Regisztráció Elfelejtett jelszó

A négy elem -Nap, Víz, Föld, Levegő

Re: Atomenergia és éghajlatvédelem

#26054 Gudakes Előzmény: #26003

Energia teli pelenkákból

[2009. ápr. 15. 8:48]

"Windel Willi", azaz Pelenka Vili felirat áll a németországi Meckenbeuren település ipari létesítményén. A pelenkákon kívül eldobható kesztyűket, kórházi molton-alátéteket, inkontinencia-nadrágokat és más, a betegellátásban alkalmazott eldobható termékeket is átvesznek itt a megsemmisítéshez.

A gazdaságos működéshez legalább tízmillió pelenkára van szükség évente az égetőmű feltalálója, Marco Nauerz építészmérnök szerint, a teljes éves kapacitás pedig huszonhatmillió pelenka.

A Die Welt című német lap online kiadása szerint faforgácsot tesznek a nedves pelenkákhoz, hogy a tűz ne aludjon el. Nauerz szerint a kellő hőfok garantálja, hogy az égés közben ne keletkezzen semmilyen mérgező gáz. A felszálló hőt vezetékekbe pumpálják. Az itt előállított energia egyik felhasználója egy két kilométerre lévő, sérülteket foglalkoztató intézmény, amely az üvegházát fűti vele. Egy 7,5 tonna kapacitású mosoda is a felhasználók közé tartozik, továbbá egy üzemi konyha, amely a forró gőzzel készít el mintegy 2800 adag ételt. Az égetőt működtető Liebenau alapítvány pedig az itt termelt forró vizet használja fel intézményeiben. "Száz százalékos energia-kihasználtsággal működünk" - mondja büszkén Marco Nauerz.

Immár csaknem 120 intézmény és közösség fizet azért, hogy leadhassa használt pelenkáit. A kisgyermekes és rászorulókat gondozó családok anyagilag jobban járnak, mivel kevesebb hulladékdíjat kell fizetniük - nekik nem kell fizetniük a pelenkazsákokért, csupán azt kell vállalniuk, hogy a teli zsákokat leadják a hulladékgyűjtő állomáson. A 27 ezer lelket számláló Wangen város 2008 februárjában csatlakozott, a 14 ezres Bad Wuzach egy éve.

Az osztrák székhelyű Mawera cég elsősorban fatüzelésű erőműveket épít. Markus Kornfeld üzemvezető szerint azonban már olyan tüzelőanyagokkal is kísérleteznek, mint az olívabogyó magja, a szennyvíziszap vagy a kakaóbab héja. Ezúttal azt a feladatot kapták a fejlesztők, hogy pelenkaégetőt tervezzenek. A prototípust Nauerz és csapata addig javítgatta, amíg igényeiknek meg nem felelt, és 2009 áprilisától kezdve most már kifogástalanul működhet. A találmányt és a Windel Willi nevet Nauerz levédette. Németország a mérnök becslése szerint mintegy húsz "Pelenka Vilit" bírna el anélkül, hogy elfogyna a tüzelőanyag.

Forrás: greenfo/mti

Atomenergia és éghajlatvédelem

#26003 Mercurius

FIGYELEM!

A Merlin Energia következő alkalma - a szokásostól eltérően, csütörtök helyett - hétfői napon lesz!

MEGHÍVÓ

Az Energia Klub és a Merlin Energia

tisztelettel meghívja Önt beszélgetéssorozatára

A beszélgetéssorozat negyedik alkalmával „Atomenergia és éghajlatvédelem” címmel arról beszélgetnek meghívott szakértőink - Ürge-Vorsatz Diana (Central European University) és Kardos Péter (Energia Klub) -, hogy megoldás-e a nukleáris technológia nagyarányú alkalmazása a globális klímaváltozásra.

Időpont: 2009. április 20. hétfő, 17.30

Helyszín: Merlin Energia Café, Merlin Színház (1052 Budapest, Gerlóczy utca 4.)

A részvétel ingyenes, előzetes regisztráció után mindenkit szeretettel várunk! Regisztráció és további információ:

Koritár Zsuzsanna, Energia Klub

koritar@energiaklub.hu T: 411-3522

A beszélgetéssorozat részletes programját megtalálják a http://www.energiaklub.hu/hu/hirek/?news=682

oldalon.

