Regisztráció Elfelejtett jelszó

Történelem kibeszélő

moral hazard és a hülye Hadrianus, avagy Jézus jubileumi messiási programja

#1491675 Spade Előzmény: #1491667

Az elengedés a zókorban elég általános volt már a babiloniaknál is. Olyannyira h nézzük mint mond erről, az írás és mint rabbi és messiás, Jézus is.

"az Elengedés esztendeje: De, mit is jelent az elengedés szó? Akkor beszélhetünk elengedésről, amikor valaki a megragadott személyt vagy tárgyat kiengedi kezéből, vagy nem követel tovább valamit.

Az elengedés esztendejében három fő formában mutatkozott ez meg:

1. A hetedik években a földeket pihentették, nem művelték. Ami termett, az a szegényeket illette. Előtte pedig Isten gazdagon megáldotta még a termésben is a földeket! (halkan jegyzem meg, hogy kezdünk visszatérni erre a gyakorlatra a huszadik század földeket is kizsákmányoló rablógazdálkodás után, és időről-időre parlagon hagynak területeket, a föld pihentetése miatt.

2. A hetedik esztendőben, ha valaki az izraeliták közül saját földjén rabszolgává lett, fel kellett szabadítani.

3. Valamint, ha valaki eladósodott, annak adósságát el kellett engedni. Erre utal az a mondata igénknek, hogy ha valaki kölcsön kér, akkor ne az éveket méregesse az, akinek van miből adnia, azaz ne azt nézze, hogy annak, aki kér lesz-e módja visszaadni, hanem a rászorulót nézze!

Volt ezen éveken kívül is egy ünnepi éve, a 7x7. évre következő év, az 50. év, amit Jóbél évnek neveztek. Ebből ered a mi „Jubileum” szavunk. Az ötvenedik esztendő volt a kürtöltetés éve, a kezdetét kürtök megfúvásával jelezték. Ez volt a nagy elengedés esztendeje. Jézus az ő messiási küldetését éppen egy ilyen esztendőben kezdte, amit így is nevez: az Úr kedves esztendeje, amikor messiási programját a názáreti zsinagógában meghirdeti. És, valóban benne az Úr kedves esztendeje, a nagy elengedés vette kezdetét! érdeméért nem tulajdonít bűnt nekünk az Úr, elengedi bűneinket, háta mögé veti, elengedi a büntetést is!

A 7. esztendő gyakorlata egy szociális parancs volt Isten részéről. Az írásmagyarázók szerint azonban nem gyakran gyakorolták. Hogy miért? Anyagi megfontolásból! Az akkori ember ugyanúgy ragaszkodott anyagi javaihoz, mint a mai, miért engedte volna el, a pénzt érő rabszolgát, az adósságot, a földet miért hagyta volna műveletlenül?

Pedig, a Törvény megtartásához áldások ígérete kapcsolódik! Ha megtartod a parancsot, szól Isten szava, akkor megáld téged az Úr!

Számtalan helyén olvashatjuk a Törvénynek ezt! Ha, megtartod, megáld az Úr, és boldog leszel!

Hogy lehetséges ez?

Hogy lehetsz áldott, a törvény megtartása által? Gondoljuk együtt végig!

Ha csak a Tízparancsolatot megtartaná az emberiség, mennyire boldog világban élnénk! A teljesség nélkül csak néhány gondolatot vegyünk ujjhegyre!

Ha nem lopna, ölne senki, akkor nem lenne szükség börtönökre!

Ha nem kívánnánk a másik tulajdonát, az azt jelentené, hogy elégedettek lennénk azzal, amink van, nem folyamatos sóvárgásban, mindig többet és mást akarva törtetnénk!

Ha valóban tisztelnénk a szülőket, az a gyakorlatban is megmutatkozna! Mennyivel kevesebb könny lenne a földön, mennyivel kevesebb magányos ember!

