Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Kezdők topikja!

Re: nincs cím

#20556 Spade Előzmény: #20552

kamilkov,

Az a lényeg eladtál egy valamit ami neked nem volt, és ezt vissza kell adnod valamikor. Ha technikai day trade akkor a broker cégtől hiteleztél ha kölcsönkérsz papirt akkor meg attól akitől kölcsönzöd persze azt is a brókercégen keresztül. Az első esetben tehát a technikai day trade-nél (ami magyarul napon belüli shortolást jelent) a nap végére a számládon nem akar a broker cég tartozást látni az adott papiron, azaz vagy te veszed vissza, vagy ö veszi vissza még a zárás előtt valamikor (mindenáron azaz nem számít az ár hanem a tuti biztos teljesülés). Ez a szimpla eset, de van olyan eset is amikor olyan nagy árelmozdulás van a tőzsdén valamilyen okból például kijön egy bazi jó hír, hogy kényszer zár helyetted (visszaveszi a részvényt helyetted) a brókercég mert az árelmozdulás miatt megközelíti a veszteséged a fedezetedet amivel eleve rendelkezned kell ahhoz hogy daytradezzél...

#20552 Kamilkov Előzmény: #20522

Szia!

Átrágtam magam a válaszokon, néha már majdnem értem... :) Az azonban még mindig homályos, hogy ha saját részvénnyel shortolok, akkor honnan tudják h. például reggel a 2000-es rv-t azért adom el 1600-ért mert a nap végén vissza akarom venni, nem csak szimplán hülye vagyok? Ezt csak azért kérdezem, mert írtad, h. kényszer záráskor megveszik helyettem. Vagy most már a túl sok infótól keverem a szezont a fazonnal? :)

Válaszolva a másik kérdésedre, igen, lány vagyok, de nem azért tettem fel ezt a képet, h. felhívjam magamra a figyelmet. Nem tudom fenn voltál-e épp a fórumon amikor én először bejelentkeztem, a történet az, h. vki poénból azt írta, majd eldöntitek hogy maradhatok-e, ha felrakom a képem. Biztosra akartam menni... :))) Sokan kérdezitek ezt, ennyire ritka, hogy lány ezzel foglalkozzon? Pedig szerintem sokkal érdekesebb, mint mondjuk recepteket csereberélni v. műkörmöt ragasztgatni... :)

#20529 Ozzy_ Előzmény: #20509

BudFox Erste platformon kereskedik ott másképp műxik a dolog. Tehát nem lehet egy az egyben ráhúzni a KBC-s felületre, amit ír.

Egy kicsit félreértettél: tudsz OTP-t shortolni egyedi részvényként is. Ennek két módja van:

1: TDT short. Azaz eladsz részvényt TDT megbízásban, és később lehetőleg olcsóbban visszaveszed ugyancsak TDT megbízásban. Itt tőkeáttétet is alkalmazhatsz. A fedezet kp, vagy papír is lehet. A különböző papírokat különbözőképpen számolják be fedezetnek. Kp-ra pedig 5-szörös tőkeáttétet engedélyeznek. Ezt úgy értsd, hogy ha belemész egy full tőkeáttétes poziba, és ellened megy a piac 20%-ot, akkor ennek 5-szörösét bukod, azaz minden pénzed. Tőkeáttétet csak nagyon profiknak, vagy nagyon tuti szituációban szabad nyitni. Én TDT-t is csak annyi pénzzel szoktam nyitni, amennyi nekem egyébként is van.

Tehát ez az egyik lehetőséged egyedi papír shortra: TDT

2: Saját rv short. Ez nem is igazán short a szószoros értelmében, mert ez inkább egy longzárás és később olcsóbban egy másik long nyitása. De ezt szoktuk srv shortnak nevezni.

Amit BudFox írt, hogy 5000-re beáll eladni és így srv shortol azt legjobb tudomásom szerint KBC-nél nem tudod megcsinálni. Ezt én se igazán értem, hogy az hogyan van, amit ő ír, mert én se Erstés vagyok és nem ismerem azt a felületet. Egyébként ha ismerném valószínűleg érteném, de így nem nagyon tudom, hogy hogyan is értsem.

Hatit azért jobb shortolni, mint egyéni részvényt, mert napon túl vihető. Azaz nem csak srv, vagy TDT tudsz shortolni, hanem "normális" módon is, tehát normál megbízásban kiadsz eladást hatira és akár mikor visszaveheted.

