Hát azért ez a hetvenegy-két dolláros olajár azért még nem egy hatalmas emelkedés. Sőt inkább süllyedő csatornában van az egész.
A kriptóknál pedig a 63-64k-s BTC ár az nem alacsony. Az Altcoinok valóban fél - harmad -tized árakon vannak a csúcsaikhoz képest. De azért az Altcoinok azok tényleg a tulipánőrület tulipánjai.
Az arany az valóban emelkedett, de azért nem egy húde hatalmasat, főleg ahhoz képest, hogy az elmúlt 5 évben ugye kinyomtattak annyi triliárd dollárnyi pénzt, amennyit korábban sosem tudtunk volna elképzelni (nemcsak az USA ,de minden jegybank). Ehhez képest az arany ára meg felment 20-25%-kal?? A többi fémről (réz, palládium, platina, ezüst) nem is beszélve!
A részvények meg egyértelműen szintén esésben vannak, nagyjából korábbi csúcsaikhoz képest, ha nem a magnificent 7 -t nézzük.
Nézzük meg hogy állnak az olaj részvények a 2008-as áraikhoz képest! Vagy a kínai papírok (oké, most emelkedtek 30%-ot, de így is fél , harmad áron vannak korábbi áraikhoz képest!)
Vagy nézzük a bányákat, szintén mélypontjaikhoz vannak közelebb (az enyémek biztos). De nézhetjük az európai részvényeket is. Airbus. 130 alatt. Pedig nemrég 170 felett volt. Vagy a különböző bankok. Hol van még a DB 100 EUR-hoz képest?
Stb stb.
Nyilván van néhány -főleg tech cég, akiket szétszedtek, de azért ott is ott az Intel pl.
A bankszektorról olvastam néhány hónapja egy elemzést, amely szerint a következő évben felülteljesítő lehet más szektorokhoz képest.
Simán benne van, hogy azóta ezt a lehetőséget már kiaknázta, a mondottak csak akkor állnak, ha október folyamán jönne egy nagyobb beleadás.
milyen bankpapírokra gondolsz? amcsi? azok eléggé túl vannak árazva szerintem...
Ehhez annyit tudok hozzáfűzni, hogy az utóbbi időben sok piaci szereplő a long részvény pozíciók biztosítására vásárol aranyat - ez a tapasztalatom.
Tehát a két long együtt nem meglepetés.
Másrészt néhány hónapja olvastam egy elemzést arról, hogy a következő (pénzügyi) évben a bankpapírok felülteljesítők lehetnek.
Ergo - mivel most nem ez a helyzet - egy októberi mélyponton érdemes lehet ilyenbe beszállni.
;-)
Piaci helyzet:
1. A részvény piac úgy emelkedik, mintha elkerültük volna a recessziót!
2. Az arany ára úgy emelkedik, mintha máris itt lenne a recesszió ...!
3. Az olajárak úgy emelkednek, mintha a 3. világháború felé tartanánk ...
4. A kötvényárak úgy esnek, ahogy a geopolitikai feszültségek enyhülnek.
5. A crypto piac úgy esik, mintha a kockázati étvágy eltűnt volna a piacról!
6. A tech papírok pedig úgy emelkednek, mint ahogy a kockázati étvágy mindenkori csúcsán!
Kérdés az, hogy valóban amiatt bukik a NIKE mert ki akarta hagyni a nagykereket vagy leépítette a hagyományos boltokat??
Épp tegnap gondolkodtam, hogy van egy otthoni papucsom, egy Nike , de eléggé régi és kicsit már elkopott a sarka (ez a habkönnyű lyukacsos talpú foam-ból készült papucs).
Gondoltam ránézek a Vinted-ed (na ha annak van részvénye , azt venni kéne, mert az úgy pörög, mint az atyaúristen, ott mindent eladok 1 nap alatt reális áron- hirdettem a jófogáson 1,5 évig a 20 éves de alig használt GAS kabátomat, 2 érdeklődő volt, azok is félkegyelműek. Feltettem a Vinted-re, 3 nap alatt elvitték. Hétvégén feltettem a 15 éves Adidas Predatoromat "úgysem fogok már nagypályán játszani" alapon. 3 órán belül elvitték azt is).
Szóval ránéztem és a megadott általam elképzelt árkategóriában (<5000) nem volt Nike új vagy címke nélküli új kategóriában. Mondom mi a franc, mennyi egy ilyen kínában 200 forintért fröccsöntött vacak??
Beírtam, hogy 10e alatt... Ott sem volt. Mondom WTF? Kitöröltem minden korlátot és akkor megjelentek 10-15 közötti kategóriában, de volt 90e Ft-ért is (jó, ez lehet elírták, de tömegesen voltak 40-90 kategóriában!)
Egy nem boltban vásárolt , nem felpróbálható fröccsöntött pacsker!
Megnéztem az új ára is 15e körül van az AboutYOU-n.
Elképesztő! Azt hittem ez boltban max 6-8e Ft!
Szóval inkább itt van a kutya elásva, csak ezt sokkal nehezebb kimondani, hogy a termékek árazása van elbaszva, mint azt, hogy "jaj minden szuper csak a marketing cseszte el az értékesítési csatorna stratégiáját...
