Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vállalkozás

bitninja

#864942 Ibiza Előzmény: #864869

van benne ráció, dolgozol mint a barom és utána kaszálsz. Tárgyalás kérdése mennyit adsz el jó áron, esetleg valami zsíros állást is bezsákolsz, stratégiai igazgató vagy tanácsadó, és közben éled a világod. Egy idő után érzi az ember mi az ő útja ha nem abba az irányba megy akkor le kell zárni, ha ezt busás nyereséggel teszed akkor az bónusz. Van amikor dolgozol egy témán és megérzel egy új irányt születőben egy új ötlet.
Az értékesítéshez kell piacismeret, gondolom ezt nem adják át csak úgy az usában csak ha beszállnak. Akkor fognak megjelenni a hatékony felületeken ha a gazdáik engedik. Elég ha a "független"véleményvezér szakemberek, szakújságok a befektetők engedélye után nyomják meg a témát

bitninja

#864874 Koffein Előzmény: #864871

csak így soha a büdös életbe nem lesz újabb prezi, meg otp értékeltségű cég, ami hazahozhatná a nyereséget.. mintha nem gondolkodnának elég nagyba, vagy csak egyszerűen elfáradnak..


bitninja

#864871 prfecó Előzmény: #864869

teljesen egyértelmű és logikus , miert akarják felvásároltatni

mindegyik cég ebből él ( Oszkó és persze MOL + magyar titkolt befektetők állami pénze a legális magánvagyonukba kerül

bitninja

#864869 Koffein

fura, hogy építenek egy fasza céget, igény van a termékre, és minden vágyálmuk, hogy 2024-25-be egy amcsi cég felvásárolja őket... a helyett, hogy nagyra nőjenek s akár tőzsdére menve exiteljen az aki akar...

https://forbes.hu/uzlet/bitninja-befektetes-2020-l...

„Ennek egyik fő motivációja, hogy az exitet 2024-25-re tervezzük, és az USA-ban számos olyan cég van, akik potenciális vevői lehetnek a cégünknek”

vállalkozás virus és válság

#864836 Ibiza

Érdekes most a helyzet.
Aki vállalkozik az most sziv, vagy alkalmazkodik és keres.
Ha épitesz egy vállalkozást akkor annak van egy iránya, ha profi vagy egy témában akkor egyre speciálisabb vagy, egyre szükebb a szegmens amiben mész előre.
Az egy csapda minél szükebb a spektrum annál nagyobb a veszély arra, hogy hirtelen leálljon. Jön egy erős konkurens vagy egy jobb vagy a virus egyszerüen elvág mindent. A szük spektrumban jól lehet keresni, de meg kell tartani a szélesebb sávot ahova a cégedet pozicionáltad.
Ez a válság megtanit arra egy vállalkozói dijnak mi mindent kell tartalmaznia, az állandó költségeidet, az amortizációt, a fejlesztési költségeket a tőkearányos nyereséget a tartalékot...stb stb
Az ember amikor vállalkozni kezd akkor kellenek referenciák, ütősek, sokan állandó referenciákat gyüjtenek, a nagy cégeknek kicsontozzák magukat pedig akkor már kereshetnének.
A referencia munkát alacsony haszonnal csinálod, hogy biztosan megkapd. De utána jól mutat a referencia listádban.
Sokan csak a nagyokra hajtanak a nagy referenciákra.
Tévedés, kell 1-2 nagy ugyanennyi közepes és sok kicsi akikről nem látszik, hogy kicsik.
Sokan a nagy referenciát kiemelten felrakják a a weboldalukra, ez sem jó, szolidan, mert a kisebb cég megtalál látja a nagyoknak dolgozol, akkor inkább tovább megy, azt gondolja nem tud megfizetni.
Tehát arányosan. Már irtam a weboldal a közösségi megjelenés az alap.
Ott van az árképzés. Tudd mit ér a munkád. Hova pozicionálod a céged.
Én széles ársávban dolgozom. alacsony közepes és jo áron. A szolgáltatásom vagy termékem pedig az árhoz képes egy szinttel feljebb van. Közepes áron jó minőség, jo áron magas vagy prémium minőség.
Az alacsony sávra vigyázni kell, ott van a gagyi és hatalmas a konkurencia, nem ez kell legyen a fő csapásirány. De ebből a sávból sok embert lehet egy szinttel feljebb irányitani. Vagy sok ember keres meg ha szintet akar lépni. Fontos, gagyit soha ne árulj visszahullik a fejedre, vannak értékarányosan olcsó termékek vagy szolgáltatások, ezekre nagy figyelmet forditok de nem széles a kinálat.
Egy fontos szabály, ne mocskold a konkurenciát, még ha rákérdeznek akkor sem, kicsit bazsajogsz és azt mondod nekik más az üzleti modelljük. Érteni fogják, elötte meg lehet szapult téged a konkurencia, ne törödj vele.