írj nyugodtan, ha még valami nem kerek, inkább kérdezz többet, mint eggyel kevesebbet és pénzed múljon rajta.

#20524 Hathor Előzmény: #20505

KBC-nél a blue chippek shortját nem tudod átvinni, aznap 16.25ig zárni kell.

Én ezért nyitok most az ERSTEnél is számlát, hogy tudjam átkötni másnapra, ha mégis felszaladna az árfolyam. Kényszer likvidálás miatt egy kicsit macerás, rizikós KBC-nél a short vsz.

#20522 BudFox Előzmény: #20509

Na Szia.

Én a portfolio online -nál vagyok...Erste befektetési zéerté :D

nekem kellett szerződést módosítani...a shortolás miatt.

5000 -re azért kell betenni eladásra hogy senki ne vegye meg.

a szabad pénz, ami a számládon van, azzal tudsz shortolni...

én igy szoktam csinálni, nehogy összekeveredjek a papírjaimmal...kezdőknek tanácsos szerintem igy csinálni..aztán majd ha egypár tranzakció után kezd derengeni valami, akkor lehet máshogy is csinálni.

végül is azt is lehet csinálni hogy az egészet eladod reggel mondjuk, nap végén meg olcsóbban visszaveszed, de ekkor a év végi adózásba lesz egy csomó veszteséges tétel, mert gondolom amit magasabban vettél azt ha eladod akkor veszteséged keletkezik...ez csak ilyen adózási trükk, taktika...

a záró szakaszban akkor veszik meg helyetted a papírokat, ( ezt nevezik kényszer zárásnak) ha nem vagy gép előtt, vagy valamiért nem tudtad te saját magad visszavenni, lezárni a short műveletet....

Ha van még kérdés...biztos van, csak bátran, ki vele..

én is kérdeznék valamit : te ugye lány vagy ? :D nem szekálódás képpen kérdem, csak az avatarodon egy lány van..és mindenki ezzel szekál hogy az te vagy ? vagy valaki más ? :-))

szóval igaz ? vagy nem ?

#20509 Kamilkov Előzmény: #20506

Szia Bud! (szintén az egyik kedvenc filmem! :))

Akkor - szokás szerint - jönnek a kérdések! :D

1. Ha van saját részvényem, akkor nem kell tőkeáttét, szerződésmódosítás stb. ugye? Mert akkor tul.képpen a sajátjaimmal csinálom azt amit akarok.

2. Én a KBC Equitas-nál vagyok. Ozzy válasza szerint (ha jól értettem) nem lehet mondjuk otp-t shortolni, mármint azt ami nem az enyém. Gondolom vmi mást lehet? (nem kell lebeszélni, nem akarok, csak hajt a tudásvágy! :))

3. Visszatérve az eredeti kérdéshez: ki a fene veszi meg mondjuk hétfőn az oti részvényem 5000 Ft-ért?! És ha mégis, akkor miért shortolom, hiszen bőven nyerőben adtam el?

4. Mi az hogy megveszik helyettem? Ha már eladtam akármennyiért a saját részvényeimet (és bár nem vásároltam vissza), ez miért számít?

Nem kéne nekem egy külön topik inkább Kamilla hülyeségei címmel? :)))

Egyébként ezt próbáltam volna megtenni, múlt héten volt 2100-es otp-m egyik nap, de az elemzéseket olvasva úgy betojtam, hogy másnap eladtam 1850-en. Azóta sem vettem vissza alacsonyabb áron. Ez volt az én első (fél)shortom!

Ha jól emlékszem a pénteki hozzászólásokra, te is átvitted hétfőre az oti rv-eidet. Én is, mert 2100-en vettem és nem akartam megint bukni (ez jól összecseng az előzőkben leírt vételem-eladásommal, mi? Jézusom, de béna vagyok!)

Szóval, ha hétfőn beborul, akkor érdemes szerinted megszabadulni tőle és aztán olcsóbban visszavenni v. tanulva a múltkoriakból inkább "nyugodtan" kivárni?

