Regisztráció Elfelejtett jelszó

USA részvények

Usa részvények

#1511241 matgab Előzmény: #1511237

Azért így utólag belegondolva elég sokan elbarkácsolhattuk azt a dolgot, hogy az elmúlt 3-5 évben az AI megjelenésével és hype-jával teljesen egyértelmű volt, hogy a chip gyártóknak meg a mindenféle Drive gyártó cégeknek egy baromi nagy felfutása kell hogy jöjjön.

Ezek gyakorlatilag mind 5-10-20-50-szereztek az elmúlt 5 évben.

Én meg itt álltam megint mindenféle szaros papírral, már el sem tudom mondani hányfélével, amik meg estek, esegettek, jobb esetben lehetett velük nyerni 5-15%-okat...

Pedig nagy ész nem kellett volna hozzá.

Felfutott az arany meg a mindenféle fémek, az olaj, a lítium meg sok minden más is.

De valahogy megint úgy érzem , hogy ebből az egész felfutásból úgy ki tudtam maradni, hogy folyamatosan szinte 100% részvényben voltam.

AVAV

#1511153 TrendMan Előzmény: #1511140

Mondom én, hogy ami jelenleg zajlik, az jelentős mértékben az új fejlesztések kipróbálásához szükséges 'terep'.

COVID idején is azt mondták a szaktekintélyek, hogy 3 év alatt 30 évet fejlődött a tudomány, mert új módszereket és eszközöket próbálhattak ki.

Szerintem most ugyanez megy egy másik 'fronton'.

AVAV

#1511140 Koffein

Ezt is letesztelték és jóval olcsóbb mint a több milliós rakéták...

"Az AeroVironment sikeresen demonstrálta új LOCUST lézerfegyver-rendszerének többdimenziós alkalmazhatóságát: a rendszert az amerikai haditengerészet USS George H. W. Bush repülőgép-hordozójának fedélzetén tesztelték. Az anyahajó a napokban érkezett meg a Közel-Keletre."

...

"A teszt során a rendszer saját akkumulátoráról, illetve a hajó energiaellátásáról is képes volt működni. A precíziós lézer és célkövetés révén a LOCUST mozgásban lévő platformról is képes volt leküzdeni a célpontokat. A vállalat szerint a lézerfegyver jelentősen olcsóbb alternatívát kínál a hagyományos, kinetikus légvédelmi rendszerekkel szemben:

egy „lövés” mindössze körülbelül 5 dollárba kerül.

A nyílt architektúrájú kialakítás megkönnyíti a rendszer integrációját és üzemeltetését, csökkentve a speciális kiképzés szükségességét."

https://neokohn.hu/2026/04/25/locus-lezerfegyver-d...

https://finviz.com/quote.ashx?t=AVAV&p=d

Nebius

#1510428 Koffein

Az egész céget kb 30milliárdra árazza a piac, erre itt egy 27milliárdos üzlet...

"A Meta 5 évre, összesen 27 milliárd dollár értékben kötött szerződést a Nebius Grouppal, amely a szerződés értelmében 2027-től a felhőszolgáltatásokhoz szükséges számítási kapacitást biztosít a közösségi média óriásnak. Az összeg két részre bontható. 12 milliárd dollár közvetlenül a Meta kapacitásbővítéséhez köthető, míg további 15 milliárdot a Nebius által a jövőben építendő, alapvetően harmadik fél számára készített adatközpontok felhasználatlan kapacitásának megvásárlására fordítana a cég."

JD.com

#1510423 Koffein

"A JD.com hétfőn elindította európai online vásárlási platformját, aminek segítségével a kínai e-kereskedelmi cég az Amazonnal, valamint a hazai versenytársaival is fel kívánja venni a versenyt.

A Joybuy, a JD.com nemzetközi online vásárlási platformja hat új piacon debütál, köztük az Egyesült Királyságban és Németországban. A vállalat a gyors, akár napon belüli kiszállítással és a kiváló minőségű termékekkel előzné be a versenytársakat.

A kínai cégek, az AliExpress és a Temu, az árukat közvetlenül Kínából szállítják, a JD.com viszont saját helyi raktárakkal és logisztikai hálózatokkal rendelkezik, ami lehetővé teszi a szállítási idők minimalizálását."

Vámokat beszedni törvénytelen

#1510315 Koffein

Ez érdekes lesz, hogy miként fizetik vissza... ha jól gondolom, tovább lett terhelve a vásárlókra, amit a vásárlók megfizettek... ez esetben, az importőröknek amit kifizet mondjuk az állam, azt majd visszakapja a vásárló? ezt én kétlem, de lehet rosszul értelmezem..

https://hvg.hu/gazdasag/20260305_egyesult-allamok-...

Elképzelt cikk, 2028ból

#1510198 matgab Előzmény: #1510171

Az AI még nem tökéletes. Hozzáteszem az emberek sem tökéletesek egyáltalán. Sőt a természetük is rossz, mohó kapzsi, irigy és lusta. (Hiszen végső soron lustaságunk az ami azt okozta, hogy mindent gépesítünk, meg megalkottuk az AI-t.)

Elképzelt cikk, 2028ból

#1510171 TrendMan Előzmény: #1510076

Nem hiszem.

Az AI majd csinál mindenfélét, részben jól, részben rosszul.

Néha tragikus eredménnyel és csak annyit mond majd:

- Hoppá! Számítási hiba! Újratervezés!

pl. a NASA raketát akar küldeni a Holdra és az AI kalkulálna mindent, akkor 450 méteren felrobbanna a rakéta.

- Hoppá! Új kalkuláció szükséges!

Ha sikerül olyan felhasználást találni, ahol egy mély és nagy tudású ember (csoport) segítségképpen használja a mesterséges intelligenciát, amely bizonyos adatrengetegben nagyobb mélységbe lát le, mint az emberi agy, akkor abból szenzációs felfedezések születhetnek majd.

A hétköznapi életben magára vessen, aki kiadja a kezéből a kormánykereket.

És nem csak azért, mert az AI nem tökéletes, hanem azért is mert a tőketulajdonos már élezi a bukszáját, hogy lenyúlja a dolgozó embert az új eszköz segítségével.