Regisztráció Elfelejtett jelszó

Bolygónk, a Föld

Geomérnökség és hőmérséklet csökkentés

#1500167 TrendMan

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240516/van-egy...

A geomérnökség az egyik módja annak, amivel az emberiség kezelni tudja a klímaváltozás valódi problémáját. A szokásos megközelítést ? amelyet a gazdag világ nagy része követ ? az jelenti, hogy megpróbálják csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, és a beruházásokat a nap- és szélenergiára irányítják át.

Ez a megközelítés azonban hihetetlenül nehezen megvalósítható és költséges is egyben, mivel a világ nagy részében még mindig lényegében fosszilis forrásokból állítják elő az energiát. A fosszilis energiahordozók használatának csökkentésére vonatkozó évtizedes politikai támogatottság ellenére a szén-dioxid-kibocsátás még mindig növekszik, és annak mértéke tavaly érte el a valaha mért legmagasabb szintet.

Ezzel szemben a geomérnökség közvetlenül a Föld hőmérsékletének csökkentésére törekszik.

Ennek egyik módja az lehet, amikor kén-dioxid sztratoszférába történő kibocsátásával hűtik le a bolygót. Számos bizonyíték van arra, hogy ez a megoldás működik: a kitörő vulkánok jellemzően részecskéket juttatnak a sztratoszférába, miközben minden egyes részecske visszaveri a napfényt az űrbe. 1991-ben a Pinatubo vulkán kitörése 18 hónapon keresztül mintegy 0,6°C-kal hűtötte le a Földet.

A Harvard kutatói nem próbálkoztak ilyen nagyszabású kísérletekkel. Egyszerűen csak egyetlen egy nagy magasságú léggömböt akartak felbocsátani, amely apró részecskéket bocsátott volna ki magasan a Föld fölé. Kísérletükkel adatokat gyűjtöttek volna arról, hogy a részecskék miként szóródnak szét, és mennyi napfényt vernek vissza.

Mivel a világnak eddig többnyire nem sikerült a klímaváltozást a fosszilis energiahordozóktól való függőség csökkentésével kezelni, észszerűnek tűnik más olyan szakpolitikai intézkedéseket is megvizsgálni, amelyek a probléma egy részét megoldhatnák. Még az ENSZ is elismerte 2019-ben, hogy a 2015-ös párizsi megállapodás ellenére ?az elmúlt évtizedben nem történt valódi változás a globális emisszió terén?. Azóta az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is új rekordokat ér el, és a Meteorológiai Világszervezet új jelentése szerint ?nem látni, hogy mikor lesz vége az emisszió növekedésének?. Egyszerűen nem vagyunk olyan helyzetben, hogy megengedhessük magunknak a klímaváltozás kezelését célzó bármelyik megoldás figyelmen kívül hagyását.

Sajnos, ahogy a The Harvard Crimson megállapította, a klímavédelmi aktivisták nyomása lehetetlenné tette ezt a tudósok számára.

  • Még Greta Thunberg is kritizálta a tervezett első észak-svédországi geomérnökségi teszteket.
  • Aztán az őslakos számik tanácsa ? amelynek földje felett tervezték a teszteket ? arra jutott, hogy egyetlen léggömb felbocsátása az égbe ?katasztrofális következmények kockázatával? jár együtt.
  • Politikusok is felugrottak erre a vonatra, köztük Svédország volt külügyminisztere, aki a geomérnökséget ?őrültségnek? nevezte, míg fiatal aktivisták nyomást gyakoroltak a projekt akadémiai finanszírozóira, hogy állítsák le az ilyen jellegű kutatásokat.

A projekt vezető kutatója az aktivisták mellett a tudósok ?hangos kisebbségét? is hibáztatja, akik az aktivistákhoz hasonlóan úgy vélik: a geomérnökség ürügyet szolgáltathat arra, hogy ne csökkentsék a fosszilis enegiaforrások felhasználását azzal, hogy a klímaváltozás egy másik lehetséges megoldására mutat rá. Az ilyen tudósok közül Michael Mann klímakérdésekkel foglalkozó professzor azt állítja, hogy a geomérnökség káros és hamis megoldás, amelyet a szennyezők kínálnak fel, hogy továbbra is profitáljanak a fosszilis energiaforrásokból. A Számi Tanács ellenezte a Harvard kísérletét, mert a kutatás ?veszélyeztetheti a karbonmentes társadalmak eléréséhez szükséges globális erőfeszítéseket?.

