2008 talán, ha jól emlékszem. Vannak bennfentes fotoim:P :))
2008 talán, ha jól emlékszem. Vannak bennfentes fotoim:P :))
mikor volt ez?
egy éve van magyar-svájci tulajdonban, előtte olaszban volt...
nekem volt egy kis tsz-em... 600 ha bérelt földterület, csak szántóföld, semmi állattenyésztés... azaz a könnyebbik oldala, mégsem ment... pedig gabonával kereskedtem előtte, így sikerült elérnem a lehető legjobb árakat... kevés volt a közvetett kts.szintem... de ez mind kevés volt...
eladtam, amit megtartottam az cca. 30 ha föld tulajdonjoga... de ezt is eladom, jó ajánlat esetén...
úgy van ahogy mondod.. az eu-nak nem érdeke egy erős magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar... talán a zöldségnek lehet létjogosultsága, a gyümölcsről lekéstünk, az több év és már kiosztották a lapokat az eu-ban, nekünk nem jutott... a zöldség lehetne valami, ha ezt is nem érné el a magyar betegség... elhal mire megszülethetne... sajna elég pesszimista vagyok a hazai kilátások vonatkozásában....
:)) Felvettem a munkaruhát, jó pénzért megmutatom a képet, amikor feszítek a feldolgozó cuccban :) Egyébként jó véres hely, de rendesek voltak velem. Viszont nem kaptam nyulat ajándékba :D
Ja ez a két cég van, Olívia - svájci, Baja - svájci-magyar.... (inkább magyar-svájci) előtte olasz tulajdonban volt....
ma már a bajai nagyobb, mint a lajosmizsei...
mindkettőt jól ismerem, inkább közvetetten... az egyik barátom a NyúlTermékTanács főnöke, és a bajai vágóhíd vezetője... :)
ha nyuszit akar valaki tenyészteni abban tudok segíteni, de amit leírtatok az igaz... a haszon nem a termelőnél csapódik le....
Lassan az ország lesz egy **** nagy nyúlfeldolgozó lesz, csak figyelnünk kell, hogy a politikusaink nehogy időben húzzák fel a nyúlcipőjüket! :))
Nem ott voltam, azt hiszem baján van egy nagy Zrt, azok is nyúlfeldolgozók.
Olivia kft. Lajosmizse. A nyúl terméktanács oldala nem megy lehet megszüntették:-) Van itt támogatás:-)
szóval phylaxiában utazol? :) Én voltam nyúlfeldolgozó üzemben, lent van dél alföldön xy Zrt, bejártam a céget elég véres egy hely, de voltam nyúl tenyésztőnél is, kb 3-4k nyula van, ha jól emlékszem.
Egyébként nem tudtam, hogy a cég svájci tulajdonban van, sőt Én magyarról hallottam.
Lehet nyitni. De mig a mezőgazdaságot kiszolgáló háttéripar(növényvédőszerek, műtrágya gyártás, feldolgozó ipar, kereskedelem) idegenek kezében van addig a Magyarparaszt úgy táncol ahogy ők akarják. Ezek birtoklása nélkül sohasem lesz versenyképes termék. Elég ezeket kézben tartani hogy guzsba legyen kötve minden Magyar gazda keze.
A 22 csapdája.
Lehet nyitni. De mig a mezőgazdaságot kiszolgáló háttéripar(növényvédőszerek, műtrágya gyártás, feldolgozó ipar, kereskedelem) idegenek kezében van addig a Magyarparaszt úgy táncol ahogy ők akarják. Ezek birtoklása nélkül sohasem lesz versenyképes termék. Elég ezeket kézben tartani hogy guzsba legyen kötve minden Magyar gazda keze.
A 22 csapdája.
ezt igen közelről ismerem... :)
Marhára unom a városi életet! A városi életmód előnyei eltüntek legalábbis számomra. Maradt a nyűg, meg a tömeg. Gondoltam leköltözöm valami csöndes kis élhetőbb helyre, én meg a természet, meg a nyugalom.
Valamit csinálni is kellene, feladat nélkül meghal az ember lényege. Nyulakat tenyésztenék, nagyban. Nem röhögni! Na kérem. Rengeteget olvastam, telefonáltam a Nyúltermék Tanácsnál érdeklődtem. Találkozókat szerveztem, egyszóval szervezkedtem. Amiket megtudtam: Hatalmas luk van a nyúlpiacon úgymond szinte hiánycikk. Hogy lehet hogy mégis sirnak a nyúltenyésztők.
