Regisztráció Elfelejtett jelszó

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: nincs cím

#331085 Papus_stock Előzmény: #331077

>>Az állam az elhunyt nyugdijának 30%-át fizeti az életben maradt hozzátartozó részére özvegyi >>nyugidjként

Egy évig !!! Utána meg kérvényezheted, hogy adjanak még alamizsnát de már nem "jár". És nincs jogorvoslat ha nem kapsz.

Szerinted mennyi lesz 10 mió manyup után a járadék ?

P.

#331083 gentlemanus Előzmény: #331066

Zoli, nekem az a véleményem, hogy az a vadnyugati stílus, amit tett az EU az újonnan, 2/3 parlamenti többséggel, hatalmas támogatással megválasztott új magyar kormánnyal: felrúgta vele a gentleman's agreemen-t, és mindenre azt mondta nekik, hogy " KUSS". Érdekes, hogy ezt látják egyes külföldi alapkezelők is, viszont Te nem.

#331082 Amatoregy Előzmény: #331077

Mert nem mindegy, hogy ki mikor hal meg.

Pld. nézd meg mit történik akkor, ha a szülők halála esetén mondjuk a gyermek 26 éves, vagy 19 (és már dolgozik....)

#331079 banyaiz Előzmény: #331072

Maradjunk csak ennél a kasszánál szigorúan, és tekintsünk el a lépés nemzetközi visszhangja miatti károktól , attól, ha EU ezt megsemmisíti bukik a költségvetés stb, vagyis a hazárdjátéktól. A cds felárunk alakulásától az ámokfutás kezdete óta, attól , hogy nincs IMF védőhálónk már. Nagyvonalú vagyok ezektől mind eltekintek.

Maradjunk ennél a zsebnél. A kassza akkor is hiányos lesz ha ezeket a pénzeket visszacsatornázzuk, nem 500-al, csak 150-el évente. Eleinte. Aztán eljön az az időszak, hogy az Mnyp-sek elkezdenek nyugdíjba menni. Akkor nekik 100%-ot kell az államnak kifizetni nem 25%-ot. Amíg ez elkezd nagyobb számban megtörténni kb 10 év, és akkor könnyedén még rosszabb helyzetbe kerül konkrétan ez a zseb mint most van, hacsak addig az új járulékfizetők tömege nem jelenik meg a rendszerben. Viszont ha azok a drága polgárok megjelennek akkor a mostani rendszer is fenntartható lenne.

#331077 NightLord Előzmény: #331073

Miért is?

Az állam az elhunyt nyugdijának 30%-át fizeti az életben maradt hozzátartozó részére özvegyi nyugidjként, nagyjábol pont akkora részt, amekkora részt a teljes nyugdijbol a manyupos rész fedezne, vagy fedezett volna.

Teljesen összehasonlithato a két dolog.

De egyébként keveredik a dolog nagyon, hiszen a manyupos pénz onnantol kezdve már nem örökölhető, hogy a manyup tag elérte a nyugdijkorhatárt, és megindult a járadékszolgáltatás.

#331074 NightLord Előzmény: #331068

Nincs megszüntetve az öngondoskodás, az önkéntes nyugdijpénztárak maradnak, nyugodtan fizetheted oda mondjuk az SZJA csökkenéssel nyert pluszpénzedet, ha öngondoskodni szeretnél.

Az állami nyugdijjárulék magánpénztárakba irányitása egyébként pont baromira nem öngondoskodás, hiszen olyan pénzről van szo, ami soha nem volt a netto a fizetésed része, más jogcimen az állam a manyup rendszer előtt is elvonta.

#331072 NightLord Előzmény: #331066

Mi az hogy egy zseb a sok közül? A nyugdijakat szerinted miből kéne finanszírozni, ha nem a nyugdijjárulékokbol? Meg kéne érteni, hogy a munkáltatói TB járulék önmagában nem fedezi a nyugdijkiadásokat, a rendszert pedig egyensulyba kell hozni, ezért nem megengedhető, hogy a munkavállalói járulék ne az állami nyugdijkasszába kerüljön.

Vagy a másik lehetőség, mint mondtam, a drasztikus áltlános nyugdjcsökkentés.

