Bizony vagyunk egy páran a hülye melléütéseinkkel. Mostanában hála isten nem hibáztam...
Aki olvasta az hagyja ki, elég érdekes...
A mai nap brókerszemmel (Üzletkötőink véleménye)
--------------------------------------------------------------------------------
Olajozottan hajtják fel az árakat a robotok (de meddig?)
Minap érdekes cikk szólt arról, hogy a hedge fundok lobbi szervezete az automatizált számítógépes kereskedés korlátozása ellen szólalt fel. Mit is jelent ez? Egyes vélemények szerint a tengerentúli kereskedés felét robotok, mindenféle algoritmusok adják. Mindenki más jóformán sokadik szereplővé válik a piacon. Az eljövendő árfolyamokra így nagy hatással bírnak azon tények, hogy a robotok miként értelmezik a történéseket, s milyen döntéseket hoznak. Velük kell egy mezei spekinek versenyeznie, illetve azt kifundálnia, hogy milyen következtetésekre juthatnak vajon a robotok, s azt meglépnie.
Ha az elmúlt egy-két hónapot nézzük, akkor egy nagy oldalazást láthatunk a honi piacon, ami azért van olyan széles tartomány, hogy rosszkor, rossz helyen történő beszállási pont eléggé fájdalmas legyen. Minden további nélkül el lehet képzelni még pár száz forintos OTP emelkedést, de semmi esetre sem lehetne kizárni ugyanennyi csökkenést sem.
A robotokra gondolva, a fundamentumok eléggé háttérbe szorulnak, mintha nem is számítanának.
Az látszódik, hogy a rossz híreket gyorsan kiheverik a piacok, pedig nem kevés negatív hír is van a piacon, az esetleges kockázati tényezőkről ne is beszéljünk. Ezt nézve néha remeg a kéz a shortosoknál (árfolyam esésre spekulálóknál). A visszafogott forgalom, likviditás hiánya pedig az emelkedés mellett rajzolnak nagy kérdőjeleket. Én nem tudom eldönteni, sem megmondani ezért, hogy milyen árfolyamok köszönnek majd ránk.
A robotok nem tévedhetetlenek, sőt! A robotok egyik fele talál csak, a másik felének akadoznia kell a fogaskerekeinek, mert attól piac a piac. A csikorgó fogaskerekeket talán beolajozza majd a pár hét múlva kezdődő gyorsjelentési szezon, esetleg egy újabb FED akció, vagy egy nagyhatalmú számítógép eldönt majd mindent, mint a 2001. Űrodisszeiaban, amikor a számítógép úgy értelmezte a parancsokat, hogy az embereket is zavaró tényezők, melyeket ki kell iktatni. Szép kis jövő a robotok árnyékában.
Szoták Attila (Győr)