Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nagyvilág

magyar nyelv

#1493952 matgab Előzmény: #1493949

én a beszédre mondtam. A z írásjelek az egy teljesen más témakör, a kínaiak meg nem tudom, hogy ejtik ki a hát szót.

Az angoloknál egyáltalán nem látom ezt vagy amennyire emlékszem oroszban sem.

fű fa íj kő, anya ,apa

grass
tree
bow
stone
mother
father
horse
trava
derevo
poklon
kamen'
materinskiy
otets
loshad'

magyar nyelv

#1493949 TrendMan Előzmény: #1493946

Egyébként érdekes, amit mondasz.

Érdemes elgondolkodni rajta :-)

Az első két gondolatom:

1) Úgy tűnik részben más nyelvekben is így van ez, de igaz, nem annyira, mint a magyarban. (pl. angol, német)

2) Mi a helyzet azokkal a nyelvekkel, amelyek képírásra épülnek, épültek? A kínai nyelvben olyan egyszerű szavak, mint a hát bonyolult piktogrammokkal vannak leírva:

Ergo nem nyújtanám odáig ezt a gondolatot, hogy ez az egyszerűség egyenes arányban áll vagy jellemzi a gondolkodás színvonalát is.

Kaliforniába ​mindenki megnyugodhat

#1493948 Fornit Előzmény: #1493944

Nem lennék meglepve ez is egy újabb valóra vált max 4 éves BabylonBee hír lenne.

magyar nyelv

#1493946 matgab Előzmény: #1493943

Amúgy azon gondolkodtatok már, hogy mennyire strukturális, rendszerszerű a magyar nyelv?

A legrövidebb szavaink nyilván az egy betűs szavak, amiket még a beszélni nem tudó emberek ejtettek ki a szájukon, főleg indulatokat érzéseket közvetítettek:

ó, a(h), ő, s...

Aztán jöttek a két betűs szavak, amik a természetben élő népek környezetét és az emberi csoportokat írják le:

fa, fű (ezek még hasonlítanak is egymásra és hangzásra is), kő, én, te , mi, ti, ők, íj , tű, lé, üt, ló, őz, hó, él

hárombetűs szavaink jellemzik a testünk részeit és alap mozgásokat, étkezéssel kapcsolatos vagy egyéb alap dolgokat:

láb, kéz, fej, váll, kar, ujj, nyak, mell, szív, máj, lép, has, hát, nyál stb

ver (és akit nagyon vernek az VÉRes lesz!), lép, kel, fel, jár, fut, dob, dug, szül, mer, fáj, szív, mér, hány, tol, dől, dúl, húz, kér, fél stb stb

hús, víz, nyúl, juh, zab, sör, bor, tál, nyíl (és ahogy felhúzzák az íjat - az nyílik), nyél, réz, vas, szél, (ősz), nyár, tél, dér, rét, anya, apa, pár, stb.stb.

Utána már a több betűs szavak azok ahogy a technológia és a kultúra- civilizáció halad előre, egyre több betűs szavaink vannak...

Ilyen jellegű egymásra épültséget, (vagy képi -logikai világot), ami a magyar nyelvben van azt nem látok a többi nyelvben - bár ismereteim nyilván korlátozottak.

Kaliforniába ​mindenki megnyugodhat

#1493944 Koffein

Nemsokára legálisan nem kell fizetni a termékekért, fogja az arc, fizetés nélkül viszi, ennyi... ééés az eladó nem csinálhat semmit, nem akadályozhatja meg, nem hívhatja a rendőrt, végig nézi, és illedelmesen elköszön és visszavárja... :D XD

https://www.newsweek.com/store-retail-violence-rob...

robbantás

#1493943 matgab Előzmény: #1493938

Fecó, te a gázvezeték felrobbantásánál is egyből kijelentetted, hogy azt a ruszkik csinálták, nem?

robbantás

#1493940 TrendMan Előzmény: #1493938

Te is a prekoncepcióid alapján ítélkezel.

Ez egy háború, mindenki próbál mindent valaki másra kenni, mindenki cinkelt kártyákkal játszik és főleg senki nem szent.

Az egyik eseményt nem lehet megítélni a másik esemény feltételezett ok-okozati viszonya alapján.

robbantás

#1493939 Koffein Előzmény: #1493938

ííígy így, minden ruszki érdek.. majd amikor véletlenül felrobban a barátság kőolajvezeték, az is orosz érdek lesz.. :)

robbantás

#1493938 prfecó Előzmény: #1493908

mondjuk a kahovkai gát robbantást is próbálják Ukrajnára fogni az oroszok. Pedig egyértelműen orosz érdekek miatt történ- ukrán támadás visszaszorítása- orosz felségterületen , orosz műszaki csapatok aknázták alá,

környezettudatos-e vagy

#1493888 TrendMan Előzmény: #1493886

Valamilyen fórumban azt olvastam, hogy mióta világ a világ, összesen 5 ember volt, aki egyedül és oxigén palack nélkül tudta megmászni az Everestet.

Az ötből hárman le is tudtak jönni.

Ha erről az oldalról nézzük, akkor ez egy öngyilkos vállalkozás volt.

környezettudatos-e vagy

#1493875 Fornit Előzmény: #1493846

Én is úgy hallottam, hogy ápr-máj a legideálisabb a magas csúcsokra, meg talán okt-nov közepe.