Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Vallás

Re: nincs cím

#293307 BudFox Előzmény: #292811

Nem mondanám azért más népekre sem hogy lusta nép...

Én mondjuk nem hiszek ilyen "kiválasztott nép" hitben, se semmilyen vallásban Istenben..stb.. nincs szükségem rá....megvagyok és remekül ezek nélkül is.

Szerintem az egész Biblia is csak egy zsidó mesekönyv. ami köré hatalmas felhajtást csináltak, ennyi...semmilyen bizonyíték nincsen, hogy ami abban le van írva az megtörtént.

Lehet hogy a Biblia csak valami 2000 évvel ezelőtti emberek szórakoztatására írt történetek, csak nagyon "felkapott" lett. :-)

#292998 Kezdő Előzmény: #292970

Nem mondtam, hogy lopnál vagy ilyesmi...

Szerintem a példád nem annyira jó, a krumplit közben felviszed Pestre, teríted, ez munka, ami befektetést kíván, a két kezeddel dolgozol a haszonért. Az elektronikus kereskedésben olaj adásvétele érzésem szerint nem ez a kategória, mert nincs hozzáadott érték. (A tőzsdézés képességét nem tartom annak.) Én az ilyenfajta spekulációt magam részéről nem tartom munkának, bár nyilván erre is vannak ellenérvek.

De nem akarok ezen vitatkozni, eszemben sincs bizonygatni, hogy nem jót csinálsz.

#292970 Ricsi Előzmény: #292968

hmmm, honnan van?

Én nem lopok, nem csalok, bankot sem rabolok.

Ha mondjuk vennék krumplit falun, és pesten eladnám, és nyernék rajta, az OK lenne.

Ha ugyanezt olajjal csinálom a tőzsdén, akkor már nem OK? Ezt komolyan nem értem, vallástól függetlenül...

Ez valójában egy pont olyan kereskedelem, mint bármi más, pl egy közért a sarkon. Ott is azt teszem, a nagykerben megveszek valamit olcsóbban, és később másnak meg eladom drágábban. Én nem látok különbséget.

#292968 Kezdő Előzmény: #292959

Végig kellene gondolnom, hogy számít-e, hogy a pénz, amit amit nemes célra ad az ember, honnan van. Ezen vitatkoznom nem érdemes, mert most magam sem tudom, mit gondoljak. Ez a kérdés is messzire vezet, pro és kontra is tudok magamnak példákat hozni rá.

#292961 Kezdő Előzmény: #292954

Nem beszólás akart lenni. Vele szemben főleg nem, tőle is csak kaptam itt.

Ez csak egy érzés, a spekulánsság sokak szemében nem szép tevékenység... Nekem egy kicsit ellentmond az őszintén vallásos emberek jóságával.Nézd meg, hogy még a tőzsdei fórumokon is hányan elítélik ezt. Anyám is állandóan azt mondja, hogy ne mondjam már senkinek, hogy ezt csinálom.

Egy idézet Kostolany-tól:

"Mert a tőzsdén nemcsak befektetők, hanem spekulánsok és játékosok is vannak, akik értékpapírjaikat nem hosszú távra vették, hanem csak egy rövid időszakra (esetenként néhány napra, talán csak 24 órára). Ezeket a spekulánsokat én a tőzsde „parazitáinak" nevezném." (Bár utána leírja, hogy persze szükség van rájuk.)

A jó meló adta pénz, amit példának hozol, mégis csak munka, alkotás, az abból létrehozott "termék" értéke, a spekipénzt én nem tartom ilyennek.

Őszintén szólva ezért lepődtem meg a vallás topikot olvasva.

#292954 fordgtshelby5000 Előzmény: #292937

jó fej vagy- a pénz egy dolog és a hit-szeretet-lélek egy másik dolog.......ha jó melót találsz-abból is lehetsz relative gazdag!!!!nincs párhuzam!

#292937 Kezdő Előzmény: #292850

Nekem az a furcsa, hogy Krisztus szolgája lehet spekuláns a tőzsdén.

Ne értsd félre.

#292865 Sumér harcos Előzmény: #292811

no de Ricsi...Budfox-al karöltve provokáljátok a Sumér társadalmat?:)

valóban érdekes felvetés,hiszen nem lehet ráhúzni egy népcsoportra sem zusammen,hogy lusta......ilyen egész egyszerűen ugye nem létezik:)

#292850 Ricsi Előzmény: #292833

:)))))))))))))

Mi a siker, és mi a sikertelenség...

