Regisztráció Elfelejtett jelszó

DAX , FTSE , CAC index

https://alapblog.hu/botr…

#834511 banyaiz Előzmény: #834507

https://alapblog.hu/botranyos-elorejelzesek/

Ezt nem tudom láttad e. Múltkori recesszió témát is érinti részben.

Mondjuk van benne olyan rész ami szerintem komolytalan pl ez a Trump a Fed önállóságát felszámolja . Könnyebb lenne egy III. Vh-t kirobbantania és megnyernie mint a FED -et maga alá gyűrnie szerintem. :) Ez nem reális feltételezés szerintem.

De nem is ezért érdekes hanem tényleg egyre több helyről jönnek ezek lassulási félelmek.


Szerintem olyan 11 k a…

#834204 banyaiz Előzmény: #834203

Szerintem olyan 11 k alá nem jött volna akkor év végén. Amikor kiderült a brit szavazás pontos időzítése és jöttek a hírek bizonytalan megszavazzák e, meglesz e a többség akkor szerintem ez elkezdte lehúzni a piacokat. Miközben egyébként korrigáltak volna egyet szép nyugisan felfelé év végéig. Nem nagyot csak olyan 12 k környékéig a dax.

De itt van ez a Trump-Kína adok kapok is az is lehet bekavart volna de vsz nem ennyire mint ez a gyogyó műsor a briteknél. :)

Nem vagyok a brexit rajongója egyébként sem de ez már egy tragikomédiába kezd átmenni. Monty Python filmnek is elmegy amit össze szenvednek. Miközben ennek tétje is van.

OK, szerinted ha nincs b…

#834203 Ricsi Előzmény: #834201

OK, szerinted ha nincs brexit, meddig esik le? Szóval honnan akartál 12K-ig tartani?

Szerintem ha nem év végé…

#834201 banyaiz Előzmény: #834199

Szerintem ha nem év végére időzítik ezt a brexit kínhalált hanem mondjuk úgy jön ki a lépés jövő év tavaszára vagy későbbre, akkor simán 12 k környékéig lehetett volna longolni nyugisabb év végével.

Igaz nem 10600 környékéről mert le se jött volna ide decemberben.

Eleve nem mertem nagy pozíciót ebben a zűrzavarban de még azt se tudom tartani így. Nagyon rossz időpontban van ez tőzsdei szempontból év végén.

Cameron mibe vitte bele őket azzal kitalálta tart egy népszavazást a brexitről úgyis leszavazzák és azzal megerősíti a pozícióját. Persze lehet később erre egyébként is sor kerül, csak egy ideálisabb időpontban nem amikor éppen az EU népszerűsége csökken migrációs válság miatt.

Ezen a témán még soha ne…

#834198 banyaiz Előzmény: #833983

Ezen a témán még soha nem gondolkodtam pontosan mi volt ennek a fizikája a holdra szállásnál. Érdekes dolgok ezek.

Esetleg az Apolló 13 -as küldetést nézd meg amikor robbanás történt az űrhajón és a holdkomppal tértek vissza . Elindultak a holdra, még nem értek oda át kellett szállni a holdkompba amiben minden le volt kapcsolva mert az energia kellett az ernyők nyitásához és a jó ég tudja mihez. Egy pályamódosítást kellett csinálniuk számítógép nélkül vakon akkor bekapcsolták holdkomp hajtóművét .

Már ezt az újságírók kiszagolták és a családtagok háza előtt NASA-nál mindenhol letáboroztak élő közvetítések, majdnem előbb tudták mint az űrhajósok , hogy gubanc van. :)

Igaz ezt egy filmben láttam Tom Hankssel. :) Csak arra a témára mire képes a holdkomp.

....

Eladtam a longot. Bizalmatlansági szavazás ma este Theresa ellen. Másodszor akarom futtatni év végéig és megint jönnek a britek a hülye brexitjükkel. Inkább mennének a holdra vagy a Marsra . :)

nem a szokesi sebességge…

#834141 rbbj11 Előzmény: #833976

nem a szokesi sebességgel állsz Hold körüli pályára, és mindenhol olvashattad, hogy tucatszor kerulték meg a Holdat, tehát bőven volt idő keringés közben ja fékezni. De többit a megfelelő topikban

A hold, nevéböl adódóan,…

#833987 tozsdenyul Előzmény: #833976

A hold, nevéböl adódóan, földkörüli pályán kering , azaz nincs a föld gravitációs rendszerén kívül.

Tehát 1, a hold eléréséhez nem szükséges szökési sebességet elérned.

Földkörüli pálya eléréséhez kisebb sebesség kell.

