nincs.....csak véletlen lapozgatás után ott maradt nyitva....
ó,...elnézést.....nem vettem észre,hogy volt már:)
nincs.....csak véletlen lapozgatás után ott maradt nyitva....
ó,...elnézést.....nem vettem észre,hogy volt már:)
Van valaki különösen érdekes az F betűnél?
"Német és japán városok Utahban felépített másolatain próbálta ki először az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság bombázó ezredei, hogy hogyan kell tökéletes terror alatt tartani a Harmadik Birodalom és a Japán Császárság lakosságát. A "szellemváros" épületeit a kor legjobb sztárépítészei tervezték."
http://falanszter.blog.hu/2011/03/18/bombazhato_nemet_es_japan_varosreplikakat_epitett_az_usa
Bár az alapmondanivalóval egyetértek, de tele van böszmeséggel :)
"Az Oszmán Birodalom sosem foglalta el az egész Magyarországot, és ma már aligha érzékelhető számottevő hatása." Ez most komoly? A magyarság megtizedelése,a nemzetiségek térnyerése, az ország gazdasági fejlődésének több évszázados megakadása nem hat ki napjainkig?
" A római Pannónia összeomlását nem siratjuk meg, de a Jagellók Magyarországáét igen."
Mi köze van a magyarságnak Pannóniához, miért kellene siratnunk?
Amit látni kell, hogy Jugoszlávia felbomlásáig arányaiban a magyar nemzetnek élt a legtöbb tagja az anyaország határain kívül (Trianon), és ez a máig feldolgozhatatlan tragédia az egész történelemszemléletünkre rányomta a bélyegét. Már a csaknem 800 éves tatárjárás is azért fáj, mert hatalmas számban pusztult a magyarság és a helyükre a szomszédok jöttek, törököknél ez hatványozottan igaz, kiűzésük azért nem öröm mert megint csak óriási betelepítések jöttek, I. vh veresége ezért tragédia nekünk, a II.vh a revíziós álmok végét jelentette, minden szál ide vezet...
Mohácstól egyenes út látszik Trianonig, ha ezt a nemzeti tragédiát fel nem dolgozzuk, nagy változást nem várok...
Én sem, de legalább tanultak a hibájukból, a Párduc már így készült, ahogy a Tigris II is...
Ezeket olvastátok? Érdekes.. Hozzáértők véleményezzék. :-)
A Tigris tank lényegében egy 88-as önjáró ágyú volt, először volt egy böszme ágyújuk majd rájöttek, hogy a harcokban nem életképes ezért építettek köré páncélzatot és raktak rá lánctalpat:)
Ahogy elolvastam a többi hozzászólást látom ti is írjátok a 88mm-es légvédelmi ágyút.
Hitler soha nem bízott meg teljesen Mansteinben arisztokrata származása miatt.
Azt nem értem, hogy a németek hogy nem jöttek rá a döntött páncél előnyére a harckocsiknál...
a farkasfalka ezzel típussal ütőképesebb lett volna: XVII első négy db 1944 végén készült el a tesztek során víz alatt 21 csomó!!!!Walter prof a zárt láncuú turbinát dízel-elektromos meghalytással helyetesítette és az oxigén már nem a felszínről hanem ahajtóanyagba található hidrogén-peroxid segítségével jutottak hozzá + újratervezett hajótest!
Ha jól emlékszem 36000 létszámból 34000 hősi halott lett szóval nem volt egy életbiztosítás odalenn a víz alatt!!
A 75 mm rövid csövű panzer 4 elégtelen tűzerő volt a t-34 kv-1 ellen de ezt a fegyvert 1942 tavaszán lecserélték na onnantól volt a meglepi :)
A 88 milliméteres légvédelmi ágyúkat elég jól alkalmazta Rommal afrikába ahol ezeket bevettette ott szövetséges harckocsi nem jött át félelmetes tűzerejű fegyver volt!!!
Ok, így már értem, az az érdekes, hogy már 43-tól gyártották, de a beüzemelés és a kiképzés két évet vett igénybe, addigra meg már mindegy volt...
A jobban képzett, tapasztaltabb és megfelelő harceljárásokat alkalmazó német harckocsizók jó esélyekkel szálltak szembe Panzer III és IV-es harckocsijaikkal is a T-34-el ( még Kurszknál is ezen tipusok adták a németeknél bevetett hk-k zömét), csak hát a számok: a németek kb. 24 ezer hk-t, a szovjetek 80 ezret, angol-amerikaiak 120 ezret gyártottak 1939-45 között...
A Tiger I első bevetése 1942 szeptemberében volt Leningrádnál, majd novemberben Tunéziában is megjelentek.
Tigris tank csak 43-ban került a csatamezőre, míg a T34-esek már 41-től fogva ott voltak.
2 évig gyakorlatilag a T34-eseket nem tudták kilőni csak a nagyon körülményesen mozgatható 88mm-es légelhárítókkal, vagy Stukákkal, esetleg közvetlen közelről gyalogsággal...
A PzIV-esek vagy a PzIII-asoknak nem volt csak 50 -75 mm-es lövegük...
Tényleg a XXI-es osztályú volt.
