Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: nincs cím

#331156 banyaiz Előzmény: #331150

Ez azért van mert a forradalom most még csak ezt a zsebet érinti, más kérdéseket most még nem vizsgálunk. Egyszer a távoli jövőben egy messzi messzi galaxisban eljutunk az érdemi kérdésekhez is akkor a te felvetéseidet is megfontolás tárgyává teszik majd, talán. :)

#331155 prospero Előzmény: #331140

Célszerűbb, de nem hatékony egy olyan országban, ahol az emberek nagy része azt sem tudja, hol van a mnypt-i megtakarítása. Lehet, hogy most már utána nézett, ha tudomására jutott, hogy most ez átkerül az állami pillérbe, de ha ezt a lépést fű alatt tette volna meg a kormány, és változatlanul küldi a kivonatokat, hogy ennyi és annyi pénz van a számláján, akkor szerintem a többség észre sem fogja venni a különbséget.

#331150 Láma Előzmény: #330976

" Ha évente 360 milliárdot kell az államnak visszapótolni és ezt hitelből teszi:"

Miért evidencia az mindenkinek, hogy pont ezt a költséget finanszírozzák a felvett hitelből?

Miért nem az az evidencia, hogy a dolgozók befizetik ennek az ellenértékét, csak annyi történik, hogy náluk hagyjuk.

Miért nem az az evidencia, hogy a hitelekből fedezik a korkedvezményes nyugdíjakat, a Tocsik féle sikerdíjakat, a végkielégítéseket, az 5mrd-os beléptetőrendszert, a nagyvonalú segélyezést, a dupla áron készült autópályákat, a 10mrd-ért létrehozott terrorelhárító központot, a méregdrága metróépítést, a debreceni stadiont, az ingatlaneladások veszteségeit? Lehetne sorolni tovább-tovább a végtelenségig.

Kialakulhatna végre egy olyan szemlélet, hogy ezeket fedezzük a hitelekből, és nem a nyugdíjkassza hiányát! :(

#331149 banyaiz Előzmény: #331144

az átlag annyi lenne, de az összeg magasabb lenne kicsit, bár ki tudja milyen túlélőművészek vannak ezen a fórumon. .)

#331148 Papus_stock Előzmény: #331133

Kivéve:

-----

Az özvegyi nyugdíj megszűnik, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkor betöltése előtt házasságot köt.

-----

Sajnos vannak 30 éves özvegyek is :(

P.

#331145 Amatoregy Előzmény: #331135

Sajnos ezt sikerült bebizonyítani... Mármint, hogy értelmes párbeszéd nincs. A mindenkori ellenzék mindig "fik---ott" mindent. Akkor volt egyetértés mindig az elmúlt 20 évben, ha a változás nagyon sok ember számár a pozitiv volt. Akkor mindkét oldal megszavazta...

#331144 Amatoregy Előzmény: #331118

ebben nincs igazad... :DDDDD

"Ez elképzelhető, de így látatlanban, ha minden polgár annyi járulékot, adót stb-t fizetett volna be a költségvetésbe mint itt az átlag akkor Mo már Kánaán lenne."

Ha mindenki befizette volna, akkor az átlag is ugyanannyi lenne... :DDDD

#331140 banyaiz Előzmény: #331135

Engem ha részleteiben elmagyarázzák mit terveznek ami ezt az országot rendbe hozza, és az egy gazdaságilag logikus megvalósíthatónak tűnő verzió , nem egy légvár, és ehhez kérik az Mnyp pénzemet is, amit mondjuk úgy oldhatunk meg, hogy a felét bedobom a közösbe, a felét pedig adómentesen a bankszámlámra utalják. Vagyis fifti fifti akkor áldásomat adtam volna rá. :)

Szerintem az embereket meg lehetne győzni , sokkal célszerűbb lett volna egy ösztönző rendszer a visszalépésre mint a korbács, minden szempontból.

#331135 prospero Előzmény: #331101

Banyaiz, azt gondolom, hogy értelmes párbeszédre ebben az országban nincs lehetőség, azért, mert itt mindenki annyira ragaszkodik a saját igazához és elképzeléseihez és ezek teljesen ellentétes irányú elképzelések, az emberek meggyőzhetetlenek. Gondolnék itt Mihályi Péter közgazdászunkra, aki szerint a vidék fenntartása nem gazdaságos a társadalom számára, tehát fel kell számolni (iskolákat, közlekedést, postát, gyógyszertárat stb) - és ebben megingathatatlan.