2, a (felszíni) szökési sebesség azt mutatja meg, mekkora sebességet kell elérned a földfelszínen , egy pillanat erejéig, hogy utána magára hagyva a test elhagyja a gravitációs mezöt. (Ez egy pillanat alatt történö gyorsulást jelent és csak a gravitációval számol, légellenállás, surlódás el van hanyagolva)

Ez nem azt jelenti, hogy mindig ez lesz a sebességed, ez a felszíni sebességed, ami utána folyamatosan csökken hiszen az a gravitáció hat rá, amit le akarsz gyözni. (Pont mint egy feldobott kö)

A föld gravitációját elhagyhatod 1 km/h-s sebességgel is, ha azt nem egy pillanatig, hanem állandóan fenntartod, vagy

Ha a lassulás miatt pont ennyi sebességed maradt a gravitációból kilépve.

(Pont ezt éred el kb, ha a földfelszínen egy pillanatra csak, a szökési sebességre gyorsulsz, majd magára hagyott testként repülsz tovább)

3,

A földrendszer (holddal együtt) a naprendszeren belül gyorsan kering. Gyorsabban mint a marsrendszer.

Kell egyszer egy szökési sebesség, hogy elhagyd a földrendszert. (Ez kb 40,000 km/h) De a naprendszeren belüli sebességedhez ekkor még a földrendszer sebessége is hozzáadódik (107,000 km/h).

Nem mindegy mihez viszonyítunk sebességeket. Minden mozog.

3+1,

A marsra több lépcsöben fogunk menni, elsöként földkörüli pályára állunk, a szökési sebességnél kisebb sebességgel. Innen hagyjuk el majd a földet, amihez nem kell majd sokat hozzátenni a sebességhez. Ami viszont a marsihoz képest komoly sebesség lesz (ekkorra kb 150,000 km/h).

4,

A lassítás hasonló dolog, egészen más sebesség kell ahhoz, hogy bolygókörüli (holdkörüli) pályára állj, mint leszállni rá.

Szintén többlépcsös, elöször csak a bolygókörüli pályához kell lelassítanod, késöbb, további lassulás kell a leszálláshoz.

A mars naprendszeren belüli sebessége kb 80,000 km/h.

A szökési sebesség 18,000 km/h, marskörüli pályához tehát ennél valamivel kisebb kell. Saccra nagyságrendileg (80,000+15,000=95,000 kell legyen a 150,000-böl, azaz kell lassulnod egy jó 55,000 km/h-t)

A lassulás számtalan módon megoldható, akár rakéta nélkül is

De ez alapjaiban más mint a föld körül keringö hold eléréséhez szükséges földkörüli pályához kell.

Ami, nem 40,000 km/h lesz majd az ürben haladva, hanem jóval kevesebb.

A hold, földhöz viszonyított keringési sebessége 3,400 km/h

3,000-5,000 km/h közötti sebességgel haladnak a hold körüli pályához érve az ojjektumok. És semmi más nem történt, csak a föld légkörén kívül kikapcsolták a hajtómüvet, a föld gravitációs ereje meg lelassította öket...

(Én is ölég jót felvétiztem fizikából, de még matekból is, az én idömben persze még úgy volt, hogy ha egy problémát vagy megoldást nem értek, nem az szokott felmerülni, hogy akkor az nincs is, hanem hogy én nem rendelkezem elég mély ismeretekkel. És menni kell megérteni.)

Azért, hogy ne csak rajz…

#833983 Ricsi Előzmény: #833981

Azért, hogy ne csak rajzban legyen meg, kerestem nektek egy rövid leírást:

kozmikus sebesség

Az égi mechanikában és az űrhajózásban fontos kritikus sebességek összefoglaló neve.
Az első kozmikus sebesség (körsebesség) az egy égitest körül körpályán haladó test sebessége (a Föld felszínén ez 7,91 km/s, azaz kb. 28000 km/h).
A második kozmikus sebesség (szökési sebesség) az égitest parabola alakú pályán való elhagyásához szükséges sebesség (a Föld felszínére 11,19 km/s).
A harmadik kozmikus sebesség a Naprendszert parabolapályán elhagyó test indítási sebessége (a Föld távolságában 42,3 km/s).

A másodikról beszélünk, ami 11,19 km*s, tehát pontosan 40 284 km/h. Jól emlékeztem én a kb 40 000-re. Na, akkor téma részemről tényleg lezárva.

Valahogy nem az a kérdés…

#833981 Ricsi Előzmény: #833977

Valahogy nem az a kérdés, mennyivel kell menni, ha valahová indulok, de mindegy, ez nem dax téma, részemről nyilvánosan lezárva.

