Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: nincs cím

#342460 NightLord Előzmény: #342457

Az államadósság évi kamatkiadásai részét képezik a költségvetés kiadási oldalának (tehát a jövő évre várt 2,8%-os hiány már tartalmazza a kamatkiadásokat is), ez tehát önmagában már nem növeli tovább az államadósságot.

#342458 banyaiz Előzmény: #342452

Jó, de a manyup nélküli 4,6%-ban eléréshez kellenek a válságadók, mekkora összeg is az össz válságadó kb együtt 400 milliárd körül, ha nem tévedek nagyot, ezek egyedi tételek hosszú távon ugye nem fenntarthatók, rövid távú gdp-re kifejtett hatásuk pedig gondolom Matolcsy lemodellezte egy tál marhavérben , vagy egy vudu bábun. .) Szóval ez a nagy költségvetési stabilitás és újhullámos gazdaságpolitika kb azokon a lábakon áll , hogy szedjünk be gyorsan egyedi tételeket aztán majd lesz valami. Hosszú távú hatásaiban totál homály szvsz.

Orbán ezt a 71-73% számot EU-s elnökség átvételekor mondta idén év elején pár napja , az lehet, hogy eltévesztette ezt nem tudom.

#342457 JANOSVITEZ64 Előzmény: #342454

Ne haragudj de nem teljesen értem.Ha 80%-os eladosottságunk van és ezt 6%körüli kamattal tudjuk finanszirozni akkor 1 év elteltével 4,8%-kal ismét nö az adosságunk.(mivel külön törlesztésröl szo sincs)Ha kivonjuk az álampapirokat kb6%-os csökkenést eredményez.A kettö eredöje nem 1,2 %?Tehát nem 5-6% csökken.....

#342454 NightLord Előzmény: #342451

Szerintem logika abban van, ami a tegnap reggeli WSJ interjuban megjelent Orbántól, vagyis hogy még idén 73%-ra csökken az államadósság, illetve amit én hozzátettem, hogy a ciklus végéig pedig nyilvánvalóan tovább fog csökkenni.

Ha valóban elhangzott az korábban OV szájából, hogy a ciklus végi cél a 73% (és nem hirügynökségi félreforditás, újságirói félrehallás), akkor vagy hülyeséget mondott, vagy az a szám egy korábbi számitás eredménye volt még, mondjuk amikor még nem számoltak a magánynyugdijpénztári vagyon közel teljes elkommunizálásával.

Szerintem Magyarországnak egy jó darabig nem lesz olyan költségvetése, amelyikben a hiánycélt 3% fölé merné belőni a kormány, a 3%-os hiány pedig még mérsékelt gazdasági növekedés mellett is csökkenő pályán tartja az államadósságot.

#342452 NightLord Előzmény: #342448

A hozzászólásom első felében világosan le van vezetve, hogy a manyupvagyon költségvetésbe történő bedolgozása nélkül is csökkenne jövőre a GDP arányos államadósság. Vagyis nem egy növekvő államadósságot generáló struktúrába öntjük bele a manyup vagyont.

#342451 banyaiz Előzmény: #342421

"A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a magyar kormány elkötelezett abban, hogy a jelenlegi 80 százalék környékén álló GDP-arányos államadósságát a ciklus végére (2014-re) 70-73 százalékra mérsékelje. Az államadósságra vonatkozó plafont 50 százalék körül kéne megállapítani - tette hozzá a Bloomberg írása szerint"

Ezt sérelmeztem, azzal egyetértek természetesen, hogy leszorítani nem csak szufficites költségvetéssel lehet, ha a GDP jobban nő mint az államadósság pl.

De én arra gondoltam, lehet nem fogalmaztam elég szakszerűen, hogy ez a cél nagyon puha főleg a betervezett nagy Gdp növekedések, és az mnyp lenyúlás fényében.

Ezért mertem arra következtetni, hogy a ciklus vége felé bedobhatnak egy kis lazítást erre a nagy izgalomra.

#342448 banyaiz Előzmény: #342420

Igazad van hülyeséget mondtam ezzel az államháztartási hiánycéllal, ez tényleg a gdp arányában számolják .

Ha jól emlékszem EU elnökségünk alkalmából nyilatkozta azt,h ogy ebben a ciklusban ha megszakad sem tudja 71-72% alá a GDP arányos államadósságot levinni.

Abban is igazad van , hogy az állampapír állomány jelenthet egy azonnali csökkenést, na és a többi állomány azt is eladják gondolom és államadósság csökkenés lesz (lehetne) belőle. Az még egyszer kb 6%-ot jelenthetne.

