Regisztráció Elfelejtett jelszó

Spade topic

nano részecskékkel etetnék fel az érfalakra rakódó plakkokat, amelyek végső soron szívinfarktust okoznak

#863488 Spade Előzmény: #862259

az első élő programozható robot

#860800 Spade

Elkészült az első élő programozható robot jelentsen ez bármit isEgy élő szevezet amelyik mozog, computer algoritmussal hozzák létre, programozható egy feladatra, a célözegbe jutva elvégzi a feladatát amiért útnak indították. Ha kifogy a protein amivel energia forrásként ellátták, meghal, majd teljesen lebomlik. Felbecsülhetetlen jövő előtt áll a gyógyításban és akár a környezetvédelemben is. A bioengenering fontosabb állomásai:

2017-ben egy vírust alkamaztak amelyik biologikai robotként rákos sejteket semmisített meg ugynevezett immun terápia keretében és olyan esetekben is tökéletesen működött amikor a betegen már semmilyen más eljárás sem segített.

2018-ban őssejteket juttatnak az agyba amik után pár nappal járni tud a beteg és helyesen beszélni amire előtte képtelen volt. Kiváló eredményeket hozott a sztrók kezelésében.

2020-ban pedig "tervezőasztalon" hoztak létre egy éló programozható organizmust a xeno-botot egy beka embriót felhasználva:


Coronavírus(covid19) járvány helyzete Mo-n most

#858598 Spade Előzmény: #854781

Ez a mostani covid19 járvány Mo-i tudományos megközelítése különböző tudomány területek szemszögéből és együttműködésével. Csak ezt a videot érdemes megnézni mert a különböző rövidítések a médiában (index/portfolio) stb kihagyják a lényeget (nem is értik sztem).

Előzmény gondolatok itt:

http://tozsdefigyelo.com/forum/locate-post?id=8553...

Az idő csak egy illuzió ?

#854780 Spade Előzmény: #854778

a kérdés az h a világunk 3 dimenziós és telik benne az idő, és események történnek meg a világban, vagy az egész univerzum 4 dimenziós és ebben az esetben az idő is csak egy koordináta amely az ugyanazon 3 dimenziós pontokat , időpont szerint , megkülönbözteti. Ebben az esetben nincsenek események nincs történés csak a megfigyelő számára tűnik úgy. Mintha egy előre megírt DVD-n néznénk az életünk filmjét (persze nincs előre és visszatekerő gomb) , már minden rajta van a DVD-n csak számunkra néz úgy ki mintha az időben történnének az események.
Sok tudományos tény van ami arra mutat h a világunk 4 dimenziós. Einstein relativitás elmélete szerint a világ 4 dimenziós blokkokból áll azaz egyszerre létezik egy adott térbeli helyen a jelen és mondjuk a 10 perccel ezelőtti és a 10 perccel ezutáni pillanat. Azaz semmi nem történik hanem a múlt jelen és jövő egyszerre létezik Az idő érzetét csak az agyunk kelti azaz hogy a múlt már megtörtént és a jövő pedig még nem létezik. A második fizikai bizonyíték h a fizikai jelenségekben az időnek nincs kitüntetett iránya azaz h előre folyik vagy visszafelé ezt semmi nem tiltja az egyetlen megkötés h nem lehet 0. Az idő szimmetrikus tehát . Fizikailag azt is mondhatnánk h az idő előrehaladása csak pillanatképek sorozata. Miért van az mégis h az idő nem folyik számunkra visszafelé ? Azért mert az entrópia növekszik. De az entrópia éppen csökkenhetne is a fizika szerint sőt lehetnek olyan univerzumok (semmi nem tiltja h legyenek) amikben valójában is ez történik. De a mi világunkban nem. Ez azért van mert a tudat a memóriánkben tárolja a multat és minden jövőbeli pillanat elteltével ujabb információkat adunk a már tárolt memóriánkhoz. Mivel az információ és az entrópia hasonló dolog, ha az információ nő az entrópia is nő. Ezért a tudatos megfigyelő számára csak előre folyhat az idő .


