Regisztráció Elfelejtett jelszó

Mélypontra zuhant a lakosság egészségügy iránti bizalma

-- mindeközben a szomszédban --

#846149 TrendMan

Döntöttek a szlovákok, tényleg rendbe teszik az egészségügyet, nem is akárhogy

Andrea Kalavská szlovák egészségügyi miniszter a Robert Fico pártelnökkel folytatott egyeztetése után jelentette be, hogy egyezség született a Smerben a kórházreformról - írja az újszó. Alkotmánytörvény formájában kerül a javaslat a parlament elé, hogy a későbbi miniszterek ne állíthassák le a reformfolyamatot.



A tárcavezető tavaly bemutatott tervei értelmében 2030-ra teljesen megváltozik a jelenlegi kórházhálózat állapota és működése. A szakértők egyetértenek a tervekkel, miután Kalavská előzetesen egyeztetett az orvosi szervezetekkel és az egészségbiztosítókkal.

Tavaly mi is több cikkben részletesen számoltunk be a Szlovákiában zajló folyamatokról, melynek során adatokra alapozva alakítják át az ellátórendszert:

2018.11.13 12:22 Kórházhelyzet: Szlovákia megcsinálja, mi miért ne tudnánk?

2018.09.11 10:59 Szlovákia megoldja: szokatlan módon teszik rendbe az egészségügyet

A javaslat óriási eredménye az volt, hogy nemcsak a koalíciós, hanem az ellenzéki képviselők tetszését is elnyerte, egyedül a Smeren belül nem volt megegyezés: Peter Pellegrini kormányfő ugyanis teljes támogatásáról biztosította Kalavskát, Robert Fico pártelnöknek azonban kifogásai voltak.

"Ha a reform egyetlen haszna az lesz, hogy a választás előtt 4 hónappal kórházakat fogunk bezárni, akkor kénytelen vagyok felelősséget vállalni" - fogalmazott Fico korábbi kormányfő. Andrea Kalavská korábban többször is hangsúlyozta, hogy a reform célja nem a kórházak bezárása, hanem a gyengén működő osztályok átalakítása. Ezért nem hagyta annyiban és személyesen igyekezett meggyőzni a párt elnökét. "Nem azért dolgozom, hogy a tervek a fiókban maradjanak. Ha nem sikerül elindítanom a kórházreformot, elgondolkozom a lemondásomon" - mondta Kalavská a találkozó előtt.

A tárgyalások után az egészségügyi miniszter közölte: Ficóval megegyeztek a reformról, mely augusztus 21-én újra a kormány elé kerül, viszont már alkotmánytörvény formájában küldenék a parlament elé. Kalavská szerint erre azért van szükség, hogy a következő egészségügyi miniszter ne állíthassa le a reform menetét.



Fico egyelőre nem nyilatkozott a négyszemközti tárgyalásokról. A portál felhívja a figyelmet arra, hogy az alkotmánytörvény elfogadásához 90 parlamenti képviselő beleegyezése kell, vagyis Kalavskának ellenzéki szavazatokra is szüksége lesz. Az SaS már jelezte is, hogy támogatásáról biztosítja az egészségügyi minisztert.

Marián Kollár, az orvosi kamara elnöke kritikusan áll a javaslat elfogadásához, érthető módon, ugyanis a reform alapjaiban érintené a kórházakat és kórházi osztályok létét kérdőjelezné meg. A tervezet értelmében ugyanis a tárca 2020 végére kidolgozna egy kritériumrendszert, mely meghatározná, évente hány műtétet kell elvégezni minden egyes kórházi osztályon. Például a szülészeti osztályokon évi 640 szülést kellene levezetni ahhoz, hogy a biztosító szerződjön az intézménnyel.

Kollár szerint a tárcavezető a legnagyobb problémát figyelmen kívül hagyta, az orvoshiányt. Hozzátette, hogy a kisebb kórházakban az egyes osztályok megszüntetése akár az egész intézmény bezárásához is vezethet, ami szétzilálná a jelenlegi kórházhálózat működését.

Újlaki Ákossal, a Boston Consulting Group projektvezetőjével múlt évben készítettünk a témában interjút, ugyanis a tanácsadó cég dolgozta ki a tárgyalt egészségügyi reform alapjait a szomszéd országban.

Szlovákiában ismert minden eset kockázati profilja és ha ezeket kockázat szerint kiigazítjuk, és normalizáljuk, egy szintre hozva a kórházakat, akkor kialakul a valós kép és ha még ezek után is óriásiak a különbségek, akkor ott azonosítottuk a problémát. A probléma pedig abból fakadhat, hogy az ilyen intézményekben dolgozó orvosoknak egyszerűen nincs elég gyakorlatuk, sok területen. Valószínűleg a személyzetnek megvan minden oktatása, szakvizsgája, de gyakorlata nincs megfelelő egy olyan kórházhoz képest, ahol több mint 3000 esetet ellátnak. De ez nem csak a szülészetek esetében volt így - magyarázta nekünk a helyzetet. "Jelenleg Szlovákiában 65 kórház működik (állami és magán mindegy, mert mindenhol ugyanaz a szolgáltatás érhető el), és a társadalom 91%-a 30 percen belül elér egy kórházba autóval. Ha viszont a lefedettséget elfogadjuk 90%-ban, akkor elegendő lenne 45 kórház. Ez ezt jelenti, hogy a kórházak egyharmada a társadalom 1 százalékát fedi le. Ahol nagyon kicsi a népsűrűség, nem éri meg berakni egy kórházat" - fejtette ki.

