Regisztráció Elfelejtett jelszó

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: maradás huszonévesen

#346825 ikszf Előzmény: #346811

Hú szerintem az az utolsó két oszlop véletlenül bent maradt, csak magamnak kiszámoltam egy fix 0,5%-os reálbéremeléssel, tehát nem a megadott értékekből számol.

Egyébként nem az enyém a kalkulátor, csak próbáltam finomítani rajta, és hibát keresni.

Ahhoz, hogy ne számoljak inflációval, át kellene gyúrni az egészet. A felhalmozási időszakban számol inflációval, viszont a kifizetési (nyugdíjas) időszakban már éppen ezért csak a reálhozammal kamatoltatom.

Viszont rájöttem, hogy a nyugdíjas évek kifizetéseire is egy olyan részletes törlesztőtáblázatot kellene gyúrni, mint a felhalmozási időszak befizetéseire. (lehet, hogy vasárnap majd nekiesek, már csak kíváncsiságból is, és az inflációmentes változatnak is). A részlet függvény szerintem erre nem alkalmas.

A 33% a saját várakozásom, végül is arra jó a kalkulátor, hogy mindenki a saját várakozásának megfelelően számolhasson (könnyen lehet, hogy téves, de matematikailag továbbra is hiszem, hogy van egy olyan holtpont, amin átlendülve természetes módon már nem lehet visszajönni, mivel annyira kevés lesz a jövőbeli potenciális anyák száma (a jelenbeli alacsony gyerekszám miatt).

Az a baj, hogy az államiban hiába marad 55-56 év a nem hivatalos korhatár ilyen-olyan trükközéssel, az mnyp-ből szerintem tuti nem lehet a hivatalos korhatár előtt pénzt kivenni majd.

#346811 NightLord Előzmény: #346798

Mindenkeppen meg fogom nezni a kalkulatorodat, de szerintem foloslegesen bonyolitod tul a szamolasokat az inflacioval. Mi ertelme az inflaciot belevenni a kepletbe, ha a kapott vegosszegeket utana visszadiszkontalod jelenertekre, mivel az inflacioval novelt nominalertekek indifferensek? Boven jo lenne az inflaciot kihagyni az egeszbol, es csak realber valtozassal, illetve realhozammal szamolni.

A masik, ami nem volt vilagos, h az elozo tablazatod utolso ket fuggoleges oszlopa az mit takar.

Meg annyit, hogy amikor hasonlitgatod az allami es magannyugdijat, akkor komolyan vedd figyelembe azt, hogy a 33%os helyettesitesi rata tenyleg nem realis a jelenlegi demografiai folyamatok alapjan, kiveve akkor, ha a nyugdijbavonulas atlagos korhatara marad a mostani 55-56 ev. Ez esetben viszont a magannyugdijat is ilyen nyugdijbavonulasi korral szamold, ne 65 meg 70 evvel..

#346798 ikszf Előzmény: #346679

Először is kösz, hogy szóltál! Két gond volt.

1. Az elsőt már említettem. Éves hozam 12-ed részével számol havi kamatos kamatot a havi járulékbefizetésekre. 75%-os hozamnál már durva eltérés jön ki az éves kamatos kamat és a havi kamatos kamat között.

2. Az excel "részlet" függvénye nem képes inflációval számolni. Megkapja, hogy 50 millió ft-ot 15 évre egyenletesen szét kell osztania úgy, hogy a bentmaradó összeg tovább kamatozik egy fix hozam mellett (a legutolsó nyugdíj például 14 év 12 hónapig, utolsó előtti nyugdíj 14 év 11 hónapig, utolsó előtti előtti nyugdíj 14 év 10 hónapig....). Majd az így felkamatolt összeget szétszórja egyenletesen például 15 évre (még itt is lehet variálni a képletben, hogy havi kifizetést szeretnél, vagy éveset)

Igenám, de a diszkontálásnál a legelső törlesztőrészletet (nyugdíjat) diszkontálom vissza a mai napig. A második, harmadik.... évi nyugdíjat már nem. Mondjuk ez jogos is, hisz az induló nyugdíjra vagyok kíváncsi. Viszont a részlet függvény meg felkamatolta mind a 15 évre, és úgy osztotta szét. Tehát a nyugdíjas évek alatt szétosztandó összeg 15 évig duzzad a kamatokkal, és abból a 15 évi kamatozásból már rögtön az első havi nyugdíjban látszódik a 15 évi kamat jelentős része. (eleve emiatt szívás a hitel, mert az elején alig törlesztünk a tőkéből, szinte csak a kamatot fizetjük. Márpedig a részlet függvény a hiteltörlesztésre lett kitalálva).