Remélem nem fárasztottalak le teljesen, viszont iszonyú jó szombati program a béna kérdéseimre válaszolni, nem? :-)

#20506 BudFox Előzmény: #20503

Helló Kamilkov

a shortolásban tudok segíteni egy kicsit, ha nem bánod :D

Tehát hogy shortolni tudjál, vagy tőkeáttéttel, ahhoz valószínű hogy szerződést kell módosítani / bővíteni a tőzsdei cégnél ahol vagy..

kezdőknek igy szoktuk magyarázni, de ha valaki máshogy csinálja szóljon :

OTP részvényt shortolunk :

- A meglévő részvényeidet berakod eladásra, az aktuális árnál jóval magasabbra, mondjuk 5000 forintra.

- Jobb klikk a részvényen

- eladás kiválasztása

- beírod a darabszámot, és az árat, amin el szeretnéd adni.

- ajánlat feladása, beküldése...

- ha teljesül, akkor lehet izgulni, hogy napon belül zuhanjon legalább 0,3 % -ot :D

- ha már eléggé lezuhant, akkor ugyanannyi mennyiséget 16:10 ig meg kell venned hogy egálban legyél.

- ha nem veszed meg zárásig, akkor a záró szakaszba automatikusan fogják megvenni helyetted...ami biztos hogy nem lesz jó neked....azért van az a sok tétel záráskor +15 % -on.

#20505 Kamilkov Előzmény: #20504

Szia!

Köszönöm a választ, minden teljesen világos volt. Gondolom azért ehhez is kell egy bizonyos összeg "letétként", mert ha mondjuk nem jön be az elképzelés, akkor gondolom le kell valahonnan vonniuk a "hiányt". Igazából nem mernék még belevágni, nagyon kishal vagyok hozzá. :-) Csak az otp topikban sokan emlegetik, h. shortot nyitottak v. longot, ezek szerint az nem az otira vonatkozik, hanem vmi határidősre v. külföldi rv-re, ugye?

Jó szórakozást a vendégekkel, ráérsz írni, csak meg akartam köszönni, h. szántál a válaszra időt.

#20504 Ozzy_ Előzmény: #20503

Szia!

Épp vendégeket várunk, ha nem tudom befejezni az azért van, mert megjöttek :)

TDT-ben tudsz shortolni, arra már nem emlékszem, hogy TDT-hez kell-e külön szerződés, ezt meg tudod kérdezni tőlük.

A magyar tőzsdén csak az a baj, hogy nem lehet napon túl shortolni csak határidő kontraktusokat. Egyedi részvényt nem. Tehát ha nem jött be a mutatvány, akkor pestiesen szólva cumi van.

Kölcsönvett részvénnyel való shortban az a jó, hogy azt nyilván napon túl is lehet vinni, mivel mindegy mikor adod vissza a részvényeket. Ilyen lehetőségről itthon nem nagyon tudok, de meg lehet kérdezni a különböző brókercégeket, hogy van-e ilyen lehetőség.

TDT-ben azért lehet shortolni, mert a KELER, az a cég, aki a részvényeidet nyílvánt tartja, csak a nap végi összesítéseket számolja, tehát, ha te napközben eladtál nem létező rv-t, de a nap végére visszavetted, akkor náluk ez úgy jelenik meg, hogy 0db részvényed van és nem érdekli őket a tranzakciók sorrendje, hogy előbb volt eladás, mint vétel. Ezért hívják Technikai Day Trade-nek, mert nem valós alapon megy, hanem ilyen technikai "trükkel".

A shortra hozott példád az jó, így tudsz rajta keresni.

A brókercégnek, vagy akárki másnak azért jó kölcsönadnia a saját részvényeit, mert arra te kamatot fizetsz neki, mint egy bankkölcsönre. Tehát a napon túli short, amit csak kölcsönrészvényekkel tudsz megcsinálni az bizony költséges akció, mert kamatot kell fizetned a kölcsönzőnek.

Saját részvény short meg úgy működik, hogy van 100db rv-nyed 2500Ft-os áron, de úgy gondolod, hogy esni fog az árfolyam. Eladod DT-ben, aztán ha leesett az árfolyam és úgy gondolod nem esik már tovább, akkor visszaveszed a 100db rv-nyed ondjuk 2000Ft-os áron. Ilyenkor 100*500=50.000Ft a nyereséged, ami a számládon pluszba marad a 100db részvényed mellett.

Remélem le tudtam írni érthetően. Ha nem kérdezz még nyugodtan. Ez a topik direkt erre van.

