Szerinted az akit munkaszolgálatra vezényeltek, az menniyvel volt kevésbé szabad, mint akit a frontra vezényeltek? Tehát tartom a véleményem, sztem ugyanannyira voltak szabadok, mint a nem munkaszolgálatosok.
Szerinted az akit munkaszolgálatra vezényeltek, az menniyvel volt kevésbé szabad, mint akit a frontra vezényeltek? Tehát tartom a véleményem, sztem ugyanannyira voltak szabadok, mint a nem munkaszolgálatosok.
Nem voltak azok. De túl akarták élni a környező országokban már tapasztalható tisztogatást.
Erre példa elég sok akadt, erről (is) írt Matgab.
Akkor légy szíves ne próbáld a dolgot úgy beállítani, hogy ugyanolyan szabad állampolgárok voltak, mint akármelyik magyar.
Hát hogyne, ez a munkaszolgálat egy jótékonysági intézmény volt, kizárólag a résztvevők egészségét, jólétét tartva szem előtt. Ne viccelj már.
ja, másokat meg a frontra...
1942 március 15-én részt vett a Történelmi Emlékbizottság kezdeményezte háborúellenes tüntetésen a Petőfi-szobornál. Július 1-jén újabb munkaszolgálatos behívót kapott. Többek között Élesden és a hatvani cukorgyárban dolgozott. November 19-én egy pesti ládagyárba vezérelték.
Hol is voltak a magyar katonák 42 novemberében? A Don kanyarnál...
Nos, ha választhatnék, akkor biztos hogy 1000-szer lennék inkább bármilyen munkaszolgálaton -ahol azért szerencsére maradt ideje az írásra is- mint a Don kanyarban, vagy bárhol máshol az orosz fronton...
Háború volt. Van akit besoroztak, van akit munkaszolgálatra osztottak, van akit börtönbe vetettek. Háborút nem lehet úgy viselni, hogy közben hagyják a belső ellenzéket aknamunkázni, mert úgy járnak, mint a németek az I. VH alatt, vagy az USA Vietnamban.
A zsidótörvényeket inkább arra használta az akkori vezetés -amik jóval toleránsabbak voltak a németek által megköveteltnél- hogy ne szállítsák el őket. Amit Horthy amíg hatalmon volt meg is tett (a deportálás megakadályozását). Érdemes megnézned a Horthy című filmet, ahol többek között egy felvidéki (szlovák) zsidó nyilatkozik arról hogy miért és hogyan menekült Magyarországra.
Hol is töltötte Radnóti Miklós az őszt 1940-ben? Segítek, munkaszolgálaton. Továbbá ekkorra már meghozták a második zsidótörvényt is. Nekem ez nem tűnik "ugyanolyannak".
AMúgy érdekes cikk, ha nem is amiatt, amilyen stílusban megírták.
Például tessék mindjárt itt van, amit mondtam zárójelben:
"(A kiállításból nem derül ki, de 1940. augusztusában már mozgósították a magyar hadsereget egy erdélyi hadjárat érdekében, mert felmerült, hogy a Besszarábiára igényt tartó szovjet csapatokkal hangolják össze a magyar támadást. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a németek és az olaszok inkább a saját kegyükből akarták biztosítani a magyar igényeket.)"
Tehát , ha nem a németek adják, akkor az oroszokkal foglaljuk vissza!
Ez a kép meg azt bizonyítja, hogy Horthy idején a zsidók ugyanolyan szabad állampolgárok voltak, mint a többi magyar...
"fotóján egy rabbi áll egy emelvényen, előtte mikrofonállvány, a háta mögött pedig egy horogkeresztes zászló van. A fotó 1940. szeptemberében, a székelyföldi Kézdivásárhelyen készült."
Nem a nácik kegyéből kapta vissza Mo. Erdélyt, hanem azért, mert 20 éven keresztül folyamatosan minden fórumon küzdött az igazságtalan és kegyetlen trianoni békediktátum ellen.
Ha egy nép akar valamit és azért konzisztensen küzd kitartóan, annak mindig megvan az eredménye!
Ha meg egy nép lemond saját jogairól -önként- az meg önmagát ítéli halálra.
"Hetven éve kapta vissza Magyarország a nácik kegyéből Észak-Erdélyt és Székelyföldet. A II. bécsi döntés évfordulóját feldolgozó kiállítás minden érintett szempontjait bemutatja: ujjongó magyarokét, kétségbeesett magyarokét, rettegő és bosszúszomjas románokét is."
http://index.hu/belfold/2010/09/04/igy_mentunk_be_erdelybe_meg_a_hitler_seggebe/
A kiállítás október 10-ig a Centrális Galériában, a budapesti Arany János u. 32 alatt tekinthető meg.
Érdekesek a hozzászólások is...
Vasárnap a Dunán is foglalkoznak a témával: http://port.hu/sorompok/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=13522930&i_topic_id=1
Linkelem ide is.
"1940. augusztus 30-án hozták meg a második bécsi döntést, amelynek értelmében Erdély északi részét Magyarországhoz csatolták, szűk négy évre. Hogyan és miért határozza meg a mai napig ez az átmeneti időszak a mi Erdély-képünket, valamint a románság magyarképét?"
A létszámoknál, alakulat és rang elnevezéseknél teljes a katyvasz, de maga a történet érdekes... Én is csak annyit tudtam, hogy volt kint pár ezer OMM és német tüzér, de részleteket nem.
Pedig tényleg különleges sztori, de itt van akkor még egy: http://csk.blog.hu/2009/03/12/hol_apaink_vere_folyt_ii_1_csingtao_1914
Német gyarmati erőd védelme Kínában az I.vh-ban az ostromló japán-brit csapatokkal szemben, benne az ott rekedt OMM tengerészekkel...
Néhány plusz kép: http://hajosnep.hu/static/pdf/hu_HU/kiallitasok/haditengeresz-emlekek-leanyfalu/az-utolso-felvonas-haboru.pdf
no,erről eddig semmit nem olvastam,nem tudtam.....
nem rossz informácio:)
Egy kis érdekesség az I.vh-ban a mai Izrael és Egyiptom területén harcoló magyar alakulatokról:
http://wangfolyo.blogspot.com/2010/07/csapataink-gazanal-allnak.html
Vannak vele szakmai problémák, de azért érdemes elolvasni :)
Sokan vannak vezető szerepben ma is.
No, nem saját maguk, hanem gyermekeik és unokáik révén. Ugyan miért tennék?
azokat az utolsókat rúghatnák a börötönben vagy a bíróságon, kár, hogy ez egyik politikusnak se érdeke.
100-ával lehetne előhúzni a Biszkuktól sokkal mocskabbakat Budáról,még ma is....ugyan már koruknál fogva az utolsókat rúgják....
igy van 1993 után történt......
sőt ezen asszonyság Császárné(ÁVH,még a wikipédia is emliti Vajda életrajzában),azóta is fent.....lánya,veje,unokája magas funkciokban.....
Tanulságos történetek...
Ha jól értem ez már bőven a kilencvenes években történt :
"Az Ausztráliában lefolytatott becsületsértési per során Császár Józsefné, a magyar belügyminisztérium – ugyancsak államvédelmi hatósági múlttal rendelkező – főosztályvezetője, Vajda Tibor számára olyan igazolást állított ki, mely szerint: „az ÁVH Vizsgálati Főosztályán a kérdéses időszakban 1950–52 között nem volt megengedett a gyanúsítottak bántalmazása. Vajda Tibor osztályvezetőként kifejezetten tiltotta ezt.”[9]
Ehhez pofa kellett...