Re: maradás huszonévesen
ikszf Előzmény: #346679Először is kösz, hogy szóltál! Két gond volt.
1. Az elsőt már említettem. Éves hozam 12-ed részével számol havi kamatos kamatot a havi járulékbefizetésekre. 75%-os hozamnál már durva eltérés jön ki az éves kamatos kamat és a havi kamatos kamat között.
2. Az excel "részlet" függvénye nem képes inflációval számolni. Megkapja, hogy 50 millió ft-ot 15 évre egyenletesen szét kell osztania úgy, hogy a bentmaradó összeg tovább kamatozik egy fix hozam mellett (a legutolsó nyugdíj például 14 év 12 hónapig, utolsó előtti nyugdíj 14 év 11 hónapig, utolsó előtti előtti nyugdíj 14 év 10 hónapig....). Majd az így felkamatolt összeget szétszórja egyenletesen például 15 évre (még itt is lehet variálni a képletben, hogy havi kifizetést szeretnél, vagy éveset)
Igenám, de a diszkontálásnál a legelső törlesztőrészletet (nyugdíjat) diszkontálom vissza a mai napig. A második, harmadik.... évi nyugdíjat már nem. Mondjuk ez jogos is, hisz az induló nyugdíjra vagyok kíváncsi. Viszont a részlet függvény meg felkamatolta mind a 15 évre, és úgy osztotta szét. Tehát a nyugdíjas évek alatt szétosztandó összeg 15 évig duzzad a kamatokkal, és abból a 15 évi kamatozásból már rögtön az első havi nyugdíjban látszódik a 15 évi kamat jelentős része. (eleve emiatt szívás a hitel, mert az elején alig törlesztünk a tőkéből, szinte csak a kamatot fizetjük. Márpedig a részlet függvény a hiteltörlesztésre lett kitalálva).
Most módosítottam a kalkulátoron.
http://data.hu/get/3447251/magan-nyugdij-kalkulator.xlsx
1. Éves kamattal számol, törtéveket is figyelembe véve. Tehát 1. havi befizetés az első hónaptól kamatozik, de a nyugdíjkorhatárig hátralevő hónapok száma/12-vel.
2. A részletfizetésnél továbbra is havi kifizetést feltételez, de a nyugdíjas évek alatt csak reálhozammal kamatol. (ez is távol áll a pontos matematikai valóságtól, de azt nagyon bonyolult lenne kiszámolni)
Viszont a netes kalkulátoroknál még mindig jobb, mert magad tudod paraméterezni, és tudod, hogy mit mivel számol. Mondjuk Te mindenképpen átmész államiba, nem biztos, hogy veszed a fáradságot, hogy kibogozd, de aki szeretne matematikailag számolgatni, annak jól jön, hogy tud változtatni a paramétereken. Netes kalkulátornál fogalmad nincs, hogy milyen működési költséggel számolnak. Havi vagy éves kamatozással, havi vagy éves törlesztéssel, stb....