http://www.bet.hu/newkibdata/101782110/NBI_investigation_31march2009_hun.pdf
magyar nyelv szépsége :)
egyszerre olvasom ki a telkó elemzéseidből a csalódottságot, és a reményt... :)))
Köszi JP, tudtam, hogy meglesz! :)
Chartcenter.hu
"MTELEKOM: A fe-váll alakzatot stornozni kellett a tegnapi eséssel. Az 510-515Ft közötti található ma az alsó emelkedő támaszvonal. Ha letöri, akkor minden lehetséges, akár további esés, leszúrás megint. Persze ez inkább jó vételi alkalom lehet. A csatorna teteje 545Ft környékén van."
Kecskeméti István
nekem idő faktorral vannak gondjaim, hogy valóban lehetetlen eltalálni, hogy mikor kezdi és mekkora mértékben beárazni az osztalékot a papír. Jelenleg még alulárazottnak tartom, 11-12%os hozamra fog emelkedni a papír sztm.
Hát persze, mert az osztalékot imitt-amott, előbb vagy utóbb , némileg vagy teljesen , vagy még azon felül is, de beárazza, -ta. De , hogy miként árazza be - szutykolva?, emelkedve?, esve? - még ez is nagy kérdés, mert a beárazásnak is több fázisa van. Az 1. amikor a papirban évente talán , ha kétszer eljátszanak benne olyat, hogy na most akkor várjuk az osztalék javaslatot. Az idén is volt, de mivel korán jött a javaslat is, nem tudtam mire vélni a tipikus ficánkolást. A 2. fázis onnantól kezdődik amikor nyilvánosságra kerül az osztalékjavaslat. A nem bennfentes piacon ugyebár :-) itt kezdődik meg beárazás. A 3. fázis már egy ngyon elmosódott fázis, ugyanis : előszöris még sok idő van a tényleges szelvényvágásig, másodszor a javslatot elfogadó közgyűlés még csak félúton lévő valami, harmadszor a spekulánsok technkai állapota e ki várakozós időszak alatt, ami időn belül még ez sem konstans, negyedszer meg, hát az idő/hozam faktor a-la Tbarna: ahogy az idő szűkűl , a hozamnak is úgy illene beárazódnia. A 4-dik fázis, amit én úgy nevezek már csak, hogy a nem is létező fázis, az amikor a részvény még osztalékszelvénnyel forgó papir a tőzsdén, azaz , az utolsó nap. Ha a 2oo4-es gejzirt nem számolnám a tapasztalataimból meritett éveimmel, akkor a 4.-t el is hanyagolnám a felsorolásból.
lombardosok boldogítása jó érv lehet valóban. Én is visszanéztem, általában májusi osztakék előtt márc végén, április elején indult meg a papír araszolgatása.
Csak azt akartam némileg bemutatni, hogy megszégyenitően kiszámthatatlan bir lenni , már csak ez az osztalék beárazódás is a papir részéről. Amire visszaemlékezem időket tekintve, nem volt benne valami önismétlő folyamat, ami az előző évihez képest ugyanúgy, vagy hasonlóan történt volna . Valami rafinált huncutságot mindig birt produkálni. Az idén például az az újdonság benne, hogy az osztalékjavaslattól kezdve ez csak esett ( cáfoljon rám valaki, ha jobban tudná) 58O-ról 47O alá, és még most is jóval 1O%-al alatta. Hát mitűl ?!?
az évek, az évek bizony :))
Minek , hogy biztos adóalapot csinálj magadnak? :-) Fene érti na, nem is bosszankodom én most ezen.
No akkor amit igértem Gudakes-nek.
Először 2OO3-ban lettem rá figyelmes, hogy milyen szépen árazza be az osztalékot. Néhány hétbe bele tellett amig egy szép, mutatós emelkedést összehozott magának. Következő évben, már nem akartam kimaradni a tutiból, igy amint megszavazták a 7O ft osztalékot, be is zsákoltam dugig magamat Matávval, de ekkor már nem volt semmilyen emelkedő beárazás, amit persze nem is értettem, hiszen tavaly is úgy volt..... hát persze, hogy úgy volt :-) Na ez volt az első , " de szutyok bir ez lenni" tapasztalat. Az osztalékszelvény vágása előtt két nappal kezdett el mozgolódni, majd utolsó nap, mint a gejzir....másnap természetesen zutty az árfolyamnak.
2OO5.ben nem emlékszem pontosan mi történt, Fotex-dili volt, úgyhogy ehhez ott vannak a historikus árfolyamok, chartok, de mintha úgy emlékeznék, hogy nem volt gejzires szcenário.
2OO6-ban susmus miatt elmaradt, majd decemberben kiugrasztott az ágyamból a közlemény, hogy ripp-ropp, jön az osztalék....ekkor az árfolyam ugrott kb 3 hét alatt 95O-1070ig, de az utosó napon inkább már lefele csorgott az árfolyam. A gejzirre spekulálók elspekulálták a dolgot, köztük én is. Aztán nyakig Phylában fgolamam sincs mi történt 2oo7 nyarán..... 2oo8at meg úgy ahogy van jobb is , ha nem emlékszem mi történt vele.
A mostanit úgy vélem, hogy vagy végig csorgós és aztán gejzires beárazás, vagy csak végig csorgó beárazás lesz, utóbbi, úgy ahogy ezt láthattuk tavaly TVK-nál, MOL -nál, a szelvényvágásra, nem hogy az osztalékot árazta volna be, hanem inkább azt, hogy vágás után úgyis esni fog , és a sok lombardos tőkével , beárazásra játszó spekik, úgy nyomták, ütötték - vágták egymást, ahogy az a mesékben is lehetséges. Szar idők vannak. Kevés a nem momementum trader-es lehetőség a tőzsdén, ezért sokan rá spekázhatnak egy tőkeáttételessel a matáv osztalékra, amiből rendszerint, soha, semmi hasznos, valami jó nem jöhet ki.
Jó spekulációt és sok pénzt!!
Du. 1-5-ig meetingen ültem, mit csináltál jó ember?! Így még a végén tényleg meg kell segítenem holnap. :)
a legalacsonyabb vételeket nyomtam ki :)
na mégis csak lett 520 szelvényvágás előtt, most nem tudom örüljek e vagy sem hogy kaptam!
Én is eladtam egy keveset.
Holnap vagy visszaveszem, vagy OTP.
Én adtam el, tolom át otpbe egy részét.
Az az érzésem, lesz ez holnap olcsóbb is.
De most már mindegy, talán nem nagy rizikó.
Egyelőre nincs stop.
:D jajj szegény lány:D
no tessék a kis vitéz, mondjuk bux karbantartóként illene megindulni :)