bojár a graphisoft kezdetekről

#862406 Ibiza Előzmény: #862080

Vadkapitalizmus időszaka. ők szerencsések voltak, történelmi pillanatban voltak jó helyen. Mindennel lehetett pénzt keresni, mindennel ami a nyugati világban jól megy a komcsi világban pedig nem volt, vagy ami kellett a nyugatiaknak.
Az volt a lényeg kinek van külföldi és bankos kapcsolata.
Akkoriban nem voltak konszolidálva a bankok, adtak haveroknak pénzt kft-nek, majd mondták ne fizessék vissza, majd elkezdődtek a konszolidációk, adópénzből helyrehozták a bankokat, leírták ezeket a bedőlt hiteleket.
Azok is szerencsések voltak akik valamilyen fejlesztő cégben dolgoztak és felhalmozódott olyan tudás amit el tudtak adni.
azért egy jellemző mondat.
"Meggazdagodtunk, akkor tényleg villát tudtam venni a francia tengerparton, de a cégnek ez egy nagyon nagyon nehéz időszaka volt, ugyanis nem volt igazán érett egy önálló tőzsdei jelenlétre,.."
Normálisan az van, ha cégnek jól megy akkor megy neked is jól.
Gyakorlatilag lehúzták az embereket akik még csak kóstolgatták a tőzsdét és a piacgazdaságot.
Fotex, Kontrax, Müszi...
Nem véletlenül tűntek el vagy torpantak meg azok a 80-90es évek sikercégei. Olyan grafikonjuk volt mint amilyen egy kamasz fiúnak a gatyájában van.

Ma is megvan ez a recept, menj a tőzsdére add el a cég felét annyiért amennyit az egészért szeretnél kapni, majd erodáld az árakat. Ez van most pl. az Airbnb-nél, tőzsdére akar menni most amikor folyamatosan korlátozzák a működését.





igen, ha családtagokat k…

#862405 Ibiza Előzmény: #861956

igen, ha családtagokat kérdezgetsz akkor elmondják miért nem jó amit akarsz, és amúgy is ők már rég kitalálták.
A másik csapat azt mondja, ááá ebben a környezeteben? A zorbánék elvesznek mindent.
És igen, akik túl sok iskolát végeznek azok túlgondolják a dolgokat, túlszámolják.
Korábban írtam, a vállalkozás alapból egyszerű, egy kínai- négy alapműveletes számológéppel milliárdos üzleteket lehet összehozni.
Igen sokan azért látják nem leányálom a vállalkozás, napi 24órás tevékenység, ha nem csinálod akkor is mindig ezen jár az agyad, hogy lehet jobban csinálni. Az emberek jól élnek, aki keres 300-500ezret az már simán alapít családot, megvan mindenük ami nekik kell, szépen leélik az életüket. Lehet tudni hol lesznek 5-10-20év múlva. És nekik ez teljesen megfelel. Ebben is van igazság.

A vállalkozás az szabadság és egy vízió, alkati kérdés, egyfajta megmérettetés, kipróbálni azt a tudást amit összeszedtél, és tudod azt a hiányzó részt hozzá tudod adni.
A vállalkozó nem több mint egy munkavállaló vagy zenész, csupán más.
Sokan azért akarnak vállalkozók lenni mert a Zoli is az, és milyen jó autója van. Ők általában elkínlódnak pár évig de utána kuka, mert nem akar odamenni Zolihoz megkérdezni dolgokat.
Egy jó mentor az hihetetlen előny, egy jó Zolibá sokat segíthet. Sajna nekem nem volt. Nem azt kell csinálni amit Zolibá mond hanem felhasználni azt amit mond, ha kopizod akkor Zolibá reinkarnációja leszel.

A vállalkozás fő rugója az állandó tanulás, megmondta az öreg "tanulni tanulni tanulni" Azért van az ha egy témának a 60-70%át tudod, hogy meg tudod csinálni akkor elvállalod, a maradék részért meg kell dolgozni, fel kell nőni, meg kell tanulni.