Re: Hetesi Zsolt, beszélgetés az m2-n a Zárórában.

#18694 Mercurius Előzmény: #18686

Én meg remélem vészmadár (akkor járnánk jobban)... de érdemes odafigyelni rá. Anno sokszor láttam az ELTE-n, a mellettünk lévő tanszéken tanult. Nem tünt teljesen százasnak, de ez semmit sem jelent. Lukács Béla sem tűnik normálisnak, és még lehetne sorolni...

#18692 Mercurius Előzmény: #18686

A könyvéról nem is tudtam. De ezt a Jelentését körbe küldtem pár hónapja mindenkinek, akit érdekelhetett. Most újra.

Folyamatosan azt tapasztalom ebben az országban, hogy a kutatók, üzletemberek, és politikusok (néha az újságírók is) el vannak szeparálva egymástól. Nem tudnak egymás projektjeitől, azonos témakörökben, szakágakban. Így aztán nem lehet messzire jutni...

#18686 Waszeitung Előzmény: #18683

Hetesi kedden volt M2 ön,hétfőn Hír Tv-n,bízom benne hogy előtérbe kerül még jobban és az a gond hogy nem vészmadárnak tűnik hanem realistának :(

Utolsó kísérlet néven jelent meg a könyve sztem hasznos lenne mkinek,részemről megrendelve...

Környezettudatosság az iskolában...

#17660 Mercurius

Megfelelően halad a Tamási Áron iskola bővítése

Az ütemtervnek megfelelően halad a budapesti Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium felújítása és bővítése, az ökoiskola átadása a szeptemberi tanévkezdésre várható - mondta Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere az iskola bokrétaavató ünnepségén szerdán.

Pokorni Zoltán ünnepi köszöntőjében kiemelte: a Tamási Áron az egyetlen fővárosi iskola, amely 2008-ban uniós pénzt nyert felújításra és bővítésre. Hozzátette, hogy az önkormányzat a 247 millió forintos uniós támogatás mellé 273 millió forintot adott, ebből egy új tornacsarnokot és egy kapcsolódó épületszárnyat építenek fel.

Az ökoprogram részeként az iskola kialakításánál fontos szerepet játszott a környezettudatosság. Az új részleg tetején járható zöld terasztető lesz, a már meglévő épületrész tetejére pedig napkollektorokat helyeznek el, amelyek az intézmény melegvíz-előállításának 40 százalékát biztosítják.

Re: Algába fektet a holland kagyló (eléghülye cím)

#15476 Mercurius Előzmény: #15474

Ja, nem csodálom hogy nem kaptál rá... ;-) de nem is kell. Beteg, legyengült szervezeteknek mentőöv, nomeg egészségmániákusoknak.

#15475 Mercurius Előzmény: #15473

Nem az energiáról van szó, a sültkrumpliban pl. nagyon sok van, de mégis értéktelen úgymond. Ezekből a táplálékokból (hamburger, hotdog, chips, stb...), pl. az amerikaiak drasztikus mennyiségeket tömnek magukba, az eredmény pedig, drasztikus elhízás, és az egészség hiánya (civilizációs betegségek). Ha lenne biológiai értéke, nem kellene annyit magukba tömiük, nem kivánná a szervezetük még még még... Jóllaknak ugyan, de a szervezetük éhezik.

Nem tudom mit esznek az űrhajósok, de gondolom aminosavakban és fehérjékben gazdag trutymókat, nem pedig szénhidrátban és zsírban gazdag kajákat.

Búzafűből és csírábol készül például az Avemar, ami ma már hivatalos gyógytápszer daganatos betegek számára. De ilyen a MannaRax is, és azt mondják, bár nem akarok zsidózni, de most muszáj, hogy a bibliai manna is ebből készülhetett, amivel túlélték a pusztai vándorlást.