"Mindez oda fog vezetni, hogy nem lesz szükség annyi kórházépületre, nem kell ennyi ágy sem. A minőségi mutatók követése arra is jó lesz, hogy a kórházak elkezdenek profilt alkotni és beindul egy organikus átalakulás.

Ez pedig egy évente megújuló folyamat lesz, a biztosító minden évben újraszerződik a kórházakkal, hogy mennyi és milyen ellátást biztosító ágyat fog finanszírozni, látva a minőségi mutatókat. A kórház is el fog azon gondolkozni, hogy mi az amit versenyképesen tud ellátni, miben kompetens és mit fog finanszírozni a biztosító" - magyarázta a távlati terveket a BCG szakértője.

egész szakágakra, és egé…

#845963 tozsdenyul

egész szakágakra, és egész megyékre kiterjedö már a tényleges és teljes összeomlás az ellátásban.

Veszprém megyében kompletten nincs labordiagnosztika (ergo semmilyen komolyan vehetö fekvöbeteg ellátás!)

Budapesten nincs érsebészet (mert belehalt az utolsó hülye szolga, aki jó konfucionista módon így összeomlasztotta az egészet)

Budapest egész eü szerkezete, az összes kórházával, ma nem képes egy (azaz 1) tömeges balesetet ellátni.

Magyarország fövárosa.

Nevezze ki hogy akarja.

Ez a legújabb (minden hétre jut már valami unikális borzasztum), életmentö mütétek magyar módra:

http://hvg.hu/itthon/20190712_Leallt_a_klima_vi...


A Honvéd kórház végzi a …

#844274 TrendMan

A Honvéd kórház végzi a Hableány mentése során esetleg felmerülő egészségügyi problémák esetén a reanimálást/betegellátást.

Ajaj!

Nem biztonságos a betegellátás (sehunsehogy)

#844140 tozsdenyul

hát ezt is megértük (kivéve a betegek)

http://hvg.hu/gazdasag/20190529_Kimondta_az_orv...

A folyamatos migránsterror hazánkban ide vezetett, szomorú nap, mézöndiadal, sorosgyözelem



Úgy látom, lyukra futottam a bö tízévvel ezelött elkezdett bérrettegéssel

És még most se okult belöle senki, szuper


A hülyék haljanak is ki, evolúció


Idén mennyivel is emelkedett a halálozás az elözö évihez képest? Újabb 5%?

Az mennyi embörben kifejezve?

Hányszorosa vajon egy 1300 fös kvótának?

Mármint csak a növekmény, és csak az idei...

Hülye kérdések, mi? Kit érdekel :)

Most kapaszkodj:-->A …

#841501 TrendMan

Most kapaszkodj:

-->A kormányok gondolkodásának homlokterében eddig döntően az egészségügyi ellátás, azon belül is a kórházi tevékenység javítása állt, ami szerinte sürgősen változtatni kell.

"

Új program kell: túl sokan halnak meg Magyarországon

A kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállításához, de még csak érdemi mérsékléséhez sem elegendő pusztán a születések számának növelését célzó családpolitika, elengedhetetlen a halálozási ráta érdemi csökkentését szolgáló népegészségügyi program is - fejtette ki Ádány Róza, a Debreceni Egyetem népegészségügyi karának professzora a szombati Magyar Nemzetben.


A szakember leszögezte, csak olyan ország lehet gazdaságilag sikeres, amelynek egészségesek a polgárai, és megjegyezte, hogy az egészség az egyénnek éppúgy felelőssége, mint a kormányzatnak.

Ádány Róza szerint alapvető szemléletváltásra van szükség, annak megértésére, hogy az egészség nem az egészségügyben keletkezik és nem is ott vész el. "A fejlett országok esetében az egészségügyi ellátás az egészséget mindössze tíz százalékban befolyásolja, mégpedig az úgynevezett elkerülhető halálozások számának csökkentésével. De magára az egészségi állapotra nem ezekkel, hanem az egészséget veszélyeztető kockázati tényezők elhárítására irányuló intézkedésekkel, illetve olyan lépésekkel tudunk hatni, amilyenek például a célzott szűrővizsgálatok" - hangsúlyozta.

1995 óta a korai halálozás alakulását egyértelműen csökkenő trend jellemzi, de ez nem elég erőteljes, és Magyarországon a keringési betegségek miatti halálozás kockázata még mindig három és félszerese az Európai Unió 15 tagállama átlagának, és annak is kétszeres a kockázata, hogy valaki daganatos betegségekben 65 éves kora előtt meghaljon - ismertette.