Én ott lettem vállalkozó amikor a cégemnél csináltam dolgokat és mondtam ezt jobban is meglehet oldani, hatékonyabban. DE nem lehetett mert az öreg szakikat nevezték ki témafelelősnek, akik becsontosodott szubrutinokkal dolgoztak. Volt belőle feszültség majd meg akartak szívatni rámtoltak egy nagy témát, éjjel nappal járt ezen az agyam, plusz az ellenszél, de megcsináltam, úgy ahogy vízionáltam.

Igen kétféle karrier van amikor papírokat gyűjtesz az állásinterjúkhoz és van amikor a tudásra fókuszálsz mert tudod vállalkozó leszel.
Én mint vállalkozó megtehetem azt, hogy a képességük alapján veszek fel embereket, nem a papírok alapján.

Egyik konkurens cégnél dolgozik haver aki beszél magyaron kívül spanyolul, olaszul, angolul, és már jól beszél németül. Egyik nyelvről sincs papírja de kint élt Peruban és egy nyelvzseni.

A vállalkozói adottságok kialakulnak már gyerekkorban de szerintem akkor kell vállalkozni amikor az a bizonyos vízió - amiben összeáll az üzlet- megjelenik az agyban.




bojár a graphisoft kezdetekről

#862080 Koffein

https://index.hu/belfold/2020/07/28/rendszervaltas...

a politika itt is megjelenik, mint ahogy a másként gondolkodás, meg a helyzetfelismerés... jókor volt, jó helyen... felismerte korlátait s így lett naggyá...

ha ennyire ellenzéki, a faszé nem tol pénzt, az ellenzéki médiába? csak úgy kérdem... amúgy meg az általa tolt politikai szájkaratét le lehet szarni, mert semmi súlya... anno még 2018ban, azt mondta, hogy 20ra, ha orbán nyer, akkor háborús helyzet lesz magyarországon... úgy néz ki ez a felvonás elmarad..

ismertem pár srácot még …

#862073 Ibiza Előzmény: #861956

ismertem pár srácot még a komcsi időkből, ők tudtak nagyban gondolkodni mert gebines családból származtak. A gondolkodásmódjuk volt más, a családból vitték. Mindegyik sikeres vállalkozó lett.

azért rémlik egy föld am…

#862072 Ibiza Előzmény: #861916

azért rémlik egy föld amiben láttad a kavics részt és bányászásba kezdtél..

Visszatérve első mondato…

#861957 matgab Előzmény: #861956

Visszatérve első mondatomhoz, a vállalkozói jellem legfontosabbja, hogy kicsit "hülye" módján nekimegy az irreális lehetőségeknek, belevág abba ami kockázatos, vallalja a kockázatot. Felveszi a hiteleket (nem feltétlenül banki), más pénzét kockáztatja. Mert minél több a hiteled, annál inkább érdeke lesz a hitelezőnek is, h ne csődölj be. Ha becsődöl a vállalkozó, az sem akkora katasztrófa, tanul belőle es újrakezdi.

Ja és ami nagyon fontos egy bizonyos nagyság felett egy jó, lojális és vagány könyvelő. Egy könyvelőn bukhat az egész business, vagy ugy , mint Jób Marcieknál, vagy úgy, h nem ismeri azokat a trükköket, amikkel lehet csökkenteni a költségeket jelentősen.

Pl vettem lakást, amire kell 4% illetéket fizetni. Az eladó cég volt. Oké, akkor veszem 10 millióval olcsóbban és van egy áfa mentes cége, az számlázza ki nekem a kerítés a tető stb stb munkák megszervezését 10 millióért. (a szervezést lehet áfa mentesen számlázni, a kerítés építés már áfás lenne). Megszervezte, kész a kerítés kifizettem. De az mar ugye nem illeték alap.

Hasonló, h egy szakmai rendezvénynel mit számláznak neked, terem bérletet, vagy cateringet. Vagy milyen arányban, mert a vendéglősnek majdnem mindegy, de a kaja áfa-ja nem visszaigényelhető es kell még ráfizetni egy nagy adag járulékot is... Meg ilyenek, mi lesz elszámolva dekornak, vagy juttatásnak...