Ja, egyébként nem nagyon próbálkoznék shorttal kellő tapasztalat nélkül. Veszélyes műfaj. Egyrészt mivel csak TDT-ben lehet, tehát nap végén zárandó, másrészt ha belefutsz egy rallyba, mondjuk sávszélesítéssel, akkor hamar elkopik a pénzed. Míg longnál ugyanez annyival könnyebb, hogy ha beeseik az árfolyam, akkor valóban kevesebb lesz a pénzed, de kiülheted, kivárhatod amíg újra feljön érted az árfolyam. Ez mondjuk éveket is igénybe vehet, de a lényeg, hogy longgal sokkal kisebb esélyed van elbukni a teljes tőkéd.

#20503 Kamilkov Előzmény: #20501

Én egyelőre az Equitas-on lévő elemzéseken igyekszem eligazodni + Herceg elemzései is sokat segítenek. Minél inkább beleásom magam, annál jobban megijedek, hogy mennyi mindent kéne figyelni. Most éppen a különböző gyertyaalakzatokról olvasok egy könyvet :-)

Ha lesz egy kis időd elmagyaráznád nekem a shortolás lényegét? Elmondom mit tudok róla, de nem ér kinevetni! :-)

Ilyenkor nem a saját részvényeinkkel kereskedünk, hanem "kölcsönvesszük" valakiét (nem igazán értem, h. miért adja vki kölcsön). Szóval ilyenkor árfolyamesésre spekulálunk, tehát először pl. 1000 Ft-ért eladunk, aztán meg 950 Ft-on visszavesszük. A haszon a 50 Ft/részvény.

Eddig jó?

Én a KBC Equitas-nál vagyok, ott lehet shortolni? Nem tudod véletlenül, h. mi a menete (lehet, h. külön szerződést kell rá kötni?). És mi van ilyenkor a tőkeáttéttel? Mi történik, ha nem jön be a mutatvány?

Ha lesz időd és nem gond,h. számodra ilyen alap dolgokat kérdezek, írd ezt le nekem (ha lehet konkrét példán keresztül, mert azt könnyebben felfogom). Köszönöm!

#20501 Ozzy_ Előzmény: #20499

Én fél éve nyomom, nem kell megijedni. De félni azért nem árt :)

Tanulni kell sokat. Ha lehet akkor leginkább más hibáján :)

Én sok TA-t olvastam/olvasok. Amibrokerben scripteket gyártok magamnak, ami alapján tudok kereskedni. Vagyis irányt mutat, trendet mutat.

Ehhez viszont az kellett, hogy fél évig napi 12-16 órát foglalkozzak a témával. Hétvégén is. Mostanában kezdtem el lazítani, mert most úgy néz ki beérik munkám gyümölcse. Meg már asszony is mérges, mindig a gép előtt ülök ;)

#20499 Kamilkov Előzmény: #20472

Köszi! Ilyen helyzet sem lesz mostanában... Szerintem még pár év, mire eljutok arra a szintre ahol ti álltok... Jó hétvégét!

#20472 Ozzy_ Előzmény: #20414

Amikor tuti 100% biztos vagy benne, hogy nyitó után emelkedni fog akkor. De csakis akkor. Vagy ha hosszú tűvra tervezel és tuti, hogy magasabb áron el tudod adni, mint az aznapi nyitóár.

#20454 Amatoregy Előzmény: #20414

nyitás előtt az ajánlat gyűjtési szakaszban tehetszt ajánlatot az előző záró + (max.) 15 %-ért.

Ekkor (hacsak a nyitó ár nem lesz az előző zárónál + 15 %-al magasabb) biztosan fogsz kapni a nyitó áron.

Pl.: ha az előző záró 100 és te a nyitó, ajánlatgyűjtési szakaszban teszel egy vételi ajánlatot 115-ért a nyitó pedig 105 lesz, akkor a te papírod 105-os vételi áron kerül be.

Ugyanez a helyzet záróban vagy nyitóban eladásnál. Ha te 100-on adod el a papírt a záró szakaszban és a záró ár 110 lesz, akkor a papírod 110-ért adódik el.

Ha mindenáron venni akarsz: akkor előzó záró + 15 %, ha mindenáron eladni akarsz akkor az előző záró - 15 %-ot adjál meg ezekben a szakaszokban (nyitó és záró)

Húúúúú....! Köszönet min…

#20414 Kamilkov

Húúúúú....! Köszönet mindenkinek a továbbképzésért. :-) Még egy dilettáns kérdés: Melyik az a helyzet, amikor nyitás előtt merek vételi ajánlatot tenni az előző záró +15%-ért???

