Regisztráció Elfelejtett jelszó

Warren Buffet

Munger: Daily Journal

#898839 Koffein

24 perctől kezdődik... ahhoz képest, hogy 98 éves, eléggé ott van a témákban...



gázerőműveket és gáztározókat építene Buffett

#870618 Koffein

Van üzleti érzék na :)

"A javaslat alapján az áramfelhasználók havonta a számlán felül fizetnének egy extra tételt, mely fedezné a beruházást, mely az eredeti javaslat alapján 9,3 százalékos éves megtérülést jelentene a befektetőknek."

https://www.vg.hu/penzugy/tozsde/buffett-stabiliza...

Buffett 10 szabálya

#864309 Koffein
  1. Fontos a jó kommunikáció és tudatosan törekedni kell ezen a területen az önképzésre. Buffett ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy „kommunikációs készségek nélkül hiába látod, mi van a hegy túloldalán, nem tudod meggyőzni az embereket róla, hogy kövessenek is oda.”
  2. Buffett egyik leghíresebb mondása, hogy „a mai befektető nem a tegnap növekedéséből húz hasznot.” Tehát érdemes úgy élni az életünket, hogy a jövőbe tekintünk és így kell befektetni is: egy vállalat vízióit, fundamentumait érdemes vizsgálni, nem pedig egy értékpapír múltbéli teljesítményét.
  3. Amennyire csak lehet, ki kell szakadni a tömegből és innoválni ahelyett, hogy trendeket követünk. Ahogy Buffett fogalmazott „egy sikeres befektetőnek el kell vonatkozatnia az őt körülvevő emberek félelmeitől és mohóságától, bármilyen lehetetlen is ez.”
  4. Érdemes spórolni és megfogni a pénzt, akkor is, ha az embernek épp jól megy a szekér. Buffett például 1958 óta ugyanabban a házban él, a McDonaldsban étkezik és egy 6 éves Cadillac XTS-t vezet.
  5. Buffett úgy látja, hogy a tudás kamatos kamatot termel, ezért érdemes folyamatosan tanulni és képezni magunkat. Buffett minden nap olvas, tanul és tájékozódik.
  6. Tudni kell azt, hogy mikor szálljon ki az ember egy befektetésből. Buffett nem mindig csak nyer, ő maga is rengeteg pénzt vesztett a tőzsdéken, de ahelyett, hogy egy vesztes papírba még több pénzt pakol, inkább visszavonulót fúj. Nem biztos, hogy mindig kifizetődő stratégia „rávásárolni,” ezt a taktikát ahhoz hasonlította, mint amikor valaki egy lóversenyen folyamatosan veszít, majd ahelyett, hogy ott hagyná a játékot, inkább növeli a tétjeit.
  7. A hatodik ponttól függetlenül egyébként Buffett hosszú távú befektető: úgy látja, ha pénzt teszünk egy értékpapírba, érdemes sokáig benn hagyni és nem kirántani, ha átmenetileg meginog az árfolyam. „A kedvenc befektetési távom örökre szól” – fogalmazott Buffett a Berkshire Hathaway befektetőinek.
  8. Buffett úgy látja, soha nem érdemes hitelből kereskedni, hiszen ez egy „őrült kockázat.”
  9. Érdemes az osztalékrészvényeket keresni. Buffett szerint ezek nem a „gyors meggazdagodás” zálogát jelentik, hanem hosszú távon egyfajta „robotpilótaként” szolgálnak a portfóliónk számára. Buffett például minden évben több millió dollárnyi osztalékot vesz ki a Coca-Colából.
  10. Készüljünk fel arra, hogy bármi megtörténhet. Warren Buffett egy komplett falat teletapétázott az otthonában olyan újságcikkekkel, amelyek valamilyen tőzsdei összeomlásról szólnak, azért, hogy mindig emlékeztesse magát arra, hogy sosem érdemes hátra dőlni és mindig szárazon kell tartani a puskaport.

https://www.portfolio.hu/short/20201102/10-egyszer...