A legtöbb ember mindig a…

#861956 matgab Előzmény: #861877

A legtöbb ember mindig a kockázatokat nézik, h mi lehet a buktató, miert bukna el a vállalkozás, vagy miben lenne egyáltalán jobb mint a többi mar piacon lévő vállalkozás. És ennél a lépésnél el is bukik az emberek 98%-a. Főleg azok akik elvégeztek vmilyen felső oktatási intézményt itt Magyarországon. Mert sajnos itt az oktatás rendszer szinten öli meg az önálló gondolatokat, a csapat munkát, a vállalkozói szellemet, az újító kedvet, vagy egyszerűen csak a gondolkodást. Azt jutalmazza a rendszer, ha szó szerint gondolkodás nélkül visszamondod azt amit az oktató mondott. Ma mar az oktatók is a szigorúan előírt tanrendet mondják csak, nincs is idejük megszerettetni a gyerekekkel, amit tanítanak, sőt talan ők sem szeretik, de még talán a gyerekeket sem. Kellett egy diploma, kecsegtető volt a nyári szünet ígérete és beleragadtak a szakmába. Nem mind, de általánosságban igy van es ez meghatározza a rendszert. Ha meg az ember elvégezte már az egyetemet, akkor általában vár rá egy biztonságos állás, nettó 200-300 körül, ami pár éven belül felcsúszik 300-500-ra. Míg egy vállalkozásnál a kezdeti időkben nincs igazán ilyen biztonságos jövedelem. Részmunkaidő mellett meg nagyon nem lehet vállalkozást indítani. Meg pályakezdőt sem rész munkaidőben vesznek fel általában... Ráadásul az emberben benne van, h most kezdjen el vállalkozni amikor mar 4-5 évet tanulásra fordított? Akkor minek pazarolt ennyi évet erre, hiszen elkezdhette volna a vállalkozást mar 4-5 évvel korábban is. Ráadásul az egyetemek, főiskolák 90%-ban tényleg olyan dolgokat "tanitanak" amire egyrészt soha nem lesz szükség a vállalkozáshoz, ami meg kell , azt meg sokkal rövidebb idő alatt meg lehet tanulni az életben. Másrészt ami meg kellene, azt nem tanítják. Hogy tanitanák, amikor a tanároknál kontaszelekció van, teljesen elmaradt az oktatásban a rendszerváltás?!

Egyszóval, ha valaki vállalkozni akar, akkor a legjobb, ha azt már elkezdi legalább kicsiben 14-18 éves kora között de legkésőbb 21-24 éves korában.

saját biznic az saját bi…

#861891 Ibiza Előzmény: #861890

saját biznic az saját biznic, privát zóna.
az utóbbi évek életem legsikereseb időszaka..az üzleteim speciálisak és állati bonyolultak.. valószínűleg ezeket vonzom be.
Mesélj egy kicsit a saját üzleteidről, kavicsbánya, cnc..

Jah, csináltam már pár t…

#861890 KawaBazsy Előzmény: #861877

Jah, csináltam már pár tucat ingatan fejlesztést (lepukkant kecót megvesz - felújít - elad), legutóbb meg egy új társasházat építettem. Mesélj megtörtént esetet is, ami saját biznyic. :-)

Tehát kis dolgokból csak…

#861877 Ibiza

Tehát kis dolgokból csak kis dolgok lesznek..

