Hát, bocsi én úgy tudtam, hogy el lehet számolni a tanfolyamot, könyvet is, de most többször is átolvastam az szja tv. 67 és 67/A §-át és az úristennek sincs benne :)
Tehát, brokidíj, szla.vez díj, real time díja, különböző befektetési szolgáltatási tevékenységek díjai biztos benne vannak.
Régebben volt a tanfolyam is,meg a könyv is (itt 2004 előttre gondolok, én akkor számoltam el törvényesen:) de a neten a 2011-es szja tv. van, abban meg már nincsenek ezek. Bár a kapcsolódó járulékos költség körébe, ahogy a tv. fogalmaz, akár bele is férhet.
Nemrég realizáltam egy nagyon csúnya Econet bukót, amit igen nehéz lesz év végéig ledolgozni.
Ha év végére leapadna a veszteségem pl. -100 ezerre és lenne mellé ebben az évben (hasamra ütök) 50k broki díj, akkor -150 ezret kell beírnom a 2011. évi veszteséghez? (Számlavezetési díj nincs.)
Ugye, hogy nem is olyan egyértelmű a helyzet? Ütköznek a vélemények, persze úgyis az apehnek (vagy mi a neve) van igaza a végén. :-)))
(mondjuk a veszteség dolog kiderült legalább, könyvet meg nem veszek, úgysem érteném... :-) )
köszi mindenkinek! Csuszával tanakodtunk rajta, h tavaly hogy a pöcsbe is csináltuk, de ez a tuti!
brokidíjat mindig is le lehetett vonni. a számolásod pedig nm az alapján történt, amit én írtam.
szvsz magánemberként a könyvet nm lehet elszámolni. tanfolyamon sosem vtam, így arról biztosat nm tudok, de mivel áfaköteles szolgáltatás, ezért sztem azt sem lehet.
Minden tőzsdézéssel kapcsolatos kiadás levonható. Természetesen legyen róla számlád, illetve a brokidíjról, számlavez.díjról igazolásod a banktól. Amit általában be is írnak a kimutatásukba. Ugyanazt küldik be az apehnak, amit te is kaptál tőlük.
A nyereségből kivonod a vesztőt és az összes kiadást, pl.: számlavez.díj, brókerdíj, tanfolyan díj (ha van számlád), tőzsdés könyvek...
Ezt a számot beírod a 1053-04 oldal 174. sor a (2010.évi veszteség) oszlopába, ha negatív szám a végeredmény.
Broki díjat mióta lehet elszámolni???
Ha van pl. 100k veszteségem 2010-ben és mondjuk 16k volt a broki díj, akkor -84 ezret kell csak bevallani? Én eddig úgy tudtam, hogy a broki díj nem elszámolható.
általános képlet: fizetendő adó=(nyereség-veszteség-költségek)*adókulcs. tehát elszámolhatod akkor is, ha negatív az eredményed.
a kiadási oldalon kell szerepeltetni, szerintem..
Sziasztok!
A broker díjat csak a nyereségből lehet leírni, vagy a veszteséghez is hozzá lehet adni?
A kbc 15-ig postázza. Mi is ma kaptuk meg. Elég nehéz valóban kihámozni a lényeget, de a Nyereség/Veszteség oldalt kinyomtatva egyszerűbb a dolog.