Látszik a média hatalma. Kínában százmilliók éheznek, és élnek állati sorban. Csak persze a TV nem ezt mutatja.

A népesség száma pedig pont nem téged igazol, mert ha valakik sokan vannak, akkor nem különlegesek. Ha ma csak kínaiak és zsidók élnének a földön, attól még nem a kínai lenne a kiválasztott nép.

De ezen nem nagyon akarok tovább rugózni. Ha neked a kínaiak a kiválasztottak, akkor ám legyen. Semmit nem változtat a hitemen és értékrendemen. Én Krisztus szolgája vagyok, jól érzem így magam, és sokkal szebben és jobban élek, mint előtte.

Tételezzük fel, az egész nem igaz, a kereszténység hülyeség. OK. Legyen neked. De attól én még szebben és jobban élek most keresztényként, mint előtte pogányként. Kinek fáj ez? Miért mindig a keresztényekkel van baj? Ha most azt mondanám, buddhista lettem, akkor senki nem okosítana ki, hogy hülyeség. Miért mindig Krisztus Jézus a botránykő?

#292833 Spade Előzmény: #292805

Jahve ok.

.

Teljesn röviden akkor összefoglalom: a kínai a történelemben sokkal sikeresebb nép mint a zsidók, 100 év mulva ez még szembeötlőbb lesz, és ha a zsidók kiválasztott nép akkor a kinaiaknak méginkább annak kell lennie, de őket nem Jahve hanem inkább Buddha választhatta a vallásuk okán...( a népesség azért nem mérvadó mert ha nyugodtam (leigázás nélkül) tudnak élni több ezer év alatt 100000-ből simán lesz 1 milliárd (könnyü kiszámolni ) tehát bármelyik nép lehetett volna 1 milliárdos különösen ha kiválasztott lenne, így a népesség nagysága nem ellenérv, hanem inkább a kiválasztottságra bizonyíték)...

#292828 Kezdő Előzmény: #292803

Én ezt úgy látom, hogy "haza" nélkül, szétszórva a világban csak így maradhattak élve.

#292811 Ricsi Előzmény: #292803

Tunya, lusta népség, mint pl a római? Vagy az egyiptomi? Vagy, hogy nickeknél maradjunk, a Sumér? Érdekes felvetés:)

#292805 Ricsi Előzmény: #292800

Továbbra sem értem a kínai példát, de biztosan az én hibám...

Jehova nincs sem leírva, sem kiejtve. A héber eredetileg csak mássalhangzókat írt. Miután nem a mi jelrendszerünket használja, ezért nem lesz tökéletes, amit elmondok, de tán érthető lesz:

jhvh leírva, ami persze lehetne Jahve vagy Jehova (helyesen Jahveh, vagy Jehovah), de ennek a négy betűnek a helyes kiejtése: Adonáj.

Amikor fejlődött a héber nyelv, elkezdték a mássalhangzók fölött pontokkal jelezni, milyen magánhangzó jön utána. És azt a pontozást rontották el, ezért lett a Jahve helyett Jehova.

#292803 BudFox Előzmény: #292749

:D

Hát mert a zsidók annyira ki lettek okosítva évszázadokon keresztül, hogy hogyan kell jó bizniszt csinálni, meg hogyan kell a jég hátán is megélni hogy ezért vannak még mindig a csúcson..

A tunya, lusta népségek meg kihalnak...

Énnekem semmi bajom a zsidókkal amúgy.

#292800 Spade Előzmény: #292776

1.jó, Jehova a kiejtett alak ami nem főbenjáró bün tekintve h kevesen olvasnak héberül, gondolom :) de legyen Jahve

.

2. "Te össze akarsz hasonlítani egy népet, mely a világ egy kis szegletében él, rengetegen, egy olyannal, akik alig vannak,"

A Kínaiakat minden nagy birodalom megpróbálta megmogyorózni aztán rajtavesztettek, egyedül a mongoloknak sikerült császárt adni, és kínaiak többek között azért vannak ennyien mert nem igázta le senki őket, és védte a kínai fal amit nem találtak hanem előre megfontoltan építették, a zsidók meg azért vannak olyan kevesen mert a rómaiak szétszórtákk öket, tehát a népesség meg a mentális és spirituális erő között szoros az összefüggés. És a kínai diaszpóra minden országban a pénzügyekben vezető szerepre tesz szert még jobban mint a zsidők szal minden attributumban felveszik a versenyt a zsidókkal (még a tudományokban is manapság) és gyanítom bőven fölül is múlják őket esetleg ki is szorítják 30-40 év múlva megállíthatatlanul, ahogy az US hegemóniája megszünik....