#15474 Kissherceg Előzmény: #15472

KYOTO algás cuccot ittam, meg van egy másik. Egyszeri alkalmak voltak... :)

#15473 Kissherceg Előzmény: #15471

ez korrekt írás volt. Igen búza csíra még a csoda termény a földön, annyi benne az energia, hogy ihaj. Gondolom űrhajósok is ezeket majszolják fent :))

#15472 Mercurius Előzmény: #15470

Ja igen, a búzafüvet és az algát keverik (fokozzák az élvezetet) egy bizonyos italban, szerintem arra gondolsz, azt ihattad. (Én sosem kóstoltam meg.) :-P

Magyarországon és Angliában adják el a legtöbbet ebből. Nem olcsó.

Viszont aki fanatikus, otthon is termesztheti a búzafüvet, filléres dolog, van hozzá présgép is. De elég macera, ezért inkább az emberek készen veszik meg drágán.

Amúgy itt ez a nő ebben a cikkben, sosem ivott algát és búzafüvet valszeg, de gyógyszert sem látott még, és mégis elélt 130 évet (eddig)... és simán letagadhatna 40 évet. :-D Szóval ezen is el lehet gondolkodni.

http://www.penzcentrum.hu/cikk/1016855/1/130_eves_not_talaltak_azt_allitja_hogy_1879-ben_szuletett

#15471 Mercurius Előzmény: #15470

Nézd, az alga és a búzafű a világ legértékesebb tápláléka az összetételük miatt, vitaminok, ásványi anyagok és enzimek olyan skálája van bennük, amit mesterségesen sem állítanak elő.

Kétség sem fér hozzá, hogy rendkívül egészségesek. Ez a dolog egyik oldala. A másik oldala pedig az, hogy kinek van rá szüksége valójában, és hogy milyen az ízük, állaguk, stb. A búzafű például egy fűnyíró kinyalására emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy nem jár a penge közben, de ettől még nem lesz jó ízű. Madonna ezt issza például, és lelkes híve, és nem is néz ki rosszul (persze 20 évesen sem nézett ki rosszul, amikor még nem ezt itta). :-D

A spirulinát viszont csak be kell szedni tablettába, és olcsón is meg lehet venni jót. Többet ér mint egy multivitamin. Már 20 éve is hallottam, hogy az alga lesz a jövőben az emberiség fő táplálék forrása, és csak mostanában értem meg, hogy miért van ennek akkora jelentősége. Értékes tápanyag, szemben azzal a szeméttel (értéktelen táplálék), amit a legtöbben megesznek. Amúgy én is. :-) De mivel nekem megvan a tudásom és a lehetőségem is, ezért kompenzálok.

Hogy kinek rá van feles pénze? Tudnék mesélni... (a kapcsolati tőkém jelentős része onnan van)... de kinek van felesleges pénze cigarettára, alkoholra, gyógyszerekre, stb... Szóval ez kétoldalú dolog. És az egészségre költeni jó befektetés. Az egészségkárosításra nem, mert utána lehet gyógyszerre költeni. (Az mégjobb biznisz amúgy.)

Az megint külön téma, hogy nem kell mindenből a legdrágábbat, és az agyon marketingeltet megvenni. De tapasztalatból tudom, hogy a reklám nagy isten, az emberek legnagyobb hányadának.

#15470 Kissherceg Előzmény: #15469

Ez kétségtelen, de ezek az algák érnek vmit? Ittam egyszer, olyan, mint a fű... kész... Nem értem embereket honnan van feles pénzük minden szarra :)

#15469 Mercurius Előzmény: #15466

Lenne, ha nem raknám részvényekbe folyamatosan medve piacon... ;-( mindegy, az egészség jó befektetés ettől függetlenül mindenkinek, abban biztos vagyok. A piaci trendeket meg ki kell használni abban is.

#15466 Kissherceg Előzmény: #15464

jaja sajnos Én is ismerem őket, bár nem fogyasztom... Kabaré :) Nem csodálom van pénzed, ha ilyeneket adsz el :)

#15464 Mercurius Előzmény: #15455

Ja, sznoboknak drágán... (boccs, de ez az igazi szakmám: táplálékkiegészítők, stb.) az alga egy filléres dolog, amit jó marketingel rohadt drágán el lehet adni (csak nem nekem, inkább én másoknak :-D ). Sok példát tudok rá. Well Star, Olympiq StemxCell, AFA alga, KYOTO alga, GreenMix9 stb... ezek mind filléres spirulinák (részben), horror áron, nagyon jó marketingel...