Akkuk vs "old" jármű szektor

#854778 Spade Előzmény: #854000

vannak ugye gázzal hajtott autók is, na ha azt eltalálja egy baleset nagyot durran valóban, ahhoz képest a benzin is meg az aksik is smafu :) de mégis vannak. Az aksik helyét meg lehet erősíteni úgyhogy nagyon erős impact kell ahhoz h kiszabaduljon belőlük az anyag, de persze kockázat mindig lesz ahogy eddig is volt a benzines stb autóknál,gyakran gyulladnak ki pl. Persze a legnagyobb biztonságot majd az adja ha önvezető autók lesznek ez 2-3 év mert az ütközés veszélyes helyzetekben automatikusan leállítja a kocsit így az impact hatása (koccanás v kis sebességű ütközés) előre megadható illetve maximálható. Így az akkukat védő burkolatot lehet úgy méretezni h az ne sérülhessen igy tényleg minimális a kockázat. Persze ha a kocsira ráasik egy aszteroida az aksik fel fognak rabbanni az szinte bizonyos :)

Egyébkét sztem elképzelhető h 2030-tól már nem is adnak ki jogsit embernek és csak önvezető autó kap forgalmit illetve lehet vezetni manuálisan is de az egekbe emelik a biztosítási költségeiket

Akkuk vs "old" jármű szektor

#854000 JP Előzmény: #852313

Szevasz Spade :-)

Tegyük fel, hogy ezzel minden rendben, amit irtál, nem tudok belekötni, bármennyire is szeretnék, mert olyan nincs, hogy bármi cél elérésében ne lenne valami, ami úgyis be ne baxna, szóval nincs perfection, én nem hiszek ilyenben, de lehet, hogy a XXI. sz az még csak egy őskorszaka bármilyen tökéletességnek. Nem tudom :-)

Ugyebár közlekedésben nincs olyan, hogy nincs baleset, karambol, ütközések. Ugye tudjuk, hogy nem egy alkalommal történtek tragikus balesetek, amikor a jármű üzemanyaga okozott nagyobb tragédiát, mint csupán maga a baleset, mikor pld begyulladt ilyen-olyan oknál fogva, a jármű kiégett, a benn ülőknek meg + szopacs. Mi a szitu ezekkel a, mint irod, bruti erős ilyen-olyan aksikkal, amik brutibb baleseteknél megsérülnek? Máshogyan kérdezve: mi jobb nekem, ha a képembe loccsan a benzin, gázolajam, vagy ha az új szuper kütyüs aksik löttyei kenődik hozzám? :-)

Akkuk vs "old" jármű szektor

#852313 Spade Előzmény: #852258

Sokan a régi gépjármű iparban azzal akarják szopatni az elektromos autók előretörését h a teljes ciklusra több a co2 kibocsátása az elektromos autóknak (köszönhetően főleg az akkuk miatt) mint régi autóknak, jelentsen ez bármit is. A helyzet az h egy lószart, mert az akkumulátorok terén forradalmi változások zajlanak.A samsung előállt a grafén akkumulátorral ami 5x gyorsabban tölt, a Tesla fejlesztő egyeteme a "hagyományos" litium ion akkun dobott egy akkorát h először megvalósulni látszik Musk 1 millio km-ig tartó akkumulátorának a kifejlesztése, a toyota solid state akkut fejleszt ,és Chicagóban már az új litium-co2 akkut fejlesztik amelynak energia sűrűsége 7x akkora mint a jelenlegi litiumosoké ami kb 7x akkora megtehető távolságot jelentene a mostaniakhoz képest (kb 2100-2500 km) vagy 7-ed akkora súlyt illetve ezek kombinációját. Az új akkuk közeljövöbeli várható berobbanása nem versenytársa lesz a régi szektornak hanem egyszerűen legázolja azt


MI vs. kardiologusok

#852258 Spade Előzmény: #852257

Talán még emléxik valaki nyuszira, én azt állítottam h sok orvosi tudásnak pl. a kardiologusoknak már középtávon is reszeltek, ö kiröhögött. Ime egy cikk részlet:

"400 ezer ember 1700000 EKG-eredményét futtatták le egy mesterséges intelligencián (MI) egy nagyszabású pennsylvaniai orvosi vizsgálatban, hogy megnézzék, kik fognak a szívműködésükből előre jelezhetően meghalni a vizsgálatot követő egy éven belül. Amikor a kockázatelemzést összevetették a tényleges mortalitással, kiderült, hogy az MI pontosabban jelezte előre az életveszélyt, mint a szívspecialisták. Hogy miből, azt az utólagos elemzés után sem értik egyelőre.

A szív elektromos aktivitását mérő EKG által kirajzolt mintázatok egyebek mellett jelzik az infarktust és a szabálytalan pitvari fibrillációt. A Brandon Fornwalt által vezetett kutatócsapat az MI algoritmusát kétféle adattal tanította be: az egyszerűbb modellben csak az EKG feszültséget mérő nyers adatait adták meg, az összetettebben ezen kívül a betegek életkorát és nemét is meghatározták.