#331068 sbbacsi Előzmény: #331056

Nem, nem ezt tartom az adóssághoz való viszonyomról.

Viszont abból is rohadtul elegem van, hogy csak nekem/nekünk van viszonyunk az adóssághoz. Nekik semmi. Merthogy nem tesznek ellene semmit. Évtizedek óta csak folyik a pénz. A nyugdíj és annak fenntarthatósága csak az egyik kérdés, nyugodtan lehetne, ill. KELLENE a többi nadrágszíjon is húzniuk. Nekik, nem nekem.

A másik pedig, ha csak magában nézzük a nyugdíjrendszert és problémáját és eltekintünk a többi parazlásról: hosszú távon, strukturálisan szerinted jó lépés az öngondoskodás megszüntetése és a felosztó-kirovó rendszer életben tartása? még el sem jött az igazi krízis... és mire eljön ez lett volna az egyik megoldás.

Értem hogy rövid távon, ha az adósságot nézzük akkor pénz kell. De hosszú távon szerinted melyik megoldás mutat a szakadék felé? Melyik mélyíti azt még jobban?

#331066 banyaiz Előzmény: #331056

Ez csak egy zseb a sok közül. Nagyon veszélyes úton járunk. Pl eszembe jut amikor a 300 Ft-os vizitdíj miatt népszavazást kellett összehozni, röhej, nézz rá a tb kassza hiányára, kórházakra.

Hagyjuk mert csak felmérgesítem magam. :)

Gentle: tudod mi a közgazdasági nonszensz? Az amikor egy Kormány nem látja be , hogy ezzel a vadnyugati stílussal, és zavaros gazdaságpolitikával többet árt az országnak mint használ.

#331065 gentlemanus Előzmény: #331023

Srácok, sokan, akik itt az MNYP rendszer mellett érveltek, és akik, itt a tőzsde miatt napi szinten foglalkoztok gazdasággal, kvázi így a közgazdasági alaptéziseket napi szinten élitek vagy tapasztaljátok meg, és nem látjátok, hogy színtiszta közgazdasági nonszensz ennek a rendszernek a fenntartása, jobban teszitek, ha tőzsdével sem foglalkoztok. Mert ez közgazdasági értelemben olyan, mintha csak azért is longot veszek fel, amikor über adják a piacot meghatározó piaci szereplők.

Először is a reformok nincsenek halogatva.

Többek között ez is EGYFAJTA reform, RÉSZREFORM, EGY a reformok sorában vagy elején, hogy az MNYP kiszakított részét visszaterelik az állam alá, egyéni számlán nyilvántartott rendszerbe.

REFORM AZÉRT, mert egy folyamatosan táguló hiány fölé fentről prést szorítanak, ezáltal megállítják a további eladósodási folyamatot. Mi ez, ha nem egy ELLENIRÁNYÚ REFORMINTÉZKEDÉS egy közgazdasági értelemben nem működő folyamat megállítására?

Tisztázzunk valamit: ha ez egy öregkori nyugdíjjárulék-jellegű megtakarítás az mnyp-be utalt összeg, ahogy a nevében is benne van: magánNYUGDÍJpénztár, akkor miért is kellene ezt örökölhetővé tenni a gyerekek számára? Az teljesen logikus, ha valakivel együtt öregszem meg, és nekem mondjuk van mnyp megtakarításom, és magához szólít az Úr, akkor ezt a nyugdíjjellegű magánmegtakarításomat a hátramaradt feleségem járadék, vagy kifizetés formájában megkapja, ezáltal is segítve őt anyagilag egyedül maradt öreg napjaiban. Na de ezt a lehetőséget megkapja a házastárs, vagy éllettárs majd az új állami, egyéni számlás rendszerben is.

Argentína akkor lesz itt, ha vállaljuk tovább a vállalhatatlant.

És én nem szeretnék Argentínát.

Vannak blogok, amelyek tényszerűen bemutatják, hogy milyen is volt az élet Argentínában az akkori válság idején.

#331060 NightLord Előzmény: #331038

"Amíg deficitesre tervezik a költségvetést (manyupos pénzek nélkül) addig csak elköltik a vagyont a hiány fedezésére és nem az államadósság állományát csökkentik."