A kormányok gondolkodásának homlokterében eddig döntően az egészségügyi ellátás, azon belül is a kórházi tevékenység javítása állt, ami szerinte sürgősen változtatni kell. A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete a területen dolgozó mintegy negyven szakember bevonásával, a szaktárca felkérésére, már tavaly nyárra elkészítette és a minisztérium rendelkezésére bocsátotta egy új, 2018-2030-ra szóló Nemzeti népegészségügyi program stratégiai tervezetét.

Ebből akkor válhat akcióprogram, ha a szükséges egyeztetéseket követően azt a kormány elfogadja, konkrét célokat és feladatokat nevesít, és a megvalósításukhoz forrást rendel. Az átgondolt, valós problémákra reflektáló és az egészségi állapotot folyamatosan monitorozó népegészségügyi program sokkal olcsóbb, nem beszélve a hatékonyságról, mintha szűrőbuszok futkároznak szerte az országban, de azoknak a sorsát már nem követi senki, akiknél valamilyen elváltozást találnak - fejtette ki."

"farsang"

#839990 tozsdenyul

szervezett, elore kitervelt, orszagos meretben vegzett nagyuzemi nepirtas

egyebkent a hatalyos NER torvenyek szerint is abszolut torvenytelen

Igy haltok ti tovabb...

http://rontgen.444.hu/2019/02/28/farsang-az-egesz...


ez a farsang egyebkent 100%-ban olyan, hogy a buszvezeto beall repulot vezetni

nyilvan tucatjaval zuhannak le a gepek, 1000-evel halnak bele az emberek, de statisztika nincs, adatszolgaltatas nincs, ha van valami feljelentes, vizsgalat nincs, nyomozas nincs, ha kerdezik a minisztert, oriasi a fejlodes, stb stb stb


mindig azt gondolja az ember, hogy amikor valami elkepeszto, elkepzelhetetlen modon irtjak mar a magyart, hogy nem lehet lejjebb, dehogynem, mindig lehet es lesz is meg lejjebb.


szemesz a surgossegis, kardiologus az altatoorvos

gyerekorvos, haziorvos meg mar jelmezben sincs

intenzives ellatas nincs hozzaferheto, ersebeszet, traumatologia, radiologia, patologia teljesen megszunoben


kivi vagyok 2020-ban hogyan lesz ez alulmulva

2018-ban nehez volt elkepzelni, hogy a honvedkorhaz alul lesz mulva, aztan ugye hogy megis milyen konnyen megoldhato :)


es az a jo, hogy 2020 utan 2021 is lesz, arra meg kivancsibb vagyok

Ha már halláskészülék, v…

#839923 Koffein Előzmény: #839873

Ha már halláskészülék, vagy mi a füty, akkor Amplifon részvény :-P

Igy haltok ti

#839871 tozsdenyul Előzmény: #839831

a nagy gazdagságban, jólétben, óriási átlagbérek közepette, jobban teljesitő szarnyalásban, a magyar egészségugy már a legalja helyet vivta ki Európában.

Az oktatás is, ha még nem az, jövőre már ott lesz.

Előre elftársak :)

http://index.hu/kulfold/2019/02/25/lesujto_helyen...


és még hány gyönyörű év áll előttunk, hogy még ennél is jobban teljesitsunk, hajjaj!


Igy haltok ti

#839831 tozsdenyul

igy haltok ti...

igy haltok ki...


http://rontgen.444.hu/2019/02/21/nem-a-mentosokne...


-a fiatalok is hullanak, mint a legyek, ez a legszebb az egészben

-ez ellen nem (ez ellen sem) véd a magánegészségugy

-évekkel ezelőtt szó volt, hogy a mentőszolgálat is összeomlott (még orvos sem kap megfelelő ellátást)

-szó volt arról is, mennyiben, hogyan járult ehhez hozzá az Orbán család maffia, szokásos NER sztori

-ez teljesen mindennapos sztori, és egyébként nem is igy hal meg a "többség" a magyar egészségugyi gázkamrában, de azért elég sokan igy is

-ha nem lenne zsombor, még erről a kicsi pici valoságszeletről sem tudnátok, senki nem beszél, semmilyen forum nem jut el sehova, senkihez...

De nem baj, mertsoros :)

vidéki átlagsztori

"A szomszédja arról mesélt, hogy az unokája meghalt a minap, mert hiába értesítették a mentőket, egyszerűen nem ért ki időben a mentőautó. A választáson ő is a migránskérdést tartja a legfontosabbnak."

haljatok tovább

sőt,láttam onnan ide 199…

#838969 Sumér harcos Előzmény: #838968

sőt,láttam onnan ide 1993-ban még kupléjárba is jönni dolgozni...jo nővér volt-az volt ám az igazi egészségügy,aztán a főnököt nem tudta megfogni,hozzáment a kidobohoz feleségül.

aszongyák a kurvábol lesz a legjobb feleség.

de én ezt nagyon kétlem:)

erdélyi magyarok, akik i…

#838968 tozsdenyul Előzmény: #838965

erdélyi magyarok, akik inkább ide jöttek növérkedni még 10 éve, mentek vissza oda dolgozni. Relativizálni csak pontosan, szépen :)