Ez nem tudomány, hanem dogma. Az az elképzelés, hogy csak egyetlen helyes politika ? vagyis a szén-dioxid-kibocsátás rövid időn belül történő nullára csökkentése ? létezik, abszurdnak nevezhető, különösen akkor, amikor ez a politika globálisan kudarcot vall. Az igazság az, hogy a geomérnökség hihetetlenül hasznos innováció lehet, még ha kockázatok is övezik.

A geomérnökség az egyetlen megvalósítható módszer, amelyet az emberiség valaha is azonosított a hőmérséklet gyors csökkentésére.

Ha azt látnánk, hogy a nyugat-antarktiszi jégtakaró elkezd az óceánba csúszni ? ami globális katasztrófa lenne ?, akkor a fosszilis energiahordozókra vonatkozó semmilyen szokásos politika nem tudna jelentős változást elérni. Még ha az összes nemzet valamilyen lehetetlen módon néhány hónap alatt nullára csökkentené is az emissziót, a hőmérséklet akkor sem csökkenne, hanem csak megállna az emelkedése.

Ezzel szemben a geomérnökség elvileg megállíthatná a globális hőmérséklet emelkedését ? sőt, akár vissza is fordíthatná azt ? alacsony költségek mellett. A geomérnökség a XXI. században csupán több tíz vagy alig pár száz milliárd dollárba kerülhet a több tízezerszeresével több forrást felemésztő hagyományos politikával szemben.

Természetesen a világnak nem kellene egyhamar elkezdenie részecskéket pumpálni a légkörbe. De meg kell bizonyosodnunk arról, hogy ez a technológia működik-e, és tudnunk kell a használatából eredő esetleges negatív hatásokról is. Részben azért, mert valószínű, hogy egyes országok, sőt a világ is fontolóra akarja venni később ennek a megközelítésnek az alkalmazását, de azért is, mert a geomérnökség olyan olcsó, hogy fennáll a veszélye annak, hogy egyetlen ország, egy rosszszándékú milliárdos vagy akár egy igencsak önjáró nem kormányzati szervezet egyedül is alkalmazhatja a technológiát. Biztosítanunk kell, hogy a világ tisztában legyen a következményekkel. Ehhez kutatásokra van szükség.

E megfontolások miatt a Nature tudományos folyóirat és az Obama-adminisztráció is támogatta a geomérnökséggel kapcsolatos kutatásokat ? és még a Biden-kormányzat is felajánlott valamennyi támogatást erre a célra.

Mint minden más kutatás esetében, az emberiségnek e kérdésben is tudnia kell, hogy mi működik, és milyen problémák merülhetnek fel a jövőben. A klímavédelmet érintő kutatások átpolitizálása attól való félelmünkben, hogy az politikailag kedvezőtlen következményekhez vezethet, rosszat tesz a világnak.


Kultúránk összeomlásáról…

#1498179 TrendMan

Kultúránk összeomlásáról házias hangulatban:


Magfúziós energiatermelés: Kis előrelépés az előtérben, de vajon mi zajlik a háttérben?

#1497677 TrendMan

https://infostart.hu/tudomany/2024/01/06/gyemantba...

Csodálkoznék, ha nem zajlanának már most egyezkedések a háttérben, hogyan részesedjen az olajmaffia a fúziós energiatermelés hasznából azért, hogy hajlandóak legyenek kihátrálni a jelenlegi helyzetből?

Azt sem tartom kizártnak, hogy az aktuális fejlődés üteme ezektől az egyezkedésektől függjön.

És az egészből a lényeg …

#1497606 TrendMan

És az egészből a lényeg az erőforrások korlátozottsága.

Az erre való reakció pedig a személyiség integritásának kikezdése.

Akkuk

#1497511 Koffein Előzmény: #1497505

Csinálni kell, majd lesz valahogy... :))

Mintha Edison, vagy talán Tesla?? mondott volna valami olyasmit anno, hogy nem bukott el egyszer sem, csak talált tízezer utat, ami nem járható...

Akkuk

#1497505 TrendMan Előzmény: #1497496

Azért ezek az elgondolások elég fiktívnek tűnnek, jól mutatnak egy sci-fi magazinban, de még Einsteinnek is ketté állna a füle, ha ebből kellene valamilyen működő berendezést csiholnia.

Eleve több fogalom az itt elhangzottak közül teljesen tisztázatlan.