Azt miből szűröd le, hogy ez a pozitív tendencia hosszú távon fenntarthatónak látszik? Több ilyen Mnyp malacpersely nem nagyon van már a láthatáron.

#342421 NightLord Előzmény: #342420

Még valami.

"A miniszterelnök megismételte azt a korábbi kijelentését is, miszerint Magyarország a jelenlegi 80%-ról 73-74% közelébe csökkenti a GDP-arányos államadósságát még az idei év első felében. "

A 73% tehát az idei évre vonatkozik (ami teljesen logikus, hiszen a manyupok kezelésében lévő állampapir-vagyon a GDP 6%-ával megegyező értékű, az alapfolyamatokon túl tehát 6 százalékponttal fog csökkenni jövőre az államadósság szintje ezen állampapirok bevonása miatt). A ciklus végére bőven 70%-alatt leszünk.

#342420 NightLord Előzmény: #342133

Namost a 2,8%-os GDP arányos államháztartási hiány az ugyebár a GDP -re vetitve is 2,8%, hiszen, mint a neve is mutatja, nem a költségvetés nagyságához viszonyitva számoljuk a százalékot. És ebbe már bevételként be van terveze a manyupvagyonból 530 mrd Ft (a GDP 1,8%-a), enélkül a hiány 4,6% körül alakulna.

Az államadósság csökkentése egyébként összettebb kérdés annál, mint ahogyan te azt gondolod, főként azért, mert nem feltétlenül a nominális állománycsökkentés a cél, csupán a GDP-hez viszonyitott arány mérséklése. Ezt nagyban segiti természetesen a nominális állománycsökkentés, de a GDP-hez viszonyitott arány ugye enélkül is javulhat, ezért nem szükséges feltétel a szufficites költségvetés megalkotása.

Ha jól megnézzük, az a 4,6%-os hiány, ami az 530 mrd-os manyup vagyonrész elköltése nélkül alakulna ki, a 3%-os GDP növekedéssel, és 3% körüli GDP deflátorral számolva (=6% nominális GDP növekedés) már önmagában a 82%-os államadósság szint 1-2 százalékponttal való csökkenését eredményezné jövőre (feltéve, hogy nem kell további árfolyamveszteséget elkönyvelni a devizaadósság állományon). Ebből egybként az is tisztán látszik, hogy a manyup pénzeket nem arra költjük, hogy egy rossz költségvetési struktúra lyukait foltozgassuk belőle, hanem valóban egy olyan adósságszint-csökkenést érünk el általa, ami jelenlegi tudásunk és a számok szerint fenntarthatónak látszik.

Ma azt mondani, hogy de majd a kormány 1-2 év múlva úgyis bedobja a gyeplőt a lovak közé, és lerontja költségvetés strukúráját annyira, hogy majd megint növekedésnek fog indulni az államadósság szintje, az egy teljesen fölösleges és minden alapot nélkülöző hangulatkeltés.

#342154 banyaiz Előzmény: #342147

Nem lenne ez feltétlenül baj , ha több a kiadás, mint a bevétel sőt, ha a kiadások értelmes célokat szolgálnának amik hosszú távon sokkal több bevétel hoznak, nézd meg pl Usát iszonyat nagy államadósságuk van nekik is, de milyen célból , hogy a gazdaságot élénkíteni próbálják ami ha elindul sokkal többet hozhat, bár ez is egy kockázatos játék. Ellenben a mi eladósodásunknak elmúlt 20 évben a gazdaság javításához nem sok köze volt, max ha eltévesztették szvsz. Na mindegy messze mentünk mnyp-től. .)

#342147 zeeh_ Előzmény: #342133

Ez az, amit én se értek, hogy miért nem képesek (nemcsak) nálunk olyan ktgvetést csinálni, amiben több a bevétel, mint a kiadás. Amíg egy ilyen büdzsé nem áll elő, nem fog csökkenni egy fillérrel sem az államadósság.

#342146 banyaiz Előzmény: #342121

Nekem erről az a véleményem, hogy ennek a kérdésnek is sok összetevője van.

Ha ez az állam úgy működne ahogy én szeretném akkor a döntés egyértelmű lenne.

Viszont amit láttam elmúlt 20 évben, és ebben a fél évben is, nagyon messze vagyunk ettől.

Kb olyan szintű racionalizálást, spórolást várnék el az államtól, hogy megnézzük azt, hogy az a gépkocsi amit egy önkormányzat beszerez az hány liter üzemanyagot fogyaszt, mennyi a szervízköltsége, vagy egy állam által fenntartott irodában azt vizsgálják, hogy 20, vagy 21 fok az átlagos hőmérséklet egy átlagos télen az mennyi plusz költséget , vagy megtakarítást jelent. Nagy pénzek elfolyásáról ne is beszéljek. Hol vagyunk ettől? Na ezért sem értek veled egyet.

