Regisztráció Elfelejtett jelszó

Európai részvények

úgy néz ki, hogy lassacs…

#864093 Koffein

úgy néz ki, hogy lassacskán ismét el lehet menni bevásárolni :)

delivery hero

#863712 Koffein Előzmény: #863709

Egy érmére írd rá, hogy adni vagy venni, dobd fel s amelyik felül van, azt kell tenni :)

Raiffeisen

#863439 prfecó Előzmény: #863423

Hmm Bécs is eléggé kiürült , de pl Tyrol , Karintia kiránduló helyek , huttek hasitanak. Mondjuk a teli siregiok csak félgőzzel fognak menni

Raiffeisen

#863423 matgab Előzmény: #863403

Ma este voltam a belvárosban Pesten. Döbbenetesen ki van ürülve. Nincsenek turisták akik eddig a sava borsát adták a belváros lüktetésének. Bazilika előtt is üres. Éttermek bezárva. Hotelek sötétek. Itt totális gazdasági pangás lesz es nem csak itt , egész Európában, ha ez igy megy tovább...

Raiffeisen

#863403 matgab Előzmény: #863157

https://www.portfolio.hu/uzlet/20201001/durvan-vis...

https://www.portfolio.hu/uzlet/20201001/tobb-szaz-...

Ezek fontos hírek szerintem hosszú távon. Nyomtathatnak annyi pénzt amennyit akarnak, de igazából ezzel tényleg csak a pénzrendszer stabilitását ássák alá.


A tény: a világ egyik legnagyobb ruhaipari cége bár jobbat jelentett, mint amit vártak tőle, de a tavalyinak alig a felét érte el. Tehát nem kellene csodálkozni , hogy ha az árfolyam a tavalyi fele lenne. Ehelyett tavaly ilyenkor 190 SEK körül volt az árfolyam most meg 165. Röhej.

Lássuk a többi dolgot amit látunk: online értékesítésre fókuszál, üzleteket zár be. Ez nagyon szép első látásra, hiszen az üzleteket fenntartani baromi drága, másrészt az online-ban van a jövő.

Ami érdekes, hogy az üzletbezárások kapcsán nagyon sok nettó eszközérték (bérleti jogok, ingatlanok, berendezések, bérelt ingatlanon végzett beruházások) mind leírásra kerülnek, mert nem kapja őket vissza a bérlő általában, sőt egy csomó helyreállítási költség is lehet.) Másrészt ha úgy zárnak be üzletet, hogy le sem járt a bérleti díj, akkor egy csomó "büntetést" is ki kell fizetni a bérbeadónak a szerződés felmondásáért.

Harmadrészt az ilyen cégek bevételének nagy része származik abból, hogy sétálgat az ember és a kirakatban meglát valamit, vagy beugrik egy sálért és a végén nem hagyja a boltban azt a gyönyörű télikabátot sem. Ezt az elveszített sales-t az online nem tudom, hogy mennyire tudja pótolni. Meg eleve az egy program egy csomó embernek, hogy lófrál és boltban vásárolgat.

Tehát a sales egy része ki fog esni (a másik része átirányítódik nyilván online-ra vagy a nyitva tartó üzletekre).


De mi következik mindebből? Az , hogy ha a bevásárló központok húzónevei eltűnnek a Plazakból, akkor ki fognak ürülni a plazak, mert nem megy oda annyi ember, nem lesznek más bérlők, akik akkora felületet bérelnének és akik ilyen színvonalú üzleteket kialakítanának (mert mint említettem az sok pénz).

Ha meg a plazak kiürülnek, akkor csődbe mennek, aminek közvetlen hatása lesz az iroda piacra (nyilván néhány plaza-t megpróbálnak átalakítani) és a lakás piacra.

Csökkeni fognak az elkérhető bérleti díjak és az ingatlanok értéke. Ha pedig csökken, akkor sok csődbe fog menni. Ezek az ingatlanok jellemzően bankhitelekből épültek fel.

Tehát a bankok is nehéz helyzetbe fognak kerülni.


A másik hír az olajipar. Ez nyilván egy tünet. Ez azt mutatja, hogy mind az ipar, mind a közlekedés, turisztika , logisztika nem működik úgy ahogy kellene. Ezért nem veszik az olajat.

Ez a fenti ruhaipar- real estate- bank fenti gondolatmenetemnél egy sokkal összetettebb és sokkal súlyosabb gazdasági válság tünetét mutatja számomra.

Ennek ellenére SP500, DAX, Nasdaq mindegyik szinte ATH-n áll...

Értem én hogy rengeteg pénzt nyomtattak, de hát mégis , valahol vagy ez a logikátlan, vagy az hogy nem gyorsul brutál ütemben az infláció...

Raiffeisen

#863154 matgab Előzmény: #863116

Hogy az a szopatás K+S részvény miért esik ma is 9%kal?? Tiszta olyan , mint a Nikola- a kezdeti emelkedés nélkül...

amcsi kitárazás ellenére…

#862981 Koffein

amcsi kitárazás ellenére, a Daimlert szépen veszik (még)

https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_e328801e2e378a4b1fda4f9c29226a43.pnghttps://invst.ly/s2f3e

Porsche szépen oldalazik

https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_d80d346227f1fe9834431d1e64bb9b66.pnghttps://invst.ly/s2f4f

Delivery Hero amióta bekerült a DAX.ba, csak esik.. habár 86 relatíve megfogta, kis oldalazás, majd elválik, hogy megjönnek-e a vevők, vagy további kitárazás jön... arra gondoltam volna, hogy ha már daxba kerül, akkor alapok belevesznek, de hát nem úgy néz ki :)

https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_d8c85851fd8d26db6d25426f7fb4bb94.pnghttps://invst.ly/s2f6y

DB

#862803 matgab Előzmény: #862790

Meg az én K+S-em, az olyan , mint a magyar válogatott a viccben:

-Kisfiam, akarsz az apukádnál lakni?

- Nem, apától mindig mindenért kikapok és utána előveszi a nadrágszíjat...

- Akkor akarsz anyukádnál lakni?

- Nem, anya mindig kiabál velem és utána elcsattan egy két pofon...

-Akkor mégis kivel akarsz élni kisfiam?

-Hát a magyar foci válogatottal, azok soha nem vernek meg senkit...

Na így van az én K+S részvényem is, azok soha nem vernek meg a részvénypiaci rallyban senkit...