Regisztráció Elfelejtett jelszó

Bolygónk, a Föld

Mentsük meg az agyat!

#1502009 TrendMan

Kimondták a tudósok: hatalmas veszély fenyegeti az emberek agyát, nagyobb a baj, mint hittük

A mikroműanyagok definíciójuk szerint 5 milliméternél kisebb műanyagrészecskék, amelyek leggyakrabban a levegőn, vízen és az élelmiszereken keresztül képesek bejutni az emberi testbe. Bár az élettani hatásaik még nem teljesen ismertek, a kutatók számos egészségügyi kockázattal is összefüggésbe hozzák őket.

Korábban több kutatás vizsgálta már a mikroműanyagok jelenlétét különböző emberi szervekben, köztük a tüdőben és a szaporítószervekben is, az Új-Mexikói Egyetem kutatói által nemrég közzétett tanulmány szerint azonban

az emberi agyban akár 10-szer, 20-szor annyi mikroműanyag is felhalmozódhat, mint más szervekben.

Az idén év elején gyűjtött agyminták tömegének 0,5 százalékát mikroműanyagok tették ki, amely még a kutatókat is meglepte. Matthew Campen, a kutatást vezető professzor "riasztónak" nevezte az eredményeket és úgy fogalmazott,

sokkal több műanyag van az agyunkban, mint amennyit valaha is elképzeltem volna.

Egy további ijesztő eredménye a kutatásnak, hogy a demenciában, illetve Alzheimer-kórban szenvedők agymintáiban tízszer több műanyagot találtak, mint az egészséges mintákban.

A mikroműanyagok mennyisége az emberi agyban pedig egyre csak nő.

A 2024-ben gyűjtött agymintákban körülbelül 50%-kal magasabb volt a mikroműanyagok mennyisége, mint a 2016-os mintákban.

Ugyan több országban - köztük az Egyesült Államokban - is hoztak már intézkedéseket a műanyagszennyezés csökkentése érdekében, a kutatók további lépéseket sürgetnek.

Mentsük meg a földet

#1502007 Koffein

Erre meg a politika magasról tesz... megy a díszelgés, fotó, interjú, repülnek a likeok... hogy utána mi lesz? azt már senkit sem érdekel...

https://autopro.hu/trend/perlik-a-toyotat-a-hidrog...

Új Starbucks vezér meg heti 3szor utazik repcsivel 1600 km-ert.. na neki mekkora a karbonlábnyoma vs átlag polgár, aki évente megy 15-20e km-ert az autójával? :)

https://444.hu/2024/08/21/maganrepulovel-1600-kilo...

Együnk szén-dioxidot

#1501343 TrendMan Előzmény: #1501333

Nem semmi gondolat, de jelenleg még szkeptikus vagyok.

Vajon mi lesz a porszem a gépezetben?

----

Mellesleg kizártnak tartom, hogy ha az MI-t okosan ráeresztenék a problémakörre, akkor ne találna működőképes megoldásokat.

Csak ugye ebből senkinek sem lesz közvetlen haszna, ezért senki nem is csinálja.

Bill Géjc napi klíma füllentései

#1501305 Koffein

milyen áldozatot hoz a klímáért, hogy fenntartható legyen az élet kérdésre aszondja, hogy cégekbe fektet, hogy nulla legyen a karbon lábnyoma... így is fel lehet fogni a sztorit na... :))

Az Adria és a Fekete-tenger is 5-6 fokkal melegebb

#1501298 matgab Előzmény: #1501257

A fronton mivel a tankok , teherautók sem elektromos meghajtásúak, meg az összes nem rakétás lövedék ami robban , vagy a termobárikus bombák, azok mind nagyon durva hatással vannak a klímára sztem.

Arról nem is beszélve, hogy az erdőket is teljesen letarolják, felégetik. Meg ilyen forróságban bőven akadnak olyan tüzek is,amiket normál esetben eloltanának, most meg leég tőle az egész mező, erdő.