A MI ezek alapján tett valószínűségi előrejelzéseket, hogy melyik páciensek halnak meg egy éven belül. Méghozzá nagy pontossággal: a tényleges mortalitással összevetve az MI 0.85-ös valószínűséget ért el. Ez jobb, mint az orvoslásban jelenleg használt előrejelzési modellek, melyek 0,60 és 0,8 közötti pontszámokra képesek.

Az MI pontosan jelezte előre az életveszélyt olyan esetekben is, ahol a kardiológusok normálisnak látták az EKG-adatokat. Három kardiológus utólag egymástól függetlenül újra átnézte az adatokat, de ekkor sem láttak olyan szokatlan, veszélyre utaló mintázatot, amit az MI észrevett."

Erről a vitáról ennyit, minek bazi drága kardiológust alkalmazni ha az MI szinte ingyen jobb diagnózist ad még a legjobbaknál is. A jövő már itt van.

Szükség van a multiverzum (sok sok világegyetem párhuzamos) létezésére az élet létrejöttéhez? Esetleg van Isten? vagy?

#852257 Spade Előzmény: #849320

A kvantum fizikában léteznek állandók (szorosan több mint 20 tágabban több száz) amelyek értéke nem az elméletekből jön ki hanem tapasztalati értékek amelyeket mérésekkel határoznak meg pl. plank állandó stb.. Ezek az állandók azonban pont olyanok h szükségesek az intelligens élet létrejöttéhez kis változás ingadozás ezen értékekben teljesen lehetetlenné teszi az élet kialakulását. Vajon miért pont ilyenek ezek az értékek, a véletlen gyakorlatilag kizárt.....


a semmi természte

#849320 Spade

A teljesen üres vákumnak is van energia szintje hiszen az abszolut 0 K fok a quantum elmélet szerint elérhetetlen hiszen akkor a pozíció változása és az impulzusa is meghatározott azaz 0 lenne ez pedig ellentmond a Heisenberg határozatlansági relációnak. A vákomban is állandó gerjesztések rezgések vannak virtuális részecskék keletkeznek (létrejöhetnek bármekkora tömeggel és sebességgel /akár fény sebességnél is nagyobbal/ csak az antijával párban és meg kell semmisülniük a határozatlansági relácio keretein belül) és semmisülnek meg. Ezt nevezuk null ponti vagy vákum energiának ami nem nulla és a világegyetem minden térszegletében megtalálható. A vákum energia létét a kazimir hatás (2 vezető II lemez között a vákum ellenére fellépő rezonancia és erő-hatás) bizonyítja mivel a mért és a quantum elmélet által számolt hatás egyezik. Valszeg azonban a sok nullponti energiát megcsapolni szádékozó feltaláló legnagyobb bánatára nem nyerhető ki. Másrészről pedig az elméletek szerint ez a forrása a sötét energiának ami a világegyetem kb 3/4-t alkotja míg az összes látható anyag az univerzumban kb.max 4-5%. És nem mellesleg ez az oka annak h a világegyetem jelenleg gyorsulva már a fény sebességénél nagyobb sebességgel tágul.


extra dimenziók ?

#848746 Spade Előzmény: #848742

A gravitációs kölcsönhatás kilóg az elméleti fizika úgynevezett standard modelljéből mert a gyenge kölcsönhatásnál is sok nagyságrenddel kisebb, így quantum szinten sehogyan sem értelmezhető. Az értelmezési elméletek egyike h talán világunk nem 3 tér dimenziós hanem extra dimenziók is léteznek és mi egy 3 dimenziós brán altérben élunk egy x-dimenzios világon belül, A gravitáció pedig azért gyengébb mint a többi külcsönhatás mert átszivárog a többi dimenzióba a többi kölcsönhatás meg azért nem szivárog át mert túl kicsi hozzá a kölcsönhatás távolsága (hamar lecseng 0-ra)

2017-ben 2 egyesülő neutron csillag detektálható gravitációs hullámot bocsátott ki amit detektáltak és egyuttal hatalmas gamma sugárzást is lőtt ki ami nem sokkal a gravitációs hullámok után megérkezett és a detektálás után meg lehetett határozni a távolságot. Ebből számolható a gravitácó hatás, amely pontosan a newton törvény szerint csökkent tehát nem szivároghatott át másik dimenziókba a gravitáció, azaz azt mutatja h világunk mégis 3 dimenziós+idő



AI overlords

#848741 Spade Előzmény: #846224

Itt az a 9 cég (Alibaba, Amazon, Apple, Facebook, Google, IBM, Baidu, Microsoft, Tencent ) amelyik, vagy amelyek közül valakik dominálni fogják az AI versenyt. Ezek azok a cégek amelyeknek dolgoznod vagy amelyekhez kapcsolodnod vagy amelyekbe befektetned kell ha része akarsz valahogy lenni az AI forradalomnak