Az a nagy harci helyzet, hogy ma már a nyugdijkassza hiányán kívül alig van hiány költségvetésben, messze ez a legnagyobb tétel (900mrd os hiányból 600 körüli a nyugdijkasszáé). Ha még ehhez hozzáveszed azt a kamatot, amit arra az adósságtengerre fizetünk, ami kizárólag a nyugijjárulékok egy részének a magánpénztárakba irányitása miatt jott létre, a kettő együtt gyakorlatilag ki is adja a költségvetés teljes hiányát.

#331056 NightLord Előzmény: #331040

Ez is egy hozzállás, mondhatod hogy neked semmi közöd a nyugdijkassza hiánya miatt keletkező ádóssághoz, csak ezzel azt állítod, hogy szükségtelennek tartod a jelenlegi nyugidjasoknak fizetett nyugidj 30%-át.

Vagyis azt tartanád helyesnek, ha a jelenlegi 3 millio nyugidjas nyugidíját az állam 30%-al csökkentené, hogy te nyugodtan gyujtogethesd a magánszámládon a brutto fizetésed 10%-át.

Ezt tartanád helyesnek?

#331054 banyaiz Előzmény: #330976

Olyan ez mintha lenne egy baromi veszteségesen működő céged aminek rengeteg dolgozója van, el van adósodva, de a dolgozók 40%-a nem tenne hozzá semmit a termeléshez, a rendszerirányítás egy nagy 0 lenne, káosz, pazarlás, lopás stb. És a megoldást abban látnád, hogy van egy nagyobb összeg félretéve egy jövőbeni beruházásra azt bedobnád a rendszerbe, minden egyéb rendszerváltoztatás nélkül. Van értelme? :D

Na kb ennyi értelme van ennek a "nyugdíjmegmentésnek" a jelenlegi formájában. Nem beszélve azokról a komcsi tempókról amik kapcsolódnak hozzá.

#331040 sbbacsi Előzmény: #330997

Én értem. A gond az, hogy a megtakarítást ÉN teszem hozzá az ADÓSSÁGOT ők!

Ezt lássuk be először! Ők alatt a mindenkori magyar kormányt értem.

Ebből van elegem. És most nagy volta pofa, hogy reform és forradalom lesz. Meg is van hozzá a 2/3. Már minden élő embert le is cseréltek, aki keresztbe tehetne.

Mégis mi van? Nagy kuss, semmilyen pénzszóró rendszerhez nem nyúlnak. Sőt, adót azt csökkentünk! És elveszik megint a mi pénzünk. Igen, megcsinálták! Ők is!

#331038 El Kebir Előzmény: #330985

Jaj már, ez mese, azért nem lesz elköltve a legnagyobb rész, mert a legnagyobb rész ahhoz nem eléggé likvid...viszont a könnyen elkölthető részt már be is terveszték a költségvetésbe...majd a többi is sorra kerül.

Amíg deficitesre tervezik a költségvetést (manyupos pénzek nélkül) addig csak elköltik a vagyont a hiány fedezésére és nem az államadósság állományát csökkentik. Az egész azért van mert a piactól már nem tudnának több pénzt szerezni (értelmes költségek mellett) és ennek ellenére se akarják a költségvetést rendbetenni, megnézték mi van még a spájzban...és MÁR CSAK EZ VOLT, hát felélik ezt a félretett tartalékot is...és még nincs vége a télnek..

Akármennyire is védik nagyon igazságtalannak tartom, hogy ezt a pénzt amit az ország lakosságának egy kisebb része gyűjtötte össze (azzal hogy DOLGOZOTT), most elköltik a teljes ország javára, olyanok javára is akik évek óta segélyen élnek, olyanok javára aki indokolatlanul rokkantnyugdíjasok, tb csalók, olyanok javára akik az állami közféra berkein belül semmittevésért, aktatologatásért pénzt akasztanak le az államtól, és még sorolhatnám...korrupcióra és pazarlásra van pénz, de a manyupra már nincs, az "drága"!

1000 és +1 helyen lehetne megszorítani a költségvetést, megint a bevételi oldalra összpontosítottak, ahelyett, hogy a hosszútávon tarthatatlan kiadási oldalhoz hozzányúlnának!