Most módosítottam a kalkulátoron.

http://data.hu/get/3447251/magan-nyugdij-kalkulator.xlsx

1. Éves kamattal számol, törtéveket is figyelembe véve. Tehát 1. havi befizetés az első hónaptól kamatozik, de a nyugdíjkorhatárig hátralevő hónapok száma/12-vel.

2. A részletfizetésnél továbbra is havi kifizetést feltételez, de a nyugdíjas évek alatt csak reálhozammal kamatol. (ez is távol áll a pontos matematikai valóságtól, de azt nagyon bonyolult lenne kiszámolni)

Viszont a netes kalkulátoroknál még mindig jobb, mert magad tudod paraméterezni, és tudod, hogy mit mivel számol. Mondjuk Te mindenképpen átmész államiba, nem biztos, hogy veszed a fáradságot, hogy kibogozd, de aki szeretne matematikailag számolgatni, annak jól jön, hogy tud változtatni a paramétereken. Netes kalkulátornál fogalmad nincs, hogy milyen működési költséggel számolnak. Havi vagy éves kamatozással, havi vagy éves törlesztéssel, stb....

#346794 banyaiz Előzmény: #346790

Egyszerűbb lett volna , ha azt mondják aki nem lép vissza attól megvonják az állampolgárságot, és teljes vagyonelkobzás. Utána is nyilatkozhatta volna ez a főokos, hogy ő 10% maradásra számított, és megvolt a szabad választás lehetősége, hiszen maradtak a rendszerben. Ez az ember nem volna ki kellene találni, egyszerűen nélkülözhetetlen, mondjuk én nem bánnám ha a zsenialitását inkább a lovaskocsi vezetésben kamatoztatná nem nyugdíj, és egyéb gazdasági kérdésekben. :)

#346788 banyaiz Előzmény: #346786

Bohócok ezek. :) Bohóckodnak itt a marhaságaikkal aztán majd jön az erdőkerülő és mindenkit hazazavar. Kíváncsi leszek mondjuk 10 év múlva , hogy néz ki a szabályozása ezeknek a területeknek.

#346784 banyaiz Előzmény: #346701

Nem kell, mert aki visszalép attól sem vonnak le több járulékot összességében. És különben is Viktor megmondta nyugdíjakra csak annyit lehet kifizetni amennyi a kasszában van. Én csak segíteni akarok neki abban , hogy minden potyautast kivágjon a nyugdíj rendszerből, így nem adom oda neki a 10%-om, így kevesebb pénz lesz a kasszában így nagyobb alapossággal kell eljárjon a rendrakásban. Szóval pusztán ösztönző céllal állok ellen nagyszerű nyugdíjmegmentő ajánlatának. :) Ezzel is elősegítve korszakalkotó nagy reformjainak (mely eddig látszólag kimerül abban honnan lehet egy kis pénzt lenyúlni gyorsan, de ne hagyjuk elvtársak , hogy a látszat alapján elhamarkodott értékelést vonjunk) minél nagyobb sikerében. Ez egy indirekt ösztönzés. :)

60 k felett a maradók száma ma de-t. 80 k körülire tippelem a végső számot.

#346736 RemegoKez Előzmény: #346689

Továbbra is azt mondom, hogy a két rendszer között nem lehet fájdalommentesen váltani:

1.) igazad van, a mostani nyugdíjasokkal kitolás, hogy ha a mostani aktív generációk az állami befizetés helyett inkább megtakarítanának; miközben mostani nyugdíjasok fizették az egykori nyugdíjasok nyugdíját, azzal a felkiáltással, hogy a jövő generációja (azaz mi) pedig az ők nyugdíját fogja fizetni

2.) de ugyanúgy kitolás a mostani manyupossal, aki majd nem kér nyugdíjat az államtól, mert inkább megtakarít, de nem engedik megtakarítani, a pénze egy részét elveszik, mert a régi rendszer összeomlana a mostani befizetések nélkül.

Most már nincs jó megoldás, illetve lett volna, nem lett volna szabad létrehozni a kötelező magánnyugdíjpénztárakat. :-/

#346715 picirigo Előzmény: #346713

az előbb ezért írtam ennyit "...", mert ezekre nem lehet józanul, érzelemmentesen válaszolni....veszekedni meg akar a tököm!!!

#346713 Papus_stock Előzmény: #346710

1. Nem fizetsz te helyettem semmit !

2. Nem kérkedtem, tényeket közöltem és nem bújok ki semmi alól.Még !

P.