ha veszel valamit 100Ft-ért és eladod 200ért az állati jó üzlet

100%haszon, de nem sokra mész a nyereség 100Ft-al. Ha 1000db-ot adsz el

akkor az már alakul.. de még semmi.
De ha veszel egy telket

100millióért 2 millióért elvégzel rajta munkákat és eladod

150millióért.. az már alakul..de ki is maxolhatod.. elindítasz egy

építkezést.. alapok téglafalak tető rá..és már eladhatod félkésznek..stb

stb..
Nincs 100milliód? persze nincs, rakd össze az üzletet. ha

könnyű lenne minden gyökér ezt csinálná..(mint az airbnb.. újságban elolvasták..és már baromi nagy vállalkozók lettek.)
Tehát vissza a példához:
Látsz egy telket, jó helyen van de nincs kiírva eladó, elhanyagolt..beindul a fantázia, kéne.. de kié? esetleg öreg szomszédoktól érdeklődni, nagy zajt nem kell csapni mert feléled a konkurencia. jön a munka, földhivatal, tullap, mekkorát lehet rajta építeni..közművek.. jönnek az infók..jár az agy.
Megkeresed tulajokat, jó a telek mit szeretnének, nem adják el, pénzük nincs, örökölték majd egy házat vagy lakást szeretnének.. soha nem tudnák megcsinálni..olyat kell ajánlani ami kézzel fogható távolságra helyezze a dolgot.. van valamennyi saját pénzed, van valamennyi hitel, meddig tudnál eljutni?, kell partner építő cég. Megpróbálod összerakni. felépíteni ház tulajok választhatnak x méretűt, de marad még y méret amit el lehet adni.. vagy megosztani telek a fele telekért fizetni ha majd jönnek az eladások, addig lefoglalózni a meglévő pénzzel...az eladónak annyi pénz kell amiből a saját kis házát felépítheti..vagy építsd fel neki te.. az építőipari embernek felajánlani, te adod telket ő épít megosztjátok a hasznot.. esetleg akkor csiinálják ha üres kapacitás van..lassúbb de olcsóbb, vagy akkor csinálja.. stb stb.. (ezek csak gondolatébresztések, nincs teljesen összerakva, nem is ez volt a cél..de ilyen egy olyan üzlet amibe 100ból csak 1 ember vág bele és ezzel keres.
Bonyolult? az, munka, sok logika, össze kell rakni ahhoz, hogy guruljon. Agyalsz rajta egész nap, ver a víz esténként.. már jön a pénz..már nullán vagy..huhh már az első nyereség is becsúszik.. és még hol a vége..olyan utalást és számot látsz a számládon amilyet nem is reméltél korábban.. és már partnered is van aki bízik benned (építőipari cég).
legközelebb már két ilyen üzletet csinálsz és már rutinból..
Lényeg, tisztességesen rakd össze, mindenki járjon jól, senki ne érezze azt átb..d..valamennyivel többet kereshetsz ha szemét vagy és mindenkit átnyomsz, ez egyrészt veszélyes másrészt mérgezi a lelked, kőkemény profinak gondolod magad de csak szarházi vagy. Beleépül az aurádba a lelkedbe.

Tehát:

Csak nagy dolgokból lesznek nagy dolgok...


egy ilyen üzlet az kb olyan mint a zsidó vicc:

Kohn mondja a fiának:
Ábrahám 30 éves vagy, itt az ideje, hogy megnősülj és én valami állást keressek neked.
- Ki jönne hozzám, hiszen én nem nagyon ismerek senkit, nem értek semmihez - mondja a fia.
- Mit szólnál a Bill Gates lányához ?? - kérdi az öreg.
- Hááát.... Nem lenne rossz.....
Elballag az öreg a Bill Gateshez és azt mondja neki:
- Helló Bill! Mit szólnál hozzá, ha a fiam elvenné a lányodat feleségül?
- Na ne Kohn! Miért adnám oda? Ki a Te fiad - kérdezi.
- Hát Ő az Amerika Nemzeti Bank elnökhelyettese - feleli az Öreg.
- Hát lehet róla szó..... - vakarja a fejét Gates
Elballag az öreg az Amerikai Nemzeti Bank elnökéhez és mondja neki:
- Fel kellene venni a fiamat ide a bankba alelnöknek!
- Na nem, miért venném? Ki a maga fia? - kérdezi az elnök?
- Hát nem tudja? Ejnye.. Ő a Bill Gates veje....






még egy kicsi.

#861873 Ibiza Előzmény: #861857

áá. így elolvasva semmi különös.

Olyan mintha a fűszereket leírod de attól még nem főzés.
Vagy a szeretkezés, leírhatsz egy egy tételt de az egész és a hozzáadott érték adja a csodát.



Szerintem nem is megy át. Azért leírtam ha lesz még ami kibukik akkor berakom. Igazából ha van kérdés arra lehet jól válaszolni.

Ha leírod taxatíve akkor mindenki azt mondja..ááá ezt is tudom, meg ezt is..ezek nem nagy számok ..de nem rakják össze.
Most írjam le: kis dolgokból csak kis dolgok lesznek. Pedig egyik legfontosabb alaptétel.

Beszéltem vállalkozóval aki azt mondta, ha bejönne akkor végre lecserélné az autóját. Ez mi? Autó a legszarabb befektetés, megveszed már a márkaképviselet sorompója után vesztesz rajta 10%ot. Ok vegyél egy 5éves autót és vegyél egy tervező szoftvert amit prezentációhoz is használsz és/vagy a kollégáidnak jobb felszerelést a munkához.
A jó autó a magasabb színvonalú élet az nem lehet cél, ezek járulékos dolgok, ha jól csinálod akkor ezek kijönnek a képletben, erre nem kell gyúrni.