Az elmúlt kb 15év Bokros óta hangoztatott majd a növekedéssel kinövi az ország a hiányt elv nem müködik, ha 15 éven át nem működött akkor arra van sokkal nagyobb esély, hogy a következő 15 évben se fog működni, így minden ilyen "manyupos pénzlenyúlásos" dolog csak rövidtávú álmegoldás!

Nem arra kaptak 2/3-ot, hogy a lopásaikat törvény által szentesítsék!

#331023 Kitano Előzmény: #330977

Herceg! Tölgyessytől a másik oldal is tud idézni az érveléséhez:

"De a kormány most nem a nyugdíjasokat akarja megvédeni, hanem adócsökkentési terveihez keres közvetlenül minél kevésbé fájdalmasan elérhető fedezetet. A miniszterelnök komoly növekedési többletet remél a vállalkozások, az adófizető gyerekesek és főleg a legjobban keresők közterheinek radikális visszavágásától. Ám intézkedéseivel az ország megtakarításait éli fel kétséges növekedési reményekért. Az adóátrendezés megvalósított rendszere éppen a legproblematikusabb ponton, a rosszul kereső alacsony képzettségűek esetében nem tartalmaz valóságos foglalkoztatás-ösztönzést."

Ez ugyanaz a tegnapi Tölgyessy interjú amiből Te is idéztél. Az idézet eleje még egyezik is a Tiéddel, csak Te nem idézted tovább. Ugye hogy ebből az olvasatból ez a vélemény sem olyan egyértelmű. A kommentedben leírtakhoz annyi a hozzáfűznivalóm, hogy megfelelő tartalékok nélkül nem kísérletezni kellene a gazdaságpolitikával, ez nem póker, hanem egy ország és egy nemzet. És egészen őszintén: ki nem sz@rja le, hogy Viktor 2014-ben újra miniszterelnök lesz-e. Megint fordítva ülünk a lovon. Azt vegyétek észre, hogy az einstand azért van, mert a Fidesz így, ezzel a forrásszerzéssel veszít politikailag a legkevesebbet. És közben a magántulajdon sérthetetlensége és a jogbiztonság sem számít. Azt számszerűsítette már valaki, hogy ennek a bizalomvesztésnek milyen gazdasági hatásai lesznek? Mert ez komoly bizalomvesztést okoz bel- és külföldön egyaránt. Banánköztársaság szintjére kerülünk. Mit fognak csinálni, ha ne jegyzik le az állampapírjainkat, miközben az IMF-fel sincs keretmegállapodásunk? És a halogathatatlan reformokat közben tovább halogatjuk. És mindezek mellett a nőket elengedjük 40 év után nyugdíjba? :-DDD A nyugdíjrendszer az einstanddal és anélkül is végnapjait éli. Ki lesz végre olyan bátor egyszer, hogy kiáll az ország elé és brutálisan őszinte lesz. Na arra azt mondanám, hogy igazi államférfi. Nem politikus. Többen Argentínához hasonlítjátok a lépést, hogy ott is megcsinálták. Oké, én ebben is benne lennék. De akkor csináljuk mi is végig azt amit Argentína csinált (legalább közben agyon shortolhatjuk a BUX hatit is ;-D), mert ez így átgondolatlan negyedmegoldás.

#331000 Papus_stock Előzmény: #330991

Én meg úgy gondolom legyen elég az a havi 82.000.- amit az állami alapba fizetek és a 24.000.- menjen továbbra is a manyupomra. Nekem nem volt kötelező belépnem saját magam döntöttem így, mint ahogy a maradásról is. Már leírtam párszor, hogy 47 évet kell ledolgoznom az öregségihez én már csak 65 éves koromban mehetek el nyugdíjba. És most azt kapom,hogy befagynak a szolgálati éveim 35-nél mert nem vagyok elég szolidáris !!! A következő 12 évben

több mint 11 miót fogok befizetni amiért nekem - mocskos egoista állatnak ? - nem jár semmi.

Ezalatt a manyupom azért remélem felhízik egy 10-esre ( most 4 kb.) és ezt fogom beosztani vagy a gyerekeimre hagyni. Inkább a teljesen indokolatlan és hamis azonnali nagyarányú adócsökkentés környékén keresgéljünk ne mindig az én zsebemben.

P.