#346710 NightLord Előzmény: #346705

Egyebent megteheted igen, hogy te csak 24%ot fizetsz. Majd en kifizetem helyetted is a be em fizetett jarulekot. Nyilvan igy tartod korrektnek. Es ne kérkedjél azzal, hogy mennyit keresel, mert én sem teszem, es amugy sem jogosit fel a kozteherviseles aloli kibúvásra.

#346709 NightLord Előzmény: #346705

Megnyugodhatsz, hogyha az a 35 ev az tb jogszerzo szolgalati ev, akkor te el leszel tartva eleted vegeig, nyugodtan elkezdheted elinni az osszes megtakaritasodat.

#346705 Papus_stock Előzmény: #346689

Most egy kicsit (nagyon) demagóg leszek.

>Magyarországon van egy 3 milliós, inaktiv, megtakaritásokkal nem rendelkező, saját magát >munkájából már fenntartani nem tudó réteg. Ezt a réteget a társadalmi szolidaritás jegyében az >aktiv társadalomnak kutya kötelessége haláláig eltartani.

Akkor most elkezdem elinni, játék gépezni, lóversenyezni és kurvázni 35 munkával töltött év megtakarítását és még ki is lépek a melómból. Légy szíves tartsál már el hiszen ez kutya kötelességed vagy nem ? Ne legyek már én - mint adó rabszolga - egyedül felelős a történtekért !

Szerintem benne vagyok abba a 700 ezres létszámba aki a jövadó tömeg majdnem 40%-át befizeti.

Fizetem a világcsúcs tb hozzájárulást rendesen minden megkeresett forintom után. Legyen elég a 24%-om, nem adok többet ha megtehetem. Esetleg február 28-a után újra tárgyalhatjuk ezt az ügyet ha majd meglátom mi van a "csoda" csomagban amitől a világ nagyot fog nézni.

P.

#346703 NightLord Előzmény: #346699

Engem nem érdekel különösebben, hogy Korándi Márta mit mond (ki ez az ember egyáltalán?) - már bocsánat, de honnan tudja ő, hogy ki lesz nyugdijas 2050-ben?

Ilyen időtávban maximum a népesség korösszetételét lehet megjósolni ami viszont azt adja, hogy 5 millio aktivra 2,4 millio 65 éven felüli fog jutni. Sehol nincs az megirva, hogy azon a 2,4 millio emberen kivul bárki másnak nyugdijat kell majd kapnia 2050-ben.

#346701 NightLord Előzmény: #346696

Engem, meg nyilván másokat sem sem vigasztal meg az "időben kigyenlitődés", hiszen nekem most kell befizetnem helyetted is az általad be nem fizetett nyugdijjárulékot, és ez nekem most rontja az életszinvonalamat.

#346699 ikszf Előzmény: #346679

1. Holnap megcsekkolom. Az a baja, hogy a kalkulátor eredeti verziója az éves átlagos hozamból havi kamatos kamatot számol. 3% hozamnál nem okoz nagy eltérést, de 75%-nál már igen.

A saját verziómban kijavítottam, úgy sokkal reálisabb felkamatolt értékeket ad.

De amikor kiszámolja a 15 évre jutó egyforma "törlesztőrészletet", azt részlet függvénnyel teszi, és ott havi kifizetést feltételez. Holnapra átgyúrom neked, jó lesz az :)

2. Előrejelzést olvastam. "Jelenleg 100 aktív magyar ember 38 nyugdíjast tart el, 2050-ben már 88-at, míg 2100-ban már 107-et, a jelenlegi demográfiai folyamatok folytatódását feltételezve - mondta Korándi Márta a biztosító vezető matematikusa."

#346696 banyaiz Előzmény: #346695

Az sem az, de, ha kiröptetnék az oda nem való figurákat a rendszerből mondjuk egy korkedvezmény megvonásával akkor más lenne a leányzó fekvése járulék szempontból. Plusz az mnyp-ben maradó az államtól is csak 75% nyugdíjat kérne, tehát ez idővel kiegyenlítődne.

Jelenlegi állami nyugdíjrendszer kb olyan mint egy komcsi termelőszövetkezet Szóval ebben a rendszerben van egy rakás ingyenélő, meg tolvaj, és van néhány marha aki ezeket eltartja, és persze vannak a tsz nyugdíjasok is rendes dolgos emberek akik megérdemlik amit kapnak.

Minél kevesebb közöm van hozzá annál jobb. Nem bántasz meg ha demagógnak nevezel ezért, vagy önzőnek.:)

...