#20214 Amatoregy Előzmény: #19877

A nyitó szakaszban olyan árat kell meghatározni, aminél alacsonyabb áru eladó és magasabb áró vevő nem marad a könyvben. Azaz pl. nem lehet a nyitó 2500, ha 2490-ért is marad eladó, vagy 2510-ért vevő.

Kommulálni kell a nyitó ár alatti eladókat és a feletti vevőket. Amelyik db nagyobb, azon az oldalon fog bennmaradni a könyvben tétel.

Jelen esetben (keressük az egyensúlyi árat):

Legalacsonyabb eladó 2400-on 100 db, vele szemben vételi oldalon 2800-on van 500 db. Mivel a vételi oldalon van több db, ezért az eladói oldal következő szintjét nézzük meg. Ez 2500-on 1000db, az előző 100-zal együtt már 1100 db, 2500-as árral. Ez már több, mint a vevői oldal 500 db-ja, ezért megnézzük a vevői oldal következő szintjét, ami 2550-en 800 db. Ez a vevői oldalon már szumma 1300 db, 2550-es árral. Azaz közeledik a vevői és eladói oldal. Most a vevőin van több darab, ezért az eladóin nézzük meg a következő szintet. Előbb itt 1100 db volt 2500-as árral, ehhez hozzájön a 2510-es 1200 db. Így már 2300db van 2510-es árral, a vevőin 1300 van 2550-nel. Most az eladóin van több db, ezért a vevői újabb szintjét nézzük meg, ami 2520-on 2000 db-ot tesz ki. Azaz a vevőin van 2520-on 3300 db. Ez több, mint az eladóin 2510-en lévő 2300 db, ezért annak egy új szintjét nézzük meg, és ez már meg fog egyezni a vevőivel, azaz 2520-as ár az egyensúlyi. Mivel az előbbi 2300 db-hoz most még 2000 jön hozzá, ezért ott már 4300 van, szemben a vevői 3300-zal. Azaz a nyitóban 3300db megy el 2520-on úgy, hogy még marad 1000 db eladó.

ez nagyon egyszerű! pl.Ha eladni akarsz, tutira, záró -15% visszavonásig.

Ma zárt 2679-401=2278 Ft

Most adhatsz ajánlatot E Normál OTP 2278 Ft on X db visszavonásig. így te leszel az első eladó.

Vagy ha daytradet akarsz

Reggel fél 9 kor E Daytrade OTP 2278 Ft-on X db

Ugyanez vételkor ,csak előző napi záró +15 %

Ha eladni akarsz, akkor alsó limitre tedd, ha venni, akkor felsőre.

Amúgy így néz ki a nyitó ár:

Elasási oldalon van

2400-on 100 db

2500-on 1000db

2510-en 1200

2520-on 2000

2530-on 12000

Vételi oldalon

2800-on 500db

2550-en 800db

2520-on 2000db

2510-en 15000db

2500-on 50000db

#19877 Kamilkov Előzmény: #19832

Köszönöm! Még nem tudom eldönteni, hogy értem-e :-) most dolgozom + fél szemem az árfolyamok mozgását követi (és közben olvasom az OTP topikot is). Este átrágom magam az összes válaszon.

#19832 Ozzy_ Előzmény: #19726

nyitó és zároszakaszban, egy optimális áron teljesülnek a kötések. Ez a nyitó és a záróár.

Az optimális ár azt jelenti, hogy azon az áron, ahol alegtöbb üzlet létre tud jönni.

Nyitó és záró ajánlatgyűjtéskor csak limit megbízást lehet kiadni. Tehát ha biztosan el akarsz adni, mindegy milyen áron, akkor alsó limitre teszed az ajánlatodat. Érsd: tegnap záró -15%. Mivel a limitmegbízás olyan, hogy azon az áron, vagy drágábban teljesül. Tehát ha alsó limitre teszed tuti, hogy akármi lesz a nyitó, vagy záróár a te pakkod megy el először. Vételnél ugyanet csak fordítva. Ha mindenáron venni akarsz, akkor felső limitre adsz megbízsát és tuti, hogy kapni fogsz.

Tehát ajánlatgyűjtési szakaszban adod ki ezt a limites megbízást és nyitó/záróáron teljesül.

Ha valami nem tiszta kérdezz nyugodtan