Re: nincs cím
kerikoma Előzmény: #398497Sziasztok!
Kicsit egyszerű kaját írok le nektek, egyrészt mert egyszerű ember vagyok én is, másrészt mert ahány ház annyi szokás, és nem árt néha apróbb tapasztalatokat szerezni ilyen téren sem.
Életem első kakaspörijét készítettem bográcsba múlt héten 10 embernek (6 felnött 4 gyermek) a balcsin egy zuhogós esős napon.
Kakaspörkölt
1 éves kakas volt kb 3-4 kg konyhakészre darabolva.
Füstölt sonkát és füstölt szalonnát kb 30 dkg felkockáztam. 5 fej hagymát, 3 paradacsimot, 3 étkezési paprikát, 1 zöld paprikát szintén felkockáztam. Egy kanálka zsírba a bogrács alján megpirítottam a sonkát, szalonnát aztán ráöntöttem a hagymát, paradicsomot, paprikát. Ennél a résznél nagyon kell figyelni, folyamatosan lehetőleg minél nagyobb fakanállal keverni és keverni amíg a hagyma üveges nem lesz, ez kb. 20-25 perc lassú lángon. Azért szeretem így paradicsommal és paprikával, mert a paradicsom ahogy levet ereszt, úgy kevesebb esély van arra, hogy a hagymát odaégetem. Amikor ez a lecsós alap kész van félre veszem a lángról és 3-4 evőkanál őrölt paprikát rászórok és itt is folyamatosan keverem, de már nem a láng felett. Aztán beleöntöm a feldarabolt konyhakész kakast és megpróbálom összekverni ezzel a paprikás lecsós alappal. Ha nem lehet normálisan keverni, akkor nem szabad kínlódni vele, hanem fel kell tölteni vízzel úgyhogy jól lepje el a kakast. Nem kell félni, ha sok a víz, mert az egy éves kakast innentől kezdve legalább 3 órán át kell főzni (legalábbis nekem addig kellett). Voltam is bajba, mert nem volt még tapasztalatom és sajna én többször utána kellett öntsek vizet, ezért mondom, hogy nyugodtan lehet önteni vizet, nem kell félni nem gulyás lesz belőle, mert úgyis le fog főni a lé ennyi idő alatt.
Nos vissza raktam a láng fölé és amikor el kezdett rotyogni még raktam rá 2 kanál őrölt paprikát, mert kicsit gyengének éreztem a színét. Fokhagymát én összesen folyamatosan legalább 10-12 gerezdet bele raktam, persze felkockázva azt is. Azért folyamatosan, mert ha mindjárt az elején belerakom az egészet, annyira nem fog érződni a fokhagyma és ezért úgy negyedóránként raktam bele két gerezdet. Aztán őrölt fekete bors 2-3 kávéskanállal, őrölt kömény 1 kávés kanállal (ez nagyon érdekes ízt ad, de nem szabad sokat bele rakni, mert elviszi a pörkölt jellegzetes ízét), két-három levél babérlevél és hát az örök vita tárgy nálunk a vegeta, vagy delikát. Valaki egyáltalán nem rak bele, de én annak a híve vagyok, hogy érdemes bele rakni itt is 2-3 kávéskanállal, de akár többel is. Kicsit megdobja a pörkölt ízét. Innentől kezdve a fűszerezést be is fejeztem, kivéve a só, amit később rakok bele, amikor már lehet kóstolni, és hát itt tényleg az ízlések számítanak, meg hogy ki milyen sósan eszik. Amikor már kb 2 órája főtt akkor igazi haza vörösborral meglocsoltam, ilyen mennyiségnél nyugodtan bele lehet rakni 2 dl-t. A bográcsot kell mozgatni ügyesen, nehogy odakapja az alját, aztán ennyi. A húst többször kell ellenőrizni, hogy mennyire főtt meg, én kiszoktam venni olyan inas részt ami elég nehezen fő és azt szoktam megnézni, mennyire válik el a hús a csonttól. Ha jól megfőtt és már csak szaft van, akkor nagyon jó vagy és le is lehet venni a tűzről és irány enni. A csajok addig főztek egy kis krumpli, és hagymás uborka salátát csináltak köretnek. Mi férfiak közbe jó kis balaton környéki borokat teszteltünk. Ilyen kajára lehet is nyugodtan, több fajta bort is kóstolni.
Jó étvágyat