Hozzászólás
RozsdáskilincsMarhára unom a városi életet! A városi életmód előnyei eltüntek legalábbis számomra. Maradt a nyűg, meg a tömeg. Gondoltam leköltözöm valami csöndes kis élhetőbb helyre, én meg a természet, meg a nyugalom.
Valamit csinálni is kellene, feladat nélkül meghal az ember lényege. Nyulakat tenyésztenék, nagyban. Nem röhögni! Na kérem. Rengeteget olvastam, telefonáltam a Nyúltermék Tanácsnál érdeklődtem. Találkozókat szerveztem, egyszóval szervezkedtem. Amiket megtudtam: Hatalmas luk van a nyúlpiacon úgymond szinte hiánycikk. Hogy lehet hogy mégis sirnak a nyúltenyésztők.
Kis kutakodás után megértettem a kialakult helyzetett. 5-6 feldolgozó üzemközül csak egy maradt mára. Az is Svájci tulajdonban van, a ottani piacot látja el innen MO-ról. Ezzel a felvásárlási versenynek annyi! Idejön a Svájci termeltet magának a Magyarral ocsón és szépen gazdagszik a gazdák verejtékén. Itt meg kell jegyeznem a Nyúl úr felvásárlási ára (most pontosan nemtudom) kb 400ft/kg, a boltban ennek a töbszöröséért lehet megvásárolni kb 3500ft/kg. Hogyan lehetséges hogy olyan drága a nyúltáp idehaza? Mikor a gazdák betakaritáskor aligtudják eladni a terményt, filléreket kinálnak érte a feldolgozó üzemek(takarmány gyártás). Szal a Nyúltenyésztés nagy üzlet abban az esetben ha magam termelem a takarmánynövényt, gyártom a tápot, feldolgozom majd a készterméket bevezetem a piacra.
Ez viszont már túl sok egy embernek és nem is hiszem hogy az EU-ban is ezt tennék a gazdák. De a jelenlegi környezet ezt mutatja ezt kellene tenni. Itt igazat kell adnom Rbbjj1-nek. Ami idehaza hiányzik az a szervezés érdek érvényesités. Összefogás kellene a kialult helyzet megváltottatásához. Igen ám, de cudar világ van nembizik senki senkiben. Gondolom más területeken i9s hasonlóan müködnek a dolgok. :-( Ezért én a legfontosabnak az tartom a Magyar mezőgazdaságban, létre kell hozni valódi érdekképviseleteket. Be kell inditani a kiszolgáló létesitményeket amik a termelők tulajdonában vannak. A kereskedelmet szintén kézben tartani. Ugye a jelenlegi nyúlfeldolgozó lehetne Magyar nyúltenyésztők kezében és szálithatnának Svájcba(szépen gazdagodva). Csak ugye nem volt aki megszervezze. Na kérem ezért nem hibásak a Svájciak!