Kis kutakodás után megértettem a kialakult helyzetett. 5-6 feldolgozó üzemközül csak egy maradt mára. Az is Svájci tulajdonban van, a ottani piacot látja el innen MO-ról. Ezzel a felvásárlási versenynek annyi! Idejön a Svájci termeltet magának a Magyarral ocsón és szépen gazdagszik a gazdák verejtékén. Itt meg kell jegyeznem a Nyúl úr felvásárlási ára (most pontosan nemtudom) kb 400ft/kg, a boltban ennek a töbszöröséért lehet megvásárolni kb 3500ft/kg. Hogyan lehetséges hogy olyan drága a nyúltáp idehaza? Mikor a gazdák betakaritáskor aligtudják eladni a terményt, filléreket kinálnak érte a feldolgozó üzemek(takarmány gyártás). Szal a Nyúltenyésztés nagy üzlet abban az esetben ha magam termelem a takarmánynövényt, gyártom a tápot, feldolgozom majd a készterméket bevezetem a piacra.
Ez viszont már túl sok egy embernek és nem is hiszem hogy az EU-ban is ezt tennék a gazdák. De a jelenlegi környezet ezt mutatja ezt kellene tenni. Itt igazat kell adnom Rbbjj1-nek. Ami idehaza hiányzik az a szervezés érdek érvényesités. Összefogás kellene a kialult helyzet megváltottatásához. Igen ám, de cudar világ van nembizik senki senkiben. Gondolom más területeken i9s hasonlóan müködnek a dolgok. :-( Ezért én a legfontosabnak az tartom a Magyar mezőgazdaságban, létre kell hozni valódi érdekképviseleteket. Be kell inditani a kiszolgáló létesitményeket amik a termelők tulajdonában vannak. A kereskedelmet szintén kézben tartani. Ugye a jelenlegi nyúlfeldolgozó lehetne Magyar nyúltenyésztők kezében és szálithatnának Svájcba(szépen gazdagodva). Csak ugye nem volt aki megszervezze. Na kérem ezért nem hibásak a Svájciak!
köszönöm, de csak este fogom tudni megnézni
:(
"gazdaság tönkrevágása mellett."
Nagyonsokan ellenségnek tekintik az EU-t. Szvsz Nagy hiba! A termelő nagyhatalmak a világpiacon vannak ha tagok vagyunk ha nem, ezt nem lehet figyelmen kivűl hagyni. A kevéske lehetőségeket kell kihasználni és nem harcolni a világrendel. Olyan ez mint a tőzsde a nagyokkal szembemenni életveszélyes.
Fontosnak tartom, mi teremtettük meg ennek a feltételeit és nem állt senki a vezéreink mögött pisztollyal, nem volt muszály elfogadnunk minden feltételt. De a Magyar megint urieemberként tárgyalt az EU-val, azt hittük ők is azok:-(
Bizony, kelet felé kell nyitni keményen.
EU-ból ide szinte csak a szemét jön (minden értelemben) a magyar ipar, mezőgazdaság, gazdaság tönkrevágása mellett.
Kellett nekünk ez az EU, mint mókusnak az erdőtűz.
"kereskedelem kb 90%-ig idegen kézen"
Szinte mondhatjuk kizárólagos jog.
Oroszok, Kinaiak asztalára kellene eljuttatni a hazi termékeket(szvsz unión belül esélytelen ezt ismerte fel Viktor). Főként Kinában látok lehetőséget. Túlpörgették az iparukat lassan nincs mit enniük.
Érdekesség, 89-ben azért válottunk rendszert hogy a rosz állami szabályozástól megszabaduljunk, ezzel lehetővé téve a valós keresleti piac alapjait. Homok került a gépezetbe! Megszabadúltunk a tervgazdaságtól, bevezztük a kvóta rendszert:-) Szal a dohánygyárak kiadják az ukászt mennyi dohyányra lesz szükség, szerződések stb.. Új termelő bekerüljön a körbe szinte lehetetlen csak kihalásos alapon. Beérik a termés, a dohányért kapott pénz kevesebb mint az utána járó támogatás összege. Hol itt a kapitalista verseny szellem? További problémák, nincs hazai műtrágyagyártás, dohány feldolgozás idegen kézen, kereskedelem kb 90%-ig idegen kézen, szabályozás euban, ehez társul a rosz birtok szerkezet és az euhoz képest alacsonyabb támogatás. Mit lehet tenni ilyen környezetben? Tudom Te is ezt kérdezted. :( (Gondolom más területeken is igy van. Egy ismerősömtől tudom aki régen dohányt termelt.)
1.5 millió hektár iszonyú nagy terület.
Természeti adottságaink alapján valóban ez lehetne az ország erőssége, ha ezek a köcsögök nem azon dolgoznának már évek óta, hogy miként lehet minél jobban leépíteni az országot és a mezőgazdaságból élőket (is) ellehetetleníteni.
Gábor, egyébként itt találtam ilyen mezőgazdasági támogatásokkal foglalkozó oldalt:
http://www.szilberhorn.com/vissza-nem-teritendo-tamogatasok.html