Ha nem rágalmaznánk, nem vennénk nyelvünkre a másik embert, annak becsületét, mennyivel kevesebb lelki szenvedés lenne, és mennyivel kevesebb, az egymás szeretetlen megítélésből fakadó testi- lelki betegség."

Manapság nincs elengedés , mert az adós kifosztásából lehet vastagon gazdagodni, mikor a végrehajtásnál a valódi érték 20-25%-n lehet megvenni teljesen törényesen megszerezni a javakat, és a cimbik viszik a jólárasított ingatlanokat a szinte növekvő hátralékokat meg ennek költségeit rábasszák az adósra. reménytelenül földönfutóvá téve. Ezért halmozódhatott fel a világ összvagyonának több mint 50%-a a népesség 0.01%-nak a kezében. Ezt nevezhetjük nem ember arcú, hanem mammon arcú kapitallzmusnak avagy a double speak szerint moral hazardnak. Egyébként ami a megdöbbentő h ilyen faszság értelmes emberek között hogy terjedhetett el ?

Richter Gedeon

#1487362 Koffein

Szomorú, hogy ezek a tehetséges emberek, nem tudtak anno kiteljesedni, nem tudták véghez vinni küldetésüket, mert ha nincs az elnyomás, s nem száll országunkra több évtizedes sötétség, akkor sokkal fejeltebb szinten lennénk...



Írország, 1902, amikor m…

#880470 TrendMan

Írország, 1902, amikor még jó volt a zene (vagy lehet ezt utána keverték rá:-)


-- Baszjad Izüt --

#877786 Fornit Előzmény: #877730

Na tessék, az is pornográfia :))


(Én úgy tudom a baszni szó a francia nyelvből jött be, mit egy finomtó szó a durvának tartott gyakni helyett.)

3vh.

#876996 Spade Előzmény: #876953
ez közismert, talán Churchill az emlékirataiban le is írta. De eleve a 2. vh-t azért robbantották ki a tuggyukik h a németeket is meg az oroszokat gyakorlatilag leverjék ( a németeket szét akarták osztani a szomszédok között,az oroszokat meg 3 részre feldarabolni /most is ezt akarják/ ) azért pénzelték hitlert és később az oroszokat, és ugrasztották össze őket. Érdemes elolvasni a rakovszkíj iratokat ami még a 2 vh. előtt készült. Csakhogy sztálin túl okos volt (és szerencsésis), (hitler meg túl hülye) és előbb felülkerekedett a németeken mint gondolták, ráadásul Churchill abban is hülye volt h a németekkel különbékét kellett volna kötnie még amikor a németek az oroszok területén voltak de legalább valamelyik hitler ellleni merényletkor, De Churchill meg akarta előbb verni a németeket viszont amikor az oroszok már berlinben kolbászoltak sokkal nagyobb hadsereggel mint az ővék semmi esélye nem volt az oroszok lenyomásának. Aztán még bepróbálkozott h dobjanak atombombát az oroszokra, de az amcsik mind2 ( a kísérlet után megmaradt) bombát a japoknak adták és több már nem maradt nekik, az oroszok meg közben gyorsan megcsinálták a sajátjukat is így a 3. vh elmaradt.

3vh.

#876969 TrendMan Előzmény: #876953

Szerintem a nagyhatalmaknak akkoriban mindenre volt egy forgatókönyvük. (Most is.)

Amire nem volt, arra csináltak egy brainstormingot.

Különösen igaz ez a II.vh utáni új hatalmi helyzetben, amikor rengeteg addig nem látott bizonytalanságra lehetett számítani.

Alighanem a CIA-nak is volt egy hasonló terve, csak még nem derült ki.

Churchill esetében mondjuk igaz, hogy már az I. vh. alatt levezényelt egy tragikus kimenetelű partraszállást a törökök ellen a Dardanelláknál.

Ha jól emlékszem, utána le is fokozták.

Ehhez képest szép karriert futott be.