Buffett cége

#861718 Koffein Előzmény: #861714

Emlékeim szerint, a légitársaságokat adta csak. Azt se reklámozta, ha rákérdeztek, miért azokat választotta, mindig elmondta, hogy kettőt ő választott, másik kettőt az újak. Q1-be ki is vágta, az összes légitársaságot...

Amúgy én az OXY deal miatt neheztelek rá, amíg neki fizetni kell a 7-8%os osztit, addig a kisbüfik elégedjenek meg az részvényenkénti 1centes osztalékkal... pfffőj

Buffett cége

#861714 Bendeguz Előzmény: #861710

Nálam ott vesztette el minden tekintélyét és hitelességét, amikor bepalizta a kisbüfiket most tavasszal. Már nem emlékszem melyik részvényre állította, hogy vette/adta, aztán pont az ellenkezőjét csinálta valójában. Eddig ilyet nem tett.

Buffett cége

#861710 Koffein

a vesztesek között

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200721/keves-ceg-...

"Hershey Twitter bejegyzéséből látszik, hogy három amerikai nagybank, a JPMorgan, a Wells Fargo, a Bank of America, valamint az olajipari óriás Exxon Mobil volt az a négy cég amelyek nagyobbat veszítettek a piaci kapitalizációjukból idén, mint Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway.

A másik oldalon ugyanakkor az Amazon, az Apple, a Microsoft, a Tesla és a Google anyacége, az Alphabet teljesített a legjobban az amerikai részvények közül. Ezekben a cégekben mind közös, hogy a technológiai szektor képviselő, egyedül talán a Tesla esetében lehetne vitatkozni ezen."

Szembetűnő, hogy a technológia cégek óriásit mentek, miközben azok a cégek, akik nem online térben tevékenykednek, még az év eleji szinteket sem érték el...

Azt is rebesgetik, hogy rövidtávon direkt tűnik hülyének, hogy hosszú távon alázzon...

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200720/warren-buf...

"Hajlandónak kell lenned idiótának tűnni rövidtávon, hogy hosszútávon a legjobb eredményeket kapd. A jövő egyre bizonytalanabb, ő pedig a lehető legtöbbféle lehetséges jövőbeli kimenetre készül"

Ebből az jön le nekem, hogy túl nagyra nőt, ezért nehezebben mozog, mint egy kisebb, karcsúbb cég...

Mindenesetre meglátjuk, hogy ennyi volt-e Buffettbe, vagy már megérkeztek a trónkövetelők Ackman és társai személyében...

Buffett "Elefánt méretű felvásárlásokra" készül

#857496 Koffein

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/warren_buffett_...

Légitársaságok, hotelek, kaszinók, mozik és más üzleti vállalkozások az idegenforgalomban kifutottak vagy kifutnak a pénzükből, miután az emberek a járvány miatt otthon maradnak, illetve a hatóságok bezárattak számos jelentős turistacélpontot. Las Vegasra például lakat került, és Buffett úgy gondolja, nem marad ez örökké így: segít nekik túlélni a nehéz időket. Jó pénzért, persze.

Charlie Munger az 50 százalékos esésekről

#856818 Koffein

“Azt hiszem, a hosszú távú részvénybefektetés és a piacok szerves része, hogy egy részvénytulajdonos időnként felezni látja a részvényeit.

Valójában azt kell mondanom, hogy ha nem vagy hajlandó bölcsen tűrni, hogy évszázadonként két-háromszor feleznek a piaci árak, akkor nem rendelkezel a részvénytulajdonlás legalapvetőbb képességével és megérdemled a középszerű hozamokat azokhoz képest, akik képesek filozófikusan szemlélni ezeket a piaci ingadozásokat.”

https://alapblog.hu/charlie-munger-az-50-szazaleko...


Ez az oxy- amióta én is …

#855043 matgab Előzmény: #852503

Ez az oxy- amióta én is nezegetem- elég fos módon mozog (az árfolyama)...