Re: maradás huszonévesen
NightLord Előzmény: #3463821. Megnéztem a kalkulátorodat, bevallom nem egészen értem. Ebben a kalkulátorban 0% hosszútávú infláció mellett beálltott 0% reálbér és reálhozam esetén 52 130Ft -ra jön ki a magánnyugdij jelenértéke (!), mig 5% infláció mellett 85 406Ft-ot ad ki, 25% inflacio mellett 355 922Ft-ot, 75% -os hosszútávú inflácó mellett pedig, szintén 0% reálbér és reálhozam mellett (tehát 75% hozamot, és 75% béremelkedést beállitva) pedig nem egészen 78 000 000Ft havi nyugdij jön ki, ismétlem, jelenértéken.
Mindeközben állami nyugdijra mind a 4 esetben pontosan 82 500Ft jön ki. Valami baromira nem stimmel itt a képletekkel.
2. A feleződő eltartó / eltartott arányszámot nemtudom honnan vetted, jelenleg ugyebár 3,8 millio foglalkoztatottra jut nem egészen 3,0 millio nyugdijas (0,78 eltartott / eltartó). 2050 -ben a demográfiai előrejelzések szerint 2,4 millio 65 éven felüli lakosa lesz az országnak, a munkavállalási szempontból aktiv koru népesség létszáma pedig 5 millió fő lesz. Ha az aktivitási ráta nem változik érdemben (mondjuk 60%-nál nem sikerül feljebb tornászni), akkor 5%-os munkanélküliséggel számolva közel 2,5 millió foglalkoztatott lesz az országban (~1 eltartó / eltartott). Ezekből a számokból az következik, hogy az a drámai romlás az eltartó / eltartotti arányban, amit te előrevetitesz (1,58 eltartott / eltartó), az még 2050-re is maximum csak akkor következik be, ha a nyugdijbavonulás átlagos életkora beragad a mostanra jellemző 55-56 -éves korban. Én speciel bizom az államban annyira, hogy a következő 30-40 évben megtalálja annak a módját, hogy beszüntessük a tömeges korhatár alatti nyugdijazásokat.