Naivitás azt gondolni, hogy az embereket képes lenne bárki is meggyőzni arról, hogy lépjen vissza, ha az nem állna éppen érdekében. Tehát mikor lépnének vissza az emberek? - ha éppen nyugdij előtt állnak, és azt látják, hogy a mnyp megtakarításokból járó járadék nem fedezi az állami pillérből járó kiesést. Sokan még ekkor sem, mert annyira tájékozatlanok és/vagy gondatlanok. Még úgy is védik a mnypt, hogy az első olyan válság után ami érintette a mnypokat 20-30%-ot elveszítettek megtakarításaikból. Kíváncsi vagyok mi lenne itt, ha az állam azt mondaná a jelenlegi nyugdíjasoknak, hogy 20-30%-kal kevesebb nyugdíjat kapnak.

Többen meggondolnák a visszalépést, ha a 8%-ot visszairányítanák az állami pillérbe és csak az öngondoskodás maradna. De a már felhalmozott "vagyonkájáról" még így sem könnyen mond le az ember. Marad a feltételek olyan szintű reformja, hogy közel biztosan megérje visszalépni.

#331133 NightLord Előzmény: #331085

Ebben te tevedsz, a 60% os ideiglenes ozvegy nyugdij jar 1 evig, a 30% os ozvegyire masodik evtol egeszen halalaig jogosult az ozvegy nyugdijas hazastars

#331118 banyaiz Előzmény: #331088

"Nem meggyanúsítva senkit, ha minden itteni (regisztrált) fórumuzó most hirtelen befizetné a le nem adózott jövedelmének az sjza és tb vonzatát meglepő szám jönne ki."

Ez elképzelhető, de így látatlanban, ha minden polgár annyi járulékot, adót stb-t fizetett volna be a költségvetésbe mint itt az átlag akkor Mo már Kánaán lenne.

#331116 prospero Előzmény: #331060

Ha az államadósság 22 000 milliárd és erre 5% kamatot kell fizetni, akkor csak a kamatkötelezettség 1000 milliárd forint. Olyan helyzetben vagyunk, hogy azért, hogy a kamatokat ki tudjuk fizetni hitelt kell felvenni vagy 1000 milliárdos megszorításokat kell végrehajtani ÉVENTE! És akkor még az államadósság egy fillérrel sem csökkent.

Csak az a baj, hogy a megszorítások következménye a gazdasági visszaesés, további munkanélküliség, az eladósodottság miatti árverezések a lakossági és vállalati szférában, az államkasszába befolyó kevesebb pénz amelyet újabb hitelekkel kell pótolni.

2006 óta megszorítások vannak ebben az országban, amely jelentős mértékben visszafogta a gazdasági növekedést. 2006 Q2 államadóssága: 15 560 milliárd, ekkor indította el Gyurcsány a megszorításokat. Milyen eredménnyel?

2006 Q2: 15 560 milliárd

2006 Q4: 15 592 milliárd

2007 Q4: 16 734 milliárd

2008 Q1: 17 340 milliárd

2008 Q4: 19 348 milliárd

2009 Q4: 20 431 milliárd

2010 Q2: 22 094 milliárd Orbán ekkor jelentette be a válságadókat, és a vállalati szektorra vonatkozó 10%-os adócsökkentést.

Annyira f**** költségvetést hagyott az országra a Bajnai-Oszkó páros, hogy a válságadók befolyása után a tervezett hiány október végén 131%-ban teljesült.

Tény, hogyha Orbánnak nem sikerül gazdasági fordulatot elérni, akkor megyünk a levesbe, de ha megszorításokat tovább folytatják, az a fenti számokból is látszik, hogy nem segített az országon.

Én is sajnálom a mnyp-i megtakarításaimat, de ennek fenntartása olyan szinten eladósítja az országot, hogy amikor nyugdijba megyek 25 év múlva majd a nyugdíjamból kell ezt az adósságot kifizetni. Tehát csak a folyamatok megváltoztatása esetén van esélye ebben az országban a többségnek, hogy értelmes nyugdija legyen. Több gyerek, több munkahely - több dolgozni akaró és tudó ember. Ha ezt nem sikerül véghez vinni, akkor a jövő nyugdíjasainak befellegzik. Papus, Neked is, mert az államadósság fejében az akkor a kifizetendő járadékodból fogják levonni a visszafizetéshez, vagy legalább a kamatok visszafizetéséhez szükséges pénzt.