SZal egyáltalán nem hülyeség amit irtam Buddháról bizony ez a kérdés a Te érvrendszered szerint igenis felmerül...

#292792 fordgtshelby5000 Előzmény: #292774

nincs személyválogatás-csak szerepeket kiosztás van!....így igazánkiemelt nép sincs nem lehet-melyik apa szereti-ha normális----egyik gyermekét jobban-mint a másikat?

#292791 Ricsi Előzmény: #292787

hogy pontosak legyünk, mert a nem pontos idézetek és hivatkozások már sok gondot okoztak:

5 Mózes 15:

1. A hetedik esztendő végén elengedést mívelj.

2. Ez pedig az elengedésnek módja: Minden kölcsönadó ember engedje el, a mit kölcsönadott az ő felebarátjának; ne hajtsa be az ő felebarátján és atyjafián; mert elengedés hirdettetett az Úrért.

3. Az idegenen hajtsd be; de a mid a te atyádfiánál lesz, engedje el néki a te kezed.

4. De nem is lesz közötted szegény, mert igen megáld téged az Úr azon a földön, a melyet az Úr, a te Istened ád néked örökségül, hogy bírjad azt.

5. De csak úgy lesz ez, ha hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára, megtartván és teljesítvén mind azt a parancsolatot, a melyet én ma parancsolok néked.

6. Mert az Úr, a te Istened megáld téged, a miképen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak.

7. Ha mégis szegénynyé lesz valaki a te atyádfiai közül valamelyikben a te kapuid közül a te földeden, a melyet az Úr, a te Istened ád néked: ne keményítsd meg a te szívedet, be se zárjad kezedet a te szegény atyádfia előtt;

8. Hanem örömest nyisd meg a te kezedet néki, és örömest adj kölcsön néki, a mennyi elég az ő szükségére, a mi nélkül szűkölködik.

9. Vigyázz magadra, hogy ne legyen a te szívedben valami istentelenség, mondván: Közelget a hetedik esztendő, az elengedésnek esztendeje; és elfordítsd szemedet a te szegény atyádfiától, hogy ne adj néki; mert ő ellened kiált az Úrhoz, és bűn lesz benned.

10. Bizonyára adj néki, és meg ne háborodjék azon a te szíved, mikor adsz néki; mert az ilyen dologért áld meg téged az Úr, a te Istened minden munkádban, és mindenben, a mire kezedet veted.

11. Mert a szegény nem fogy ki a földről, azért én parancsolom néked, mondván: Örömest nyisd meg kezedet a te szűkölködő és szegény atyádfiának a te földeden.

12. Hogyha eladja magát néked a te atyádfia, a zsidó férfi és zsidó asszony, és szolgál téged hat esztendeig: a hetedik esztendőben bocsássad őt szabadon mellőled.

13. És mikor szabadon bocsátod őt mellőled, ne bocsásd el őt üresen;

14. Hanem terheld meg őt bőven a te juhaidból, a te szérűdről, és a te sajtódból; a mivel megáldott téged az Úr, a te Istened, adj néki abból.

15. És emlékezzél meg róla, hogy te is szolga voltál Égyiptom földén, és megszabadított téged az Úr, a te Istened; azért parancsolom én ma ezt néked.

16. Ha pedig ezt mondja néked: Nem megyek el tőled, mert szeret téged és a te házadat, mivelhogy jól van néki te nálad dolga:

17. Akkor vedd az árat, és fúrd a fülébe és az ajtóba; és legyen szolgáddá mindvégig; így cselekedjél szolgálóleányoddal is.

18. Ne essék nehezedre, hogy szabadon bocsátod őt mellőled; (hiszen két annyi bérre valót szolgált néked hat éven át, mint a béres-munkás) és megáld téged az Úr, a te Istened mindenben, a mit cselekszel.

#292790 matgab Előzmény: #292776

De a végén ki győz?

Akik szétszaporodják az egész Földet?

Aki az utolsó pohár tiszta vizet megissza, aki az utolsó tiszta levegőt beszívja?

Vagy azok akik a végén (mert ugye előbb utóbb biztos vége lesz, ha mást nem csillagászati okokból) elmondhatják, hogy addig a legnagyobb boldogságban szeretetben éltek addig?