Azért én fizikából felvé…

#833976 Ricsi Előzmény: #833970

Azért én fizikából felvételiztem anno max pontszámmal, és azóta is foglalkozom vele, lehet, értem a benzinmotort is. A Hold tömegének és gravitációs vonzásának pedig semmi köze a szökési sebességhez, ami a célbavett objektum tömegétől függetlenül kb 40 000 km/h. Ha ezt nem éred el, nem mész el a Földről, mindegy, hová indultál.

nem értem miért nem érte…

#833970 rbbj11 Előzmény: #833948

nem értem miért nem érted, hogy a Hold gravitációs ereje és vele a sebesség amit lassitani kell, összehasonlíthatatlan a Marseval. De szerintem nem vagy sem urkutato, sem űrhajós, de még fizikus sem, és ez nem az a terület, ahol ki lehet jelenteni a nagy okossagot három cikk elolvasása után. Ennyi erővel a relativitás elmeletrol is elmondhatnad, hogy te nem hiszel benne. Elmondhatod, csak megfelelő tudás nélkül butaság. Lehet, hogy varázslat a benzinmotor is?

Azt nem értem igazán bri…

#833968 banyaiz

Azt nem értem igazán brit részről közeledett a határidő EU ultimátumot adott ha tudják nem fog átmenni így ezért + azért akkor miért bólintottak rá? Az EU-nak se érdeke csak úgy kizuhanjanak csak keménykednek elmennek a falig.

May-nak tudnia kellett ez nagyon necces lesz, gondolom menet közben a frakciókkal csak egyeztette mi is lesz a megállapodás.

Persze be van szorítva az idő is lejár amíg meg kell egyezni, EU is kemény. De akkor is jobban jár ha nem fogadja el ezt az egyezséget mint így most otthon kell esemény után lenyomni a torkán a képviselőknek. Akkor jobban járt volna inkább az EU-nak mondja ezt nem fogadja el mert nem fog átmenni . Igazán csak rossz verziók közül választhatott. De ez rosszabb szerintem mintha el sem jut idáig hanem visszautasítja az EU ajánlatát.

Legjobb az lenne kiírnának egy új brexit szavazást ahol szép többséggel bennmaradnának ez után a bohóckodás után. :)

én csak arra vagyok kívá…

#833966 tozsdenyul Előzmény: #833948

én csak arra vagyok kíváncsi, hogy állt bele 5 amerikai zászló a holdba, kinek a kertjéböl került elö, a földi közeteknél sokkal ösibb (gyenge 200 millió évvel csak) közet, és az indiaiak, kínaiak, japánok, németek mivel lettek lefizetve, hogy szintén megerösítsék mindezeket a saját megfigyeléseik alapján?

Annak felismerését hogy miben más egy, a föld körül keringö, azzal egy inerciarendszerként együttmozgó valamire átszállás, meg egy fél naprendszerrel arrébb lévö másik inerciarendszerre eljutás, azt majd a másik topikban várom az önjelölt daxos amatör csillagászoktól, de csak ha a fenti elsö akadályt megugrotta valaki :)

Kizárt vsz ekkorát kamuz…

#833965 banyaiz Előzmény: #833948

Kizárt vsz ekkorát kamuzzanak. Mellette szólna érvként a szovjeteket lehagyták , átverték. Viszont ellene, hogy lehetetlen lenne titokban tartani. Ha kiszivárog akkor nagyon nagy a pofára esés.

Képzeld el hány ember vett részt az Apolló programokban. Űrhajósoktól a NASA alkalmazottaiig, politikusokig . Több ezer ember akinek tudnia kellene róla, hogy kamu.+ Kubrick aki leforgatta a kamu holdraszállást és stábjának.

Ezt az USA-ban lehetetlen titokban tartani, ha 2 ember tudná abból is az egyiknek ennyi idő eljárna a szája a sajtónak. :) Nem ennyi idő alatt 2 hét alatt.

...

Dax kis longot nyitottam . Nem merek többet ez miatt a brexit őrület miatt.

Theresa nem tudom mit művel ezzel a brexit szavazással de a végén tényleg karácsonykor fognak dönteni ha ilyen ütemben halad. De lehet csak jövő karácsonykor. Nem tudom igazán értelmezni azt , hogy tárgyalnak 2 évig és megegyeznek olyasmiben aminek nincs meg a parlamenti támogatottsága a briteknél. :) Elég érdekes eljárás. Kb mint a brexit szavazás annak idején.

Azért gondolnám jónak a longot mert nem lesz holnap szavazás . :) Ami nem a legjobb de még mindig jobb verzió mintha holnap úgy mennének bele nagy eséllyel leszavazzák. Persze ez egy elég gyenge indok de hátha innen fordul . Mondana az EU valami pozitívat ami átbillenti a szavazást. Igazán senkinek nem érdeke kizuhanjanak. Ehhez képest eléggé feszítik a húrt. Ez orosz rulett milyen sorrendben jönnek a hírek .