#342133 banyaiz Előzmény: #342111

Rengeteg összetevője van ennek, költségvetési hiány nyilván növeli ez idén 2,8% tervek szerint ez gdp-re vetítve durván 1,4%. Milyen hozammal lettek értékesítve az állampapírok átlagosan azt nem tudom, de az átlag durván 3-4 éves lehet , nem hinném a mostaninál alacsonyabb átlag hozammal mentek volna el. A jegybanki ilyen alacsony szinten 5-6% között nem is tudom volt e rendszerváltás óta.

Csökkenteni akarjuk az államadósságot az csak úgy fog menni ha kevesebbet költünk mint a bevételünk ha nagyon le akarom egyszerűsíteni. Nem látom az erre irányuló törekvéseket, kivéve az utolsó malacpersely feltörését (mnyp) ami ugye egyszeri tétel. És kitűzünk egy olyan 3 éves hiánycélt amit az Mnyp-vel már túlteljesítettünk. Csak ennyi a problémám az esettel. Persze tudom az Mnyp növelte a nyugdíjkassza hiányát, ami így most kevesebb lesz még egy darabig, hacsak nem nyúlnak bele keményen. Várom nagy érdeklődéssel a február elejére tervezett reformokat, amikről már utoljára február -márciusi időpont hangzott el. Remélem idei évre gondolták, nem az lesz, hogy ja február március de nem 2011, hanem 2013. :)

#342121 matgab Előzmény: #341636

Azért mert a háborúban is büntetik a dezertőröket.

Ma meg gazdasági háborút folytat az ország. Sőt, gazdasági élethalálharcot!

Vagy kapitálni kell és utána lehetne új alapokon építkezni (államcsőd), vagy vívni kell a háborút.

A jelenlegi manyup rendszer a társadalomtól elveszi annak nyugdijmegtakarításainak 40-50%-át (ezt az előbbi hsz-ben irtam le hogyan).

Ha most valaki nem hajlandó csatlakozni eme ránkerőltetett hibás rendszerből az állami rendszerbe, az olyan, mintha nem is dezertőr, hanem szabotőr lenne, mert minden egyes lépésével az állami csőd felé tereli az országot! (Ráadásul fel sem fogják, hogy ha az ország vagy akár csak a társadalom tönkremegy, akkor ők sem fognak jól járni, akármennyi pénzük is van a számlájukon, mert számlájuk nagy része államkötvény (ergo ha az állam csődbe megy, akkor az ő pénzük is szemvillantás alatt fog eltűnni), vagy olyan közállapotok lesznek , mint brazilia szegénynegyedeiben, ahol majd ha van valamije az embernek, akkor mindjárt az életéért retteghet.

Hát ezért büntetném. Gyakorlatilag olyan, mintha nem fizetnék be a járulékok 50%-át. Illetve befizetik, csak egy bank részére utalják. Akkor várják a bankoktól majd, hogy a bankok ellátják az állami feladatokat!

#342111 matgab Előzmény: #341625

Kulcsmondatod:

"ha az államadósság változatlan"...Csakhogy az államadósság az nem változatlan, hiszen folyamatosan növekedik, ráadásul egyre magasabb kamatokkal (hiszen lejárnak a régebben alacsony kamatkörnyezetben felvett hitelek, amit refinanszírozunk mostani magas kamatozású hitelekkel).

Tehát ha csak 6%-os kamattal számolsz, akkor a 3%-os GDP növekedés, az évente 3%-kal növeli az eladósodottságot!

Azzal számolsz, hog ezentúl nem kell fizetnünk a kamatokat?

#341637 Csokigyáros Előzmény: #341617

"Nem lesz megtorlás, APEH, stb. Minek?"

csak is erőmutogatás miatt... eddig mindenkit likvidáltak aki ellenállást mutatott... soroljam? jegybank, alkotmánybíróság, ktsvetési tanács, stb.. na és ez a legnagyobb bajom... nem nyugszanak, addig amíg mindenki naranccsal nem szaladgál a kezében...

a kommunikáció, a "mindenki hülye csak én vagyok okos" szlogen... ez szerintem nem visz előre... de sokszor szívtam már azért, mert nem álltam be a sorba... most beállok, de nagyon nem szívesen... és szorítok azoknak akik megpróbálnak szabad akaratúaknak maradni...

kormányunk meg elgondolkodhatna a kommunikáción igen erősen... mert szerintem ez nem csak nekem nem szimpatikus...