Áramvonalasságukat tekintve a korábbi tengeralattjárók sokkal rosszabbak voltak (víz alatt) tekintettel arra, hogy nekik még inkább normál hajótest alakjuk volt (mert az előnyösöebb a felszíni vizi közlekedés során), míg a XXI-esnek már a maihoz hasonló szivar alakja volt. Valamint a korabeli szövetséges technika sem bírta őket felfedezni (se a radar se az ASDIIC), csak hát 45-ben futott ki az első...
Lebuktatok :) Egyszerre két fórumtársról derül ki, hogy érdekli a II. vh. - és ráadásul ért is hozzá, ez külön öröm nekem...
Persze nem én lennék ha nem kotyognék bele :)
A sugárhajtású gépeknél tényleg ez történt, de a bénító üzemanyaghiány még nagyobb problémát jelentett.
Az tengeralattjáróknál gondolom valami elírás/félreolvasás lehet - minden tengeralattjáró áramvonalas volt már a XIX. sz. vége óta - itt az volt a gond, hogy maradjanak órákig vagy akár napokig a víz alatt, mert a légteret a szövetségesek uralták, a XXI-es volt aminél ez végre megoldódott, de már későn...
Harckocsiknál mindkettőtökkel egyetértek, a fő probléma az óriási mennyiségi hátrány volt.
Barbarossa késlekedésében a májusi esők legalább akkora szerepet játszottak, de persze az olaszok és az angolok ( belgrádi puccs, görög partraszállás) is...
Atombombával rengeteg gond volt, nem volt nehézvíz - egyetlen norvégiai üzemüket angol/norvég kommandósok felrobbantották - technikai problémák sora, és a célba juttatás is a matgab által leírt problémákba ütközött, a rakéta azért nem volt jó mert hírhedtten megbízhatatlanok és pontatlanok voltak, azt a néhány bombát amit esetleg sikerül legyártani ilyenbe rakni nagy kockázat lett volna...
http://www.mult-kor.hu/20050808_a_nemet_atombomba_titkai?pIdx=1
A Panzerkamrfwagen VI megelőzte korát ebből következően technikai gyermekbetegségei voltak!!
Amerikai tankparancsnokok szerint egy jó volt benne hogy "kevés volt belőle"!
A t-34-est 4km-ről kilőtte ideális esetbe szerintetek mit láttak a ruszkik?
Amcsik csináltak direkt tigergyilkos páncélost jó arányuk volt mert 10db kellett egy tiger legyőzéséhez!
Hozzáértő személyzet mellett félelmetes fegyver volt pl:Michael Wittmann őt sem bírták kilőni repülő végzett vele!
Persze nem bírtak magukkal a német mérnökök és jött a Királytiger na ettől bármely frontvonalon össze sza... magukat az ellenfelek kár hogy nem volt hozzá elég erős motor :(
"Sokkal fontosabb lett volna pl. a sugárhajtású vadászgépek időben való bevetése"
Igen, ezt elrontották. Én úgy tudom, hogy Hitler nem nagyon "hitt" a légierőben, mindenáron a földi egységeket erőltette.
Volt normális tankjuk, pl. a Tiger, de a T-34 egy olcsó és pozitív értelemben igénytelen tank volt, meg ugye az oroszok feljavították a páncélzatát...
atombomba: szvsz a V1, V2 alapjaival vhogy megoldották volna a célba juttatást...
önmagában az atom elkészítése nem nagyon oldotta volna meg a helyzetet mert a németek nem nagyon tudták volna mivel célba juttatni, mert bár ennek nem néztem utána, de sem olyan nehézbombázójuk nem nagyon volt, légtérfölényük meg max keleten, az sem nagyon 1943-44 után.
Sokkal fontosabb lett volna pl. a sugárhajtású vadászgépek időben való bevetése -ami már jóval korábban rendelkezésre állhatott volna, ha nem bombázót akartak volna először építeni belőle, vagy az áramvonalas tengeralattjárók használata (azt hiszem a XXII-es osztályú volt).
De az egész úgyis az orosz fronton dőlt el. Ahhoz meg az kellett volna, hogy a T34-esek ellen még időben egy normális tankot vessenek be, mert a PzIVD nem tudta velük felvenni a harcot. Nagy ötlet volt a ruszkiktól az a döntött páncél...
Igazából szerintem a háború leginkább ott ment el, hogy a japánok nem a ruszki távol keletet támadták meg, hanem teljesen értelmetlenül Pearl Harbourt- még akkor is, ha az USA előbb utóbb úgyis belépett volna a háborúba, hiszen gazdasági érdekei azt diktálták.
De ha 41-ben nem tudta volna az amúgy is késésben lévő német támadást megállítani a távol keletről átvezényelt hadosztályokkal, akkor más lehetett volna a helyzet...
Meg a hülye olaszok, akik 2 értékes hónappal késleltették a Barbarossát.
Ez a 2 dolog döntötte el leginkább a háborút szerintem. Utána a németeknek már nem volt esélyük nyerni, még akkor sem ha győztek volna Sztálingrádban, vagy Kurszkban.
"A parancsnok szerint a Führer rosszul irányította az atombomba teszteket, s azt is a náci vezető fejére olvasta, hogy nem vitte hamarabb a csatasorba a fegyvert, amellyel teljesen ki tudták volna irtani az ellenséget"
Akkoriban még nagyon körülményesen tudtak atombombát készíteni, az USA-nak is csak 3 darab volt, pedig "időben" kezdték a fejlesztést és a kutatást. Nehezen tudom elképzelni, hogy a németek Európa közepén sok mindent össze tudtak volna hozni...