És sajnos nincs idő várni, a folyamatokba most kell beavatkozni, mert ha a mi generációnk 72-76 évben születettek nem vállalnak több gyereket most, akkor már nem 2 gyereket kellene vállalni a demográfia szinten tartásához, a következő időszakokban született nőknek, hanem 3-4 gyereket, mert a szülőképes korú anyák száma le fog csökkenni. Ha kettő gyerekre sem tudjuk rávenni a társadalmat, később hogyan veszitek rá a nőket arra, hogy 3-4 gyerek szülessen egy családban?

#331114 Papus_stock Előzmény: #331088

>Nem meggyanúsítva senkit, ha minden itteni (regisztrált) fórumuzó most hirtelen befizetné a le >nem adózott jövedelmének az sjza és tb vonzatát meglepő szám jönne ki.

>Na ennek az összegnek szeretném csak az 1 %-át

Kapsz tőlem 0 ( nulla forintot ). Alkalmazott vagyok, egy büdös gyáva centet sem kapok zsebbe és még egy gyufás dobozt sem tolnak nekem, nem hogy nokiást.

P.

#331109 Papus_stock Előzmény: #331098

Forrás,érv, valami indoklás ?

Vagy a PSZÁF hazudik megint aki reálhozamot mond a manyupokra ha nem is sokat (0,7%).

Persze a kormány fellőheti az űrbe az inflációt, mint ahogy most is tervezik elengedni egy "kicsit".

Régi trükk az adósságot elinflált pénzzel fizetni de ezt nem biztos,hogy megkajálja az IMF.

P.

#331101 banyaiz Előzmény: #331079

"100%-ot kell az államnak kifizetni nem 75%-ot" bocs elírtam.

még annyit, hogy azt el tudnám fogadni, ha ez az egész úgy történne, hogy egy olyan költségvetést tettek volna le ami mnyp pénzek nélkül is egyensúlyban van. Ugye ahhoz kellett volna egy-két kiadáscsökkentés. Aztán egy értelmes nemzeti párbeszéddel, mondom értelmes beszéddel, nem Mszp-zés, nyugdíjtőzsdézés stb, egy féléves előkészítés során meg lehetett volna győzni az embereket lépjenek vissza. Ahogy csináltuk az viszont nekem elfogadhatatlan, és értelmetlen.

#331098 matgab Előzmény: #331000

Papus Stock,

Majd nézd meg, hogy a befizetéseidet nem számítva mennyi lesz a manyup számládon egy pár év múlva reálértéken!

Szerintem örülni fogsz ha kettő!

#331093 banyaiz Előzmény: #331083

Nézd sok szempontból lehet ezt vizsgálni, azt látom a kormánynál, hogy szeretnének kitörni ebből a helyzetből amibe sodródtunk elmúlt 20 év szerencsétlenkedése során. De amit tesznek azok közül szinte semmivel nem tudok egyetérteni ez a problémám mindössze. A stílus , és az egyes lépések üzenetei pedig egyszerűen Don Quijotei magasságokban vannak, messze távolban feltűnnek a szélmalmok, és máris előrántjuk a kopját. :) Röhej lenne ha nem itt élnék.

És még néhány szám... M…

#331088 Amatoregy

És még néhány szám...

Mekkora összeg az adóhátralékok összege?

A GDP ? %-a származik a szürke/fekete gazdaságból? Ennek mi lenne az adó vonzata.

Nem meggyanúsítva senkit, ha minden itteni (regisztrált) fórumuzó most hirtelen befizetné a le nem adózott jövedelmének az sjza és tb vonzatát meglepő szám jönne ki.

Na ennek az összegnek szeretném csak az 1 %-át, hogy Karácsonyi ajándékot vegyek belőle mondjuk a Devecseri gyereknek...

#331087 Kitano Előzmény: #331065

Mivel nem sok időm van, csak röviden:

1. Én nem érveltem a MNyP rendszer mellett, ezt többször direkt kihangsúlyoztam.

2. Egyetértek, ennek a rendszernek a fenntartása/fenntarthatósága közgazdasági nonszensz.

3. A 2. pontra a Fidesz jelenlegi einstandjai sem megoldások.

4. Argentína közelebb van, mint sokan gondolják, és nem biztos, hogy hosszútávon az argentín példa nem jobb megoldás. Sőt, már valószínűleg 90-ben meg kellett volna lépni! Éppen ezért tarthatatlan a rendszer.

5. Kedves vagy, hogy aggódsz a tőzsdei pályafutásom miatt, de engedj meg nekem ennyi szórakozást... :-))