Ha valami nagyon bejön, akkor nincs az az igazgatósági tag, aki azt mondja, hogy eddig ez jó volt, de most vége (a Covid-nak) és vissza kell állnunk a tradicionális marketinghez.
Ki vállal fel egy ilyen állítást 2022 végén?
Ennek a logikai hibának is van egy szép neve, de nem jut most eszembe.
'A múltbeli trendek automatikus kivetítése/meghosszabbítása a jövőbe.'
Mit értesz az alatt, hogy le volt osztva a lap?
Szerintem (lehet tévedek) stratégiai hiba volt, emlékszem, amikor az adidas szenvedett, akkor az elemzők folyamatosan a nikeval hasonlították össze, hogy de jó, hogy saját online értékesítésre feküdtek rá, bezzeg az adidas nem tudott megújulni, nem érzik az új trendeket, s ezért haldoklik... most meg a niken van rajta a dögrovás, miközben az adidas csillog...
Érdekes ez a stratégiai hiba, amit elkövettek.
Azon gondolkodom, hogy ez tényleg hiba volt vagy esetleg már előre le voltak osztva a kártyák?
ha leteszik 60-as szintekre érdemes lehet elgondolkodni rajta, hogy a hosszú távú portfólióba bekerüljön-e...
"A lejtmenetért a Nike stratégiáját hibáztatják elemzők, miután arra összpontosított, hogy a saját weboldalain és üzletein keresztül közvetlenül értékesítsen a fogyasztóknak, nem pedig nagykereskedőkön keresztül. Az irány a Covid idején kifizetődött, növelni tudta értékesítéseit, a járvány elmúltával azonban a fogyasztók visszatértek az üzletekbe, a Nike pedig piaci részesedést veszített. A legutóbbi negyedévben a Nike Direkt eladásai 13 százalékkal zuhantak, az online értékesítések pedig 15 százalékkal estek, és a 2025-ös évben is kétszámjegyű visszaesésre számít a menedzsment. Eközben pedig, ahogy a közvetlen értékesítésre fókuszált, az innováció is elmaradt a cégnél. Az iparági környezet sem segít, az Egyesült Államokban például stagnál a cipőpiac, a fogyasztói kiadások lassulnak az olyan ciklikus termékekre, mint a ruhák és cipők, és Kínában is szenved a gyenge értékesítésektől a Nike, ami a cég harmadik legnagyobb piaca - írja a CNBC."
Csökkenő bevételektől és nyereségtől szenved a Nike, az augusztus végén lezárt negyedév főbb számai:
A lezárt negyedév eredményei felemásan alakultak a várakozásokhoz képest, a befektetők mégis csalódottsággal fogadták a gyorsjelentést, miután a társaság visszavonta a 2025-ös pénzügyi évére megfogalmazott várakozásait.
A társaság még júniusban, miután közzétette előző pénzügyi évének eredményeit, lefelé módosította prognózisait: míg korábban bevételnövekedést várt, ez már nem volt tartható, és egyszámjegyű csökkenést jósolt. De a pénzügyi év első hónapjainak értékesítési adatai alapján ezt is visszavonta a vállalat, ?a bevételi várakozások mérséklődtek, tekintettel a Nike Digital forgalmi trendjeire, a kiskereskedelmi eladási trendekre az egész piacon és a tavaszi rendelésállományra? ? tette hozzá a társaság pénzügyi igazgatója, aki legkorábban a pénzügyi év második felére, vagyis jövőre vár javulást.
A Nike elhalasztotta a novemberre tervezett befektetői napját is, miután épp keresi új vezérigazgatóját. John Donahoe vezérigazgató múlt hónapban jelentette be, hogy októbertől távozik a cég éléről.
A lejtmenetért a Nike stratégiáját hibáztatják elemzők, miután arra összpontosított, hogy a saját weboldalain és üzletein keresztül közvetlenül értékesítsen a fogyasztóknak, nem pedig nagykereskedőkön keresztül. Az irány a Covid idején kifizetődött, növelni tudta értékesítéseit, a járvány elmúltával azonban a fogyasztók visszatértek az üzletekbe, a Nike pedig piaci részesedést veszített. A legutóbbi negyedévben a Nike Direkt eladásai 13 százalékkal zuhantak, az online értékesítések pedig 15 százalékkal estek, és a 2025-ös évben is kétszámjegyű visszaesésre számít a menedzsment. Eközben pedig, ahogy a közvetlen értékesítésre fókuszált, az innováció is elmaradt a cégnél. Az iparági környezet sem segít, az Egyesült Államokban például stagnál a cipőpiac, a fogyasztói kiadások lassulnak az olyan ciklikus termékekre, mint a ruhák és cipők, és Kínában is szenved a gyenge értékesítésektől a Nike, ami a cég harmadik legnagyobb piaca - írja a CNBC.
A gyorsjelentést csalódottsággal fogadták a befektetők, a zárás utáni kereskedésben közel 6 százalékot esett a részvények árfolyama, idén közel 20 százalékos mínuszban áll ezzel együtt a papír.
Vettem anno, de az még 800-1000 között! :-)
Ilyen olcsón én nem veszegetek semmit! :-)
(De anno eladtam még kisebb bukóban emlékeim szerint).