#1501261 TrendMan Előzmény: #1501257

Simán elképzelhetőnek gondolok egy ilyen összefüggést.

Nem tudom, létezik erről valamilyen tudományos elemzés is vagy csak az ominózus hőmérsékleti térkép?

#1501259 Spade Előzmény: #1501257

Ez sztem triviális. Alapvetöen a rakétázásokkal az elhárító rakétákkal ( Patriot), a repcsi támadásokkal függ össze hiszen az eszközök rengeteg plusz részecskét és energiát juttatnak a légkörbe amik sztem megváltoztatják a légköri nyomást a területen. Az pedig bevonza a corioli erő északi csavarja miatt afrikából a meleg légtömegeket különösen mutatja ezt a fekete tenger. És még az iehet h müködik a haarp is a terület felett pluszban. Tehát amikor felgyorsul a rakétázó bombázó kampány támadási tevékenység akkor térül el a legjobban az időjárás sztem.

"örök" vegyi anyagok

#1501152 TrendMan

Akkumulátorokban található veszélyes anyagokra figyelmeztetnek a kutatók, a gyárak környékét is megvizsgálták

Az "örök vegyi anyagokat" már régóta számontartják a kutatók, az Egyesült Államokban pedig idén szigorították is egyes, ezen csoportba sorolható kémiai vegyületek használatát.

Kapcsolódó cikkünk

"Örök vegyi anyagok" szennyezik a csapvizet, két veszélyes anyag ellen hirdettek harcot

A szóban forgó PFA-knak több ezer különböző fajtája különböztethető meg.

Mivel a szerves kémia egyik legerősebb kötését (szén-fluor) tartalmazzák, a környezetbe kerülve ellenállóak a lebomlással szemben és könnyen tehetnek meg nagy távolságokat is a kibocsátási helytől.

Évtizedek óta alkalmazzák őket, hogy a bizonyos termékeket ellenállóbbá tegyenek különféle mechanikai hatásokkal, többek között vízzel és hővel szemben.

A PFA-k bizonyos alosztályát, a bisz-perfluoralkil-szulfonimideket elektrolitként és kötőanyagként használják a manapság egyre elterjedtebb lítiumion-akkumulátorokban.

A The Verge által szemlézett Nature Communications folyóiratban közzétett kutatás szerint

az akkumulátorgyártás során használt PFA anyagok mostanra megjelentek a gyárakat körülvevő talajban, üledékben és vizekben is.

Emellett, a szerzők állítása szerint a káros anyagok a hulladéklerakókból kioldódó folyadékokban is kimutathatóak.

A kutatók 2022 januárja és októbere között Észak-Amerikában és Európában 87 különböző helyszínen vettek víz-, üledék- és talajmintákat. Többek között olyan területeket céloztak meg, amelyek valamilyen "örök vegyi anyagokkal" dolgozó ipari létesítmény közelében vannak.

A tanulmány szerzői 17 különböző akkumulátort is megvizsgáltak, amelyek közel kétharmadában, 11 darabban mutatták ki a már említett PFA alcsoportba tartozó anyagokat.

A vizsgált minta mindennapi életben használt eszközökből, többek között laptopokból, okostelefonokból és elektromos járművekből származott.

Ez [a kutatás] semmiképpen sem tiszta vagy fenntartható energia ellenes szándékkal készült

- szögezte le Jennifer Guelfo, a Texasi Műszaki Egyetem adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője, aki elmondta, hogy csak szerették volna felhívni a figyelmet a káros hatásokra.

Ez alapvetően egy kiindulópont. És remélem, hogy a tanulmány hatására nagyobb figyelmet kapnak ezek és más hasonló vegyületek

- tette hozzá P. Lee Ferguson, a tanulmány másik szerzője.

A lítiumion-akkumulátorok iránti kereslet várhatóan folyamatosan nőni fog a közeljövőben, az elektromos járművek gyártása, valamint a nap- és szélenergiában való felhasználás miatt.