Hozzászólás
RemegoKezHa vkit érdekel elmondom a saját okoskodásom is. :-)
Azok akik a maradás mellett döntenek, gyakran az öngondoskodás mindenhatóságában hisznek. Azzal érvelnek, hogy demográfiai okok miatt a felosztó-kirovó rendszer fenntarthatatlan, össze fog omlani. Ok, ez vagy így lesz, vagy nem. Ne felejtsük el, hogy ez nem csak Mo. problémája, hanem egész Európáé, így a megoldás is valszeg nemzetközi lesz, az összes következményével együtt.
Szerintem a maradás mellett döntők nem veszik figyelembe, hogy ha a felosztó-kirovó mégis összedől, az a társadalmi és politikai rendszerben olyan problémát fog jelenti, ami nem fogja érintetlenül hagyni a pénzügyi rendszereket sem.
Ha társadalmi para van, nagy para, ráadásul anyagi jellegű, akkor a mindenkori kormány(ok) kénytelenek lesznek drasztikus megoldáshoz folyamodni. Jobb lesz majd egy ilyen esetben "elbukni", illetve a "szabad választás" keretében önként az államnak adni a megtakarításokat? Ideológiai magyarázat akkor is lesz hozzá.
Más oldalról megközelítve. Sok embernek több, mint 30 év van még a nyugdíjig. Szerintem 10 évnél tovább nem lehet előre tervezni a pénzügyi világban. Nézzetek vissza az elmúlt 10 évre, utána az elmúlt 30 évre!
Szerintem a nyugdíjpénztárak (az önkéntes is), hatalmas mamutok. Egy fürge kis spekuláns tud ugrálni ha baj van, tudja úgy mozgatni a vagyonát, hogy minél kevésbé fájjon neki egy társadalmi/politikai/pénzügyi válság, de egy "mamut "pénztár nem tudja megtenni. Szűk a mozgástere. Miből gondoljuk, hogy az a (biztonságunk érdekében hozott) szabályozás, ami a működésüket szabályozza egy 30 éves időtartam alatt is megállja a helyét?
Mindettől függetlenül úgy gondolom, hogy a maradókat előbb-utóbb "rehabilitálni" fogják. Sőt, többségében szerintem jobban fognak járni, mint a visszatérők. Nem lesz megtorlás, APEH, stb. Minek? Ha a nagypénz visszamegy, Vityáék megkapták amit akartak, csend lesz. Aztán szép lassan, ÁB, EU, stb segítségével ők is megkapják ami jár (pl. pörög tovább a szolgálati idő) Csak túl nagy a tét, az ember (én legalábbis) nem szeret kockáztatni olyan dolgokkal, mint a nyugdíja.
Én így látom, de lehet, hogy holnap már nem. :-)